גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצוקת דיור בישראל? בואו לראות איך גרים ברחבי העולם

ביפן מעדיפים שלא לנקר עיניים ובהודו אין כבישים כדי להגיע לבתים החדשים ■ בארה"ב ובאוסטרליה עדיין בונים בענק, אולם מחירי האנרגיה כבר גורמים לרבים לפקפק ביתרון הבתים הרהבתניים

בהקשר התרבותי הכולל, "אני צנוע" היא הכרזה שמכילה סתירה פנימית - בהנחה שלא צנוע לטעון שאתה צנוע. "אם טורחים להדגיש את העובדה שלו רק רצינו היינו יכולים לרכוש בית מפואר הרבה יותר, ברור שזו צניעות מזויפת", אומר פרופ' מארק וייט ממכללת סטייטן איילנד בעיר ניו-יורק. "זה כמו שיורשת עשירה תתרברב שאת בגדיה היא משיגה בחנות יד שנייה".

אך גם להסתפקות במועט במה שקשור לבית - כל עוד העניין תלוי בנו כמובן - צריך לשים גבול. תנאי מגורים לא נאותים קשורים, לפי פרסום מדד איכות החיים של ה-OECD, לבעיות בריאות פיזית ונפשית גם יחד וכן לקשיים בתפקוד המשפחה ובהתפתחות הילדים.

המשתנים שכולל הארגון בפרק הדיור במדד הם צפיפות - היחס בין מספר החדרים למספר הנפשות - לצד קיומם של שירותים ומקלחת בתוך הבית.

באנגליה, למשל, הטיפול בנושא הצפיפות החל כבר בעידן הוויקטוריאני בצל תחלואה גוברת, כך לפי המכון המלכותי הבריטי לארכיטקטורה (RIBA). בשנות הארבעים נקבע שם שטח מזערי לחדרים, ולאחר מכן צרכי המשפחה הם שהכתיבו אותו. במקרה של הסלון נכתב בתקנות האנגליות : "עליו לאפשר מקום לשתיים-שלוש כורסאות, ספה, טלוויזיה, מכונת תפירה, ארגז משחקים, תיבת רדיו וכוננית ספרים".

בשנות השמונים בוטלו התקנות הארציות כדי לתת לשוק החופשי לפעול, והתוצאה הייתה שהבתים החדשים בממלכה המאוחדת הם הקטנים במערב.

במקומות אחרים, חוקי הביקוש וההיצע הביאו לתוצאות אחרות בתכלית; בארה"ב ובאוסטרליה רחבות הידיים התנפחו הבתים לממדי ענק, ואילו בשוקי הענק המתפתחים של סין, הודו ורוסיה החתירה לשפר את תנאי המגורים בעיצומה ושטח הדירות גדל. מערב אירופה נמצאת היכן שהוא באמצע מבחינת שטח הדירות, וביפן כרגיל הסיפור קצת אחר.

הודו

שטחן של דירות סטנדרטיות חדשות בעריה הראשיות של הודו - מומביי, בנגלור, דלהי ועוד - עומד לרוב על 70 מ"ר. ברובן ניתן למצוא שני חדרי שינה, סלון, מטבח ושני חדרי אמבטיה. כך מסביר אשוטאש לימאיי, מנהל המחקר של חברת שירותי הנדל"ן J.L.L בהודו. שטחן של דירות מפוארות יותר כבר יטפס ל-90 מ"ר, שיתחלקו בין שלושה וארבע חדרי שינה.

בניינים חדשים רבים כוללים 6-4 דירות בקומה, ורובם עומדים בפני עצמם. עם זאת, במספר גדל והולך של מיזמים אפשר למצוא מקבץ של 10-2 בניינים וביניהם גינות, גני ילדים, שטחי משחק, מכון כושר ולפעמים אפילו בריכה, וכן מרכז קהילתי.

מחירי הדירות בלב הערים מרקיעים שחקים ביחס לכוח הקנייה, ולכן יש גידול עצום בביקוש במיקומים רחוקים מאוד מהמרכז. הבעיה היא שהרשויות מתקשות לבנות את התשתיות הנחוצות, כך שהתושבים סובלים מכבישים רעועים והיעדר מוסדות חינוך. לימאיי מדגיש שהביקוש הגואה מייצג את העובדה שזה מה שרבים יכולים להרשות לעצמם, וכנראה שזה עדיף על מגורים בשכירות או בבנייני chawls שבהם השירותים משותפים.

בניה חדשה בהודו / צילום: רויטרס

אוסטרליה

למרות המשבר העולמי, האוסטרלים ממשיכים לבנות בגדול. בתשעת החודשים שתמו במארס עמד השטח הממוצע של בתים ודירות על לא פחות מ-214 מ"ר. למעשה, הגידול הרציף בשטח בתי המגורים נמשך כבר 25 שנה, כאשר ב-1985 עמד הנתון הממוצע על 150 מ"ר. כך דיווח לאחרונה ה"קורייר מייל" האוסטרלי.

כמו כן צוין כי בשנתיים האחרונות נבנות יותר דירות קטנות יחסית, מגמה שמיוחסת לעובדה שיותר ויותר בני "דור ה-Y", ילידי שנות השמונים והתשעים, רוכשים דירות.

קרייג ג'יימס, הכלכלן הראשי של חברת CommSec, אמר לעיתון שהצעירים מעדיפים לקנות דירות קטנות יחסית שסמוכות למרכזי העסקים: "הם שונים מאוד משני הדורות הקודמים שחיפשו מגרש של דונם. בני דור ה-Y כבר לא מחפשים בית ענק". הוא אף העריך כי שטחו הממוצע של בית המגורים לא יגדל עוד, גם בגלל שמחירי האנרגיה הגואים יהפכו בתים קטנים ליותר אטרקטיביים.

בית באוסטרליה / צילום: רויטרס

יפן

היפנים אינם מתבלטים; אפשר לשבת ברכבת או לצעוד ברחוב לצד מולטי-מיליונרים, ולעולם לא לדעת שהם כאלו. אם תשכור בלש פרטי שיעקוב אחרי עשיר יפני ידוע עד למעונו, קרוב לוודאי ששני דברים יפתיעו אותך - המכונית הפשוטה והבית הצנוע.

היפנים זכו להכרה עולמית בזכות שיעור החיסכון הפרטי שלהם, שהוא הגבוה בעולם. עד לשנים האחרונות ממש, כרטיסי אשראי ביפן לא נחשבו נחוצים במיוחד. עד אז הם היו מעין פתרון אשראי לשעת חירום, והכרטיסים אופסנו דרך קבע בבטחה בתוך ארון הבגדים לצד הכסף המזומן.

הגישה השלטת כאן היא שאדם לא צריך לנפנף בעושר שצבר. בניגוד למערב - ואני קנדי במקור - העובדה שיש לך כסף לא אומרת שכל העולם צריך לדעת מזה.

כמובן שאפשר לראות בטוקיו אנשים שנוהגים ברכבי יוקרה, עניין שבשגרה עבור מערביים ומשהו יוצא מן הכלל בעיני היפנים. חשוב לאנשים כאן לחיות ולצרוך פחות או יותר בדומה לחוג החברתי שלהם. ולכן, למרות העושר, אם כולם סביבך נוהגים בטויוטה משפחתית, אתה תנהג ברכב מסוג דומה.

שוק הדיור היפני אינו יוצא דופן מבחינה זו - יש מעט מאוד ארמונות ואחוזות ענק תפורות לפי מידה כפי שאפשר למצוא בארה"ב ובקנדה. בעיר, היפני הטיפוסי יקנה דירה או יבנה בית שמתאים ומשתלב עם סביבתו.

חוץ מהזווית הכלכלית-חברתית, גם למחסור בשטח יש השפעה. שטחה של ארץ השמש העולה קטן מזה של קליפורניה, בה בשעה שאוכלוסייתה מונה כ-125 מיליון בני אדם - בערך 40% מאוכלוסיית ארה"ב כולה. מה עוד שרק 30% מהשטח היבשתי של המדינה ראוי למגורים, בגלל היותה ארץ הררית, כך שאילוצי השטח חריפים אף יותר.

לסיכום, התרבות והגאוגרפיה לא דוחפים לבניית בתי מידות רק כדי להרשים את השכנים.

דירה ביפן / צילום: רויטרס

סין

אם יש משהו שאפשר להגיד לגבי שוק הדיור הסיני, הכולל מאות שוקי משנה, זה שצפיפות המגורים נמוכה יחסית למדינה מתפתחת, כך אומרים לנו אנשי קרדן לנד סין, מהיזמים הישראליים הבולטים בתחום הדיור במדינה. וזה לא בגלל שהדירות גדולות במיוחד, אלא בעיקר בגלל מדיניות "הילד האחד".

בערים המרכזיות - שם שוק הקנייה וההשכרה מפותח - השוק רווי יחסית ודירות רבות נמכרות למשקיעים. לרוב שטחן יגיע ל-120 מ"ר עם רמת גימור גבוהה. לעומת זאת, בערי המעגל השני הביקוש מונע יותר בידי קונים לשימוש אישי. הדירות קטנות יותר, ושטחן נע בטווח של 90-70 מ"ר, ובדרך כלל ברמת גימור נמוכה.

הדירה הסינית, לא בפלח היוקרה, קטנה יחסית ותכלול שני חדרים, ולעתים עוד חדר עבודה. לרוב אזור המטבח ואזור האירוח קטנים, משום שרוב הפעילות החברתית מתרכזת במסעדות ומחוץ לבית. הבישול נעשה על הכיריים, כך שאין צורך בתנור אפייה. צריכה מועטה של מוצרי חלב מאפשרת מקררים קטנים, ולעתים קרובות המקרר נמצא בסלון או במזווה.

אנשי קרדן מספרים שבשנים האחרונות יזמים משתמשים בתוספות גימור כחלק ממאמצי השיווק. במקרי קיצון, דירות יצוידו במטבח מושלם, מכונת כביסה, מערכת מיזוג, ולעתים ריהוט. מדיניות שיווק כזו עשויה לאפיין גם בפרויקטים פשוטים יחסית ולא רק בכאלה הפונים לקונים אמידים. יש מיזמים שבהם יחד עם הדירה תקבלו רכב חדש או חברות במועדוני גולף/כושר.

דירה בסין / צילום: רויטרס

בריטניה

כוחות השוק החופשי כיווצו בהתמדה את שטח הדירות באנגליה, כך עולה מסקר שערך RIBA. בעוד ששטחה הממוצע של דירה עומד על 85 מ"ר ומספר החדרים הוא 5.2, הרי ששטחה של דירה חדשה עומד על 76 מ"ר בלבד ומספר החדרים הוא 4.8 חדרים.

אותם תשעה מטרים רבועים שאבדו לבריטים הם שווי ערך לחדר שינה שכולל מיטה, ארון, שולחן וכיסא, ונזכיר שגודלו המזערי של חדר בישראל נקבע על 8 מ"ר. לדברי אנשי המכון, בעוד ברוב מדינות מערב אירופה וצפון אמריקה אנשים יודעים בדיוק כמה מ"ר הם קונים, מה שהם יודעים באנגליה זה את מספר החדרים.

ואגב, המדינה נמצאת במקום הראשון בקרב מדינות האיחוד האירופי בשיעור הדירות בנות חמישה חדרים ומעלה מסך השוק, מה שכמובן אומר שהדירה הבריטית הטיפוסית היא קטנה ורוויית חדרים צפופים. החשש, כמו במחוזותינו, הוא שאם יעלו את הסטנדרט - למשל באמצעות אימוץ גודל דירה מזערי כלל ארצי - יתייקרו הדירות, דבר שידחק מהשוק צעירים ושאר קוני דירה ראשונה.

הדירות החדשות שנבנות בבריטניה, כאמור 76 מ"ר, הן הקטנות במערב. לשם השוואה, שטחה של דירה ממוצעת באירלנד הוא 88 מ"ר, בספרד 97 מ"ר, בצרפת 113 מ"ר ואילו בדנמרק 137 מ"ר.

סמנתה קמרון מישל אובמה בדירה בלונדון / צילום: רויטרס

רוסיה

הדירות הקטנות באמת באירופה, 45 מ"ר ופחות, נמצאות ברוסיה ובמדינות אחרות במזרח אירופה. זה נכון באשר ללא מעט מהפרויקטים החדשים, ובוודאי לגבי בנייני המגורים שנבנו בעידן הקומוניסטי. נוכח מצבן הפיזי המדורדר של אותן קוביות מגורים סובייטיות, קשה להאמין שפעם הן נחשבו ל"מותרות", כפי שמסביר ד"ר יונתן דקל-חן מהחוג ללימודים רוסיים וסלביים באוני' העברית.

"על פי רוב, מי שחיו בעיר סובייטית משנות העשרים של המאה הקודמת ועד לשנות החמישים התגוררו בדירה משותפת, וכמה משפחות נאלצו לחלוק מטבח, מקלחת ושירותים", אומר דקל-חן.

בתקופתו של המזכ"ל חרושצ'וב נבנו לראשונה השיכונים הענקיים והאפורים והבנייה של השנים 1950-1980 נחשבה ליוקרתית, קשה להאמין, בעיקר משום שהיה מדובר בדירות עצמאיות לכל דבר ועניין והיו מרווחות יחסית. האליטה הקומוניסטית ממש לא גרה בבנייה הטרומית. להם הקצתה המדינה בתים שעל פי רוב נבנו קודם למהפכה או בתקופה שמיד אחרי מלחמת העולם השנייה.

ואז הכול קרס במהירות - ובריה"מ, עם שוק הדיור המתוכנן ביותר בעולם, התקשתה לעבור לכלכלת שוק. קצב הבנייה של נדל"ן למגורים ירד מ-1990 ועד 2005, ולמעשה רק ב-2007 הוא חזר לרמתו בשנות השמונים. נכון ל-2009, לא פחות מ-75% מבנייני המגורים ברוסיה היו בני 25 שנים ומעלה, כלומר גרו בהם עוד לפני שגורבצ'וב התמנה לשליטה האחרון של בריה"מ. גילם הממוצע של הבניינים - 42 שנים - אינו יוצא דופן בהשוואה לארה"ב או לגרמניה, לא כל שכן לבריטניה, אבל איכות הבנייה הירודה ותחזוקה בעייתית אשמים במצבם הירוד.

זאת ועוד, שטח הדיור לנפש ברוסיה נותר נמוך בהשוואה לעולם. באזורים העירוניים הוא עמד על 16 מ"ר ב-1990, עלה ל-21 מ"ר ב-1999 ובשנת 2007 הגיע ל-22.1 מ"ר. אגב, האנליסטים מזכירים שהנתון עולה גם בגלל שהאוכלוסייה מתכווצת.

באופן כללי שיפור במצב הכלכלי ברוסיה, והנפט היקר אמור לדחוף לכך, יאפשר למיליונים לעזוב את רבי הקומות המתפוררים. רק נאמר ששוק משכנתאות לא מפותח מכביד על התחדשות מהירה יותר של מלאי הדיור.

דירה ברוסיה / צילום: רויטרס

ארה"ב

הבתים הפרטיים בפרברים, ולא הדירות הזעירות במנהטן או בסן פרנסיסקו, הם עמוד השדרה של שוק הדיור האמריקני. מתוך 130 מיליון יחידות דיור במדינה, 82 מיליון הם בתים פרטיים. שטחו הממוצע של הבית הפרטי גדל כמעט שנה אחרי שנה מאז 1973. פסקי הזמן בתהליך זה נרשמו בתקופות של מיתון - באמצע שנות השבעים, בתחילת שנות השמונים, בתחילת שנות התשעים וכמובן לאחר "המיתון הגדול" של 2008/9.

נוכח מצב הכלכלה, מפתיע לגלות שב-2011 נרשמה דווקא עלייה בשטח הממוצע ב-1% בהשוואה ל-2010 ללא פחות מ-231 מ"ר. בהתאחדות קבלני הבניין בארה"ב מסבירים שזו תוצאה של דרישות קשוחות במיוחד לקבלת משכנתא, הן מבחינת ניקוד האשראי והן מבחינת ההון העצמי שצריך להביא, מה שאומר שהרוכשים היו בעיקר משקי בית אמידים, אלה שקונים בתים גדולים.

לפי הערכת ההתאחדות, בטווח הארוך יותר, כאשר השוק יתאושש ויהיו יותר קוני בית ראשון, אותו קיצוב אשראי יוביל אותם לקנות בתים קטנים יותר, מה שיוריד את הממוצע הארצי.

ובל נשכח את העלייה במחירי האנרגיה שהופכת נסיעות ארוכות במיוחד לפרברים, שם נמצאים בתי המידות, ללא כדאיות. בנוסף, כשיקר לחמם ולקרר את הבית, צרכנים ישאפו לשטח שהם גם מתכוונים להשתמש בו.

ומסתבר שלא כולם בארה"ב חסידים של בתים גדולים. האדריכלית שרה סוסנקה, מחברת סדרת רבי המכר "not so big house", כתבה בהקדמה לאחד מספריה שכאשר יצא ספרה הראשון בסוף שנות התשעים היא הבינה שהיא לא לבד ושהיא מייצגת 50 מיליון אמריקנים שבכלל לא ראו עין בעין עם הזרם המרכזי בתקשורת את חלום הבית הענק.

סוסנקה, ילידת בריטניה, ממשיכה לקרוא לאמריקנים להעדיף איכות על כמות ולהדגיש שהרגשת ביתיות אינה קשורה לשטח הבית, אלא לעיצוב חכם, להתאמה אישית ולהקפדה על פרטים. החזון שלה הוא בתים שכל החדרים בהם מנוצלים מדי יום ביומו. "הקורבן" של הקטנת השטח יהיה כנראה חדר האוכל, שמופרד משאר חלקי הבית.

סלון בארה

מלאי דיור

עוד כתבות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%