גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש השנה: למה הישראלים שונאים את תווי הקנייה לחג?

תלושי הקנייה, המתנה הפופולרית לחג במקום העבודה, מגיעים עם סייגים ומגבלות שמעצבנים את הצרכן ■ G מציג: כל הטענות שהעלתם בקופה ולא היה מי שיענה

ממש עוד רגע יקבלו מאות אלפי שכירים את תווי השי המזוהים כל-כך עם חגי תשרי ופסח. הניסיון שלנו כצרכנים לימד אותנו כבר לשנוא את התווים, אם כי הם עדיין נחשבים לרע במיעוטו, ועולים בסקרים כמתנה המועדפת לחגים - אולי משום שהאלטרנטיבות כוללות מארז יין או סט סירים.

התלושים נמצאים כאן לא מהיום; המעסיקים משתמשים בהם כמתנות לחגים עוד משנות ה-80. וסתם שתדעו, מדובר בחובה על-פי הסכמי העבודה, שדורשים מהמעסיק להעניק לעובדים "מענק לחגים". יש להם, לתלושים, יתרון ברור: לכאורה אנחנו מקבלים כסף למימוש כמעט בכל תחום ונישה (למעט במקרים של תלושים ייעודיים של הרשתות). אז למה בכל זאת רובנו מתעצבנים מהם? בעיקר בגלל ריבוי האותיות הקטנות והסייגים, שלא מעט מהם מתגלים רק במעמד התשלום. נכון, אפשר לקרוא את הסייגים המצורפים, אבל רובנו לא טורחים.

מי קובע את מדיניות כיבוד התלושים ברשתות השונות ואיך בדיוק? דרור מורן, סמנכ"ל הכספים של אלון החזקות ברבוע כחול ומנכ"ל YOU ברבוע הכחול, מנסה להסביר: "התלושים נמכרים מלכתחילה בהנחה ולכן חייבים להיות עליהם סייגים. התלושים מכובדים במגוון רחב של רשתות מתחומי המזון, ההלבשה, כלי הבית והאופטיקה ומכאן שברור שיהיו סייגים שגם מצוינים על גבי התלוש. על מנת לספק לצרכן מגוון אפשרויות מימוש גדול ככל האפשר, אנו מוכנים לקבל חוסר אחידות במדיניות הכיבוד של הרשתות". עכשיו בואו נראה למה הכוונה ב"חוסר אחידות".

למה התלוש לא תקף במבצעים?

הנה הפרדוקס הכי מרגיז בסיפורי התלושים, שני אולי רק לשווי השימוש המוקטן שלהם בסופרים (ראו בסעיף הבא). כידוע, תווי הקנייה מחולקים לעובדים בחגים, תקופות שבהן באופן טבעי, הרשתות הגדולות יוצאות במבצעים מיוחדים. אלא שקונה שיגיע לאחת הרשתות מצויד בתווי שי ייאלץ לבחור בין מימוש התלוש להנחה שבמבצע. כמה פעמים שמעתם את המשפט: "חבל להשתמש בתלוש, במבצע זה יוצא לכם הרבה פחות"? וכמה פעמים פעלתם לפיו, שמרתם את התווים כמה חודשים טובים בכיס עד לסוף המבצעים, וגיליתם שכבר פג תוקפם (ראו בסעיפים הבאים)? ולמה, בעצם? הרי התלושים אמורים להחליף מענק כספי. למה אי אפשר לקנות באמצעותם פריטים שגם נמצאים במבצע, בדיוק כמו עם כסף רגיל?

מדוע חברי מועדון אינם זכאים להטבות שלהם במסגרת התלושים?

סייגים מרגיזים אחרים באותיות הקטנות אינם מאפשרים להשתמש בתווי השי על חלק מהמוצרים בחנות: למשל, בקניית חוברות עבודה או עיתונים בסטימצקי או בקניית ספרי לימוד ו-DVD בצומת ספרים. במשביר לצרכן, למשל, אי אפשר לרכוש באמצעות התלושים תכשיטים, תרופות ומזון לתינוקות, ובהום סנטר השטיחים מחוץ לתלושים.

זה לא כסף

כמעט לכל רשת יש מועדון לקוחות שאותו היא מטפחת באמצעות הטבות הכוללות צבירת נקודות למימוש עתידי או הנחות במעמד הקנייה. אבל המשלמים בתלוש יכולים להחזיר את כרטיס המועדון לארנק, משום שהתשלום באמצעותו מבטל את הטבות מועדוני הלקוחות.

מדוע התלוש מכסה רק חצי משווי המוצר?

נניח שקיבלתם, יחד עם בן או בת הזוג, סכום נאה המסתכם במאות שקלים בתלושים וחשבתם לקנות באמצעותם פריט אחד חיוני לבית - מכשיר חשמלי או פריט ריהוט. שימו לב שרבות מהרשתות מגבילות את גובה המימוש עד לסכום מסוים - רובן קבעו עד 500 שקלים לעסקה, בהן לדוגמה דינמיקה, שקם אלקטריק, אייס, סנסור וד"ר בייבי. באופטיקנה ניתן לשלם 50% מעסקות גדולות באמצעות תווים ובה.שטרן תוכלו להתחדש עם תכשיט נוצץ ולשלם עד 2,000 שקלים בתווים.

מדוע ברשתות המזון שווי התלוש מגיע ל-90% מערכו?

כפי שכולנו יודעים, המימוש העיקרי של התלושים הוא ברשתות המזון, ורבים אף מנצלים את התלוש לקניית המוצרים לארוחת החג. אלא שמימוש התלושים שונה בין הסניפים, מהסיבה הפשוטה שיש הבדלי מחירים ביניהם - למשל, בסניפים מוזלים יותר של רשתות המזון יהיה שווי התלוש נמוך יותר ב-10% מהסניפים העירוניים. האם הפער הזה מגלם את הפערים במחיר שבין שני הפורמטים? לא בטוח. הרי ישנם מוצרים שהפערים במחיריהם יהיו גבוהים יותר ובאחרים נמוכים יותר. ונשאלת גם שאלת המבצעים שבסניף.

הסוגיה הזו הגיעה גם לכנסת. יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), הגיש תיקון להצעת חוק קודמת בעניין התלושים (שהציע חבר הכנסת אלכס מילר מישראל ביתנו), שקובע כי שווי הקנייה של התווים יהיה אחיד, שקל לשקל. הצעת החוק של מילר (ראו סעיף הבא) אושרה בינואר השנה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה, אולם יש להניח כי הרשתות יילחמו בתיקון של שאמה-הכהן, שבינתיים אושר וממתין להמשך החקיקה.

דרור מורן מהרבוע הכחול, המחזיקה ברשת מגה, מסביר את הרציונל: "הפערים האלה נובעים מהרצון לאפשר לצרכנים להשתמש בתווים בכמה שיותר רשתות. מי שתפסיד היא אותה גברת כהן שתקבל תלוש בשווי נמוך יותר או תלוש שמכובד במספר מצומצם של בתי עסק. בשיקולי החקיקה לא חשבו על כל הכיוונים שחלק גדול מהם בסוף ייפול על הצרכן, וחבל".

למה בכלל יש תאריך תפוגה לתלושים?

יש כאלה שמנסים להתחכם ולחכות עד שתקופת המבצעים תסתיים ורק אז להשתמש בתלושים. אבל גם כאן יש מלכודת: לתלושים, הרי, יש תאריך תפוגה. גם התופעה הזו הגיעה לפתחה של הכנסת, וחבר הכנסת יואל חסון (קדימה) יזם הצעת חוק שתבטיח את ניצולם של התלושים באופן מיטבי. אלא שיוזמה זו לא הצליחה אפילו להגיע לוועדת הכלכלה, אחרי התנגדות של נציגי משרד התמ"ת, בטענה - שימו לב - כי התערבות הרגולטור עלולה לגרום נזק שאף יוביל להיעלמות תלושי החג.

ואז הגיעה הצעת חוק אחרת שיזמו חבר הכנסת אלכס מילר ושר התיירות סטס מיסז'ניקוב (שניהם מישראל ביתנו) יחד עם לה"ב, לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל, והיא דווקא הצליחה לנוע במדרגות הרגולטור. בינואר השנה, כאמור, אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את*הצעת החוק שלפיה התלושים לא יכללו מועד תפוגה. בחודש מארס שונו תנאי הצעת החוק ואושר כי התווים יוגבלו למימוש בפרק זמן של עד חמש שנים. זה לא מפריע לרשתות להתנגד עקרונית לחקיקה.

"התוקף הממוצע לתווי השי כיום הוא שנה וחצי ועד היום לא נתקלנו בתלונות לגבי משך התו", אומר דרור מורן. לדידו, החוק קובע משך זמן שהוא ארוך מדי שיהווה פתח לצרות: "אין חולק שחייב להיות תוקף לתלוש כמו לכל דבר. אפילו צ'ק ניתן להפקיד במשך חצי שנה מיום קבלתו, אז למה לתווי שי לא מספיקה תקופה של שנה וחצי - שנתיים? ממילא 90% ויותר משתמשים בתלושים בשנה הראשונה. תוקף של חמש שנים יסב נזק לצרכן משום שהשאננות תוביל ליותר מקרים של אובדן התלושים או שכחה לממשם. תמיד יהיו תווים שהולכים לאיבוד, אבל מדובר בשיעור שהוא בטל בשישים".

מורן מוסיף כי ברבוע הכחול ממילא קיימת מדיניות לפיה במקרי פג תוקף - שהם "מעטים וזניחים" - החברה דואגת להחליפם בחדשים לאחר שמוודאים את מקור התלוש.

זה לא כסף

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים