גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכבי ת"א, משפחת נתניהו, רני רהב; רוני מאנה מדבר על הכול

משכונת התקווה למטבח של שרה נתניהו, מהעלבון הצורב של מכבי תל-אביב לעסקאות הנדל"ן מהגדולות במדינה. רוני מאנה מושך בחוטים ללא הפסקה, וחושף: "עם זה שאני משדר החוצה דמות חזקה והישגית, אני מאוד פגיע ולוקח ללב"

לא היה פשוט להגיע אל רוני מאנה, כי "כולם יודעים" שאם מאנה רוצה הוא כבר יגיע אליך. ואם יש דבר אחד שאפשר לומר בביטחון על האיש הזה, זה שהוא מרושת בצורה מרשימה מאד עם דמויות מפתח רבות בכלכלה ובפוליטיקה הישראלית. רבים לא אוהבים אותו, ומאנה מודע לכך, ובניגוד למה שאותם רבים חושבים זה גם מפריע לו. כי חשוב למאנה להיות אהוב בציבור ונאהב בביתו. זה עושה לרוני מאנה טוב.

היה חם ולח מחוץ לריינג' רובר ספורט הלבן כשהגעתי לאסוף את מאנה מביתו בתל אביב. למרות שלוח השנה כבר מצביע ספטמבר, מד החום עדיין מתעקש שלא לרדת מ-30 המעלות ויותר של הקיץ. אבל בתוך הריינג' קריר ונעים. אין רמז ללחות הכבדה של מישור החוף בעוד יום מהביל, שבו ראשוני החצבים כבר מייחלים - יחד איתנו - לגשם. מאנה מגיע, מושיט לי שני מטענים לטלפונים שלו ומתיישב בטבעיות מאחורי ההגה של הריינג'. הוא עושה זאת בטבעיות של מי שרגיל לנהל את העניינים. אז זרמתי.

"אם הייתי יכול הייתי מוחק את 3 השנים האחרונות", אומר מאנה - שמו מקושר עם כמה מעסקאות הנדל"ן הגדולות במדינה - על רקע המעצר והחקירה במס הכנסה, הפרידה מעו"ד יורם יוסיפוב, שותפו במשך שנים רבות ("הוא ניהל את הספרים"), הריב המתוקשר עם משפחת נתניהו בפרשת ליליאן פרץ ("העלילו עליי"), ומותו של אביו ("יקיר נפשי"). נראה היה שכל הצרות שבעולם ניתכות על איש עסקים הפעלתן והשנוי במחלוקת.

"ישבתי פעם עם רב אחד", הוא מספר, "שאמר לי שמכל צרה שאסתבך בה, אצא בדקה ה-90. רק עכשיו, שנים אחרי, אני מבין עד כמה שהוא צדק". אחרי מעצרו והחקירה הקצרה במס הכנסה מאנה שוחרר, בערבות עצמית של מיליון שקל. "האמת תמיד מנצחת. לפעמים האמת כואבת ולא נעים לאנשים לשמוע אותה, בטח כשהיא מוטחת בפנים, ואני אומר מה אני חושב ואת האמת בפרצוף".

זה מזכיר למאנה סיפור על חבר שהגיע לישראל עם כמה מיליוני דולרים. כשהואשם בניסיון להלבנת כסף, הוא שאל את חוקריו: "הבאתי את הכסף מטריפולי. מה היה טוב יותר, שיישאר בידיים של הלובים?!". זה רק סיפור אחד מרפרטואר ארוך של סיפורים מרתקים, משעשעים ולפעמים די מפחידים שיש בראשו של מאנה, שמעיד על עצמו כי הוא מסוגל לזכור 2,000 מספרי טלפון וכי אינו משתמש בדוא"ל כלל.

הרשת החברתית-עסקית של מאנה רחבה מאוד וגבולותיה מטושטשים. "אני פתוח לאנשים ויודע לחבר בין אנשים", מספר המתווך. "אני מחובר להרבה מאוד כסף של אנשים רבים מהעולם - כל מי שיש לו נכס יקר פונה אליי כדי לקנות או למכור. העבודה הזו מאוד שוחקת ואת הלקוח מעניינת רק התוצאה הסופית והמוצלחת של עסקה, בסופו של תהליך מאוד ארוך ולא תמיד פשוט". הנימה משתנה והוא שואל אותי: אתה יודע מדוע המתווכים עובדים על שני אחוז עמלה? - ואחרי הפסקה לתיגבור הדרמה עונה: "כי כל 98 האחוזים האחרים הם פארש!".

תקשורת בונה, תקשורת הורסת

הריינג' רובר פונה ימינה מהכביש לעבר שביל חולי, שמסתיים בצוק גבוה המשקיף לים התיכון. לחיצה אחת מגביהה את גחונו מעל לשטח, ולחיצה על מתג שני מעבירה את מערכת ההנעה למצב "חול". עכשיו אין מה שיעצור אותנו.

"כמו שהתקשורת בונה כך היא הורסת", עונה מאנה בתשובה לנדנדת ה"חם-קר" ביחסיו עם התקשורת. "בתחום הזה אין הנחות, ואני בטוח שאין איש עסקים לגיטימי שאינו מחובר לתקשורת בצורה כזו או אחרת כדי לקדם את מטרותיו. יש כאלו שעובדים דרך דוברים ויחצ"נים. במקרה שלי זה אחד על אחד, מעולם לא היה לי יחצ"ן".

האמירה הזאת מעלה אוטומטית את שאלת רני רהב. "אני חושב שרהב הוא אחד האנשים הכי מקצועיים שיש בארץ בתחום הזה", אומר מאנה. "אני חושב שהוא אדם אמתי וקשה לפעמים להבין במדינה שלנו אנשים שלא פוחדים לומר את האמת, והוא עושה את תפקידו - לשמור על לקוחותיו. רני ישר, נקי, חבר נאמן, אבא טוב ובעל טוב. הוא בנה את עצמו בעשר אצבעות ועל כך מגיעות לו כל המחמאות. אני בטוח שכל חברה מתוך ה-150 שהוא מייצג, לא נמצאת שם בגלל 'רני רהב' אלא בזכות המקצועיות שלו".

עננה קודרת יורדת על פניו של מאנה. "את מכבי תל אביב אני הצלתי. אי אפשר להרוויח כסף בכדורגל בישראל, ואני הצלתי את לוני הרציקוביץ' ועזרתי לו לצאת מהמועדון. במקרה הזה התקשורת בלבלה אותי, ולא הבנתי אז שלנהל את מכבי תל אביב זו חשיפה גדולה יותר מלהיות ראש ממשלה בישראל. אני מודה שלא ידעתי איך להתנהל ועשיתי אז כל טעות אפשרית. שם הייתי צריך את רני רהב שיעזור לי".

שני טלפונים אחר כך מאנה ממשיך: "יצאתי ממכבי חבול. אחרי שהצלתי את המועדון, הנחלתי בו שינויים רבים ברמה שכל מה שיש במועדון הזה היום זה תוצאה של מה שאני עשיתי. לא קיבלתי מהם אפילו מגן הוקרה. לכן איני מגיע למשחקים שלהם. אתה יודע, אפילו למת - גם אם היה איש רע - בהספד אומרים עליו 'היה בחור טוב'. ההתעסקות עם מכבי תל אביב עשתה לי נזק תדמיתי שממנו לקח המון זמן להתאושש, וגרוע מזה, נפגעתי ונעלבתי מאוד כי הלב 'צהוב'.

געגועים לשרה

ילדותו עברה עליו בשכונת התקווה, בן למשפחה בת חמש נפשות, ועד היום השכונה היא המקום הכי יקר ללבו. הוא עשה כותרות כשהתחתן ובהמשך התגרש מהדוגמנית ניקול הלפרין, ושלל הסיפורים שיש רק סביב הנושא הזה יכולים למלא ספר שלם - אילו רק היו נאמרים און דה רקורד. על אהבתו הנוכחית, ג'ני צ'רווני, הוא מדבר בעיניים נוצצות.

"חשוב לי שיאהבו אותי", אומר מאנה, "בגלל שאני אבא וגם אמא דאגנית. עם זה שאני משדר החוצה דמות חזקה והישגית, אני מאוד פגיע ולוקח ללב. מה שמניע אותי זו האמת - ומה שפוגע בי אלו עוולות. והעוולה הכי גדולה שנעשתה לי גרמה לניתוק היחסים עם משפחת נתניהו".

פרשת עוזרת הבית של משפחת נתניהו, ליליאן פרץ, הייתה הסיבה לניתוק הקשרים, לאחר שמאנה נחשד כי הוא קשור לתביעה שהגישה פרץ נגד שרה נתניהו. מאנה משוכנע כי נתן אשל, לשעבר ראש הסגל בלשכת נתניהו, תפר לו תיק. "הוא עשה את זה כדי להרחיק אותי ממשפחת נתניהו והלביש עליי את הסיפור הזה - שהוכח מעל לכל ספק שאין לי אליו שום קשר. אשל הוא אדם מאוד מסוכן, שקרן, ולדעתי אחד האנשים הכי מבוזבזים בעולם המדע. מקומו במכון ויצמן לצד הממציאים הגדולים של ישראל.

"הכי פוגע בי, שבני משפחת נתניהו באמת ובתמים האמינו שאני דיברתי עליהם. ניתוק היחסים, שהיו קרובים מאוד, כואב לי ולמשפחתי. מעולם לא דיברתי רע על שרה נתניהו ולא הייתי מעורב בשום קנוניה. הקשר שלי עם שרה היה מאהבה נטו - אפילו שקשר בין פוליטיקאים לאנשי עסקים תמיד מסתיר בתוכו אינטרסים. זו הייתה חברות אמתית. ואם יש משהו שאני באמת מצר עליו זה על פליטת פה מטומטמת בראיון לתקשורת, בו אמרתי ש'אהבתי אותה יותר מאשר בעלה'. אני מסתכל על הסיפור הזה בחרטה עמוקה ומקווה שיום אחד תהיה לי הזדמנות להתנצל ולחדש את הקשר".

נתן אשל מסר בתגובה: "הטענות שמפנה כלפיי מאנה אינן אמת. איני מתכוון להתנצח עמו מעל דפי העיתון. אציין כשנכנסתי לתפקידי כראש לשכת ראש הממשלה עוד בחודש מארס 2009, רוני מאנה כבר הדיר רגלו מלשכת ראש הממשלה".

היום מחלק מאנה את זמנו ב-60% עשייה ציבורית ו-40% עסקים. עזרה לאנשים, מתן תרומות ויצירת קשרים ממלאים את רוב זמנו של האיש הזה, ששני הטלפונים אותם הוא נושא לא מפסיקים לרגע להטריד בראיון. "האהבה", כך מאנה, "היא המניע העיקרי בחיי היומיום ורפואה לכל מחלה. כשיש לך אהבה, אין לך מתח - והמתח מביא מחלות. אהבה זה הדבר הכי נפלא שיש. אני חי רק מאהבת אנשים, אשתי ג'ני ושני ילדיי, יולי וסער".

את השקט שלו מוצא מאנה מול הים של תל אביב כשהוא במרפסת ביתו, שומע את רחש הגלים. את ההשראה שלו הוא מקבל בכל בוקר כשהוא מניח תפילין, ואז הוא "ראש בראש", כהגדרתו, עם אלוהים, מתחבר לאנרגיות הגדולות מכולנו. האיש ש-25 שנה מושך בחוטים של פוליטיקאים, אנשי עסקים וטייקונים בישראל ומחוצה לה, בסך הכל רוצה שיאהבו אותו.

רוני מאנה

עוד כתבות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה שהדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט המחוזי בנוף הגליל קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז