גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים מפזרים משכנתאות - ועוצרים אשראי לעסקים

ניתוח "גלובס": קצב הגידול השנתי של תיק האשראי בבנקים נמוך פי 2 מהממוצע השנתי ב-5 השנים האחרונות ■ המשכנתאות מהוות כ-80% מהצמיחה באשראי הקמעונאי ■ במקביל, למגזר העסקי חסר אשראי בהיקף של 20 מיליארד שקל

בשנות ה-80 יצא איגוד הבנקים בקמפיין "הבנקים הם החמצן של המשק". 30 שנה חלפו מאז, והמצב לא השתנה. הבנקים הם ספק האשראי המרכזי למשק, ובלי אשראי, חברות עסקיות לא יכולות להתקיים. זה זמן רב מדברים בשוק ההון ובמערכת הבנקאית על מחנק האשראי ההולך ומתקרב. עכשיו כבר אי אפשר להתחמק: מחנק האשראי כאן.

מניתוח הדוחות הכספיים של חמשת הבנקים הגדולים עולה, כי האשראי לציבור צמח במחצית הראשונה של השנה ב-2.3% בלבד - ל-800 מיליארד שקל. מדובר בקצב גידול שנתי של 4.6%. זהו שיעור צמיחה נמוך. לשם השוואה, בחמש השנים האחרונות צמח תיק האשראי של הבנקים בקצב שנתי של כ-8% בממוצע (בנטרול 2009, שהייתה שנת המשבר).

ואולם זו אינה התמונה המלאה. אם בוחנים את האשראי לפי מגזרים (קמעונאי ועסקי), מגלים שאת הצמיחה באשראי לציבור מוביל המגזר הקמעונאי, כשבתוך ענף זה מנוע הצמיחה הוא המשכנתאות. בה בעת שהאשראי במגזר הקמעונאי צומח, הרי שהאשראי העסקי נמצא בקיפאון, ואף בירידה קלה. נציין כי בשנים קודמות, מנוע הצמיחה של הבנקים בצמיחת תיק האשראי היה דווקא המגזר העסקי. כעת, כאמור, המצב התהפך.

באחד הבנקים אף עשו לאחרונה מחקר בנושא האשראי, וממנו עולה כי בקצב הצמיחה הנוכחי, חסר למשק אשראי בהיקף המוערך בקרוב ל-20 מיליארד שקל.

שיא החום

קצת מספרים כדי להבין את המצב: האשראי הקמעונאי צמח במחצית הראשונה של השנה ב-3.2% (קצב שנתי של 6.4%), לכ-347 מיליארד שקל.

במספרים אבסולוטיים: האשראי הקמעונאי גדל בכ-10 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה. מתחילת השנה צמח שוק המשכנתאות בכ-8 מיליארד שקל, כלומר המשכנתאות מהוות כ-80% מהצמיחה באשראי הקמעונאי.

אמנם תחילת 2012 התאפיינה בהתקררות שוק המשכנתאות, ואולם החל בחודש מאי שב השוק להתחמם, עד אשר באוגוסט נרשם שיא של כל הזמנים בלקיחת משכנתאות - 6.3 מיליארד שקל, גבוה ב-70% מממוצע 12 החודשים האחרונים. נתוני יולי ואוגוסט יבואו לידי ביטוי רק בדוחות הרבעון השלישי של הבנקים, שיפורסמו בנובמבר.

הבנקים נענים לביקוש הגבוה למשכנתאות, וישנן כמה סיבות לכך. ראשית, מדובר באשראי בסיכון נמוך. כמו כן, משכנתא היא מוצר עוגן, שבאמצעותו ניתן למשוך את הלקוח לפתוח חשבון בבנק, וליהנות מהכנסות נוספות ממנו.

סיבה חשובה נוספת היא שלבנקים יש כיום מצוקת הון - עליהם להגדיל את ההון כדי לעמוד במגבלות הלימות ההון של בנק ישראל (9% עד סוף 2014). לפי כללי באזל 2, הבנקים צריכים לרתק מעט הון במתן משכנתא לעומת ההון שהם צריכים לרתק כשהם נותנים אשראי עסקי (ריתוק ההון בגין משכנתא הוא רק 35% מההון שיש לרתק באשראי עסקי). על כן הם מעדיפים להעניק אשראי למשכנתא, מאשר אשראי עסקי.

התוצאה של התהליך הזה היא שבה בשעה שהמגזר הקמעונאי צומח, במגזר העסקי התמונה הרבה פחות ורודה. למעשה, ככל שעולים בהיקפי הפעילות של הלקוחות, כך מחנק האשראי גובר. במגזר העסקים הקטנים, שהוא המגזר הקטן ביותר מבין החטיבות של הבנקים, צמח האשראי מתחילת השנה ב-1.9% ל-62.8 מיליארד שקל.

במגזר המסחרי (אשראי של עד 100 מיליון שקל), שורר קיפאון - האשראי עלה בהיקף זניח של 0.1%. וכשמטפסים מעלה אל חטיבת האשראי העסקי (הלקוחות הגדולים ביותר) מגלים כי אשראי זה - המהווה כשליש מסך האשראי הבנקאי - נמצא בירידה. מתחילת השנה ירד האשראי בחטיבה העסקית בחמשת הבנקים הגדולים ב-1.4%.

חשוב לציין, כי במגזר המסחרי והעסקי (הלקוחות הגדולים של הבנקים) נטרלנו את נתוני בנק דיסקונט, שכן הבנק סיווג מחדש חלק מהאשראי, והעביר אותו מהחטיבה המסחרית לעסקית, מה שמעוות את התמונה ומציג כאילו האשראי המסחרי של הבנק צנח בכ-15%, והאשראי העסקי צמח בשיעור דומה.

הקפיצה של דיסקונט

הקיפאון באשראי אינו בא לידי ביטוי במידה שווה בכל הבנקים. כך לדוגמה מזרחי-טפחות, שמחצית מתיק האשראי שלו הוא משכנתאות, צמח ב-9.8% בהיקף האשראי לציבור במחצית הראשונה של השנה, לרמה של 123.4 מיליארד שקל. עם זאת, בכל הקשור באשראי המסחרי והעסקי מציג הבנק נתונים דומים לממוצע בענף.

עוד נזכיר כי באחרונה הציג מזרחי-טפחות, בניהולו של אלי יונס, תוכנית אסטרטגית לשנים הקרובות, שלפיה הבנק מתכנן לצמוח בתחום האשראי העסקי בכ-25 מיליארד שקל בתוך חמש שנים.

לעומת זאת, בנק לאומי - שמוטה לאשראי העסקי - מציג את הצמיחה הנמוכה ביותר באשראי. ליתר דיוק, לא מדובר בצמיחה - אלא בקיפאון. הגאות בתחום המשכנתאות לא הספיקה, ותיק האשראי הכולל של הבנק נותר באותו היקף כמו בתחילת השנה - 241 מיליארד שקל.

לאומי, בניהולה של רקפת רוסק עמינח, החליט אסטרטגית לקטון במגזר העסקי ולצמוח בקמעונאי. האשראי הקמעונאי של לאומי צמח ב-2.9% במחצית הראשונה של השנה, אך האשראי העסקי של הבנק, המהווה כ-30% מסך האשראי של הבנק, ירד בכ-3.5% במחצית הראשונה של השנה. נציין כי זו הירידה החדה ביותר מבין הבנקים בתחום האשראי העסקי.

גם בנק הפועלים, בניהולו של ציון קינן, ירד באשראי העסקי (בכ-1.1%), אך האשראי המסחרי דווקא צמח ב-3.7% - הצמיחה החדה ביותר מבין חמשת הבנקים. הפועלים רואה בהגדלת הפעילות של הבנק בחטיבה המסחרית יעד אסטרטגי, ואף פתח בשנתיים האחרונות 25 סניפים ייעודיים ללקוחות אלה.

הבנק הבינלאומי, בניהולה של סמדר ברבר צדיק, נחשב במשך השנים לבנק שמרן, וגם תיק האשראי שלו קטן למדי, ועומד נכון לסוף יוני על 66.8 מיליארד שקל בלבד. למרות, ואולי דווקא בגלל השמרנות של הבנק, תיק האשראי שלו רשם צמיחה של 2.8% במחצית הראשונה של השנה. בעוד סך האשראי העסקי של הבנקים ירד, הבנק הבינלאומי דווקא צמח בתחום זה, בכ-2.2%.

בנק דיסקונט, בניהולו של ראובן שפיגל, הוריד הילוך בשנים האחרונות, וזאת בשל הצורך של הבנק לחזק את הונו כדי לעמוד ברף הלימות ההון (לדיסקונט היה בעבר רף הלימות ההון הנמוך במערכת הבנקאית). ואולם לאחר שחיזק את הונו, נראה שהבנק חוזר למשחק. תיק האשראי של הבנק צמח ב-2.6% במחצית הראשונה של השנה (יותר מבנק הפועלים ומלאומי), ועומד על 119.4 מיליארד שקל. בעוד שבבנקים האחרים האשראי המסחרי והעסקי שמר בממוצע על קיפאון, מציג דיסקונט צמיחה נאה של 4% במחצית הראשונה של השנה. הקפיצה נובעת מכמה עסקאות אשראי גדולות וחד-פעמיות שביצע הבנק במחצית הראשונה, ולפי הערכות לא יציג צמיחה בקצבים שכאלה ברבעונים הקרובים.

תיק האשראי

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה