גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמן הג'אז ליאוניד פטשקה: "לא קל לדחוף אמן מהמגזר הרוסי"

כשפטשקה מגיע למוסקבה, הוא לא מסוגל ללכת ברחוב בלי שיתנפלו עליו. בארץ, לעומת זאת, מעטים מכירים אותו ■ "אני לא צריך להוכיח שאני פסנתרן ג'אז טוב. אני שואו מן"

גם היום, יותר מעשרים שנה אחרי שעזב את רוסיה, כשליאוניד פטשקה מגיע למוסקבה, הוא לא מסוגל ללכת ברחוב בלי שיתנפלו עליו. בארץ, לעומת זאת, ועל אף שהוא מופיע על הבמות הכי גדולות בעולם עם הפסנתר שלו, מול אולמות מלאים וזוכה להערכה מקצועית כאמן ג'אז מצליח, מעטים מכירים אותו. קשה לו, לפטשקה - איש גדול, אקסטרווגנטי, שעונד טבעות ענק, לובש חולצה צעקנית ומדבר באמוציונליות - שמתעלמים ממנו ומההצלחה שלו, דווקא פה, בבית, בישראל. והכעס שלו מכוון בעיקר לתקשורת. "ההתעלמות הזאת לא קשורה לז'אנר", הוא אומר. "נכון שהג'אז הוא ז'אנר אליטיסטי, אבל יש דוגמאות בעולם של אמני ג'אז שהשיגו גם פרסום וגם רמת שכר מאוד גבוהה. אנחנו עובדים עם משרד יחסי ציבור, אבל לא קל לדחוף לתקשורת אמן מהמגזר הרוסי. תמיד כשפונים מקבלים את המילה 'אבל'. אני לא מבין למה זה ככה. האינטרס של מדינת ישראל הוא לטפח אותי, לדחוף אותי החוצה כשגריר. בכל מקום בעולם אני מציג את עצמי כישראלי. אני לא צריך להוכיח שאני פסנתרן ג'אז טוב. אני שואו מן".

- התחלת לנגן בגיל 4.

"כי אימא ראתה שאני ילד לא נורמלי. ניגנתי על כל מה שהיה בבית, רק מוזיקה עניינה אותי. ובברית המועצות, אם התחלת לנגן, זה לא היה חוג, אלא אימונים אינטנסיביים, דרישות. לא הייתה לי ילדות כמו לשאר הילדים וברור שהיו גלי התנגדות, אבל בלי מקל, בלי לחץ על הילד לא יגדל כוכב. אבא של פגניני היה נותן לו מכות, גם אבא של מוצרט. גאונות זה מה שאתה מקבל מאלוהים ועבודה היא שעושה אותך מצוין".

- ממש "שונאים סיפור אהבה".

"היו ימים ששנאתי את הפסנתר והיו ימים שלא הייתי עוזב אותו 24 שעות כי היה לי ברור שאהיה פסנתרן ומלחין. אף פעם לא היה לי פחד במה. להפך. אם אני לא מנגן מול קהל, אני מנגן פחות טוב".

- איך מתמודדים עם הלחץ? התחלת להופיע באופן מקצועי כבר בגיל 15.

"השתתפתי בתחרויות של מוזיקה קלאסית וג'ז וזכיתי בפרסים ראשונים. ואז הייתי הסולן של משרד האמרגנות הממשלתי, שהיה מסדר לי הופעות בשכר. הקהל דרש אותי. הייתי בחור יפה, ילד מוכשר. כשהופעתי בגרמניה קראו לי 'וונדר קיד'".

- לא חשבת לערוק?

"קיבלתי הרבה הצעות. ב-1986 הייתי אמור לצאת למסע הופעות בארצות הברית, כחלק מהמאמץ של השלטונות להראות עד כמה ברית המועצות פלורליסטית ותרבותית. יום אחד הגיע אליי בחור בן 30 והזמין אותי לבוא איתו לחדר בבית מלון. הבנתי שמשהו לא תקין. ישב שם מישהו. הוא אמר, אני יודע שקיבלת הזמנה להופיע באמריקה. אני מהקג"ב ואנחנו צריכים להחליט אם לתת לך לצאת. אתה בן 17 וזה מסוכן, אולי תברח. אמרתי, 'אני לא יודע סודות צבאיים, מה אני יכול כבר לגלות?'".

- נשמע מלחיץ.

"בסופו של דבר אישרו לי לצאת. הצמידו לי עוד בחור, שאמר שהוא מוזיקאי, אבל הכלי היחיד שהוא ידע לנגן עליו היה אקדח. ארבע שעות לפני שחזרתי, ישבתי עם האמרגן שהזמין אותי, שהיה גם האמרגן של בילי ג'ואל, והוא אמר שתוך שבוע הוא יכול להפוך אותי למפורסם כמו ברישניקוב (שערק לארצות הברית בשנות ה-70). לא הסכמתי. אמרתי שיש לי הורים יהודים ואני פוחד שיפגעו בהם. אחרי ארבע שנים כבר הייתי בארץ".

- הנחית שם תכנית טלוויזיה.

"מין טוק שואו מוזיקלי, שאנשים זוכרים עד היום. הוצאתי שלושה תקליטי ויניל שנמכרו בטירוף, גם בגרמניה ובארצות הברית. הייתה לי הצלחה אדירה".

- אז למה ויתרת עליה ועלית לישראל?

"הרגשתי שצפוף לי. משהו הפריע לי. אני שור באופי ואם אני מחליט משהו, אז זהו זה".

- לא חששת לקריירה?

"חששתי מאוד. עד היום אני בוויכוחים עם עצמי מה עשיתי, למה ויתרתי על הסטטוס".

- באת עם כסף?

"נתנו לנו להוציא רק מאה דולר. הייתה לי דירה במרכז מוסקבה, הייתה לי את המכונית הרוסית הכי טובה שאפשר היה להשיג אז. אפילו את פסנתר הכנף שלי לא נתנו לי להביא".

- אתה חושב לפעמים לאן היית יכול להגיע שם?

"רק אלוהים יכול לדעת. זאת שאלה פילוסופית. את שואלת אם אני מצטער? כן ולא. 80% מהכוכבים שהגיעו לכאן מרוסיה, חזרו הביתה. אז אני שואל את עצמי מה הלאה. המדיה מתעלמת. אפילו את לא מבינה כלום, כי את שואלת אותי אם הגעתי לכאן עם כסף. זה מייאש".

- בכל זאת מצאת דרכים לבנות את עצמך.

"כשהגענו לארץ שאלו אותי ואת ההורים, לאן אתם רוצים לנסוע? אמרתי לחולון, כי מכרים שלי גרו שם, אבל לא ידעתי את הכתובת שלהם. מונית זרקה אותנו עם המזוודות באמצע הרחוב. שאלתי איפה אפשר לשכור דירה, ושלחו אותי לאיזה משרד שמצא לנו דירה איומה עם ג'וקים. אחרי יומיים שמתי לב שממול היה בית קפה, קפולסקי, והיה בו פסנתר. אמרתי, במקום ללכת לאולפן אני אעבוד. באתי לבעל הבית עם קלסר ובתוכו כל הדיפלומות שלי והתקליטים, וביקשתי לנגן. הוא אמר לי שכל העולים מרוסיה באים עם קלסרים, והכי טוב שאשב ואנגן משהו. הוא שמע, התרגש, והסכים לתת מאה שקלים לארבע שעות".

- אחרי שנתיים בארץ כבר ארגנת את פסטיבל.

"את פטשקה וחברים. זה היה כשעברתי לאשדוד, כי היה שם זול יותר לחיות, וזה ליד הים. ביקשתי עזרה מכמה מוזיקאים רוסים שעזרו לי בהתנדבות וזה התחיל להתפתח. ב-1995 כבר קניתי דירה".

- איך שיווקת את עצמך בזמנו?

"לא חיכיתי שמישהו יזמין אותי. מוזיקאי בלי יוזמה זה אוטופיה. הוא יקבור את עצמו. אז קונצרט פה, קונצרט שם, שכרתי אולמות לבד ולקחתי סיכון כלכלי, והתחלתי לעשות פסטיבלים יותר רציניים. ארגנתי בקריית משה ברחובות את אחד מפסטיבלי הג'אז הגדולים ביותר שהיו בארץ ומאז אני מפיק פסטיבלים. אני נוסע לייצג את ישראל בפסטיבל בקנדה, אחר כך אטוס למינכן עם התזמורת הסימפונית באשדוד ובסוף אוקטובר אפתח את הפסטיבל הרביעי 'סופר ג'ז' בעיר. יגיעו יותר ממאה נגנים מכל העולם".

- הפסטיבלים האלה רווחיים לך?

"הם יותר בשביל הפרומושן. אם אין מימון של העירייה ואין ספונסרים, הפסטיבל לא יקרה".

-אז הרווח העיקרי שלך הוא מהופעות.

"זו העבודה היחידה שלי, בנוסף לניהול אמנותי פה ושם. הופעתי עם המוזיקאים הכי טובים בארץ - שלמה גרוניך, באלדי אולייר, גיל שוחט, אהרל'ה קמינסקי בזמנו - וגם גידלתי את מרינה מקסימיליאן בלומין. את הצעדים הראשונים שלה היא עשתה אצלי. היא הייתה בת 11 ואימא שלה הביאה אותה ואמרה, פטשקה, תנסה לשמוע אותה. לקחתי אותה לקונצרטים".

- יש לך חברה משלך? אמרגן?

"יש בן-אדם שאני עובד איתו, שעושה את העבודה האדמיניסטרטיבית, כי אני נוסע. אני עובד גם עם אוניברסיטאות והמון גופים, ואחראי על הפרודוקציה שאני מבצע. כשאני מגיע לקונצרט, אני נותן את עצמי כאילו זה הקונצרט האחרון שלי".

- ואיך זה עובד בחו"ל?

"פסטיבלים מזמינים אותי. בחו"ל השם שלי יותר חזק. בישראל לא קיימת מערכת שמעוניינת לשלוח אמנים כמוני לחו"ל. דיברתי עם כל מיני גופים, גם עם משרד החוץ, אבל לא כל-כך מפרגנים. מעדיפים לייבא אמנים".

- לא שווה לך להשקיע בקריירה ברוסיה?

"הכול השתנה. נולדו לי שני ילדים מנישואיי הראשונים. הבת, אנדי, עובדת עם יגאל שילון בערוץ הילדים, והיא כוכבת יותר גדולה ממני, אז הם קושרים אותי לכאן. לאן אלך? מה שחשוב לי שזה לא מאוחר, שהמדיה הישראלית תתעורר ותסובב אלינו את הפרצוף ולא את התחת, ותצא מהסטיגמה של זונות ושיכורים בכל מה שנוגע לאמנים רוסים".

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט, דיסני ב-6%


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה ● גורם הבקי בפרטים: "חוסכים שקל לשקל למלחמה ואז מביאים הסכם בזיוני"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק