גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

א.ב. יהושע | סופר

כחלק מבחירתו לחוות את המציאות בראייה סלקטיבית ועל-ידי חוויה אישית, משתדל א.ב. יהושע להימנע מלקרוא עיתונים ולמעט בצפייה באקטואליה טלוויזיונית. הוא אומר שרעייתו קוראת את הארץ בכל בוקר, ומסמנת לו קטעים נבחרים אם יש, אבל הוא אינו מסוגל לסבול את טון השמחה לאיד של העיתון הזה בהקשר לכל מה שקורה במדינה; כך שאת רוב האינפורמציה שלו על העולם הוא שואב מהחדשות ברדיו ומדיונים רדיופוניים, הנטולים גינונים שלא מהעניין. כך גם בכל הקשור בכלכלה. "תשאלי", הוא אומר לי, כשאנחנו שותים קפה של בוקר בקומה השלישית של קניון גבעתיים, העיר שאליה היגר לפני פחות משבועיים, "תשאלי, אבל אין לי כלים להבין כלכלה. אני גם לא מכיר את האנשים בתחום".

השם נוחי דנקנר אומר לך משהו?

"אני יודע מי זה".

אילן בן-דב? שאול אלוביץ?

"לא מכיר. אבל זה לא רק אני. חבריי הטובים הסופרים והאמנים לא ממש מודעים למה שהאנשים האלה עושים. לא הייתה מערכת פוליטית שידעה להפריט את הנושאים האלה ולהפוך אותם לנגישים, ואני מאשים גם את עצמי שכל הזמן התעסקנו, אנחנו השמאל, בשטחים ובפלסטינים, ולא נתנו דעתנו על הכלכלה. גם בעניין החרדים אמרנו, ניתן להם היום והם יחזירו לנו מחר".

נשמע כאילו הכלכלה מטמאת את האמנות.

"אם זה המקום, זה רע מאוד. יצא ספר של בלזקבשם 'סזאר בירוטו', שתרגם ידידי קנז, ספר שעוסק בהלוואות ובפשיטות רגל, שלקח את הנושאים הנמוכים ביותר בכלכלה וסידר אותם בסיפור אמנותי מדהים. אם תפתחי את רוב הרומנים והסיפורים, לא תמצאי ניסיון לחדור לנבכי הכלכלה ולהביא אותה כנושא חי ונגיש".

בשביל התיווך הזה קיימת העיתונות הכלכלית.

"יש לי בן כלכלן והוא מסביר לי דברים. אני רואה את הפער הגדול שביני לבין הבנת החומר הזה לעומק. אבל התקווה אינה באנשים כמוני, שמקובעים בכמה וכמה אידיאולוגיות, אנחנו לא התקווה לעתיד".

ב"הילכו שניים יחדיו", מחזה שכתבת ומועלה באנסמבל הרצליה ובקאמרי, הגיבורים שלו, בן-גוריון וז'בוטינסקי, מלבנים גם סוגיות כלכליות.

"ז'בוטינסקי טוען לפני בן-גוריון שהחברה הסוציאליסטית מבריחה יהודים מהגולה, שרוצים לעלות לארץ ולעשות עסקים, כי הם חוששים שרכושם ייבלע בחיים השוויוניים. בן-גוריון עונה לו שבאנו לכאן מעטים ועלינו להבטיח קודם את הצדק החברתי - העניין של חברה צומחת מול חברה מתפתחת, של שמירת הצדק החברתי גם על חשבון הטייקונים, ושל ניסיון למצוא איזון צודק".

מה השתבש בדרך?

"ברגע מסוים הכלכלה החופשית הפכה לפרועה. למה המחאה החברתית קרסה כל-כך מהר? כי היא לא הגיעה ליכולת לתת תוכנית פוליטית מפורטת".

המוחים ניסו לברוח משיוך מפלגתי.

"אז הם לא אמרו מתנחלים ודתיים, וגם לא נתנו דרך לשפר את מה שטעון שיפור. הייתה לי סימפטיה מאוד גדולה אליהם, אבל כשילדיי התלהבו, אמרתי שאם לא ילכו לדרך פוליטית, לא יהיה לזה המשך. המשנה שלי מתונה. לא מדובר בהלאמת חברות, אלא במתן רשת סוציאלית חזקה, כמו זו שהייתה כאן כבר בשנות ה-20 וה-30; ביטוח אבטלה וזקנה. הפערים גדלו לא רק ביחס לאיזה חזון אוטופי, אלא גם בהשוואה למדינות כמו שבדיה וצרפת, שנשמר בהן סוג של אחווה ושל שיתוף; אנחנו הלכנו לקצה".

איך אתה מתנהל כלכלית?

"אשתי ואני היינו שכירים, אני כמרצה באוניברסיטה ואשתי כפסיכולוגית ראשית בבית חולים. לא חשבתי שמספרים אוכל להרוויח, מקסימום להוציא מהדורה אחת. מסוף שנות ה-70 אפשר היה פתאום למכור ספר בארבעים אלף עותקים, כמו 'המאהב', והכסף הזה היה אקסטרה. רציתי לכתוב את הספר הטוב ביותר, גם אם לא יימכר, ופתאום היו מכירות לחו"ל, אבל אף פעם לא סמכתי על הספרים שיפרנסו את משפחתי, כדי שאם יהיו שנים בלי רעיון טוב, לא אמצא את עצמי במצוקה".

היו תקופות יובש?

"היו תקופות של שתיקה. בהתחלה כתבתי לאט, סיפור אחד בשנה, שאותו ליטשתי וליטשתי. המחשבה הייתה שהפרנסה תבוא רק מהעבודה".

הכתיבה לא נחשבה בעיניך לעבודה?

"לא באותה צורה. אני לא מכיר סופרים שמתפרנסים רק מהכתיבה שלהם. יש רק קבוצה מאוד מצומצמת שיש לה הכנסה טובה יחסית, אבל גם הם תמיד שמרו על פרנסה אחרת, עמוס עוז פרופסור באוניברסיטה, יהושע קנז היה עורך לשון, גרוסמן כתב ספרי ילדים, אפלפלד היה מורה. אנחנו לא רוסיה שהמשטר נותן לנו דאצ'ה ומשכורת. המשטר לא צריך לתת כסף לסופרים; יש קרנות, יש פרסים. אבל כשמסביב מתמודדים עם בעיות של עוני ושל דיור, וכשבבתי התמחוי עומדים בתורים ארוכים לפני החג, צריך לתת לסופר כסף כדי שיכתוב רומן? אף פעם לא חשבתי שמגיע לי".

ומקדמות משמעותיות?

"בהחלט. המו"ל נותן מקדמות ומענקים אם אתה כותב ספרים שמצליחים".

מי מנהל עבורך את המשא ומתן עם ההוצאה?

"אני. אני עובד עם ההוצאה שלי כבר ארבעים שנים, ויש חוזה שנחתם בכל פעם מחדש על כל ספר. בחו"ל יש לי אותה סוכנת כבר ארבעים שנים".

אתה מצליח לעקוב אחרי המכירות שם?

"אני סומך עליה. לא מזמן הייתי בצרפת לרגל יציאת ספרי האחרון שם, בכינוס של בעלי חנויות ספרים קטנות בעיירות קטנות, שמקיימים קשרים קבועים עם הקוראים שלהם, וזה היה נהדר בעיניי. בארץ, החנויות הקטנות התמעטו בגלל שני הטייקונים ששולטים בשוק. אתה נכנס למפעל תעשייתי וקונה ארבעה ספרים כשרצית לקנות רק אחד. אז מצד אחד זה שוק חופשי וסופרים צעירים מקבלים הזדמנות, אבל מצד שני הפרודוקציה עלתה כל-כך שזה בא על חשבון הפוליטיקה והאידיאולוגיה".

ואיפה האיכות?

"היא תמיד ישנה. אבל כשבתל אביב יש ארבעים הצגות תיאטרון בערב, כשכותבים כל-כך הרבה, אז מתעסקים בהרבה מלל ובמעט פוליטיקה. אנחנו הולכים בעיניים עיוורות למדינה דו-לאומית, ובמקום לעשות עם זה משהו, ללכת לכנסת ולשנות, אנחנו כותבים על זה. אנשים מיואשים מהערך הפוליטי, החברתי".

ובכל זאת אנשים באים לראות את ההצגה שלך, שהיא דיאלוג מבריק של שני אישים היסטוריים שמדברים אידיאולוגיה, בלי גימיקים ובלי תפאורה.

"כנראה קיים רעב להצגות מהסוג הזה. בלי דרמה ובלי סיפורי אהבים. כנראה היה חסר דווקא הבצל הזה בצלחת".

כתיבת מחזה היא עסק כלכלי?

"לא בטוח. כתבתי כמה וכמה מחזות, יש שמצליחים ויש שלא. אני מסרב לחבר את האמנות לכלכלה. אף פעם לא עשיתי שיקול כלכלי, גם לא העליתי על דעתי לכתוב מסכת לקיבוץ בשביל כסף, וגם לא אשא הרצאה בחוגי בית. אני צריך שזה יבוא מבפנים".

ידעת לחסוך במשך השנים?

"עבדנו, חסכנו, קנינו דירה שלפני עשרים שנה הייתה הרבה יותר זולה, נתנו לילדים. קיבלתי גם תמלוגים מחו"ל. מה שמשמח אותי הוא שגם אצל שלושת ילדיי הכסף אינו שיקול".

למה עזבת את חיפה לטובת גבעתיים?

"אילו הנכדים שלי היו בבאר שבע הייתי עובר לשם. מרגע שנולדה הנכדה הראשונה לפני 12 שנים, התחלנו להגיע לכאן בכל שבוע כדי להיות איתה ואז הייתה לנו דירה קטנה, וכשהגיעה השעה שבה אתה כבר לא יכול לעשות נסיעות עם הצידנית, החלטנו לעבור. מעבר דירה הוא פוגרום שאין כדוגמתו. אתה מחריב דבר שהיה קיים 44 שנים, ועד שאתה בונה דבר חדש לוקח זמן. בחיפה יש שלושה רבדים: העיר התחתית, הדר והכרמל. אנחנו גרנו בכרמל, שהיא בועה. יכולת לחיות חיים שלמים בלי להגיע לתחתית. פה אין מובלעת כזאת".

יהיו שיאמרו שגבעתיים היא מובלעת.

"אבל לא רחוקה. מבחינה ספרותית אני מרגיש שאם אהיה קשוב, אכיר אוכלוסיות שונות וגיבורים חדשים. מכיוון שהיה קשה לוותר על השקט ועל האורנים, אנחנו עדיין באבל. הדבר הטוב הוא שההוויה הזאת יכולה להיות השראה לספר האחרון שאכתוב".

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

100 שנה לאחר שנוצר: אוסף המטבעות הדני שמוצע למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר