גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוקי אורן, מנכ"ל קרדן NV: "נחזיר את החובות בזמן"

(עדכון) - אורן משבח בראיון ראשון ל"גלובס" את התנהלותם הצנועה של בעלי השליטה: "אנחנו לא כמו פירמידות אחרות, אצלנו לא משכו דיבידנדים"

שוקי אורן נכנס לתפקיד מנכ"ל קבוצת קרדן NV בחודש יוני השנה, בעיצומה של תקופה מאתגרת בקבוצה, שמאז רק הלכה והפכה מורכבת יותר. מיום ההכרזה על המינוי בפברואר האחרון צללה מניית קרדן NV ב-70%, ואג"ח החברה, שבשליטת יוסף גרינפלד ואבנר שנור, כבר נסחרות סביב תשואת זבל של 50%.

החוב לשתי סדרות האג"ח של חברת ההחזקות מסתכם בכ-2.1 מיליארד שקל, אך בתשואות הנוכחיות, השוק החוץ-בנקאי חסום בפני החברה, הפועלת בתחומי הנדל"ן, הפיננסים והתשתיות בחו"ל.

למרות שהשוק מתמחר כי קרדן לא תעמוד בהתחייבויותיה, מבקש אורן לצייר תמונה אופטימית יותר. בריאיון ראשון מאז כניסתו לתפקיד הוא אומר ל"גלובס": "חד-משמעית - נחזיר את החוב בזמן".

- אז השוק טועה? מדוע אג"ח שלכם נסחרות בתשואות של 50%?

"יש אמרה שהשוק תמיד צודק, אבל אנחנו יודעים שהוא משתנה. אני מבין את החששות שנובעים מכך שקרדן היא חברת החזקות, שהנכסים לא מייצרים תזרים קבוע, אבל צריך לזכור שאנחנו לא כמו פירמידות אחרות. קרדן היא חברה עם החזקה של 100% בחברות בנות עם מנועי צמיחה".

- כאשר ברקע נלחם נוחי דנקנר על המשך שליטתו באי.די.בי אחזקות (שאותה קרדן כמעט רכשה לפני עשר שנים), אי אפשר להימנע מהשוואה בין שתי הקבוצות.

"בואו לא נדבר על נוחי דנקנר", מבקש אורן, שבתפקידו האחרון שימש כחשב הכללי במשרד האוצר. "באתי כחיצוני לקרדן, לא הכרתי את גרינפלד הבעלים. מדובר כאן באנשים שלא משכו מהחברה דיבידנדים שמנים, ולא מכרו מניות.

"קרדן גם לא ביצעה מסע רכישות; לאנשים פה יש חזון להקים עסקים, ולזה צריך לא מעט השקעה ואמונה. הם יכלו למכור מניות כשהיא הייתה שווה מיליארדים, ולא עשו זאת. יש כאן אנשים עם צניעות".

השוק, כאמור, לא ממש משתכנע מהרקורד של בעלי החברה. אחראים מרכזיים לכאב הראש הנוכחי של ראשי קרדן NV הם מחזיקי האג"ח הארוכות (סדרה ב'), שחוששים שלחברה לא יישאר כסף לשלם להם, בניגוד למחזיקי האג"ח הקצרות (סדרה א'), שכמעט מחצית מהן כבר נרכשו בחזרה על-ידי החברה. את הקו הלוחמני מוביל בית ההשקעות פסגות.

אורן: "יש מחזיקים שדורשים שהחברה תיתן ביטחונות, אך דחינו את זה. מדובר בחוב שגויס בשנים 2006-2007, אז לבוא היום ולדרוש ביטחונות מהחברה, זה מהלך שעלול לסכן את מחזיקי האג"ח עצמם".

- האם בעלי השליטה יכניסו את היד לכיס ויתמכו בחברה?

"בעלי השליטה לא צריכים לתמוך בחברה. רק הפעילות שלנו בסין יכולה להביא שווי משמעותי. ברור שעד שאין את השווי הזה יש חששות.

- מה לגבי דחייה של החוב, זו לא ממש תספורת.

"אנחנו נמצאים בעולם שבו כל מיני מונחים, כמו 'תספורת' או 'דחיית תשלומים', הפכו להיות מילה גסה. אני לא רואה זאת כך, אבל זה גם לא משהו הכרחי. אנחנו עובדים במטרה לעמוד בהתחייבויות במועדן. יש לנו כסף עד 2014, ואני משוכנע שהחברה יכולה להסתדר".

הרכישות החוזרות של אג"ח, שביצעה החברה באחרונה, עוררו עליה בין היתר את חברת הדירוג מעלות, שחתכה ב-11 רמות את דירוג החברה, ולמעשה טענה כי מדובר בתספורת (בהמשך, עם תום הרכישות, הועלה הדירוג חזרה).

"זו המתודולוגיה שלהם", אומר אורן בתגובה, ומוסיף: "קיים מנגנון של השוק, שלפיו חברה יכולה לקנות אג"ח שלה; זה פעולה לטובת החברה.

"הערך הנכסי של החברה גבוה מההון העצמי שלה, וגם במעלות חושבים כך", טוען אורן. אלא שמחזיקי האג"ח דואגים, ובחודשים האחרונים כינסו כמה אסיפות (האסיפה הבאה תתקיים ביום חמישי הקרוב). בחודש שעבר ביקשה קרדן NV שקט תעשייתי מצד מחזיקי האג"ח שלה עד תחילת 2013, בתמורה לכך שלא תחלק דיבידנדים או תמכור אג"ח שרכשה.

החוב של קרדן

- אתה מרגיש שעושים לכם עליהום?

"אני חושש שזאת האווירה הכללית. ישנם תהליכים בשוק ההון שמתרחשים בגלל המשבר בעולם, וגוררים התנהגות לוחמנית של המשקיעים המוסדיים, אבל אני חושש שזה יביא לנזק. במקרה של קרדן, שעמדה בהתחייבות שלה בזמן, לבוא ולהפעיל לחץ כדי לקבל ביטחונות שלא ניתנו בעבר - זה יגרום נזק, וזה לא נכון למחזיקי האג"ח".

מחיר המניה של קרדן משקף שווי חברה של כ-290 מיליון שקל בלבד, לעומת שווי חברה של 6.3 מיליארד שקל בשיא, בשנת 2007. גם אורן נפגע מכך בכיסו, שכן לבד משכר בעלות שנתית של 1.7 מיליון שקל לפחות, הוא זכאי לתוכנית האופציות, שאיבדו את ערכן בעקבות קריסת המניה בחודשים האחרונים. עם כניסתו לתפקיד קיבל אורן חבילת אופציות הניתנות למימוש לעד 2% מהון החברה. מחיר המימוש של האופציות נקבע על 8.2 שקלים למניה - גבוה פי שלושה ממחירן הנוכחי של מניות החברה, ודומה למחיר שבו נסחרו בעת ההודעה על מינויו בחודש פברואר.

- בדיעבד היה לך תזמון גרוע עם כניסתך לחברה. אתה לא מתחרט?

"נכנסתי לתקופה מרתקת. משך אותי להיכנס לתחומים חדשים. כחשב כללי לשעבר קסם לי להיכנס לקבוצה בזכות היכולות האישיות שלי, ולא בזכות קשרים שיש לי".

מנועי הצמיחה סין ותהל

אחד התחומים שנתפסים לא פעם כקופסה שחורה בפעילותה של קרדן הוא תחום הנדל"ן בסין. אורן מסביר זאת בעובדה כי לא נעשתה שם הצפת ערך: "מכרנו שם עד היום למעלה מ-14 אלף יחידות דיור. זאת פעילות רווחית, אך הצד שיותר מעניין אותנו הוא הצד המסחרי, דהיינו קניונים".

זרוע נוספת של החברה הפועלת בסביבה מאתגרת היא חברת הנדל"ן GTC פולין, בעבר מקור הצמיחה המרכזי של הקבוצה, ובשנים האחרונות המקור למרבית הפסדיה: "GTC פולין זו לא עוד עסקת ספקולציה במזרח אירופה; זו חברה איכותית שפועלת כבר 18 שנה. עיקר התיק הוא מסחרי, והוא מחולק בין קניונים לבניינים להשכרה. מדובר בתיק גדול בהיקף של כ-2 מיליארד דולר מבחינת שווי הנכסים".

מנוע צמיחה נוסף שבו מאמין אורן הוא חברת תהל, העוסקת בתשתיות מים. לגביה הוא מציין, כי נעשו הרבה תהליכי התייעלות בחצי השנה האחרונה.

"תהל נמצאת בשווקים הנכונים, ובתחום הנכון, שהכי פחות מושפע משינויים כלכליים. כאשר יש האטה בצמיחה הכלכלית, מדינות לוקחות כסף מתחומים אחרים ומעבירות לתשתיות. מנגד, מדובר בשוק קשה עם תחרות עזה".

לגבי התחום הפיננסי שבו פועלת קרדן NV במזרח אירופה, נראה כי אורן פחות אופטימי: "התחום הזה הצטמצם, על רקע השפעת המשבר הפיננסי באירופה. כיום ההחזקות היחידות שלנו הן בבולגריה וברומניה. אנחנו עוד יכולים להפתיע בתחום הזה, ובניהול נכון אפשר להגיע לרווחיות, אבל במסגרת הקיימת אני לא רואה בזה מנוע צמיחה עתידי".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה