גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלים של תקווה: הפייננשל דיסטריקט קם לתחייה

הפייננשל דיסטריקט היה האזור שספג את המכה הקשה ביותר אחרי הפיגוע במגדלי התאומים. אחרי שכבר הספידו אותו, הוא קם לתחייה בגלגול חדש ■ 11 שנה ל-11 בספטמבר, סיפור אופטימי

שש וחצי בבוקר ברובע הפיננסי של מנהטן, פיננשל דיסטריקט. עשרות רצים בג'וגינג הבוקר שלהם לאורך גדת האיסט ריבר בבגדי ספורט ממותגים, כיאה לאופי השכונה. באותו זמן בדיוק, ארבעה רחובות מערבה משם, מתחנת הרכבת שמתחת למרכז הסחר העולמי, שועטים בהליכה מהירה אלפי אחרים, לבושים בחליפות מעומלנות ובחצאיות עיפרון הדוקות, כשהם אוחזים בסמארטפון, בכוס קפה סטארבקס טו גו ובזהות אחידה למראה, מהונדסת כמעט.

מאה אלף איש עוברים מדי יום בתחנת הרכבת פאת' Path)) ובתחנת הסאבוויי שברחוב פולטון (Fulton). 75 אלף אחרים מגיעים במעבורת מסטטן איילנד, ועוד עשרות אלפים במעבורות מניו ג'רזי, מברוקלין ומקווינס. מעטים, יחידי סגולה, עושים דרכם מחדר הספינינג אל חדר המסחר במכוניות, בלימוזינות או במסוקים פרטיים, בהתאם למעמדם. אילו היו מציירים את התמונה ההומה הזו לעיני מומחים לפני כעשור, הם היו רואים בה את ההומור הכי שחור בעיר.

מהסוס הממולכד ועד לתאומים

יום חמישי, 12:01 שעון וול סטריט, 16 בספטמבר 1920, כמעט 300 שנה מאז הוקמה המושבה הראשונה במה שמכונה היום פייננשל דיסטריקט. סוס רתום לעגלה הפר את השגרה ההומה כשהתפוצץ בפינה הכי עמוסה בעיר, מול הבניין של ג'יי פי מורגן, ברחוב וול סטריט 23. 38 סוחרי בורסה נהרגו, 143 נפצעו, ונזק בשווי 2 מיליון דולרים נגרם לבניינים הסמוכים (כ-23 מיליון דולרים במונחים של היום). היה זה הפיגוע הכי קשה שספגה אדמת ארצות הברית עד אותו יום. למרות זאת, השכונה שרדה את האסון, השיבה את השגרה לסמטאותיה, ובהחלטה משותפת של מועצת העירייה ומועצת הבורסה נפתח המסחר כבר למחרת בבוקר.

בשנת 1966 (46 שנה מאז אותו אסון) החלה בניית מגדלי התאומים. במהלך חפירת היסודות, ברדיוס של 15 רחובות ובעומק עשרים מטרים, הוצאה כמות עצומה של אדמה, שהושלכה אל שולי נהר ההדסון וייבשה את מימיו. כך, בזכות הקמת מגדלי התאומים ועל אדמתם, נוצרה האחות הקטנה של הפייננשל דיסטריקט, שכונת בטארי פארק סיטי.

כדרכה של הארכיטקטורה בדפי ההיסטוריה, עיר מוגדרת באמצעות הבניין הכי גבוה שלה. כך, כמו בורג' אל-חליפה בדובאי ומגדל סירס בשיקגו (שמכונה כיום מגדל ויליס), מגדלי התאומים הגדירו את ניו יורק. כשניו יורק קיפחה את הגדרתה ב-11 בספטמבר, הפייננשל דיסטריקט הייתה השכונה שספגה את המכה הקשה ביותר. בחודשים הראשונים שלאחר האסון איש לא הסכים לעבוד במגדל גבוה. אנשים האמינו שהשכונה תמות, ותנועת התושבים הייתה מהשכונה החוצה; כל תושבי באטרי פארק פונו מבתיהם. עד פברואר 2002 לא ניתנה להם אפילו האפשרות לשוב לארוז את חפציהם, ומחציתם לא שבו להתגורר בשכונה עד היום. בעלי בניינים נשארו עם אלפי דירות ומשרדים ריקים, שוק הנדל"ן התרסק, ושקט תהומי שלט בשכונה שמעולם לא ידעה שקט מהו.

בזה אחר זה בנקים ובתי השקעות העתיקו את מקומם מהפייננשל דיסטריקט למידטאון מנהטן, בהם בנק אוף אמריקה וליהמן ברדרס. כך הפך מרכז הסחר העולמי לשני בגודלו, לאחר שהפסיד את הבכורה למרכז הסחר במידטאון. זו הייתה נקודת שפל, והפעם כבר הספידו את הפייננשל לחלוטין. אך למרות תחושת התבוסה, היו שבחרו להישאר בשכונה ולהתחיל מחדש.

חזון הגולדמן

דויטשה בנק, גולדמן סאקס, מריל לינץ' וחברות נוספות שנחלו פגיעה קשה באסון ניצלו את המומנטום ואת הטבות המס שהעניקו ממשלת ארצות הברית, מדינת ניו יורק, עיריית ניו יורק ומקורות אחרים, ובעזרת סבסוד של מיליארדים הם בנו מגדלים חדשים. ירוקים, טכנולוגיים ומפוארים הרבה יותר. אחת החברות הללו, שהפכו אסון להזדמנות, הייתה גולדמן סאקס.

מרקוס גולדמן, יהודי גרמני, הגיע לפילדלפיה בשנת 1848, בגל ההגירה הראשון של יהודים לאמריקה. הוא התפרנס כרוכל עם סוס ועגלה, ואחר כך כשומר בחנות. ב-1869 עבר לניו יורק וסחר באיגרות חוב בפינת רחוב פיין, בדוכן עם שמשייה שעליה כתב "מרקוס גולדמן אנד קו". לימים נישאה בתו של גולדמן ליהודי בשם סמואל סאקס, ובשנת 1882 הפכה החברה לגולדמן סאקס.

בשנת 2009, 140 שנה אחרי שהוקם אותו דוכן עם שמשייה, מערבית למרכז הסחר העולמי, מרחק פסיעה ממגדל החירות ומרחק שנות אור מהפנטזיה הכי פרועה של מרקוס גולדמן, הוקמה שכונת גולדמן סיטי. מגדל משרדים מפואר בן 43 קומות, שעלות הקמתו נאמדה ב-2.1 מיליארד דולרים. במקום לבנות את המגדל באזור משגשג, גולדמן בחרו להפוך במו ידיהם את בטארי פארק סיטי, השכונה המנומנמת שאליה הגיעו, לשכונה משגשגת.

כדי לאפשר לעובדי גולדמן (אלה שמגיעים ממרכזי גולדמן אחרים) ללון בשכונה, הם רכשו את המלון שמאחורי המגדל ושיפצו אותו ברוח המותג. מסעדות המלון, שלא עמדו בסטנדרטים הקולינריים, הוחלפו באחרות. אנשי גולדמן, הידועים כמשתמשים כבדים של לימוזינות ושל מוניות שחורות, סללו כביש גישה פרטי בכניסה למגדל, ואת מצוקת החניה פתרו ברכישת החניון הסמוך. על מנת לעבור בין מגדל גולדמן החדש לזה הניצב מעברו השני של הנהר, שילמה גולדמן לחברת המעבורות סכום נאה כדי להגביר את תדירות המעבורת לאחת בכל שבע דקות. כשתושבי השכונה התלוננו שהמעבורות מייצרות הרבה עשן ורעש, גולדמן רכשו צי של מעבורות שקטות.

כשהושלמה המשימה, גולדמן העמיקו בהפרחת השממה הסביבתית. הם פנו לדני מאייר (Danny Meyer), הבעלים של רשת ההמבורגרים המפורסמת שייק שאק Shake Shack)), והזמינו אותו לפתוח סניף בשכונה. כחובבי יין ידועים, גולדמן פנו למשפחת פאולקקוס ((Poullakakos והזמינו אותה לפתוח חנות יין ומסעדה. כמותה גם סופרמרקט גורמה, חנות פרחים וחנות משקפיים - לכולם ניתנו הזכות והכבוד לקחת חלק בחזון הגולדמני.

גם הפן הפילנטרופי לא נותר מיותם, ובשלוש השנים האחרונות גולדמן סאקס השקיעו 76 מיליון דולרים בפעילות קהילתית למען תושבי השכונה: הקימו ספרייה, בנו מרכז קהילתי, תרמו עשרות אלפי דולרים בשנה לקבוצות כדורגל לילדים ולתזמורת השכונתית. מה שעזר לגולדמן להחיות את השכונה היה הטבת המס שקיבלו מהמדינה, בשווי 1.765 מיליארד דולרים, וכמובן - שימוש נבון בכספים.

המשימה כמעט הושלמה

11 שנים חלפו מאז אסון 11 בספטמבר 2001, ונראה כי משהו השתנה באישיותה של השכונה, יחד עם הזמן שחלף. במהלך מרבית שנותיה של המאה ה-20 הייתה פייננשל דיסטריקט שכונה לעסקים בלבד, מקום שוקק חיים במשך היום, שמתרוקן לחלוטין ומאבד את צלמו עוד לפני רדת החשיכה. הניו יורק טיימס תיאר זאת בשנת 1961 כ"שקט של אחרי המוות שיורד על השכונה בכל יום ב-17:30 וכל היום בשבת ובראשון".

לא כך פני השכונה כיום. במקום הבנקים שעזבו הגיעו לשכונה חברות היי-טק, ארגונים פילנטרופיים, משרדים של עורכי דין וחברות תקשורת. חלק ממגדלי המשרדים הומרו ללופטים ולדירות יוקרה, שאוכלסו בסוחרי וול סטריט שמאסו בנסיעה משותפת במונית לעבודה ובעמידה בקרונות הסאבוויי הדחוסים. האוכלוסייה צמחה (22 אלף בשנת 2001 ו-71 אלף כיום), ובעקבותיה התרבו מסעדות, בתי קפה, בתי קולנוע, מוזיאונים, בתי מרקחת, מעדניות ופארקים.

נראה שהמשימה כמעט הושלמה. כמעט, מפני שטרם הושלמה בנייתו של המגדל החשוב ביותר בשכונה. מגדל החירות, שבנייתו החלה בסוף שנת 2006, חמש שנים אחרי האסון, אמנם הגיע לגובהו המקסימלי (104 קומות), אך טרם הושלם עד היום. ייתכן שהסיבה לכך היא חילוקי הדעות לגבי המימון, העיצוב והביטחון, או אולי זוהי מורכבותו של הפרויקט הכי מסובך שנבנה אי-פעם בניו יורק. כנראה הכול נכון. אבל העיקר הוא שנעים קדימה, כי כדרכה של הארכיטקטורה בדפי ההיסטוריה, כל עיר מוגדרת באמצעות הבניין הכי גבוה שלה.

עוד כתבות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"