גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעה לדיור בר השגה להשכרה: רק לזכאים במכרז ל-30 שנה

לקראת גל המכרזים: הצעת "גלובס" למבנה שיווק הפרויקטים בדיור בר השגה להשכרה

בחודשים הקרובים ייצאו מכרזים לבניית 1,000 יחידות דיור בפרויקטים להשכרה לזכאים לדיור בר השגה. בהמשך לניתוח מסלולי הפרויקטים מובאת כאן הצעת "גלובס" למבנה שיאפשר ניצול נכון של המשאב הלאומי, לטובת מקסימום זכאים.

הפרויקטים יוקמו רק ב-15 הערים הגדולות הנסקרות ע"י הלמ"ס, על קרקע מינהל מקרקעי ישראל בלבד, עם עדיפות לשטח שסמוך לתחנות רכבת. על מנת לקבוע את גודל הדירות ומספרן בכל עיר, יש לערוך במהירות סקר צרכים ארצי כללי, שלא התבצע עד כה.

נקודה בעייתית נוספת במבנה הקיים היא שרק שליש מהדירות בכל פרויקט מיועדות לזכאים לדיור בר השגה. בבניין המשווק יגורו אוכלוסיות שונות, ובהן רק מיעוט בשכירות מפוקחת. בשל כך יש פוטנציאל לניגוד עניינים וסכסוכים שונים סביב ניהול הבניין. כדי להשפיע על השוק במידה משמעותית, יש לתקן זאת ולקבוע שכל הדירות בפרויקטים יופנו רק לזכאים לדיור בר השגה.

על מנת לנצל את המשאב באופן מיטבי, יש לעגן את ייעוד הפרויקט להשכרה לא רק בחוזה החכירה של המינהל מול היזם, אלא בתב"ע שלפיה מדובר בהשכרה ארוכת טווח למגורים.

מבנה המכרז

כדי לעודד מוסדיים להשקיע בפרויקטים לדיור בר השגה להשכרה, יש לערוך את המכרז לחכירה ראשונית של 30 שנה, במסגרת BOT. המשמעות היא שהמגזר הפרטי יתכנן, יממן, יבנה ויפעיל את הנכס למשך החוזה, ובסיום התקופה יוחזרו הפרויקטים למדינה, ויוחלט אם למכור את הדירות או להוציא מכרז חדש להמשך ההשכרה בדיור בר השגה.

במסגרת המכרז יש להכריז כי התחרות תיערך על המחיר הנמוך למ"ר השכרה לזכאים, הקרקע תימסר ללא תמורה, משקיעים מוסדיים ובנקים יקבלו פטור מלא ממס הכנסה או נקודות זיכוי, והיזם יוכל לנכות מס תשומות.

באשר לתמהיל הדירות בבניין, יש להקפיד כי יהיה זהה בכל קומה, על מנת להקל את התכנון והבנייה, כך שבכל קומה יהיו 1-2 דירות של 2 חדרים (כ-40 מ"ר כולל ממ"ד); לפחות 3 דירות של 3 חדרים (70-80 מ"ר כולל ממ"ד); 1-2 דירות של 4 חדרים (90-100 מ"ר כולל ממ"ד). לכל דירה תוקצה חניה אחת לכל היותר. כדי לשפר את התשואה בפרויקטים, ניתן לשקול מתן זכויות מסחר/שירותים בקומות הקרקע בבניין (למשל גני ילדים).

למשרד השיכון תישמר זכות קדימה לשכור 5% מהדירות בפרויקט לטובת דיור ציבורי, לפי הצעת שר השיכון אריאל אטיאס, והמשרד יהיה אחראי לתשלומי השוכרים מהדיור הציבורי.

מבחן הכנסה והון

גובה שכר הדירה המומלץ במסגרת דיור בר השגה הוא עד 30% מההכנסה ברוטו (כולל מהון והכנסות נוספות), כולל דמי ניהול (300-400 שקל בבניין צנוע). מדובר במשפחות עד עשירון 6-7.

דווקא בדיור להשכרה יש חשיבות מיוחדת למיצוי כושר השתכרות כקריטריון מרכזי. על ראש הממשלה בנימין נתניהו לקיים הבטחתו וליזום דיון בממשלה סביב הנושא. מבחן הון (עד לתקרה שתיקבע) הוא חיוני, ויש ליצור מסלול שיאפשר גם לעצמאים להשתלב בפרויקט מסוג זה.

יחסי משכיר-שוכר

תקופת השכירות המקסימלית לזכאי, על פי הצעת "גלובס", תימשך 5 שנים ולשוכר תישמר אופציית הארכה ל-5 שנים נוספות. בפרויקט ל-30 שנה לפחות 3 משפחות יוכלו ליהנות מהזכאות.

במקרה של שינוי בסטטוס המשפחתי של השוכר - גידול המשפחה והכנסותיה, למשל - יקבל השוכר עדיפות לדירה מתאימה שמתפנה בפרויקט/בסביבה.

הביטחונות הנדרשים יהיו המחאות דחויות הכוללות שכ"ד ודמי ניהול, וכן יימסרו ביטחונות להבטחת תשלומי חשמל, מים וארנונה. גובה הערבות הבנקאית להבטחת השכ"ד יהיה 2-3 חודשי שכירות.

במסגרת הפרויקטים לדיור בר השגה להשכרה יש לאסור השכרת משנה. כמו כן, יש לקיים חוזה המאפשר פינוי מהיר של סרבן תשלום, ובד בבד לקיים מוסד אפקטיבי ומהיר לבירור מחלוקות והכרעה בסכסוכים.

מימון, תשואה, מיסוי

במסגרת מסלול ב' בדיור בר השגה להשכרה, האוצר מניח תשואה של 6% -6.5%, שהיא עדיפה על תשואה מאג"ח מדינה ל-30 שנה. ניתן להגיע לתשואה גבוהה יותר אם יינתנו הקלות משמעותיות בקרקע ובמיסוי, עד כדי 8%-10%.

על מנת למשוך מוסדיים לממן את הפרויקטים, יש להעניק להם פטור ממס על הכנסות משכ"ד, בפרויקט של מינימום 100 יח"ד במרכז או 50 יח"ד בפריפריה במצטבר. יש להעניק הטבות גם למי שיממן פרויקטים קטנים יותר, של 20-30 דירות בבניין אחד. אפשרות אחרי היא מימון בנקאי, שבמסגרתו יוענקו לבנקים הטבות בצורת נקודות זיכוי ממס. במצב כזה, הפרויקט לא ייחשב במסגרת מגבלות האשראי הבנקאיות לענף הנדל"ן של אותו בנק (דרושה הסכמה של בנק ישראל).

צעד נוסף שיש לנקוט במסגרת הפרויקטים להשכרה הוא הענקת פטור ליזם ממע"מ על מחיר הקרקע. יש להתיר ניכוי מלוא המע"מ בגין עלויות בנייה לדירות להשכרה (שווי המע"מ מוערך ב-1%-2% תשואה).

זכויות וחובות העירייה

הרציונל של דיור בר השגה מחייב מעורבות של העירייה. הצלחת הפרויקט תלויה מאוד בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, למשל על ידי זירוז הליכים, מתן הקלות ופירוש מקל לתב"ע.

שיתוף הפעולה של העיריה והוועדה המקומית הוא קריטי עבור פרויקטים חברתיים, אולם במכרזים האמורים אין לעירייה שום זכויות או חובות.

על פי הצעת "גלובס", העירייה תקבל 20% מהדירות בפרויקט עבור מומלציה, שיעמדו בקריטריונים הכלליים וגם בקריטריונים שיאושרו במועצת העיר, ושיעמדו במבחן משפטי של המינהל והיועמ"ש (למשל, מקצועות נדרשים כמו עובדים סוציאליים, מורים או כבאים).

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם