גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהבים מוזיקה קלאסית? הנה ההמלצות למופעים שבאמת כדאי ללכת

מבקר המוזיקה הקלאסית של "גלובס" מציג את המלצותיו האישיות על גופי המוזיקה השונים בארץ בעונה הקרובה, בחלוקה לתחומים השונים של המוזיקה הקלאסית ■ תקשיבו טוב

היצע המוזיקה הקלאסית בישראל הוא עצום. יש בישראל ארבע תזמורות סימפוניות, שורה ארוכה של תזמורות קאמריות, מגוון הרכבי מוזיקת בארוק, וסדרות קונצרטים שונות של מוזיקה קאמרית או קולית. כולם משווקים בימים אלו את עונת הקונצרטים הבאה שלהם, שתתחיל אצל רובם אחרי החגים.

כתבה זו מסמנת את סדרות המוזיקה המומלצות ביותר בכל אחד מתת-התחומים של המוזיקה הקלאסית. ההמלצות מבוססות על טעם אישי, שנסמך על היכרות שוטפת עם הגופים השונים מקונצרטים בשנים קודמות. השיקול המרכזי הוא איכות, הנמדדת לפי רמת המבצעים והתכניות. כמו כן, נלקחו בחשבון שיקולים חוץ-מוזיקליים, בעיקר איכות האולם.

ההמלצות מתייחסות בעיקר לאזור המרכז, שבו נמצא מרבית ההיצע.

מוזיקה סימפונית

הפילהרמונית הישראלית

הפילהרמונית הייתה ונשארה התזמורת הסימפונית הטובה בארץ. עם זאת, ההמלצה על הפילהרמונית מוגבלת השנה רק למי שמנוי בחיפה או בירושלים. על הקונצרטים של התזמורת בת"א - קשה להמליץ, שכן האזנה לקונצרט באולם "סמולארש" היא חוויה מפוקפקת מאוד מבחינה אקוסטית, ועד שהתזמורת לא תחזור להיכל התרבות (צפוי לקרות במרץ 2013), מומלץ ללכת רק לקונצרטים שהם בגדר "מאסט".

בין האורחים מהצמרת העולמית אפשר למצוא השנה את המנצחים ולדימיר יורובסקי, גוסטבו דודאמל הנפלא, כריסטוף פון דוהנני וג'אנאנדראה נוזדה (Noseda); את הפסנתרנים יוג'ה וואנג, מאריי פרהיה (Perahia), קון וו פייק (Kun Woo Paik) ודניס מטסוייב (Matsuev); את הכנרים ריי צ'ן (Chen), ג'ושוע בל וג'נין יאנסן; את הצ'לן עמנואלה סילבסטרי; ושורה ארוכה של זמרים מעולים, שישירו בהפקות קונצרטיות של האופרה "פיק דאם" (צ'ייקובסקי) ושל שתי אופרות של ורדי ("אותלו" ו"פלסטף").

זובין מהטה ינצח על חלק ניכר מהקונצרטים העונה, לאחר שחזר משנת שבתון.

למה ללכת: לפילהרמונית אין תחרות בין התזמורות הסימפוניות, והיא היחידה שמביאה שמות גדולים של סולנים ומנצחים.

אתר הפילהרמונית: ipo.co.il.

אופרה

האופרה הישראלית

בישראל יש אמנם רק אופרה אחת, אבל היא לא רעה בכלל, ובעונות האחרונות סיפקה רגעים רבים של התרגשות.

בעבר, זכתה האופרה הישראלית לביקורת על בחירות רפרטואר שמרניות. בעונה הקרובה - הסיפור הפוך. מבין שבע האופרות שיועלו, יש רק אחת שהיא להיט מוכר ומענג ("ייבגני אונייגין" של צ'ייקובסקי, שתעלה בהפקה אורחת של ה"בולשוי" ממוסקבה). שתי אופרות אחרות - "ווצק" של אלבן ברג ו"בטבעת החנק" של בריטן, הן אופרות מודרניות ותובעניות, שמבטיחות חוויה רגשית קשה.

אפילו עוד יותר קשה לעיכול היא האופרה "הנוסעת" מאת המלחין היהודי מייצ'סלב ויינברג. אופרה זו, שהתגלתה לאחרונה, עוסקת בניסיון הבלתי אפשרי של אסירות לשעבר במחנה השמדה נאצי לשכוח את מוראות השואה. היא כוללת רגעים קשים מנשוא, שמגיעים לשיא רגשי בתמונה שבה מנגן אסיר יהודי את השאקון של באך מול תאי הגזים.

למה ללכת: קודם כל, משום שלאוהבי אופרה אין בארץ אופציה אחרת. אבל אם להיות ענייניים, חשוב לציין שהעונה הקרובה לא הולכת להיות "כיפית". מנויי האופרה הישראלית יקבלו בה מנה גדושה של אופרות תובעניות, ומעט מאוד להיטים מענגים. ההחלטה של הנהלת האופרה ללכת על בחירה רפרטוארית כזו היא אמיצה, ומעניין מה תהיה התגובה בקופות.

אתר האופרה: israel-opera.co.il.

מוזיקת בארוק

תזמורת ה"בארוקדה"

ה"בארוקדה" היא תזמורת קאמרית מקסימה, המתמחה בביצוע מוזיקה עתיקה בכלי תקופה ובגישת ביצוע נאמנה למקור. התזמורת, בניהולו המוזיקלי של עמית טיפנברון, מתאפיינת באיכות ביצוע גבוהה ובתוכניות יפות מאוד. בשנה שעברה, הצטרף לנגנים גם גוף קולי מצוין שנקרא "בארוקדה ווקאל", עובדה שתאפשר להרכב להציע בעונה הקרובה תוכניות נהדרות של מוזיקה קולית.

שיאי העונה הצפויים: "מונטוורדי בסן מרקו" - מוזיקה כנסייתית וחילונית של המלחין הבארוקי הגדול קלאודיו מונטוורדי, שבמרכזה היצירות הכבירות שכתב עבור קתדרלת סן מרקו בוונציה; האורטוריה "משיח" מאת הנדל, עם הכנרת הישראלית-בריטית הנהדרת קתי דברצני (Debretzeni) בעמדת הכינור המוביל ו"יוהאנס פסיון" מאת באך, עם המנצח מומחה הבארוק שלו עד-אל.

למה ללכת: הרכב איכותי ורענן של מוזיקת בארוק, עם תוכניות יפות וחדוות עשייה.

אתר ההרכב: barrocade.co.il.

סדרת הקונצרטים של מוזיאון ת"א

שם המשחק בתוכניות של מחלקת המוזיקה במוזיאון תל-אביב הוא שבירת שגרה. מכירים את הפורמט המסורתי של קונצרט קלאסי? תשכחו ממנו. הפורמט החדשני של המוזיאון כולל הקרנת סרטוני וידיאו בין היצירות, שבהם מספרים הנגנים בקצרה על עצמם ועל המוזיקה שהם מבצעים; הקרנת כתוביות עם שמות הפרקים בזמן אמת, הזמנה למפגש עם האמנים לאחר הקונצרט וכדומה. הפורמט הזה יוצר חוויה שונה וחדשה של קונצרט, ומאפשר להכיר את האמנים בצורה יותר אישית ולא רק כמומיות חנוטות שיושבות על הבמה ומנגנות.

בנוסף לעטיפה החדשנית, גם התוכן מעורר ציפיות גבוהות. התוכנית המוזיקלית מלאה במוזיקאים מצוינים, חלקם מהצמרת העולמית. ביניהם בולטים הכנרים יוליאן רחלין (Rachlin), דיישין קאשימוטו (כנר ראשון בפילהרמונית של ברלין) והאיטלקייה המקסימה אנה טיפו; הפסנתרניות ונסה בנלי מוסל (Vanessa Benelli Mosell) מאיטליה ויו קוסוגה (Yu Kosuge) מיפן; המנצח והכנר קלאודיו קרוז; הצ'לן פיטר ברונס (Bruns); הויולן עמיחי גרוס מהפילהרמונית של ברלין; זמרת הסופרן הבינלאומית הנהדרת חן רייס; הפסנתרן הישראלי איתמר גולן; רביעיית המיתרים האמריקאית; "הרביעייה הירושלמית", ורבים אחרים.

למה ללכת: מבצעים מצוינים, תוכניות יפות ועטיפה חדשנית ומלאת טעם טוב.

אתר המוזיאון: tamuseum.org.il.

המרכז למוזיקה קאמרית "שטריקר"

המרכז למוזיקה קאמרית "שטריקר" בת"א חוזר סוף-סוף הביתה, לאחר תקופה ארוכה של גלות עקב שיפוצים. "הביתה" פירושו קונסרבטוריון שטריקר בת"א, שעבר שיפוץ משמעותי ומאופיין באקוסטיקה טובה מאוד.

סדרת הדגל של המרכז היא "הסדרה הקאמרית", המציעה מגוון גדול של סגנונות והרכבים. בסדרה יתארחו הרכבים ואמנים מעולים מהארץ ומחו"ל, שחלקם מוכר היטב מהופעות קודמות ומהקלטות. בין היתר יופיעו בסדרה רביעיית פאבל האס (צ'כיה), רביעיית מודליאני (צרפת), רביעיית ארקדיה (רומניה), נגני פסטיבל פאבלו קזאלס (צרפת), נגני הפרויקט הקאמרי הישראלי, שלישיית מונדריאן, רביעיית כרמל, רביעיית הפסנתר הישראלית, החמישייה הישראלית החדשה ועוד.

עוד בולטת העונה סדרת "טריו", המוקדשת ל"שלישיית ירושלים". זוהי שלישיית פסנתר מצוינת, שתחגוג 25 שנה לקיומה, בשלושה קונצרטים מיוחדים.

"שטריקר" הוא אוצר בלום גם לאוהבי רסיטלים לפסנתר. העונה יבוצעו במרכז רסיטלים של כמה מהפסנתרנים הטובים ביותר שיצאו מישראל: רומן רבינוביץ' (זוכה תחרות רובינשטיין 2008), דניאל גורטלר, אלון גולדשטיין, ויקטור סטניסלבסקי ובנימין הוכמן.

למה ללכת: אולם נעים ואינטימי באיכות שמע מצוינת, איכות מוזיקלית ללא פשרות, ומבצעים מעולים.

אתר המרכז למוזיקה: icm.org.il.

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד