גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתו של הורביץ התנגדה - ההטבות בטבע אושרו

בין ההטבות שאושרו: החזר הוצאות של מיליון דולר בשנה ליו"ר פרוסט עבור טיסות במטוסו הפרטי, והעלאת שכר הדירקטורים, כולל זה של המצטרפת החדשה גליה מאור, לכ-16 אלף דולר בחודש

האסיפה הכללית של בעלי המניות בטבע אישרה אמש את ההחלטות מעוררות המחלוקת להעלות את שכר הדירקטורים בחברה ואת התגמולים ליו"ר פיליפ פרוסט.

באסיפה שהתקיימה אתמול (ד') נכחו כמה עשרות משקיעים, שרבים מהם הביעו התנגדות נחרצת להצעות שעל סדר היום והצביעו כמעט פה אחד נגדן. אולם לטבע היה הרוב הנדרש לאישור ההצעות, בעיקר מצד משקיעים שרובם לא מישראל, שלא נכחו באסיפה וששלחו מראש את טופסי ההצבעה.

הדיון בין נציגי דירקטוריון החברה לבין המשקיעים לא נגרר לצעקות או להתלהמות, אך משקיעים ותיקים בחברה מציינים שבדרך כלל לאספות מסוג זה מגיעים פחות בעלי מניות, ואין בהן התנגדות כה גורפת להצעות שמעלה החברה.

העלאת שכר של יותר מ-100%

מי שייצג אתמול את עמדת טבע באסיפה היה חבר הדירקטוריון אמיר אלשטיין, שמכהן גם כיו"ר החברה לישראל והוא נצר לאחת ממשפחות המייסדים של טבע. מנגד עמדה בת למשפחת מייסדים אחרת, ורד שליו-הורביץ - בתו של אלי הורביץ ז"ל ולשעבר יו"ר ומנכ"ל החברה - והביעה התנגדות להצעות שעל סדר היום. מעניין להזכיר כי אחיה של שליו-הורביץ, חיים הורביץ, הוא דירקטור בטבע. על אף בקשות הנוכחים באסיפה לשקול מחדש את ההצעות שעל הפרק, בטבע סירבו להסיר אותן.

טבע ביקשה להעלות את שכר הדירקטורים בחברה ביותר מ-100%, מרמה ממוצעת של כ-76 אלף דולר בשנה ל-190 אלף דולר (16 אלף דולר בחודש), נוסף על 2,000 דולר עבור כל פגישת דירקטוריון, זאת ללא שינוי ביחס לשנים קודמות. בין הנהנים מהעלייה בשכר נמצאת גם גליה מאור, המנכ"לית הפורשת של בנק לאומי וחברה חדשה בדירקטוריון טבע.

במקביל התבקשו המשקיעים לאשר העלאה של שכר היו"ר פרוסט - מ-517 אלף דולר בשנת 2011 ל-900 אלף דולר ב-2012. פרוסט זכאי גם להחזרי נסיעות שנתיים בסך 700 אלף דולר עבור שימוש במטוסו הפרטי, ובעלי המניות התבקשו לאשר לו הוצאות נוספות בסך 298 אלף דולר עבור הטיסות שערך בשנת 2011. סך הכול מדובר על הוצאות בהיקף של מיליון דולר בשנה החולפת. פרוסט מתגורר בפלורידה ומגיע לישראל כמה פעמים בשנה.

הצעה נוספת על סדר היום של האסיפה הייתה לאשר לסגן יו"ר החברה, פרופ' משה מני, שכר בגובה 400 אלף דולר, כלומר העלאה של קרוב ל-28% ביחס לשכרו בשנה הקודמת.

אנטרופי, חברת הייעוץ לגופים מוסדיים, המליצה להתנגד להעלאות השכר השונות. "אף שאנו מעריכים את הדירקטורים המכהנים בחברה ואת פועלם", כתבו, "אנו ממליצים להתנגד לסעיף זה". בכל הקשור להעלאת התגמולים והחזרי הנסיעות ליו"ר פרוסט, כתבו באנטרופי כי "מידע בדבר בדיקה אלטרנטיבית של עלות הנסיעה שלא באמצעות המטוס הפרטי לא הועבר לידינו על ידי החברה למרות בקשתנו.

"בנוסף, על אף הערכתנו הרבה לפעילותו של ד"ר פרוסט, הרי שאנו סבורים כי יש להתנגד לעדכון השכר המוצע, גם לנוכח היעדר מידע בדבר שיעור המשרה של ד"ר פרוסט, אף שמידע זה נתבקש מצידנו. בהיעדר מידע, אין ביכולתנו לאמור את סבירות התגמול המוצע", נכתב בהמלצות אנטרופי.

טבע צפויה לפרסם בימים הקרובים את התוצאות המלאות של ההצבעה, בהתאם לכל סעיף שעלה לדיון. מקרב הגופים המוסדיים הישראליים שמחזיקים במניות טבע היו גם מי שהתנגדו להצעות, בהתאם להמלצות אנטרופי. אולם, כאמור, טבע השיגה את הרוב הנדרש עוד לפני פתיחת האסיפה, בהצבעות שנשלחו מבעלי מניות שרובם מחו"ל.

בטבע אין בעל מניות שמחזיק יותר מ-5% מהמניות. היו"ר, פרוסט, מחזיק ב-1.5% ממניות החברה. פרוסט בן ה-75 הפך לבעל מניות בטבע כשמכר לטבע את חברת IVAX שהקים וניהל עד לפני שנים אחדות.

בשבוע שעבר פורסם ב"גלובס" כי גדי הבר, מנכ"ל חברת פלטינום לניהול תיקי השקעות, שלח לדירקטוריון מכתב ובו התנגדות להצעות החברה ובקשה להסיר את ההצעות מסדר היום. "יש טעם לפגם בהצעה להעלות בשיעור כה משמעותי את הגמול לדירקטורים, כפי שיש טעם לפגם בהצעה להכפלת הגמול ליו"ר הדירקטוריון, ובהצעה לאשר הוצאות נסיעה בסך של 700 אלף דולר לשנה ליו"ר במטוסו הפרטי", כתב הבר במכתבו.

עוד נכתב במכתב כי בניהולו של אלי הורביץ החברה הגיעה להישגים כבירים תוך שמירה על צניעות יחסית. "קשה להעלות על הדעת שניתן היה בתקופתו להעלות את ההצעות שבנדון", כתב הבר.

"כמו חברות גלובליות דומות"

בטבע הסבירו אז כי תגמול הדירקטורים מעודכן ביחס ישיר להגדלת נפח פעילותה והתרחבותה הגלובלית. עוד ציינו בטבע כי גובה התגמול המומלץ אינו שונה מהמקובל בקרב חברות גלובליות בעלות היקפי פעילות ומחזורים דומים לאלו של טבע. ואולם, אמש באסיפה הביעו חלק מהנוכחים אי שביעות רצון מכך שבניגוד לחברות דומות בגודלן ובפעילותן לטבע, הרי שתשואת הדיבידנד של טבע נמוכה יותר ומנייתה "תקועה".

טבע, בניהולו של ד"ר ג'רמי לוין, נסחרת בבורסת ניו יורק ובבורסה של תל אביב לפי שווי שוק של 35 מיליארד דולר. מניית החברה, שכבר נגעה ברמות של 60 דולר לפני כשנתיים וחצי, חזרה להיסחר סביב מחיר של 40 דולר. לוין החליף לפני כמה חודשים בתפקיד המנכ"ל את שלמה ינאי, ובשוק ממתינים לתוכנית אסטרטגית חדשה של המנכ"ל החדש, שככל הנראה תוצג בחודש דצמבר הקרוב. זאת על רקע הציפיות לירידה בתרומתה של תרופת הדגל של טבע, הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה. לפי הערכות, הקופקסון תורמת בין שליש למחצית מרווחיה של טבע, ובשנים הקרובות היא תיתקל בתחרות מצד תרופות שניתנות בבליעה, ואולי גם בתחרות גנרית.

מטבע נמסר בתגובה: "בעלי המניות של טבע אישרו ברוב הנדרש את כל ההצעות שהונחו לפתחם על ידי הדירקטוריון. יותר מ82% ממניות החברה זכו לייצוג באסיפה השנתית, אם באמצעות כתבי הצבעה ואם באמצעות השתתפות פעילה באסיפה. טבע מודה לבעלי מניותיה ולבאי האסיפה על השתתפותם החשובה בהליך".

עוד כתבות

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בת"א; תשואות האג"ח הממשלתיות בשיא של 12 שנה

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-1% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"