גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרים בפרברים ונוסעים לעבוד בת"א? עדיף לשכור באזור ת"א

כשמחיר הליטר מתקרב ל-10 שקלים לליטר, וצריך שתי מכוניות כדי להתפרנס, דירה זולה ורחוקה מהעבודה הופכת מפתרון לבעיה ■ במחיר הדלק הנוכחי, אשדוד יקרה כמעט כמו רמת-גן ■ יש לכם ליסינג? גם אתם לא מוגנים

היום שבו הצג הדיגיטלי בתחנת הדלק יראה 10 שקלים לליטר נראה קרוב מתמיד. בינתיים התענוג עולה רק 8.25 שקלים, אך די בכך כדי לשנות מהותית את משוואת הנדל"ן למגורים.

עוצמת הפגיעה בכיס תלויה כמובן במספר הקילומטרים שאנחנו גומעים, והיא עשויה לעניין בקרוב אפילו את נהגי הליסינג (ראו תיבה).

השכנות הזולות של תל אביב

אנו נתמקד במסע היקר של נהג הרכב הפרטי אל מקום העבודה ובחזרה הביתה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל 3 מיליון עובדים, 50% בקירוב עובדים בתוך גבולות יישוב מגוריהם והיתר נאלצים לצאת מהיישוב ולנסוע לפעמים עשרות רבות של קילומטרים לכל כיוון מדי יום.

מרבית הישראלים אינם סוכמים או אינם מודעים לגמרי לעלויות הנסיעה החודשיות (לצערנו, אנחנו לא יכולים לתדלק ב-1 בחודש עבור כל החודש, כך שההוצאה מתפזרת על פני חשבון ההוצאות), אולם מדובר כמובן בנטל המורגש היטב בכיס. בעולם אידיאלי, כולם היו יכולים לבחור להתגורר קרוב יותר אל מקום העבודה כדי לקזז את השפעת התייקרות הדלק. אלא שמחירי הדירות ושכר הדירה - שקשורים כמובן זה לזה - מהווים מחסום אדיר, משום שהם נוטים לעלות ככל שמתקרבים לגוש דן ולתל אביב בפרט.

על רקע גאות המחירים נרשמה הגירה נטו (מגיעים מינוס עוזבים) מרשימה במיוחד ביישובים כמו מודיעין, באר יעקב, נס ציונה, כפר יונה ועוד, הרבה בזכות הרכב הפרטי. דפוס הפרבר הזה מוכר בארה"ב, שם הפרברים שלחו ידיים ארוכות מאוד אל תוך המחוזות החקלאיים. אבל גם האמריקני מבין שבמחיר של 4 דולרים לגלון דלק, בכלל לא בטוח שמשתלם לנהוג 100 ו-150 קילומטרים בכל יום רק כדי להגיע לבית ששווה, לפעמים, פחות מהמשכנתא. ע"ע משבר ה"סאב-פריים".

ובחזרה לישראל - שכונות ורובעים ענקיים צמחו לצדי עורקי תחבורה מרכזיים ורבים מאלה שרכשו שם דירה ידעו שלא ייסעו יום יום לעבודה ברכבת או באוטובוס ולמעשה הניחו שיעשו שימוש ברכב הפרטי. המנופים הרבים שניבטים משכונות קרית השרון, אם המושבות, כפר סבא הירוקה ועוד, נמצאים שם לא במקרה - הן פשוט סמוכות לעורקי תנועה מרכזיים ותוכננו עבור מי שעובדים במוקדי תעסוקה מרכזיים כמו הרצליה ותל אביב.

משום כך, ביקשנו לבדוק את עלותם של שני פרמטרים: עלות שכירת דירה בת 4 חדרים ועלות הנסיעה לעבודה ובחזרה ברכב הפרטי (הסבר על המתודולוגיה בתיבה).

מצאנו שהעלות הכוללת של שכירת דירה מהסוג שבדקנו בשורה של ערים במחוז המרכז, פלוס נסיעה אל מקום העבודה בתל אביב, מגיעה לרמה שבין 5,000 ל-5,800 שקל בחודש. נניח שעדיין מדובר בעלות נמוכה משכירת דירה בתל אביב, שנעה סביב 6,300 שקל, ולא הוספנו את עלות הנסיעה בתוך העיר למי שמתגורר בתוכה.

מה שמעניין הוא שהתייקרות מחיר הדלק הפך ערים מרוחקות מתל אביב ליקרות כמעט כמו שכנותיה המידיות במבחן העלות הכוללת - שכירות פלוס נסיעות. שכירות באשדוד למשל תעלה 3,550 שקל, והנסיעה יותר מ-2,200 שקל בחודש, וביחד 5,800 שקל בקירוב. זה מה שתשלמו גם ברמת גן, שם התמהיל שונה בתכלית - השכירות תעמוד על 5,400 שקל, ועלות הנסיעה על 400 שקל.

עוד צמד שמתכנס לעלות כוללת דומה הן מודיעין וקרית אונו; את מה שיחסוך מי שיתרחק למודיעין בשכר הדירה הוא ישלם בתחנת הדלק ובמוסך.

חיפה זולה מנהריה

מעט מאחורי השתיים ניצבת נתניה. נניח תושב אקראי מקרית השרון שעובד בשדרות רוטשילד בתל אביב, כלומר נוהג כמעט 70 קילומטרים ביום. הוא לא משלם הרבה פחות מאשר חבריו לעבודה ששוכרים דירה ברמת גן ובקרית אונו. לפני עשור - כשהדלק עלה 3 ו-4 שקלים לליטר - פני הדברים היו שונים.

בנוגע לחדרה הצפונית יותר, שאותה לא דגמנו, אפשר רק לשער ששכר הדירה הנמוך במיוחד שם לא יצליח לקזז את עלות הנסיעה לתל אביב בפרט.

ומה באשר לבירת הצפון? ובכן, חיפאי שישכור דירה בעיר ישלם 4,000 שקל בחודש, ואם ישכור במקום זאת בנהריה יחסוך בממוצע 1,000 שקל על שכר הדירה. אלא ששכרו ייצא בהפסדו משום שאם יתמיד בנסיעה יומיומית לעבודה בחיפה ובחזרה, זה יעלה לו 1,600 שקל.

בינעירוניות ויקרות

הנסיעות הבינעירוניות היומיומיות עתירות הקילומטרים פוגעות בארנק במיוחד. עלות הנסיעה של באר שבעי שעובד בתל אביב יקרה עתה בכמעט 600 שקל בחודש בהשוואה לשנת 2007, והדברים אמורים גם לגבי חיפאי שעובד בתל אביב (וההיפך). תל אביבי שעובד בירושלים מוציא עתה כמעט 400 שקל יותר מאשר לפני חמש שנים. בחישוב שלנו לא הוספנו תשלומים עבור שימוש בנתיב המהיר, כביש 6 או מנהרות הכרמל.

לסיכום, ידוע שהשינויים בכלכלה מתרחשים בשוליים - כל התייקרות במחיר הדלק צפויה לדחוק באנשים לצמצם את מספר הקילומטרים שהם נוסעים. אלא שמחירי הדירות ושכר הדירה - שבימי שגרה לא בועתיים אמורים להיות קשורים אחד לשני - באזורי הביקוש שהם גם מוקדי תעסוקה גדולים מציבים מחסום לא עביר לרבים.

אחד הפתרונות הוא להשכיר את הדירה המרוחקת והגדולה ולשכור דירה קטנה וקרובה יותר למקום העבודה. פתרון "ירוק" יותר הוא להשאיר את האוטו בבית - ואגב כך לשאת במלוא העלויות הקבועות, אך ללא עלויות משתנות אותן בדקנו כאן - ולהגיע ברכבת ובאוטובוס.

"פרברי הליסינג": נקודת האיזון הכלכלית עלולה לעלות ב-300 ק"מ לחודש

גם רכבי הליסינג על הכוונת. בישראל ישנם כיום כ-300 אלף רכבים בבעלות תאגידים, שהיקף הנסועה וצריכת הדלק שלהם שקולה בפועל לזה של כ-750 אלף כלי רכב בבעלות פרטית. לאחרונה פורסם שמשרד האוצר מתכנן להעלות את שווי השימוש ברכב צמוד ולהכניס לתוכו את מרכיב הדלק - מי שייסעו יותר, ישלמו יותר. מבחינת הזווית הנדל"נית כרגע, מי שלא מוגבל בידי המעביד במספר הקילומטרים החודשי, לא ממש מרגיש בכיסו את עליית מחיר הדלק ולכן משוואת עלות הנסיעה בית-עבודה שלו לא אמורה להשתנות.

אם וכאשר ייכנס מחיר הדלק לחישוב שווי ההטבה שנקראת רכב צמוד, הרי שנקודת האיזון של חלק מנהגי הליסינג תשתנה. להלן חישוב גס לנקודת איזון שביצענו בעזרת משה קצין מחברת חשב.

32 נסיעות מנתניה לתל אביב

איש ההיי-טק הדמיוני שלנו מרוויח טוב ולכן משלם מס שולי של 50% (מס הכנסה פלוס ביטוח לאומי). חברת התוכנה בה הוא עובד מורידה לו 3,000 שקל בחודש בגין הרכב הצמוד, מה שאומר פחות 1,500 שקל בנטו. בנוסף הוא מחויב בשווי שימוש של 2.48% ממחירו של הרכב, במקרה של משפחתית ממוצעת שעולה סביב 125 אלף שקל מדובר בזקיפה של הכנסה בגובה 3,000 שקל בחודש, מה שמוריד לו עוד 1,500 שקל מהנטו.

חיבור שני הנתונים אומר שהנטו בדוגמא נמוך ב-3,000 שקל בגין הרכב הצמוד. את הסכום הזה יש להעמיד מול החזקת רכב פרטי - אם הוא ישן זה עולה סביב 2,500 שקל בחודש, ואם הוא חדש סביב 3,500-3,000 שקל; הפער קשור להוצאות הריבית והפחת (הוצאות גבוהות יותר ככל שהרכב חדש יותר). ובכן, בדוגמא שלנו נקודת האיזון עומדת על 1,850 קילומטרים בחודש או 22 אלף קילומטרים בשנה - אם ייסע פחות קילומטרים מכך, לא משתלם לאותו עובד לקחת רכב צמוד.

קצין מעריך, שאם הרפורמה תאושר הרי שמדובר בשורה התחתונה בתוספת מס כך שנקודת האיזון תעלה, ולהערכתו יהיה מדובר על 2,100 עד 2,200 קילומטרים בחודש. וכדי לשבר את האוזן, מדובר על 32 נסיעות מקרית השרון שבנתניה ועד לשד' רוטשילד בתל אביב ובחזרה.

בחזרה למכולת השכונתית

למכולת "נקפוץ" ברגל, אך את הדרך אל קניון החוצות או אל הפאואר סנטר האימתני (והזול יותר, בדרך כלל) נעדיף לעשות במכונית. האם הזינוק במחיר הדלק יגרום לנו לשנות את הרגלי הנסיעה/קנייה? אחרי הכול, אנחנו בוגרי המחאה החברתית שהייתה אמורה להפוך אותנו לצרכנים נבונים מאי פעם.

"בסופו של דבר כאן מדינת ישראל ולא ארה"ב שבה צריך לנסוע 45 דקות עד למרכז פתוח קרוב", אומר חי גאליס, סמנכ"ל תפעול, ניהול ושיווק בקבוצת ביג. מרכזי הקניות של החברה בישראל נמצאים אמנם מחוץ לעיר, אך גאליס מסביר שהקהל הקבוע שלהם מתגורר ברדיוס של רבע שעה נסיעה בלבד מהמרכז, כך ש"תוספת עלות הדלק שולית לעומת הקנייה הזולה יותר שהצרכן יכול לעשות אצלנו, והחניה תמיד ניתנת חינם".

גם לסרט צריך לנסוע במכונית

ובאמת, המרכזים הפתוחים כמו גם חנויות דיסקאונט ענקיות, נועדו לענות על צרכים בסיסיים כמו קניית מזון פעם בשבוע או בשבועיים, מוצרי חשמל וכיוצ"ב. אם ניתן לחסוך יותר בקנייה עצמה, הרי שמשתלם להשאיר עוד כמה שקלים בתחנת הדלק. עוד פיתוח נדל"ני שנגזר מזמינות הרכב הפרטי כמעט לכל נפש בישראל הם מתחמי הקולנוע הענקיים שיצאו אל מחוץ לעיר. כאן כבר מדובר בתוספת עלות נטו למחיר הכרטיס, ולמי שבא לברוח מהמציאות באמצעות המסך הגדול נותר רק להתלונן על עלות הנסיעה אחרי שיסיים את קופסת הפופקורן.

מתודולוגיה

נתוני שכר הדירה חולצו מתוך מחירי הדירות לפי השמאי הממשלתי בשילוב נתון התשואה משכר דירה שמתפרסם במסגרת מדד גלובס-הומלס.

נתוני עלות הנסיעה סופקו על ידי אנשי חברת חשב, משה קצין וסמדר קצין-חורש. התמקדנו אך ורק בעלויות המשתנות של נסיעה ברכב פרטי - דלק, חלפים, טיפולים, צמיגים וכיוצ"ב, שהן פונקציה של מספר הקילומטרים. כלומר ללא עלויות ביטוח, טסט ואגרה. כן הנחנו שבעל הרכב נוסע לעבודתו וממנה 240 יום בשנה.

לשם הנוחות לא זקפנו למי שגר ועובד באותה עיר - במקרה שלנו באחד משני מוקדי התעסוקה: תל אביב וחיפה - את עלות הנסיעה, אלא רק את עלות שכר הדירה בעיר.

תוספת חודשית

עלות חודשית

הוצאה משתנה

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: ארה"ב עצרה משלוח נשק לישראל - מחשש למבצע נרחב ברפיח

לפי הדיווח משלוח הנשק היה אמור להיות מורכב מ-1,800 פצצות במשקל טון ו-1,700 פצצות במשקל 250 ק"ג • לאחר רצף אזעקות ביישובי הצפון: גל תקיפות של צה"ל בלבנון • מטרה אווירית חשודה יורטה סמוך לאילת • רה"מ נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • עדכונים שוטפים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו