גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטיב אדלר: "עופר עיני הוא המנהיג האפקטיבי ביותר של העובדים"

נשיא ביה"ד הארצי לעבודה לשעבר: "יש מעסיקים שמפטרים כדי להציל מפעלים. אחרים מנסים לנצל את אווירת האבטלה" ■ "אנחנו מצויים בעיצומו של גל פיטורים במשק" ■ על פרשת ניסו שחם: "שמעתי על המון סיפורים כאלה במשטרה"

"בתקופתי בבית הדין לעבודה העברתי למשק העבודה שני מסרים עיקריים: האחד - שבמשק קפיטליסטי, שבו כל אחד דואג לעצמו ועושה מה שפועל לטובתו ועלול לפגוע בשני, ההגנה החזקה ביותר על העובדים היא משפט העבודה, שכולל את בתי הדין לעבודה ואת ההסתדרות. זו לא הגנה מוחלטת, אבל זה מה שיש.

"המסר השני היה שאי-אפשר למנוע מקרים של משבר כלכלי קשה, שבמהלכם יהיו קשיים גם למעסיקים וגם לעובדים. אבל חלק גדול מהמעסיקים למדו בתקופתי כנשיא בית הדין שכדי להתגבר על המשבר ולהבטיח שהעסק ישרוד בתקופת משבר, המעבידים צריכים, אפילו חייבים, לשתף פעולה עם העובדים, כאשר הדבר כרוך בוויתורים של שני הצדדים בתקופה הקשה. זה היה סוג של מהפכה בתחום דיני העבודה, שחיזקה את מעמדם של העובדים, אך סייעה גם למעבידים".

כך אומר בשיחה עם "גלובס" השופט בדימוס סטיב אדלר, לשעבר נשיא בית הדין הארצי לעבודה.

לדברי אדלר, "הפיטורים היום מוכיחים יותר מכול שבלי המהפכה בדיני העבודה ובלי ההגנה של בתי הדין לעבודה, העובדים היו היום במצב הרבה יותר גרוע. מי שמגן עליהם היום הם בתי הדין לעבודה ומשפט העבודה המגן והקיבוצי, יחד עם ההסתדרות וארגוני עובדים. את כל אלה צריכים לאזן מול המציאות הכלכלית, שלפעמים מכבידה על מצב העובדים והמעבידים, ואין דרך להתחמק ממנה".

גל הפיטורים

"אנחנו מצויים בעיצומו של גל פיטורים במשק שפוגע במגוון רחב של תחומי עיסוק", אומר אדלר. "המצב הכלכלי הנוכחי ושיעורי האבטלה בישראל מחייבים את המדינה לפעול ליצירת מקומות עבודה במשק ולמתן מענה לצרכיו של ציבור המובטלים.

"נוסף על התוכנית הכלכלית לעידוד צמיחה יש לפתח תוכנית רחבה לסיוע למובטלים, שבמסגרתה, בנוסף לכך שיש להשקיע משאבים בהתמודדות עם צמצומי העובדים במפעלים הגדולים, יש להקצות סכומים עיקריים לפיתוח תוכניות של הסבה מקצועית, תמיכה במעמד הביניים והחזרת מובטלים ממעמד הביניים - למשל אקדמאים ובעלי מקצועות חופשיים, למעגל העבודה.

"בנוסף, יש להשקיע את המשאבים המתאימים להתמודדות עם הבעיות החברתיות הכרוכות באבטלה, לרבות שיפור הדימוי העצמי של המובטלים, שמירה על כבודם האישי, טיפוח הרגשת השייכות שלהם לחברה, וההכרה כי הם מסוגלים לתרום לה. המדינה לא צריכה לחשוש מניהול תוכנית הסיוע בידי גורמים פרטיים המתמחים בתחום".

לדבריו, "המצב המשברי חושף את העובדים לסיכון נוסף - מעסיק שרוצה לנצל את המצב יכול לפטר עובדים עם תירוץ של קיצוצים ומצב כלכלי, למרות שזו לא הסיבה האמיתית.

"בזמני ראיתי שני סוגים של מעסיקים: אלה שניצלו את המצב - ואחרים שראו את העובדים כנכס חשוב בעסק, ובמקום לנצל את המצב עשו הכול כדי לשמור על כוח העבודה העיקרי שלהם, ליבת העובדים. בתקופה של אבטלה גואה קיים חשש כי מעסיקים מסוימים יפטרו עובדים ב'יד קלה', או ינקטו פעולות שבעבר לא היו נוקטים בהן.

"יש מעסיקים שמפטרים היום בתום-לב כדי להציל את מפעליהם המצויים במצוקה. אחרים מנסים 'לנצל' את אווירת האבטלה וחולשת העובדים. על ההסתדרות מוטלת אחריות להגן על העובדים המאורגנים, הן על-ידי שיתוף-פעולה עם המעסיקים במטרה למנוע סגירת מפעלים ומקומות עבודה, והן על-ידי ניהול מאבקים מול מעסיקים המנסים לנצל את המצב.

"במקרה של משבר כלכלי, יש ליצור שיתוף-פעולה בין המדינה, ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, לחדש את דיוני 'השולחן העגול' ולפתח תוכנית משותפת לכלל הגורמים החשובים במשק כדי לייצב ביחד את כלכלת ישראל".

זכויות העובדים

"מצבם של העובדים בישראל טוב ביחס למה שקורה בעולם", טוען אדלר. "בהשוואה לאירופה אנחנו בסדר, אבל בהשוואה לארה"ב אנחנו במצב מצוין. החוק שלנו נותן לפרט העובד הרבה זכויות, כמו פיצויי פיטורים, חופשות, דמי מחלה, חופשות לידה, הגנה מהטרדה מינית וכדומה. אלה דברים שחסרים בארה"ב.

"בהשוואה למעסיק האמריקני, שהוא די קשוח, המעסיק הישראלי הרבה פחות קשוח, יותר אנושי ומשתדל מאוד ללמוד את הנורמות של מקום העבודה, מה מותר ומה אסור ביחסי עובד-מעביד. זה החלק הטוב.

"מצד שני, יש את הבעיות של חברות כוח-אדם, ויש קבוצות גדולות בארץ שהן מחוץ למסגרת של ההגנה שהחוק אמור לתת להן - אני קורא להן 'עובדים בסיכון'. מדובר בהרבה קבוצות שהחוק באופן רשמי נותן להן הגנה, אבל המשק, התנאים והמציאות הקשה מובילים לכך שהם לא מקבלים את מה שמגיע להם".

לדבריו, "בין העובדים הללו יש ישראלים שהם לא בעלי מקצוע, עובדים חלשים, מהפריפריה, שם אין הרבה עבודה, ולכן אין להם הרבה כוח מיקוח מול המעסיק; עובדים מבוגרים, עובדים צעירים בענפים בעייתיים ועובדי כוח-אדם, נותני שירותים, אבטחה וניקיון. ויש גם את הבעיה החדשה, של העובדים מאריתריאה והמסתננים, עובדים לא חוקיים, שגם לוקחים את העבודה של העובדים המקומיים ועובדים פלסטינים.

"ואז אנחנו מגיעים לחלק אחר של הבעיות במשפט העבודה, וזו בעיה במשפט עבודה קיבוצי, והיא ששני שלישים מהעובדים בארץ לא מיוצגים. רוב המעסיקים לא מכירים בכך שעובדים רוצים להתארגן, מקום העבודה בהרבה מקרים מתייחס לא בהגינות לעובדים".

פרשת ניסו שחם

לדברי אדלר, "אחד מפסקי הדין 'השערורייתיים' לכאורה של בית הדין הארצי בתקופתי עסק במקרה של בכירה בתחום ההיי-טק שרדפה אחרי הבוס שלה, יזמה את הקשר אתו, והם היו בקשר במשך כחצי שנה, כאשר היא לא התלוננה אלא שיתפה אתו פעולה ורצתה את הקשר, שהיה מבוסס על יחסי מין ולא היה קשר רומנטי. לאחר 6 חודשים הוא החליט לסיים את הקשר איתה והתחיל עם עובדת אחרת במשרד; ואז הראשונה התחילה להטריד את האישה החדשה.

"רק לאחר שהזוג החדש התלונן לממונה בחברת ההיי-טק, הגישה המאהבת הראשונה תלונה למשטרה וכן תביעה לבית הדין לעבודה על הטרדה מינית וניצול יחסי מרות. במשטרה דחו את התלונה וגם בבית הדין האזורי, מכיוון שהיא יזמה את הקשר. אבל בבית הדין הארצי אנחנו טענו שנכון שהיא יזמה,

"אבל עדיין היו יחסי מרות, ולכן יש הטרדה מינית. קבעתי שאפשר לקיים יחסים רומנטיים בעבודה, אבל לא כשיש מרות. חלק ביקרו אותי שזו שערורייה, אבל אני עדיין חושב שזו הפסיקה הנכונה.

"עכשיו, בסיפור של ניסו שחם והחשדות להטרדות מיניות, לדעתי זה צריך להיות אותו דבר. יש שם ניצול מרות, ואני מקווה שילכו לפי הקו המנחה של הפסיקה שלנו.

"אני שמח שהסיפור הזה יצא החוצה. עכשיו כל ה'שחמים' האלה יידעו לא להתחיל עם אלה שעובדים תחתם. ידוע שבמשטרה זה נפוץ מאוד. במשך השנים שמעתי המון סיפורים כאלה שקורים במשטרה, אז אולי אם יבהירו את הכללים במקרה של ניסו שחם, הציבור ילמד איפה הקו האדום".

עופר עיני

"הכרתי הרבה ממנהיגי העבודה בארץ במשך השנים", אומר אדלר, "ולדעתי עופר עיני הוא המנהיג האפקטיבי ביותר של העובדים היום בארץ, הן מבחינת הישגים של חתימה על הסכמים קיבוציים, הן מבחינת הפעילויות לטובת העובדים החלשים, על אף שחלק מהעובדים החלשים אינם חברי הסתדרות, הוא עדיין נאבק לטובתם, והן מבחינת חיזוק ההסתדרות. ההסתדרות הייתה במצב חלש כשהוא נכנס לתפקיד, והוא הצליח לחזק אותה מאוד.

"בין היתר הוא יזם, יחד עם שרגא ברוש, את שיתוף-הפעולה בין המעסיקים וההסתדרות, כדי ליישב סכסוכים מהר יותר וביעילות. עיני הוציא מהפרקטיקה את השיטה הישנה, המיושנת והלא פופולרית של התנגשויות ושביתות וצעקות, שלא מובילות לשום מקום, והכניס הידברות חכמה ועניינית שיש לה תוצאות. גם בתקופתו היו ויש שביתות, אבל הוא משתמש בכלי של שביתה רק במקרים של אין ברירה".

לדברי אדלר, "באופן אישי התרשמתי שעיני הוא איש מאוד פיקח, חזק וישר. היום המעסיקים יודעים שמצד אחד אפשר לנהל אתו משא-ומתן ולהגיע להסכם, ולסמוך עליו שהוא יקיים אותו; ומצד שני הם גם יודעים שלא כדאי להתעסק אתו, לא להפר הסכמים ולא להגיע לעימות אתו.

"גם המעסיקים הציבוריים, משרד האוצר והפוליטיקאים יודעים שלא כדאי להם להגיע לעימות פרונטלי עם עופר עיני וההסתדרות, כי הוא איש שאולי לא אוהב להפעיל את כלי השביתה ואת הכוח של ההסתדרות, אבל מצד שני הוא יודע מצוין איך לעשות את זה. עיני טיפוס שלא מדבר, צועק ועושה פופוליזם, אבל יודע להפעיל את הכוח שיש לו".

רזומה

* אישי: השופט (בדימוס) סטיב אדלר (71), נולד בארה"ב, בפילדלפיה, גדל בברוקלין ומתגורר כיום ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים. נשוי לרות, עובדת סוציאלית לשעבר, אב ל-5 בנים וסב ל-15 נכדים ונכדות.

* מקצועי: לשעבר נשיא בית הדין הארצי לעבודה, תפקיד שממנו פרש בנובמבר 2010, לאחר 13 שנות נשיאות. את השכלתו המשפטית רכש בארה"ב. עלה לארץ בגיל 27, לאחר ששימש כאחראי ליחסי העבודה מטעם הממשל הפדרלי. בארץ עבד כעורך דין פרטי שנים מספר טרם מינויו לשופט בדצמבר 1975.

* דעותיו: נחשב לנשיא בית הדין שהוביל מהפכה בתחום זכויות העובדים. בין היתר התנגד להוצאת צווי מניעה נגד שביתות ודחף לגישורים ולפשרות בסכסוכי עבודה.

* מאז הפרישה: מלמד קורסים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת קורנל בארה"ב, עוסק בבוררויות ובגישורים, מכהן כיו"ר של ועדות שונות בתחומי הספורט וחבר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה, גוף הייעוץ הכלכלי החיצוני של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

הראיון המלא עם סטיב אדלר - במהדורה המודפסת.

עוד כתבות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים