גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המצב הכלכלי" הגיע לדוחותיהן של חברות ה-IT בישראל

שחיקה ברווחיות, צמיחה נמוכה וחוסר אמון של שוק ההון ■ החברות המובילות בשוק שירותי המחשוב ביצעו רכישות, שינו אסטרטגיות והסיטו מוקדי פעילות, אך כולן כאחת רשמו ירידות בביצועים

אם הביצועים המגומגמים של הרבעון הראשון של 2012 בשוק שירותי המחשוב הישראלי השאירו סימן שאלה, הרי שהתוצאות ברבעון השני כבר מעמידות סימן קריאה חד משמעי. האטה בביקושים לשירותים ולמוצרים בתחום המחשוב הארגוני היא המגמה השלטת כיום. זה כבר לא רק השחיקה ברווחיות, הצמיחה הנמוכה או חוסר האמון של שוק ההון במניה כזו או אחרת, ברבעון השני התחום כולו סובל מכל אלה.

16.5% הם הרווחיות הגולמית של מטריקס, שבניהולו של מוטי גוטמן, מתוך המכירות לחצי השנה הראשונה של 2012. לכאורה זה לא מספר משמעותי. הרווח הנקי של החברה לא השתנה רבות, גם אם לא רשם עלייה; והצמיחה של החברה כן הייתה משמעותית יחסית לעומת התקופה המקבילה. גם הדיבידנדים שחולקו למשקיעים היו בסדרי הגודל של אשתקד, אז גם הביצועים היו טובים יותר. אלא שמטריקס היא חלק משוק שירותי המחשוב שבו שולי הרווח הם הפרמטר האמיתי, ולא הצמיחה או השורה התחתונה.

בשוק שבו הרווח הנקי עומד על אחוזים בודדים מתוך ההכנסות, על כל חלקיק ברווחיות הגולמית שווה להילחם. במטריקס, שמובילה את השוק בישראל, לא סתם התפתלו בניסיון להסביר לאן נעלמו יותר מ-2% ברווחיות ברבעון השני לעומת אשתקד, וניסו להסב את העניין לצמיחה המרשימה של 17.3% שהציגה החברה ברבעון השני.

בפעם הראשונה מאז 2009 משלבת מטריקס בהסברים לדוח הדירקטוריון ברבעון השני את המילים "המצב הכלכלי". ההשלכות ברורות - הלקוחות הגדולים בגופים הפיננסיים והתעשייתיים מנסים לצמצם הוצאות ולוחצים על הספקים, אלו מצידם סופגים חלק מהעלויות של כוח האדם ומנסים לנצל שומנים שהצטברו במערכת כדי להפחית הוצאות ולנסות לשמור על הרווח הנקי. בטווח הארוך יותר ייתכן שגם פיטורים יעמדו על הפרק.

6% הם הירידה בהיקף מכירות החומרה של וואן תוכנה במחצית השנה הראשונה של 2012. בוואן יודעים איך לנהל את פעילות התשתיות, שבאופן מסורתי מלווה ברווחיות נמוכה יחסית, כך שלא תפגע ברווחיות הכוללת של החברה. על רקע זה, צרמה הירידה בהכנסות מהסגמנט שבאה לידי ביטוי בשני הרבעונים של השנה. החברה לא מספקת הסבר ברור לירידה בדוח הדירקטוריון האחרון, מלבד דבריו של המנכ"ל, עדי אייל, כי "בתקופות כאלה, תחום התשתיות הוא הראשון שהלקוחות מקצצים בו".

גם בשאר הפעילות של וואן בתקופה זו לא נרשם גידול. הצמיחה, בשיעור של כ-5%, הושגה בעיקר בזכות רכישות של טסקום ואקסאקט בסוף 2011. היעדר הצמיחה האורגנית לא נראה חריג בשוק המחשוב הישראלי, שעתיד לצמוח בשיעור צנוע השנה של כ-3% בלבד. עם זאת, השוני העיקרי הוא לעומת הקולגות בשוק.

נראה שהאסטרטגיה של וואן להתמודדות עם אווירה כלכלית "מאתגרת" שונה מזו של מטריקס. בעוד הראשונה בחרה, כדברי אייל, להתמקד בפרויקטים בעלי ערך מוסף גבוה, כלומר רווחיות, במטריקס הקריבו את הרווחיות לטובת צמיחה. רק בעוד כמה רבעונים נוכל לקבל אינדיקציה, גישה נכונה יותר לשוק המחשוב הישראלי בתקופה שכזו.

35% הם שיעור הגידול שמציג מאזנה של חברת טלדור, שבניהולו של אריה רימיני, בסעיפי המוניטין ובנכסים בלתי מוחשיים. שינוי מהותי בשני הפרמטרים האלו - מעורפלים ככל שיהיו - מעידים על שינוי באופי הנכסים שמחזיקה החברה. הגידול בשני הסעיפים האלו התרחש בעקבות רכישת החברות גלאסהאוס וטריבייס מוקדם יותר השנה, שעבורן שילמה טלדור 25 מיליון שקל ו-4.5 מיליון שקל, בהתאמה.

סביב רכישת גלאסהאוס הייתה דרמה גדולה, שכללה מאבק תמחור. טלדור התעקשה, שילמה יותר וקיבלה את הרכישה. ברבעון השני השנה שני הנכסים שנרכשו קיבלו ביטוי בפעם הראשונה. בשורה העליונה תרמה גלאסהאוס, ששולבה בחברה במאי, כ-17 מיליון שקל. בהנחה שהפעילות הייתה משולבת בחברה מתחילת השנה, מציינת טלדור כי התרומה הייתה בסדר גודל של 50 מיליון שקל, תוספת של כמעט 15% להכנסות במחצית 2011.

גלאסהאוס נחשבה בשוק ה-IT המקומי לחברה טובה, ומכאן גם המחיר הגבוה. אך האם טלדור שילמה מחיר גבוה מדי? בהתחשב בדנ"א של שוק המחשוב הישראלי, ייתכן מאוד שכן, בעיקר משום שגלאסהאוס מפסידה בינתיים.

טלדור תקפוץ השנה להכנסות בסדר גודל של 850-900 מיליון שקל. עד לא מזמן מספרים כאלו היום בגדר חלום עבורה. בשוק ההון, לעומת זאת, לא מתרגשים בינתיים מהרכישות, ומניית החברה איבדה קרוב ל-20% מאז מארס, אז טלדור דיווחה בראשונה על המו"מ. כיום היא נסחרת לפי שווי שוק של 94 מיליון שקל.

90 מיליון שקל הם שווי השוק שבו נסחרת מלם-תים בבורסה בת"א בתקופה האחרונה. מכפיל ההכנסות של החברה, שמשקלל את שווי השוק לעומת הכנסותיה השנתיות - שעומדות על 1.8 מיליארד שקל השנה - שואף לאפס, ומעלה סימן שאלה גדול מעל ליבת עסקיה של החברה. זאת, כאשר הרבעון השני השנה, ובעקבותיו המחצית הראשונה, היו אחד המוצלחים מבחינת הביצועים שהחברה הציגה בשנים האחרונות.

מלם-תים אמנם לא רשמה צמיחה במחצית, אך הגידול שהציגה בסגמנט הכי רווחי שלה, מיקור החוץ - כלומר העסקת עובדים בפרויקטים של לקוחות - סייע להעלאת הרווחיות הגולמית של כל החברה לשיעור של 15.6% במחצית. מדובר בשיעור גבוה משמעותית לעומת אשתקד.

בשאר הסגמנטים (חומרה ותוכנה ופרויקטים) לא היו תוצאות מרשימות במיוחד, ובסך הכול רשמה החברה ירידה ברוב הפעילויות, אם כי ברווחיות משופרת.

כרגיל במלם-תים סך החובות למוסדות הפיננסיים ממשיכים לשמור על היקף גבוה, כ-505 מיליון שקל במחצית, 75% מהם לטווח קצר. למלם יש חשיפה גבוהה יחסית לשוק הממשלתי בישראל, ודבר זה עשוי לסייע לה אם ההאטה הכלכלית שמסתמנת ברקע תפגע באופן ניכר במגזר הפרטי.

0% הם שיעור הצמיחה הרבעוני של חילן (עד לאחרונה חילן טק) ברבעון השני לעומת הרבעון הראשון של השנה. למעשה, מאז הרבעון הרביעי של 2011 לא צמחה החברה במונחים רבעוניים. חילן סיימה את הרבעון עם מכירות של כ-100 מיליון שקל. עסקיה נחלקים בין שני סגמנטים: אספקת שירותי שכר וניהול כוח אדם, ושירותי מחשוב.

שתי הפעילויות חשופות אמנם לעונתיות בביקושים, אך ייתכן שלמספר העגום יש גם סיבות אחרות, כגון האטה כללית בשוק או ההשפעה של הפסקת הפצת תוכנות האבטחה של חברת Trend Micro בסוף 2011.

מאז רכשה חילן את We! בתחילת 2011, שינתה החברה את המיקוד העסקי שלה, וכיום הפעילות העיקרית שלה היא בתחומי שירותי המחשוב (55% מהפעילות). מחיר המהלך הזה הוא ירידה מסוימת ברווחיות, שנחלשה בעיקר בתחום שירותי המחשוב המסורתיים. הרווחיות התפעולית שמציגה חילן בתחום שירותי ה-IT עומדת על 6%-7% מההכנסות, שיעור נמוך משמעותית לעומת 30% שנרשמו בפעילות השכר של החברה.

חילן הודיעה בתחילת השנה על מסגרת אשראי חדשה של 75 מיליון שקל, ומכיוון שלחברה כמעט שאין חובות, הם עשויים לשמש אותה בשנים הקרובות לסדרת רכישות נוספת.

נתוני שוק ה IT

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"