גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגודל הוא המניפולציה הראשונה

"רק מה שצריך" קונים במכולת. אנחנו מתפתים ל"מבצעי סוף עונה"

בלילה, בסיבוב עם הכלב, כשעברנו בשולי השכונה ליד הסופרמרקט החדש שפתחו לא מזמן, ראינו את זה. דלתות הכניסה לחלל הקניות הענק, שהיה כעת חשוך ודומם, כוסו ביד עלומה בסטיקרים.

בא מישהו והדביק על לוחות הזכוכית הבוהקת עוד ועוד רצועות נייר לבנות, לא מקושטות, שמכולן עלתה אותה קריאה, 5 מילים: "תקנה רק מה שאתה צריך".

על הנוסח הישיר הזה, הדיבורי, הוסיף ברוב טעם העיצוב הגרפי: בלובנו הפשוט, המאופק, שעמד בניגוד גמור לכרזות המבצעים והפרסומות הצעקניות התלויות סביב, תרם הסגנון ליצירת המתח, להבלטת המניפולציה; קבע את נימת הפנייה שתישמע כקול נאמן וכקול שרוצה בטובתך, קול חברי של מישהו קרוב ובעל אחריות שמלווה אותך פנימה, ובתוך כך מסנן בלאט ובחשאי, בהרגעה: "תקנה רק מה שאתה צריך".

לכאורה תזכורת תמימה, אמירת אמת צלולה שאין הגיונית ממנה. אבל כאן, לעומת שפע מוצרי המזון שניבט מבעד לבוהק החלונות, נתפס המסר הפשוט הזה כערעור על חוקי המקום.

לכסות במסר כזה את שעריו של היכל הצרכנות העצום והמדושן, שכולו מדפי תצוגה וסחורות מפתות, מבצעי הנחות ומוצרים לאינספור, היה כמו לרסס סימני צלב בפתח בית-כנסת. לכן, למחרת בבוקר, כשעברתי שם בתשע עם הכלב, לא היה מפתיע לגלות שהסדר הישן הושב אל כנו. בן-לילה הוסרו כל עשרות הסטיקרים עד לאחרון שבהם, ולא נותר זכר למעשה החתרני, הכמעט אמנותי, שחזינו בו אתמול.

סטנדרט מופרז מלכתחילה

גודל המקום זו אולי המניפולציה הראשונה. כבר ברמה הארכיטקטונית, שקודמת לכל שאר התחבולות הפסיכולוגיות שמביאות אותנו, ביודעין או שלא ביודעין, הוא מאותת לנו לרכוש יותר.

אולמות התצוגה רחבי הידיים של מותגי האופנה, מרחבי הסופרמרקטים, הקניונים הגרנדיוזיים, השטח העצום שעליו משתרעים מרכזי הקניות ובתי הכלבו הענקיים מציבים בפנינו את קנה-המידה. בהיקפיהם מעוררי ההשתאות, בראוותנותם המגלומנית, הם משרטטים את הסטנדרט וקובעים אותו כמופרז מלכתחילה, עוד לפני שהתבצעה כל עסקה. כבר בכך, בממדיו ההולכים וגדלים של בית העסק, מונחל לנו, הבאים בשערי המקום, שיעור הציפיות מאיתנו: מבצעים גדולים, מעברים רחבים, עגלות ענק - נו באמת, מה זה "רק מה שאתה צריך" לעומת כל מה שמציעים לך פה?

השפע, המגוון - כולנו חכמים, כולנו נבונים, כולנו כבר אכלנו אותה בקופה - הם לא נועדו כדי לשרת את הצרכן בדרכו להחלטה השקולה או היעילה ביותר. אינספור הדגמים והסוגים, שלל הצבעים והגזרות, הניחו אותם כאן, במדפים, בקולבים, לאו דווקא כדי שיעמוד לרשותנו מנעד רחב יותר של אפשרויות לבחור מהן. השפע, בכך מלומדים כבר כל ילד וילדה שמורטים את עצבי הוריהם במנטרה החוזרת הוותיקה: "תקנה לי, תקני לי". המבחר והרפרטואר, המגוון כמדד לאיכות, גם הוא די מפוקפק. הוא כאן כי זה טוב לעסקים; זה פה בשביל לגרות את היצר, לעורר בנו את הבולמוס.

גודל הזירה הוא לא פעם כגודל האגו, כגודל הכרזה בכביש איילון; דגל ראוותני תוצרת סין שמתבלה אחרי כמה כביסות. וכך גם המקוריות, היצירתיות של מי שעיצב את השמלה, הם והחיוך של הדוגמנית - אותה תעשייה של זיופים.

צו "סוף העונה"

השיטה והגודל מפרנסים זה את זה, משגשגים על חשבוננו. והגודל, לפחות במבחן מחירי הנדל"ן, בהחלט קובע. היקף הקרקע והקומות שתופסים כיום בתי המסחר הגדולים, שולח את בעליהם לצאת אל מחוץ לעיר ולחפש שם שטחים זולים יותר שעל פניהם יוכלו להתפרש לכל עבר. ובעקבות שגעון הגדלות הנדל"ני הזה, אנחנו, הפתאים, שטופי המוח, חסידי מסעות הפרסום ולחוצי האוברדרפט, נוהים בהמונינו.

באים בעקבות צו "סוף העונה", בעקבות ההבטחה הגדולה להנחות גדולות, אנחנו "יוצאים לעשות קניות": במכוניות הולכות וגדלות, אנחנו נוסעים למתחם הקניות הענק, ופוקדים את רשתות הענק, וממלאים עוד ועוד שקיות בתאי מטען עצומים. ואת המסע המפרך הזה יש אפילו מי שמחשיב לבילוי המשפחתי השבועי.

"רק מה שאתה צריך" - את זה קונים במכולת. בחנות שגודלה כמידת חדר, ואין בה יותר מדי מקום לשוטט, ימצא רק מה שנחוץ וחיוני. שלא כמו בחלל הקניון, שכולו שדרות מרוצפות וקירות מזוגגות ותמצית כל הוויתו סחר ומכר - בחוץ, ברחובות, יש גם צמרות עצים ואוויר פתוח ושמיים מעל.

הרכישה בחנויות קטנות מיטיבה לא רק עם הצרכן, בכך שבצרכיו הממשיים הוא מתמקד, בכך שהתנאים הפיזיים מעודדים אותו להסתפק במועט, במה שהוא נזקק לו ולא במה שמצופה ממנו להצטרך; אלא שהצמצום בשטח הנדל"ני מועיל גם לבעל העסק - ככל שהשטח קטן יותר צריך פחות חומר, צריך פחות ריהוט, צריך לנקות פחות, למזג ולחמם פחות - הוא מביא לחיסכון בריבוע.

תורמת לשכנים שממול

בחנות שהולמת במידותיה קומת אדם פוגשים בני אדם. פוגשים את הרוקח הוותיק בבית המרקחת, את הקצב או החשמלאי השכונתי, את הירקן. כשאנחנו בוחרים להשקיע את כספנו אצלם, אנחנו בוחרים לכלכל משפחה, משק בית, חיים דומים לחיינו שלנו. כספנו מגיע ישירות לאדם שבידיו הפקדנו אותו, ולא עושה את דרכו התלולה מידיה העמלניות של הקופאית, בניכוי שכר מינימום, לכיסיו התהומיים של איזה טייקון.

בשעה שאותה פחית שימורי תירס שקנינו באחת הרשתות הגדולות, אותן חבילת נייר טואלט, עגבנייה, גבינה צהובה, תרמו לרווח התפעולי של תאגיד ענק, הכסף שלנו, כשהוא מושקע בעסק קמעונאי, תורם לתקציב המשפחתי של השכנים בדלת ממול; הוא מקיים את מי שמברך אותנו "בוקר טוב" כשאנחנו חולפים על פני החנות שלו בדרך לעבודה.

מממדיו האנושיים של המקום, נגזרת גם החוויה האנושית. במרכזי הקניות הענקיים, מבטיחים לנו את האורגזמה הקפיטליסטית האולטימטיבית: "חוויית קנייה". במקום שממדיו אנושיים ונמצא בסביבת מגורינו הקרובה, בסופו של דבר יוצאת נשכרת גם המטרה האנושית: כספנו מממן זוג נעליים לילד, טיול שנתי, משכנתא, ולא מנפח את דירוג האג"ח של איזה בעל הון.

"אין אסון גדול מחוסר שקט פנימי. אין טיפשות גדולה יותר מהליכה עיוורת אחר התשוקות. אין אומללות גדולה מהעדרה של מידת ההסתפקות. היודע מתי די - תמיד יש לו די." (ספר הטאו)

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם