גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור בלי הורים: התופעה המשפחתית שהפכה לנורמה חברתית

ילדי המפתח של שנות ה-80 משאירים עכשיו את המפתח לילדיהם ויוצאים לעבודה. לפיצוי יוצאים לחופשת "הכול כלול", שבה המטרה העיקרית היא "לא להרגיש את הילדים", ומתנחמים בכך ש"הילד לומד להיות עצמאי"

ניסיון למצוא חוקרים שהתמקדו בתופעת ילדי המפתח בישראל, התקשרתי לדוברי האוניברסיטאות בארץ. הממצאים היו מפתיעים, ולא בגלל המחקרים שנמצאו. למעשה, מעולם לא נעשה מחקר כזה בישראל, אף שכמה מהחוקרים נשמעו נלהבים לגלגל את הרעיון. אלמנט ההפתעה נבע מכך שבמרבית לשכות הדוברים לא הכירו כלל את המושג "ילדי מפתח", וביקשו שאסביר למה בדיוק אני מתכוונת. ילדי מפתח, הסברתי שוב ושוב, הם ילדים שמגיעים לאחר הלימודים לבית שבו אין נוכחות של מבוגר בשעות הצהריים. הם נדרשים לפתוח את הדלת באמצעות המפתח שברשותם, מבלי שהורים יקבלו את פניהם.

"בטח דיברת עם אנשים צעירים", מנחשת פרופ' שפרה שגיא מהמחלקה לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון, "הם לא מכירים את המושג, כי היום כולם ילדי מפתח. זאת הנורמה. אני היום סבתא, ובתקופתי זה היה ממש חריג, בדור ההורים של היום - כבר פחות. והיום, בדור המחאה, כשרוב המשפחות נזקקות למשכורת שנייה, ילד שאימא שלו מחכה לו ב-12:30 עם ארוחת צהריים הוא היוצא דופן".

מתברר שדווקא דור ההורים המודע של ימינו, זה שדיבר במושגים של עקרון הרצף והאריך את חופשות הלידה כדי להישאר כמה שיותר עם התינוק בבית, עובר לא פעם, כשהילד גדל, לקיצוניות השנייה, במה שנראה כמו אפקט מטוטלת. אולי כי הוא מפצה את עצמו על הוויתורים של תחילת הדרך ואולי פשוט כי אין לו ברירה. זה לא משנה את העובדה שאת מקומם של הצעצועים מעץ, שהקפדנו כל-כך לתת כשהיו פעוטות, יתפסו עם הזמן המסכים הקרים, אלה של הסלולרי ושל המחשב, שבהם יבהו מרבית הילדים עד חזרתם של ההורים הביתה.

"ההורים של היום היו ילדי מפתח בשנות ה-80, תקופה הרבה יותר סוציאליסטית, עם חוקי עבודה הרבה יותר רגועים", מסבירה ד"ר רחל פסטרנק, מרצה בבית הספר למדעי ההתנהגות במסלול האקדמי של המכללה למינהל. "נשים חזרו הביתה בארבע, לכל המאוחר. היום אין אימא שחוזרת לפני ארבע-חמש, וזה עוד בימים שהיא לא נדרשת להישאר עד מאוחר בעבודה. היא אוספת את הילד מהצהרון, עוד מנגנון של החברה האזרחית, שהוקם עבור הדור הנוכחי, כדי להתמודד עם השינויים בשוק העבודה. שימי לב שהצהרון הוא מסגרת, שלמרות חקיקת חוק חינוך חינם לגיל הרך ההורה עדיין משלם עליה מכיסו; כי למה שהמדינה תשלם? היא יודעת שמספיק הורים יסכימו לשלם עבורה, כדי לשרוד בשוק הקפיטליסטי הזה".

- זו אכן מסגרת שמצילה משרות, איך היינו יכולים לעבוד אחרת?

"אני לגמרי מבינה, אבל אי-אפשר להתעלם מהעובדה שגדל פה דור כמעט בלי הורים. אני יושבת בגינה ורואה אימהות שמגיעות במצב כל-כך מרוט, שנדמה שהן סופרות את הדקות עד שיוכלו להשכיב את הילד לישון. הן מפטפטות על הספסל עם אימהות אחרות, שמהוות עבורן קבוצת תמיכה, אבל לא באמת מבלות עם הילדים.

"אפשר לראות את זה הכי ברור אצל משפחות, שכדי לפצות את הילדים על היעדר ההורים במשך השנה נוסעות איתם בחופש לחופשת 'הכול כלול'. כששואלים את ההורים איך היה, הם עונים, 'נהדר, לא הרגשנו בכלל את הילדים'. אלה ההרגלים שמעוצבים במהלך השנה, בפרט כשההורים חוזרים מאוחר ונעזרים בבייביסיטר או במטפלת, וחופשה לא תמיד יכולה לגשר עליהם".

לא על הזמן לבדו

באין מחקרים רלבנטיים בתוך החברה הישראלית, יצאנו לברר מעבר לים איך משפיעה תופעת ילדי המפתח על הדור שגדל כיום, וכיצד היא השפיעה על דור ההורים הצעירים, שבעצמם גדלו כילדי המפתח. אולם גם סקירה מקיפה של מחקרים כאלה אינה מנפקת תשובות חד-משמעיות של טוב ורע. התמונה שמתקבלת מהם מעט מעורפלת; במיוחד כשגם טווח הגילאים שבו מדובר אינו מוסכם על הכול. אבל ניתן לסכם שמדובר בגילאי 6 עד 14.

מתברר שילדי מפתח קיימים מאז מלחמת העולם השנייה. מאז התופעה רק התרחבה והלכה ככל שנשים השתלבו בשוק העבודה והפסיקו לחכות בבית עם ארוחה חמה. פיתוח הקריירה, כמו גם הגידול במודלים של משפחות חד-הוריות, העצימו אותה עוד יותר כיוון שהאפשרויות לחלוקת הנטל בין שני ההורים הצטמצמו. על אף היתרונות הברורים למעמדה של האישה הקרייריסטית והבלתי תלויה בבן זוגה לפרנסתה, מרבית החוקרים במערב מתייחסים אל תופעת ילדי המפתח באופן שלילי בכל הנוגע לילדים עצמם. הם טוענים שהיא גורמת לחרדות, לבדידות, לירידה בערך העצמי ולקשיים בלימודים, ואפילו מעודדת עבריינות נוער בקרב גילאים מתקדמים יותר. אחד המחקרים אף מצא כי ילדי מפתח, שפחדו מההישארות לבד, גדלו להיות מבוגרים שחרדים מהאפשרות להישאר לבד בבית; ושהשגחה של מבוגר, גם אם בתשלום, ובתנאי, כמובן, שהוא לא מתגלה כפסיכופת, תשפר במידה ניכרת את מצבם של אותם ילדים.

מצד שני, צריך להבהיר שחלק מהמחקרים ששרטטו את מצבם העגום של אותם ילדים לא בהכרח בחנו ילדי מפתח, אלא התמקדו בקבוצה בעייתית מראש, וגילו, הפלא ופלא, שמרכיב ילדי המפתח מתוכה גדול. מחקרים אחרים גרסו שילדים דווקא מרוויחים מהסיטואציה, בעיקר בזכות תחושת העצמאות והמסוגלות שהיא מאפשרת מגיל מסוים - גיל המשתנה בהתאם לבשלות הילד.

כשמציגים את הנתונים הללו בפני חוקרים בתחום הפסיכולוגיה והחינוך בארץ, הם מתקבלים במשיכת כתף. "יש כל-כך הרבה משתנים במשוואה הזו, שקשה מאוד לקבוע איך ילדות המפתח תשפיע על כל ילד", אומרת פרופ' רחל לוי-שיף, פסיכולוגית קלינית והתפתחותית מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. "זה תלוי אם נשארים איתו עוד אחים בבית, מה מקומו ביניהם, כמה שעות הוא נשאר לבד, ובעיקר איך המשפחה מתפקדת בהיבטים אחרים, איזו מערכת יחסים קיימת בין ההורים לילדים, ועד כמה ילד מרגיש עטוף ואהוב בכלל".

ופרופ' שגיא מרחיבה: "יש אימהות שאינן עובדות, ועדיין לא מתמצאות בחיי הילדים שלהם. ההורות היום לא נמדדת בשעת ההגעה הביתה. במחקר שערכתי לגבי תחושת הקוהרנטיות אצל אנשים שיצאו לגמלאות, החוויה של אימא עובדת שאינה בבית לא הוזכרה שם כגורם משמעותי".

- זה ודאי לא היה נפוץ אז.

"אבל גם אצלם לא הייתה נוכחות מבוגרים תמידית. מה שכן התגלו כמשמעותיים היו המטרות והערכים שהגדירה המשפחה. ככל שהמשפחה תוארה כמקום עם כללים יותר ברורים, כך הגמלאים שגדלו בה פיתחו תחושת קוהרנטיות חזקה יותר. כלומר, תחושות הביטחון והשייכות שלהם, כמו גם היכולת שלהם להתמודד בצורה אופטימית עם הקשיים, היו טובות יותר".

יהיו שיאמרו שהכול עניין של טרנדים. כך, בשנות ה-90 נפוצו לא מעט מחקרים, שצוטטו בכל אוזן, ושבמידה רבה "הכשירו את הקרקע" להארכת שעות העבודה. אותם מחקרים האדירו את איכות הזמן שמבלים עם הילדים ולא את הכמות. פרופ' שגיא, שהחלה בלימודי הדוקטורט בזמן שבתה שהתה בבית הספר, מודה ש"מאוד אהבתי לקרוא את המחקרים שהאדירו את זמן האיכות, כי באותה תקופה זה נתן לי את השקט שהייתי צריכה ושחרר אותי מרגשות האשמה. אפילו שאין לי ספק שעבור הבת שלי לימודיי היו בכל מקרה חוויה מכוננת, שלימדה אותה לא לוותר ולהגשים את עצמה; כמו שעבורי העובדה שאימא שלי עבדה, ולא תמיד הייתה בבית, היוותה עבורי חוויה כזאת. היה לי ברור שגם אני לא אשב בבית כשאגדל".

עם זאת, כיום נדמה שההסתפקות בזמן איכות כבר אינה מוערכת כמו בעבר. "בגלל העומס בעבודה, הורים התחילו לחפש נחמה במושג זמן איכות", מסביר דני עמית, פסיכולוג חינוכי ומרצה בכיר במכון אדלר. "אלא שיש משהו מאולץ בצמצום זמן האיכות לרבע שעה, אפילו לחצי שעה, כי זה לא תמיד הזמן שבו לילד באמת נוח לפנות אליך. זמן הכמות הוא הרבה יותר משמעותי, גם אם בחלקו את שוטפת כלים, וגם כשמדובר במתבגר שיושב מאחורי דלת סגורה, וכאילו לא אכפת לו אם ההורה בבית או לא".

- אולי אותו מתבגר היה אפילו מעדיף שההורים לא יהיו בבית.

"זה לא נכון. לילדים בכל גיל חשוב להיות בבית שיש בו נוכחות של מבוגר, זה נותן חוויה רגשית של ביטחון ושל קשר. לא סתם אנשים, גם מבוגרים, מדליקים טלוויזיה כשהם נכנסים לבית ריק. הקולות, התנועה שעל המסך, הם פיצוי להיעדר החוויה האנושית. וכשמדובר בילד צעיר שחוזר מבית הספר מיום עמוס חוויות, עוד יותר טבעי שהוא ירצה מקום שבו הוא יוכל להתפנק, להניח את הראש ולפרוק רגשות ותסכולים כשהם עוד טריים".

- מה אפשר לעשות? זה אפילו לא לוותר על קריירה, אלא על עבודה בכלל, לטובת הילדים.

"אני לא מתכוון להחזיר את הגלגל אחורה, אבל חברה שמתנהלת כך צריכה לדעת שהיא משלמת מחיר. הורים שנעדרים שעות ארוכות, וחווים קשר חסר עם ילדיהם, נוהגים לתת פיצוי חומרי. הם גם אומרים לילדים, 'אני עובד כדי שיהיה לכם טוב, כדי לממן את החוגים ואת הצעצועים שלכם'. אבל הצורך של הילד באינטימיות אינו מתמלא, ורמת האינטימיות שהילד סופג בילדות משפיעה עליו כמבוגר".

קשה לשפוט מהי משאלת הלב של אותם ילדים באשר לנוכחות ההורים שלהם, כיוון שכאמור יש מעט מאוד מחקרים להתבסס עליהם. מה שכן אפשר לומר הוא שילדי מפתח, בין אם הבטיחו לעצמם לא להיות כמו ההורים שלהם ובין אם לאו, ימצאו את עצמם ככל הנראה עמוק בשוק העבודה, כפי שמסבירה פרופ' רחל גלי-צינמון מבית הספר לחינוך של אוניברסיטת תל אביב. "לילדים שרואים את שני ההורים עובדים יש יותר סיכוי להיות הורים עובדים בעצמם. הם גם יחזיקו בעמדות יותר חיוביות לגבי חלוקת תפקידים שוויונית בבית, יהיו אופטימיים יותר לגבי השילוב של קריירה ומשפחה, ויחזיקו בשאיפות קריירה יותר גבוהות מאשר במקרה שבו רק אחד מההורים עובד".

- כלומר, הם לא יימלטו מאותו הגורל?

"למה להגדיר את זה כך? תעסוקה היא מקור אדיר למשמעות. ילד אינו זקוק לנוכחות של הורה בבית למשך 24 שעות, אלא ל-24 שעות של קשר משמעותי ושל אהבה. גם השימוש שלך במונח 'ילדי מפתח' בעייתי, כי הוא מציג אותם כביכול כילדים מוזנחים".

זו ממש לא הכוונה. אני הייתי ילדת מפתח, ולא חשתי מוזנחת. אפילו נהניתי מאוד מהמעמד הזה.

"בכל זאת יש לך, כעיתונאית, אחריות לעיצוב דעת הקהל, וכדאי היה שתעדיפי את המונח ילדים שגדלים במשפחה כפולת קריירה, על-פני ילדי מפתח".

עד שהמונח הזה יתפוס, כדאי לזכור עוד פרט מעודד שמצטרף לדבריה של פרופ' גלי-צינמון. "לילדים, מגיל צעיר, יש צורך לראות את ההורה כאדם בפני עצמו, עם רצונות ועם חסרונות, ולא רק כמי שמספק להם את הצרכים", אומר אביב נוף. "מחקרים מראים שכשאימא מתקדמת ועובדת, והילד רואה מולו לא רק מישהי חסרת סיפוק שמבטלת את עצמה בשביל המשפחה כל הזמן, אלא מישהי שמגשימה את עצמה, ושיש לה חיים בפני עצמם, הוא יתפתח טוב יותר. השאלה איפה עובר הגבול, ועד כמה להשקיע בעבודה, נותרת כמובן מסובכת".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה