גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-Razr i: אינטל חוזרת לשוק הטלפונים בשת"פ עם מוטורולה

ההכרזה של Apple על התחלת השיווק של iPhone 5 התקבלה בעולם ברגשות מעורבים ■ החסידים המסונוורים מבלי לעמוד על קוצו של יוד, כמו האם השיפורים מצדיקים את ה-Hype המוקדם

ההכרזה של Apple על התחלת השיווק של iPhone 5 התקבלה בעולם ברגשות מעורבים. החסידים המסונוורים מיפעת המותג חגגו הולדת יורש למלכת ה"סמארטפונים" מבלי לעמוד על קוצו של יוד, כמו האם השיפורים מצדיקים את ה-Hype המוקדם. לעומתם בעלי הלשונות הרעות בממלכת המדיה המרושעת התאמצו להוציא את הרוח ממפרשי Apple ולהדגיש עד כמה המכשיר החדש מהווה לכול היותר מתיחת עור לאגדה המזדקנת. במקביל, מקהלת היצרנים המתחרים, שמספרם הולך וגדל ותסכולם מעמיק מדור לדור, עשו ככל שביכולתם לגנוב את ההצגה. נוקיה הכריזה לפני שבוע על 2 מכשירים חדשים במשפחת Windows Phone 8 ומוטורולה חגגה הולדת שלישיה למשפחת Razr בשבט האנדרואידים. בצד הפחות עולץ, סמסונג ממנפת את ההפסד המשפטי בסוגיית זכויות היוצרים כדי לצבוע את Apple בגווני "הקוזק הנגזל" ו-Blackberry ממשיכה לשרוק בחשיכה ולהעמיד פנים שהסוף אינו רק צעד אחד קדימה.

לגזול מאפל את תהילת העולם

כל "הסמטוחה" הזאת לא הזיזה במיוחד להנהלת Apple - שמוטרדת יותר מבעיות היצור בסין וקושי למצוא בקליפורניה כספות מספיק גדולות לאחסון ערמות הכסף שזורמות לחברה - עד שדלי של צוננים נשפך עליהם כאשר בסוף השבוע הוכרזה בלונדון יוזמה נוספת לכרסם בתפוח של סטיב ג'ובס ז"ל. מוטורולה ואינטל הציגו את Razr i, טלפון חכם עם מעטפת של מוטורולה, מעבד מרכזי של אינטל ומערכת הפעלה של גוגל. הפעם, כך אומרים המומחים, קם ל-iPhone מתחרה בעל פוטנציאל אמיתי לגזול מאפל את תהילת העולם וחדוות הממון.

שלושת השותפים לטוען לכתר מביאים למערכה נכסים רבי ערך, טכנולוגיות, כספיות ותדמיתיות. על אנדרואיד לא צריך להרחיב את הדיבור, משום שמערכת זו כבר תופסת מקום ראשון בעולם ה"סמארטפונים". גם ההכרזה של Apple על מהדורה iOS 6, שליוותה את ההכרזה על iPhone 5, לא נחשבת אתגר רציני למכבש של גוגל, שמהדורתה הנוכחית נקראת Android 4.0 Ice Cream Sandwich ("קסטה" בעברית?) ובקרוב תשודרג למשהו עוד יותר מתוק בשם Jelly Beans. המוקש עליו דרכה סמסונג, גם היא יצרנית של מכשירי אנדרואיד, לא מאיים על מוטורולה, שתיק הפטנטים שלה שמן עוד יותר מעורכי הדין של אפל. גם מחלקת העיצוב של מוטורולה לא סובלת מרגשות נחיתות מיותרים. ה-Razr המקורי התקבל לפני 8 שנים בהתלהבות על ידי אניני הטעם וגם הנכד Razr i נראה טוב מאוד במארז אלומיניום מוברש. ועבור אינטל מדובר במבחן "פרשת המים": האם מעבדי Atom מסוגלים לנצח את בני משפחת ARM?

העכבר (הבריטי) ששאג

נכון להיום כמעט כל המכשירים הניידים, טלפונים חכמים ומחשבי לוח (Tablet), מבוססים על מעבדים בארכיטקטורת ARM. הארכיטקטורה שייכת לחברה בריטית לא גדולה, שלא מייצרת שבבים אלא מתפרנסת ממכירת זכויות יוצרים לכול דכפין. עשרות חברות, בחלקן גדולות מאוד, מייצרות גרסאות דומות אך לא זהות של המעבדים האלה. ההצלחה מתבטאת בכך שלמעלה מ-25 מיליארד שבבים (!) מהם נמכרו ב-27 השנים מאז ההשקה בשנת 1985. הארכיטקטורה הזאת נעשתה למובילה במכשירים ניידים וביישומים "משובצים" (Embedded) הודות לדרישות המינימליסטיות שלה מבחינת שטח סיליקון, צריכת הספק, מקום על הכרטיס המודפס - ועלויות כניסה למשפחה. כדי לייצר מעבד תואם ARM צריך לרכוש רישיון במיליון לי"ש מהחברה, שממשיכה לפתח דורות חדשים ולספק מוצרי לווי וכלי פיתוח יישומים, ועוד תמלוגים שמסתכמים בערך ב-8 סנט לכל שבב.

אינטל, שהצליחה לרסק כל תחרות משמעותית לארכיטקטורה שלה על תחנות עבודה ושרתים, אכולת קנאה על חוסר הצלחתה לחדור לשוק המכשירים. בעבר היא ניסתה לקפוץ על העגלה ולקחת את המושכות מ-ARM, אך הניסיון שהתחיל ברכישת DSP/C בפתח תקווה במחיר מדהים נגמר במפח נפש. אינטל מכרה את המיזם ל-Marvel, אחת היצרניות האגרסיביות בליגה של ARM, והתקפלה בחזרה לתוך מעטפת X86. משפחת Atom היא הניסיון השני של אינטל להוכיח לעולם שהיא יודעת איך לספק יותר ביצועים תמורת פחות אנרגיה.

ארכיטקטורת ARM היא אחת האחרונות ששרדה בתפיסה ההנדסית שנקראת RISC, ראשי תיבות של "קבוצת פקודות מופחתת". המעבדים שאינטל מייצרת בנויים בתפיסת CISC, "קבוצת פקודות מורחבת", שמאפשרת יותר גמישות בכתיבת הקוד (הרבה פונקציות מורכבות מבוצעות באמצעות פקודה יחידה) אך דורשת תשתית סיליקון מסיבית פי כמה. אינטל, שיודעת לייצר שבבי סיליקון מורכבים ככל שצריך, לא נבהלת מכך שמעבדי CISC נזקקים לכמויות אדירות של טרנזיסטורים כדי לתפקד כהלכה. אבל צריכת החשמל של המעבדים האינטליים לא יכולה לרדת לרמה של ARM ולכן הם לא אופטימליים ליישומים שדורשים פרקי זמן עבודה ארוכים בין הטענות הסוללה.

אטום לצורכי שלום

משפחת Atom של אינטל פותחה במיוחד לצריכת הספק חשמלי נמוכה - ועם זאת תאימות בסיסית עם המעבדים המיועדים למחשבי PC וניידים קונבנציונליים. בין השאר, מחשב לוח הבנוי עם מעבד Atom יכול להריץ גרסה סטנדרטית של Windows 8 וכל היישומים שנכתבו ב-20 השנים האחרות למערכת ההפעלה הפופולרית של מיקרוסופט. לעומת זאת, מחשבי הלוח והטלפונים החכמים שמטמיעים את מעבדי ARM מריצים מערכות הפעלה שונות - בעיקר אנדרואיד ו-IOS אך גם גרסאות שונות של לינוקס, מערכות זמן אמת ומערכות "משובצות" (Embedded), בחלקן "אקזוטיות". עקרונית, די קל להגר עם מערכת הפעלה ממעבד RISC אחד לשני (המעבדים די דומים ברמת הארכיטקטורה והם מגיבים בצורה דומה לפקודות דומות) בהשוואה לקשיים שמעמידה תפיסת CISC על ניידות קוד (עושר הפקודות הוא גם מקור להבדלים מהותיים בדרכי פעולתן). עכשיו, כאשר מיקרוסופט החליטה להציע גרסת Windows תואמת Arm, מנהלי אינטל בוודאי אומרים לעצמם "היינו צריכים להרוג את החצופה כשהיא עוד הייתה קטנה".

"לעולם לא מאוחר מדי להראות את כוחנו", אומר דדי פרלמוטר, מנהל תחום המעבדים באינטל העולמית. "פעם גם פקפקו ביכולת של ארכיטקטורות X86 להתמודד ולנצח את מעבדי ה-RISC על שולחנות העבודה ובחדרי השרתים. לא נבהלנו והראנו למתחרים שהיתרון הייחודי של אינטל - קבוצת ארכיטקטורה, שיודעת להטמיע את התפיסות העדכניות ביותר בשבבים העונים לדרישות השוק, עם חטיבת טכנולוגיות ייצור המקדימה בדור או יותר את היכולות של המתחרים - יכול לתת מענה לכל אתגר טכני. בפרויקט הפיתוח של Atom האתגר הוא מזעור צריכת ההספק ואת זה אנו משיגים בשילוב של שתי אסטרטגיות:

  1. אנשי הארכיטקטורה פיתחו את שיטות מתוחכמות ביותר לשליטה בצריכת החשמל והקטנת בזבוז אנרגיה בזמן העבודה. הטכניקות האלה מיושמות גם בשבבי Core לתחנות עבודה וניידים ובמעבדי Xeon לשרתים. במעבדי Atom אנו ממצים מהטכנולוגיה את הטיפה האחרונה כדי להשאיר כמה שיותר אנרגיה בסוללות.
  2. הקטנת הממדים של השבבים באמצעות ליתוגרפיה באבחנה גבוהה מביאה הקטנה פרופורציונית של צריכת החשמל. בדור הנוכחי מעבדי Atom בנויים בטכנולוגית 32 ננו-מטר - והם כבר תחרותיים עם כל מה שיש בשוק היום. בדור הבא, שנמצא בתהליכי הכנה לייצור סדרתי, האבחנה מתעדנת ל-22 ננו-מטר וצריכת ההספק יורדת לחצי. זו טכנולוגיית יצור שאף מפעל שבבים אחר לא מסוגל להציע.

הצעה שאי אפשר לסרב לה

המשקיפים מאמינים כי ההכרזה בלונדון היא יריית הפתיחה במערכה שתגרור לתוכה את כל יצרני הטלפונים וה-Tablet. השילוב של אספקת שבבים סדירה כפי שרק אינטל מסוגלת להבטיח, ומערכת הפעלה "חופשית" כמו אנדרואיד הוא "הצעה שאי אפשר לסרב לה", אומר לי יצרן טלפונים ידוע. "עוד לא נאמרה המילה האחרונה בתביעה של אפל נגד סמסונג ועדיין יתכן שברמה הגבוהה יותר של ערעורים תקבע פסיקה דומה לזו שמקובלת באירופה. אבל ברור לנו שהתבססות על שבב של אינטל (ה- iPhone מבוסס על מעבד ממשפחת Arm) יכולה לעזור בהפרכת הטענות של Apple, שגונבים לה את הפטנטים. אני גם משוכנע שאינטל תעזור לנו, היצרנים, טוב יותר משעשתה זאת גוגל. בסופו של דבר אינטל היא הספקית של Apple למעבדים עבור מחשבי מקינטוש ו-Air. אפילו אפל לא רוצה לסכן את היחסים עם הספקית החשובה ביותר שלה".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי