גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרווחים הכלואים": גל שומות לחברות ההיי-טק בדרך?

הצעת חוק "הרווחים הכלואים" עברה היום בוועדת הכספים ■ המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט: "רשות המסים לא הוציאה שומות לחברות, אף שבפועל כן הוצאו כספים" ‏‎‎‏■ מנהל הרשות, דורון ארבלי: "חוק זה לא מדע מדויק, וניתן לפרשו לכיוונים שונים"

‎‎בתום דיון סוער אישרה היום (א') ועדת הכספים את הצעת חוק "הרווחים הכלואים" לקריאה שנייה ושלישית. החוק יאפשר לחברות לעשות שימוש בכספי רווחים שצברו ושעד היום היו מנועות מלהוציאו להשקעות בחו"ל, זאת בתמורה לתשלום שיעורי מס מופחתים והתחייבות להשקעת עד 50% מהרווחים בארץ.

להערכת גורמים באוצר וברשות המסים, נצברו בידי חברות הנהנות מההטבות בחוק, כ-120 מיליארד שקל המכונים "הרווחים הכלואים". בעקבות אישור התוספת המשוערת מקווים לתוספת של כ-3 מיליארד שקל להכנסות המדינה. ‏

החובה על החברות להשקיע 50% מכספי רווחיהן בארץ נולדה בעקבות פשרה בין האוצר לחברות, לאחר שבדיונים קודמים דרשו חברי ועדת הכספים שהמדינה תגדיל את הכנסותיה ממיסוי רווחי החברות מעבר ל-3 מיליארד שקל.

הצעת החוק מעניקה הטבות מס בשיעורים של 40%-70% לחברות שירצו לשלם מס בגין רווחיהן. שיעורי המס נעים בין 6% ל-17.5%, לעומת 10%-25% בנוסח הקיים של החוק לעידוד השקעות הון.

מעבר להטבות, החברות צריכות להשקיע 50% מהרווחים בארץ ב-3 אופנים: בנכסים יצרניים המשמשים לייצור של המפעל, במחקר ופיתוח או בשכר עבודה של עובדים חדשים שיועסקו באותו מפעל. בעבור השקעה זו ייהנו החברות מהטבה של 60% בתשלום המס.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר במהלך הדיון כי "במשך הרבה מאוד שנים לא נגעו בכסף הזה, והדבר נכון לכל הממשלות מכל צדי המפה הפוליטית. מדובר ב-120 מיליארד שקל, שמהם המדינה לא ראתה ולו שקל אחד".

לדברי מנהל רשות המסים, דורון ארבלי, "מדובר במהלך חשוב ונכון שהוביל השר, על מנת שסוף-סוף משרד האוצר ורשות המסים יפגשו את הכסף שמעל שני עשורים לא ראינו, כתוצאה מאותה בעייתיות שהייתה בחוק השקעות הון הישן".

התפלגות גביית מס

שיעור מס החברות

‎‎‏"חלק מהכספים יצאו"

‎‎ההצבעה לטובת הוראת השעה המעניקה את הטבות המס נערכה בתום דיון סוער בוועדת הכספים, אשר במהלכו הפתיע המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט, ומתח ביקורת על עמדת רשות המסים בנוגע לרווחים הכלואים. לדבריו, אי-גביית הכספים מהחברות נובעת ממחדל ומפרשנות לא נכונה של החוק על-ידי רשות המסים.

"חלק מכספי הרווחים של החברות כבר יצא החוצה לחו"ל, וכפי הנראה, רשות המסים איננה יודעת כמה כסף כבר יצא החוצה וכמה נשאר. הפרשנות של רשות המסים לחוק העידוד לאורך השנים הייתה שגויה. רשות המסים לא הוציאה שומות לחברות, אף שבפועל כן הוצאו כספים, ומומשו הרווחים על-ידי רכישת חברות-בנות בארץ ובחו"ל".

ליכט הודיע כי בימים הקרובים יוציא היועץ המשפטי לממשלה חוות-דעת מנומקת אשר תבהיר מהי הפרשנות הראויה על-פי היועמ"ש לחוק העידוד, ובין היתר תקבע כי השקעות של חברות-בנות של חברות הנהנות מחוק העידוד ייחשבו להוצאת כספים מהחברה ולחלוקת דיבידנד, ועל כן יחויבו במס.

להערכת מומחי מיסוי במשק, חוות-הדעת תוביל לגל של שומות לחברות רבות במשק. ההחלטה נוגעת לכל חברות ההיי-טק הגדולות במשק הישראלי והרבה חברות תעשייתיות גדולות, בהן כיל, קומברס, אודיוקודס וטאואר, הנהנות מתחולת חוק העידוד בהיקף זה או אחר. השווי המצטבר של הטבות המס לחברות הישראליות, בעקבות החוק, מגיע למיליארדי דולרים.

ואולם, גורמים ברשות המסים הבהירו כי גישת הרשות בשנים האחרונות תואמת את חוות-הדעת של ליכט, וכי המקרים שבהם הוצאו שומות מס לחברת טבע וצ'ק פוינט הם דוגמאות לכך.

לפני כשנתיים,הפנתה רשות המסים לחברת צ'ק פוינט דרישה לתשלום מס בסכום-עתק של 1.4 מיליארד שקל, על רקע מיסוי הכנסותיה של חברה-בת שלה בסינגפור בשנים 2002-2005; גם ענקית התרופות טבע מנהלת משא-ומתן עם הרשות על דרישה לתשלום בסך 2.7 מיליארד שקל. הרקע לדרישה היא עסקת הענק לרכישת חברת אייווקס (‏IVAX‏) על-ידי טבע בשנת 2005.

בתגובה לדברים שאמר ליכט, אמר מנהל רשות המסים, דורון ארבלי, ל"גלובס": "ליכט ביקר את הפרשנות של רשות המסים לחוק, אבל חוק זה לא מדע מדויק, וניתן לפרש אותו לכיוונים שונים. היועצים המשפטיים של הרשות פירשו אותו באופן מסוים, תקפו במקומות שמצאו לנכון על-פי פרשנותם ותפיסת עולמם, אבל לאור חוות-הדעת של ליכט ברור לכולם איך צריך לנהוג מעתה.

‏"נבחן כל חברה וכל השקעה לגופו של עניין. לא כל חברה תיכנס למסגרת חוות-הדעת של אבי ליכט שתוצג בימים הקרובים. ליכט התייחס לחברות שביצעו השקעות בחברות-בנות שלהן בחו"ל, אבל יש עוד הרבה תרחישים שחוות-הדעת לא נגעה בהם, למשל כאלה שבמסגרתם הרווחים של החברות נשארו פה בארץ בתוך החברות עצמן".

עוד הוסיף ארבלי כי "בעבר, כאשר היו מקרים חד-משמעיים של הוצאת הכסף לחברות-בנות בחו"ל, טיפלנו בהם והוצאנו להן שומות. אני לא יודע אם יהיה גל של שומות או לא, אבל אנחנו נטפל בכל חברה שלא תיכנס להוראת השעה לגבי הרווחים הכלואים, על-פי חוות-הדעת שיוציא אבי ליכט. לחברות הללו תהיה אפשרות להיכנס לגדרי הוראת השעה ולשלם מס מופחת על-פי ההטבות שמוענקות לפיה".

חרף הביקורת על פרשנות החוק ברשות המסים, הביע ליכט תמיכה בתיקון החוק והענקת ההטבות החדשות. לדבריו, "הצעת החוק שמקדם האוצר בנוגע לרווחים הכלואים היא מידתית וראויה ונועדה להכניס לקופת המדינה כספים שאחרת לא היינו מגיעים אליהם".

‎‎‏"ההצעה לא מספיק טובה"

‎‎בהמשך הדיון תקפה ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) את דורון כהן, מנכ"ל האוצר, ואמרה "חבל שהתברברתם ככה מול התמ"ת ולא קיבלתם מלכתחילה את הצעת שר התמ"ת ומשרד התמ"ת, שדיברו כמוני על מסלול של התניה של מתן הטבה בהשקעה בארץ. זהו הדבר ההגיוני ביותר בעולם, ומי שהעלה על דעתו לתת את הפטור לחברות שמוציאות את כל הרווחים לחו"ל, נהג איוולת שאין כדוגמתה, איוולת שנזקפת לגנותו של שר האוצר. אני גם שמחה על הפרשנות של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט, שלפיה כספים רבים שהחברות האלה כבר הוציאו ולא מוסו - הן דיבידנד לכל דבר שהיה צריך למסותו".

לדבריה, ההצעה שעברה היום "טובה מקודמתה, אבל לא מספיק טובה. היא נותנת פטור בדיעבד על כסף שגופים חייבים למדינה והיא לא שוויונית. מה אני מבקשת? מהפכה? אני מבקשת לקיים את החוק ככתבו וכלשונו. האם זו בקשה מופרזת? האם זו בקשה מופרזת כשמדובר בבעל עסק קטן, בשכיר או בעצמאי? נכון שאתם מאיימים שמי שלא ישתמש בהטבה החדשה עליו תטילו שומה, אבל גם מי שישתמש בהטבה החדשה חייב לדעת שתחול עליו שומה על כל חובותיו למס הכנסה כאחד האדם. אין כאן סוגים שונים של בני אדם ואזרחים שחלים עליהם חובות שונים. לכן אי-אפשר להסכים עם התיקון הזה. הוא לא שוויוני, הוא מחולל כאן משהו שהוא בלתי סביר והוא גם פותח לכם פתח לתביעות משפטיות של נישומים אחרים".

יחימוביץ' הוסיפה כי העובדה שהערכת הגבייה של המס נשארה על 3 מיליארד שקל מעידה על חוסר הרצינות של האוצר. "זה נשמע כל-כך ילדותי ולא רציני לתת את אותו סכום כשאתם משנים את החוק באופן כל-כך מוחלט. תנו לנו את הכבוד שאנחנו לא מטומטמים ואנחנו לא מבינים שצריך כאן איזו הערכת גבייה חדשה. זה מראה שאין לכם מושג על מה אתם מדברים בכלל".

דורון כהן השיב לדברים ואמר: "את פוגעת במקצועיות של עובדי האוצר. תשאלי למה ההערכה לא משתנה ואם את רוצה לברר - תבררי. אבל לפגוע בעובדים זה לא ראוי".

ח"כ זהבה גלאון (מרצ), שהתנגדה להצעת החוק, אמרה בהמשך הדיון כי "לא ייתכן שמשרד המשפטים ורשות המסים יהיו דחליל של שר האוצר, ויגנו על המדיניות ההזויה שלו, שמשנה את כללי המשחק למספר מצומצם של חברות קטנות, ונותנת להן הנחה רטרואקטיבית של 27 מיליארד שקל".

לדבריה, "הפטור על הרווחים הכלואים הוא הלבנת הון על-ידי השלטון. ההצעה החדשה של שטייניץ לא הופכת את החוק המושחת לנקי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן