גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת מגדל נדחית; אליהו יקבל 13% הנחה במחיר

שלמה אליהו ישלם לג'נרלי כ-3.55 מיליארד שקל עבור כ-69% ממניות חברת הביטוח ■ פיקדון בסך 630 מיליון שקל שהופקד על ידי אליהו כבר הועבר לקבוצת הביטוח האיטלקית, ויישאר בידה גם אם העסקה תבוטל

לאחר מספר שבועות של חוסר בהירות בנוגע למצבה של עסקת הענק למכירת מניות השליטה בחברת הביטוח מגדל, הגיעו הקונה, שלמה אליהו, והמוכרת, ג'נרלי האיטלקית, להבנות חדשות. אלה כנראה סוללות את הדרך להעברת השליטה בקבוצת הביטוח הגדולה בישראל עד סוף אוקטובר. ההבנה הושגה לאחר שאליהו קיבל הנחה של 13% על מחיר הרכישה - כחצי מיליארד שקל. דבר ההנחה שביקש אליהו נחשף ב"גלובס" כבר בחודש יולי.

כפי שפורסם לראשונה הבוקר באתר "גלובס", סיכמו אליהו וג'נרלי על מחיר חדש לעסקה - 705 מיליון אירו (3.55 מיליארד שקל). זאת, לעומת מחיר קודם של 814 מיליון אירו (כ-4 מיליארד שקל). במקביל, פיקדון של 125 מיליון אירו (כ-630 מיליון שקל) שאליהו הפקיד לצורך הרכישה כבר במארס האחרון ביובנק, הועבר לידי ג'נרלי וייוותר אצלה גם אם העסקה לא תושלם. הסכום יוחזר לאליהו רק במידה שג'נרלי תיסוג מהעסקה.

העסקה המקורית בין הצדדים נחתמה ב-7 במארס השנה, ועל פיה אליהו היה אמור לשלם לג'נרלי כ-4 מיליארד שקל עבור 69.1% ממניות מגדל. לפני כחצי שנה, בעת חתימת העסקה, היא שיקפה פרמיה של כ-13% בלבד על שווי מגדל בבורסה, אלא שמאז חלה ירידה חדה במניות חברת הביטוח, והפרמיה זינקה למעל ל-40%. כעת, לאחר הפחתת התמורה בעסקה, היא משקפת פרמיה של כ-20% על שווי השוק.

ג'נרלי, מקבוצות הביטוח הגדולות בעולם, נתונה במצב פיננסי קשה על רקע המשבר הכלכלי האירופי בכלל, והאיטלקי בפרט. לאור זאת היא מוכרת כמה חברות ביטוח שהחזיקה בעולם, ויוצאת משווקים שאינם מוגדרים על ידה כ"שוקי מטרה". הלחץ של החברה למכור את מגדל נבע בין היתר גם מרצון לשחרר הון מרותק, וזו כנראה אחת הסיבות להסכמתה להפחתה ניכרת במחיר העסקה, אם כי זו בהחלט לא הסיבה היחידה.

מאז חתימת העסקה בוצעה רגולציה משמעותית בשוק הביטוח בישראל, כשהאוצר שינה את אומדן תוחלת החיים לפיו פועלות חברות הביטוח, תוך שעצר מכירת מקדמי תוחלת חיים מובטחים בביטוחי החיים (עיקר פעילותה של מגדל). לצעד רגולטורי זה הייתה השפעה מיידית על דוחות מגדל, שהודיעה כי שינוי האומדנים יעלה לה 170 מיליון שקל נטו לאורך השנים.

סיבה שלישית שלחצה על ג'נרלי ואליהו והובילה להנחה נוגעת לכך שהאוצר מאשר את העסקה על פי טיוטת הנחיות חדשה ונוקשה, שמכתיבה דרישות חוסן פיננסי משמעותי מכל מי שרוכש אמצעי שליטה בחברת ביטוח. הירידות במניות הבנקים בחודשים האחרונים חתכו בשיעור ניכר את שווי החזקותיו של של אליהו בבנקים לאומי ואגוד, והביאו לכך שנוצר מבחינתו קושי רגולטורי אמיתי לעמוד בדרישות החוסן הפיננסי של הרגולטור, בהינתן מחיר העסקה המקורית.

הסוגיה הרגולטורית על סף סיום

לפי שעה אליהו כבר קיבל את האישורים הרגולטוריים מהממונה על ההגבלים העסקיים, הבורסה ורשות ני"ע, כשככל הידוע גם תנאי האישור מהאוצר כבר נסגרו. לפיכך, נותר לו לסגור רק עוד פינה רגולטורית אחת: קבלת אישור בנק ישראל למתווה מכירת ההחזקות שלו בבנק לאומי (9.6%). לאור העובדה שאליהו כבר העביר כאמור כ-630 מיליון שקל לידי ג'נרלי - סכום שלא יוחזר לו גם אם הרגולציה תכשיל את העסקה - ניתן להניח כי גם הסוגיה הרגולטורית הזו עומדת בפני סיום מוצלח.

מימון העסקה ייעשה באופן הבא: בנוסף ל-630 מיליון השקלים שכבר הועברו לג'נרלי, יידרש אליהו להעביר לחברה האיטלקית עוד 2.9 מיליארד שקל ב-29 באוקטובר. במסגרת זו הוא יעמיד הון נוסף של כ-550 מיליון שקל במזומן ממקורות עצמיים (בין היתר באמצעות שחרור עתודות אקטואריות בביטוחי החבויות). בנוסף, הוא יקבל מימון בנקאי בהיקף של 2 מיליארד שקל מבנק לאומי ועוד 350 מיליון שקל מבנק דיסקונט.

בסביבת אליהו מסבירים שהדחייה של מועד השלמת העסקה נובעת לא רק מהצורך לקבל את האישורים האחרונים מהרגולציה, אלא גם, ובעיקר, מרצון של אליהו ביטוח להיערך כראוי להעברת תיק הביטוח הכללי שלה לתוך מגדל לקראת ינואר הקרוב.

עו"ד שירי שחם ועו"ד יובל שלהבת ממשרד יגאל ארנון ושות' מובילים את העסקה מטעם אליהו, ואת ג'נרלי מלווים משרדי עוה"ד פרשפילד סניף מילאנו, ונמרוד רוזנבלום, יאיר בנימיני ורוני אבלסקי ממשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM).

אליהו צפוי להוביל שינוי מהותי בתחום הביטוח הכללי במגדל

"אין ספק, מגדל היא מובילת שוק בביטוחי החיים. בזה אליהו לא יתערב כי את זה הוא קנה. בביטוח הכללי, לעומת זאת, מדובר בסיפור אחר. תיק הביטוח הכללי של אליהו דומה בהיקפו לזה של מגדל, אך רווחי בהרבה. לכן, התיק הכללי של אליהו ביטוח יחובר לזה של מגדל, מה שעשוי להוביל לשינוי מהותי ביחס לפעילות מגדל בתחום". כך רמזו היום בסביבת אליהו על העתיד להתרחש במגדל לכשתושלם העסקה.

כל חייו אליהו עסק בתחום הביטוח, וככזה הוא יידרש לזמן קצר יחסית לביסוס השליטה שלו במגדל. ואולם מגדל היא חברת ענק, וגם אליהו יידרש לפרק זמן לעיכול. לכן הוא משדר היום מסר לפיו לפחות בתקופה שלאחר העסקה, לא יהיה שינוי משמעותי בפעילותה של מגדל או בהנהלת החברה, חוץ מחיזוקה בביטוח הכללי.

בכל מקרה, מגדל ואליהו הן חברות שונות מאוד. בעוד שאליהו יעילה ומציגה שיעור הוצאות הנהלה וכלליות שהיווה במחצית הראשונה השנה כ-5% מהפרמיות שרשמה, מגדל הציגה שיעור הוצאות של יותר מפי שניים בסעיף זה. חלק מההבדל נובע ממיקוד עסקי שונה, אך הוא צפוי להצטמצם בחלקו לאחר השלמת העסקה.

במסגרת ההסכם אליהו הבטיח שמגדל לא תיקלע לשינוי מיידי וחד באופן פיזור הסיכונים הביטוחיים שלה למבטחי המשנה. הוא סיכם עם ג'נרלי על אופציה לפרק זמן של חמש שנים שבמהלכן תזכה מגדל לאותם תנאים והיקפים של ביטוח משנה שהיא מקבלת כיום מג'נרלי.

המחיר הסופי של העסקה: בשורה רעה לאי.די.בי ולקבוצת דלק

עסקת מגדל קובעת רף מקסימלי לשווי חברות הביטוח המקומיות. אלו הן בעיקר חדשות רעות לבעלי השליטה ביתר קבוצות הביטוח הגדולות, ובעיקר לאי.די.בי של דנקנר ולקבוצת דלק של תשובה, שתצטרכנה למכור בשנים הקרובות את השליטה בכלל ביטוח ובהפניקס, בהתאמה.

העסקה בין אליהו לג'נרלי, קבעה רף שמנותק מהערך הגלום של מגדל. בכך, גם מומחי הביטוח מיישרים קו עם המשקיעים בבורסה, ומסכימים שבמצב הנוכחי חברות הביטוח לא שוות מכפלות שלמות יותר משוויי השוק שלהן. המתווה החדש לעסקת מגדל גוזר לה שווי של 5.14 מיליארד שקל, כ-23% מעל שווי השוק הבוקר, ומשקף מכפיל של 1.15 ביחס להון הנוכחי שלה. בכך, הוא קובע שתג מחיר שגבוה משמעותית ממיליארד דולר כבר אינו ריאלי עבור כלל ביטוח או הפניקס. יחד עם זאת, הוא גם מרמז שלמניות כלל ביטוח, הראל, הפניקס ומנורה מבטחים, יש עוד לאן לטפס, כששווין בבורסה משקף מכפילי הון של פחות מ-0.6.

לא רק בעלי חברות הביטוח הגדולות מסתכלים על העסקה ובוחנים את השפעותיה. גם בעלי השליטה בחברות הביטוח המסורתיות והקטנות יותר צריכים לעשות כן. אליהו הסביר היום ל"גלובס" כי "אין עתיד לחברות ביטוח קטנות, וזה מה שהניע אותי להשתלט על חברה גדולה, לטובת הדורות הבאים". דברים אלה צריכים להדאיג חברות ביטוח מהשורה השנייה כגון איילון, הכשרה ביטוח, שירביט ואחרות. אם אליהו, שכל חייו פעל בתחום הביטוח, רואה רק יתרון לגודל בענף, נראה שהאיום על הגופים הקטנים והבינוניים הוא קונקרטי.

עוד כתבות

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

ביטקוין / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו איבד 2.2 טריליון דולר משוויו, מה אומרת ההיסטוריה ומה צפוי בהמשך?

חורף הקריפטו חוזר: הביטקוין קרס ב-48% משיאו לרמה של 65 אלף דולר למטבע ● בשוק נותנים שלל הסברים מדוע המטבעות הדיגיטליים מתמוטטים עכשיו, ומנסים להעריך האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של תקופה ארוכה של חולשה. ומה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין קרס? ● גלובס עושה סדר

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים