גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ינס ב-30 שקל: רשתות מחסני האופנה ממשיכות להתרחב

בזמן שרשתות אופנה קטנות ובינוניות נקלעות לקשיים, רשתות מחסני האופנה פורחות ■ בניגוד לרשתות בקניונים, הן פותחות סניפי ענק וממוקדות בביגוד בייסיק

בזמן שרשתות אופנה קטנות ובינוניות נקלעות לקשיים, רשתות מחסני האופנה ממשיכות להתרחב. בניגוד לרשתות בקניונים, הן פותחות סניפי ענק וממוקדות בביגוד בייסיק.

בעוד שהמרווחים גם כך נמוכים, כניסת הרשתות האחת לטריטוריה של השנייה וחוסר הבידול ביניהן מתחילים לגבות מחיר. האם כולן חסינות מפני קריסה?

סלקט: "אנחנו מוכרים לעשירונים יותר גבוהים, שקונים אצלנו יותר"

"היו שנתיים שבהן הייתה אופוריה בשוק, והיום אנחנו מתחילים להרגיש את ההתייקרויות האמיתיות - האבטלה מתחילה לנצנץ, וחשבון החשמל עולה, ולכן אנשים נוהרים יותר לרשתות הדיסקאונט".

לדברי אלון דויטש, מבעלי רשת סלקט, "אנחנו פוגעים פתאום בעשירונים יותר גבוהים שקונים אצלנו יותר. המהפכה הושלמה גם בביגוד, גם באופנה, גם במזון. אנחנו היום נותנים טון הרבה יותר משמעותי ויש לנו את קהל הלקוחות הכי גדול שיש. החנויות שלנו הן במצב כזה שאנחנו פוגעים בכל החתכים. אנחנו כל הזמן עולים עוד עשירון ועוד עשירון".

למרות זאת, אומר דויטש, גם בתחום מחסני האופנה ישנם שחקנים קטנים שנפגעים וכי מכירות הקיץ החלשות היו גם מנת חלקן של רשתות מחסני האופנה. "הקיץ האחרון היה לא טוב. לרוב סחורות מגיעות בדצמבר ונכנסות לחנויות בפברואר-מארס, חודשים שבהם יש ימים חמים. בשנה החולפת היה קר בפברואר-מארס ולא מכרנו קיץ. אפריל נפתח מעולה אבל חודש מאי לא היה טוב. יבואנים שציפו לחודש מכירות חזק במאי, ייבאו הרבה יותר סחורה ונאלצו להוריד את המחיר. זה פגע קודם כל ביבואנים אך גם בבעלי החנויות. אנחנו יבואנים של כל מוצרי הבסיס שלנו, ולכן כשהמחיר יורד מ-40 ל-30 שקל סתם, זה פוגע גם בנו", אומר דויטש.

יחד עם זאת, הורדת המכס על חלק ממוצרי הביגוד, כמו למשל מכס של 12% על המכנסיים והג'ינסים - קיזזה את עליית הדולר.

בעוד ימים אחדים תשיק רשת סלקט את הסניף העשירי במתחם מגה אור בעפולה. בשנתיים וחצי האחרונות הכפילה הרשת את מספר הסניפים וחדרה גם למגזר הערבי עם הפעלת סניפי זכיינות בערבה וירכא. במקביל, הגדילה הרשת חלק מהסניפים הקיימים.

דויטש מצפה, כי הרשת תסיים את השנה נוכחית עם גידול של 11%-22% במכירות ל-50-55 מיליון שקל.

זברה: "החלפנו משרד פרסום כדי לנסות לשנות את התדמית"

"רשת מחסני אופנה יכולה לקרוס. כולם יכולים להיפגע מהטלטלה בשוק", אומר פיני פרטוק, המנכ"ל ומבעלי רשת זברה. באחרונה רכשו פרטוק ושותפו זאב וינגר את חלקו של אבי דויטש (25%) ברשת.

ביולי האחרון פתחה הרשת סניף בקריון, והיא היחידה עד כה שפועלת בקניונים. "במליסרון, בריטיש ישראל ובעזריאלי פונים אלינו לקחת שטחים גדולים בקניונים, בתנאים מפתיעים. הם מבינים ששחקנים כמונו צריכים להיות בתוך מרכזי הקניות. מבחינתם אנחנו מחוללי תנועה. אנחנו לא יכולים לשלם שכ"ד גבוה כי אנחנו עובדים אחרת. אם קסטרו ופוקס עובדות על רווח גולמי של 60% ויותר, אנחנו עובדים על 37%-35%", מסביר פרטוק.

רשת זברה מונה היום 18 סניפים, לאחר שבשנתיים האחרונות סגרה את החנויות בקניון לב חדרה, קניון הזהב, צומת ביל"ו) ובסטאר סנטר באשדוד, שבמקומה נפתחה חנות בקניון לב אשדוד. בקרוב תיסגר גם החנות בביג קריית אתא. המגמה ברשת היא מעבר לחנויות גדולות יותר.

- אתם מושפעים מהטלטלה בשוק?

"היא לא משפיעה כרגע מבחינת המכירות. אם אני משווה חנויות זהות לשנה שעברה, אנחנו עם מספרים יותר טובים. הדבר היחיד הוא שאנחנו צריכים להילחם במחירים יותר, בגלל שרשתות גדולות מורידות מחירים ובגלל שיש ריבוי של שחקנים בשוק הדיסקאונט - כולם פותחים עוד סניפים".

- התחרות בדיסקאונט התגברה?

"כן. לפני 8-10 שנים אף אחד לא נכנס לאזור של השני אבל היום זה נגמר. מה שקורה בסופרמרקטים זה בדיוק מה שקורה בעולם שלנו רק באיחור של כמה שנים".

- איך אפשר להתחרות כשאין בידול?

"שכרנו את פרסום זרמון, וננסה לעשות בידול ולצאת מהביצה של רשתות הדיסקאונט, כדי לשנות את התדמית אצל הלקוח".

האנגר: "הכפלנו את מחזור המכירות"

"שוק מחסני האופנה מאוד תחרותי, ולפי הערכתי, התחרות רק תלך ותגבר. סביר להניח שיהיו כמה כאלה שלא ישרדו. זו יכולה להיות רשת קטנה אבל יכולה להיות גם רשת מחסני אופנה גדולה. מי שאין לו בסיס כלכלי איתן שמגובה גם באורך-רוח, יהיה לו קשה לשרוד בשוק", את הדברים האלה אומר שלום סידון, מבעלי רשת האנגר.

בתוך שנתיים גדל מספר הסניפים של הרשת מ-5 ל-9. לפני כחצי שנה פתחה הרשת סניף חדש בבאר-שבע וסימנה אזור פעילות חדש ברשת הדיסקאונט. סניף אחר נפתח עוד קודם לכן בתלפיות בירושלים, לא רחוק מרשת ביג שופ והרשת שהייתה ממוקדת במרכז, נכנסה גם לצפון עם סניפים בנהריה ובנשר. על הפרק פתיחה של 4 סניפים נוספים, אחד מהם ייפתח בחדרה.

לדברי סידון, "הפתיחה של הסניפים הכפילה לנו את מחזור המכירות. אני יכול להגיד לך באחריות שאנחנו מובילים את השוק הזה".

- אתם מרגישים את הטלטלה שעוברת על שוק האופנה?

"זה משהו אחר ואנחנו משהו אחר. אנחנו הבסיס של הבסיס, פרט לכך שאנחנו עובדים במרווחים מאוד נמוכים. להפך, משנה לשנה אנחנו מתחזקים גם בפריסה וגם במכירות סניפים זהים. אנחנו לא מוכרים רק בייסיק. אנחנו מוכרים גם הלבשה, אופנה, הנעלה והלבשה תחתונה. שם המשחק הוא קודם כל המחיר ושנית ולא פחות חשוב, זה לקלוע לטעם של הלקוחות. זה שילוב של מחיר עם מוצרים נכונים וזה מה שמצעיד אותנו קדימה. זה לא רק למכור בזול. צריך למכור את המוצר הנכון בזול".

ביג שופ: "אין פרופורציה בין הגידול בשטחי המסחר לגידול במכירות"

"בקיץ הורגשה האטה מסוימת בשוק. כשיורד גשם, הוא יורד על כולם. אין לי מושג ממה נובעת ההאטה. אני מעריך שהיא נובעת מריבוי שטחי מסחר", אומר יוסי נחמיאס, בעלי רשת ביג שופ.

לא רחוק מסניף הדגל של הרשת בתלפיות בירושלים, פתחה סניף רשת האנגר.

בינואר 2012 פתחה ביג שופ את הסניף השלישי של הרשת בעיר אשדוד שמשתרע על שטח של 4,500 מ"ר. הסניף נפתח לא רחוק מרשת פוזה ובמרחק של ק"מ ספורים מהרשתות זברה וסלקשיין.

"יש יותר תחרות בין רשתות מחסני האופנה כתוצאה מריבוי שטחים מסחריים. אתה צריך להיות מיוחד יותר ועם מבחר יותר גדול על המדף.

"ריבוי השטחים בדיסקאונט מחלק את הקליינטורה וכל העוגה מתחלקת. אין גידול במכירות כמו הגידול בשטחים המסחריים. אין פרופורציה בכלל, לא רק בתחום שלנו", אומר נחמיאס.

ביג שופ נבדלת ממתחרותיה בשל מגוון המוצרים הרחב הנמכר ברשת מלבד ביגוד אבל גם היא, בדיוק כמו האחרות, נאלצת להתמודד עם רמת המחירים הנמוכה.

לדברי נחמיאס, "המחירים נשארו נמוכים יחסית לאופנה הממותגת, שמיוצרת באותם המקומות ופחות או יותר באותה איכות. אנחנו עובדים על אותה סחורה רק שהם ממותגים ופועלים בקניונים אז הם חייבים לגבות מחירים גבוהים. את חושבת שהאופנה הממותגת יותר איכותית? היא לא נתפרת בסין ובאותן איכויות של בדים? ההבדלים מזעריים יחסית לפערים במחיר. אם הפער הוא פי ארבעה, נראה לך שהמוצר מושקע פי ארבעה? לא צריך להיות מומחה כדי להבין שלא, אפשר לראות בעין".

- רשת מחסני אופנה עלולה לקרוס?

"בוודאי. כמו בכל ענף".

סלקשיין: "המרווחים נעשים יותר צפופים, והתחרות מאוד קשה"

"אנחנו, ברשתות הדיסקאונט, נלחמים על הפחתה בעלויות ועל מחירים נמוכים. רשתות הדיסקאונט הולכות ופותחות יותר שטחים, המרווחים נעשים יותר צפופים והתחרות מאוד קשה", אומר אייל חדד, מבעלי רשת סלקשיין.

התחרות הקשה שמתאר חדד לא מנעה מרשת סלקשיין להתרחב ולהרחיב חלק מהסניפים הקיימים. לפני שנה פתחה הרשת חנות בגודל 1,500 מ"ר בעפולה, ולפני פחות מחודש נפתחה גם חנות בקריית מלאכי.

רשתות הדיסקאונט, שהתמקדו בעבר בהצעת אלטרנטיבה למותגים, נאלצות היום להתמודד גם עם תחרות הולכת ומתגברת בין הרשתות השונות בקטגוריה.

"היום כולם בתוך כולם ולכן התחרות מאוד קשה. במודיעין פתחנו ליד GREEN. הוא היה לבד ופתאום באנו וזה קצת מפריע לו. בעפולה פתחנו לא רחוק מפוזה. באילת פתחנו ליד תפוז וסלקט. בסופו של דבר זו אותה עוגה ולכן היא מתחלקת אחרת. אולי היא התרחבה קצת אבל זה לא שהעוגה גדלה פי שניים", אומר חדד.

- רשת דיסקאונט יכולה לקרוס?

"היו כמה חנויות שנפלו. אנחנו רואים שבשנים האחרונות הבינוניים התחזקו או שנחלשו ונפלטו מהענף. מי שלא התייעל ופתח עוד סניפים - הוא בצרות.

"שם המשחק הוא עלויות מופחתות - אזורי שכירות נמוכים, מטה רזה והוצאות תפעול נמוכות. רק כך אתה יכול להרוויח בענף, כי כולם מוכרים את אותו דבר. אף אחד לא ממציא את הגלגל".

לדברי חדד, רשתות הדיסקאונט נהנות גם מקהל לקוחות חדש. "המחאה עשתה לנו קצת יותר טוב כי שכבות שלא היו קונות אצלנו אף פעם, פתאום מגיעות אלינו מדי פעם וקונות. הן לא עושות אצלנו את כל הקניות שלהן אבל אנחנו רואים אותן בעוד שפעם בכלל לא היינו רואים אותן".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווחים על תקיפה ישראלית באיראן; מחירי הנפט קופצים

בארה"ב מדווחים כי ישראל פגעה במתקן על אדמת איראן וכי נשמעו פיצוצים גם בסוריה ובעיראק ● מחיר הנפט קופץ קופץ ביותר מ-3%

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות