גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש יכריע: האם שלמה בן-חיים גנב סודות טכנולוגיים?

מדינת ישראל תובעת 40 מיליון שקל ממיליארדר הביוטק פרופ' שלמה בן-חיים: "גזל, יחד עם שותפו ד"ר אמיר ערב, פטנטים על טכנולוגיה המשמשת להקפאת תאים"

האם אחד מיזמי ההיי-טק המובילים במדינה היה שותף לגניבה של סודות טכנולוגיים יקרי-ערך מהמדינה?

מדינת ישראל הגישה היום (ג') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב תביעה בסך 40 מיליון שקל נגד פרופ' שלמה בן-חיים, מהיזמים הישראלים הבולטים והעשירים בתחום הביוטק, ונגד שותפו העסקי, ד"ר אמיר ערב, שהיה מדען במנהל המחקר החקלאי (מכון וולקני). זאת, בטענה כי השניים גזלו מהמדינה טכנולוגיה יקרת-ערך המשמשת להקפאת תאים, רקמות ואברים שלמים שפיתח ד"ר ערב במסגרת עבודתו במכון וולקני, השייך למשרד החקלאות.

לטענת המדינה, במקביל לעבודתו במכון וולקני, יזם והקים ד"ר ערב, בשיתוף עם בן-חיים, חברות שהגישו בקשות לרישום פטנטים המתייחסות לאמצאות שירות, שפיתח ד"ר ערב במסגרת עבודתו, השייכות למדינה.

בנוסף לפרופ' בן-חיים וד"ר ערב, נתבעים בתביעה חברות קור דיינמיקס ו-IMT שבבעלותם, שעוסקות בתחום של שימור תאים ורקמות ביולוגיות באמצעות הקפאה. על-פי התביעה, באמצעות החברות הללו גזלו הנתבעים את הטכנולוגיה ורשמו על שמן פטנטים ששייכים למדינה. כן נתבעים אודי דמארי, שהיה שותפו העסקי של ד"ר ערב, ויהודית נתן, ששימשה בתקופה הרלוונטית כעוזרת מחקר של ד"ר ערב.

"חיים כפולים"

באמצעות עו"ד ליעד וטשטיין ממשרד ד"ר שלמה כהן ושות' ועו"ד דקלה שלו אמסלם מפרקליטות המדינה, מפרטת המדינה בתביעה כי במסגרת עבודתו כחוקר בכיר במכון וולקני, פיתח ד"ר ערב התקנים ושיטות להקפאה של דוגמאות ביולוגיות (תאים, רקמות ואיברים שלמים). הטכנולוגיות שבפיתוחן עסק ד"ר ערב הן בעלות יישומים רפואיים חשובים בבני אדם.

לדברי המדינה, ד"ר ערב ניהל למעשה במשך שנים "חיים כפולים". לפי התביעה, "בד-בבד עם עבודתו כחוקר בכיר במכון וולקאני, יזם ערב והקים חברות, המבוססות על הטכנולוגיה, שפיתח במסגרת עבודתו, ושימש כמדען הראשי של חברות אלה על גלגוליהן השונים".

לטענת המדינה, בשנת 2004 הצטרף פרופ' בן-חיים כמשקיע לד"ר ערב, ביודעו שמדובר בחברות המבוססות על טכנולוגיה שגזל ד"ר ערב ממכון וולקני. לפי התביעה, בן-חיים, שהשקיע 17 מיליון דולר באמצעות קרן השקעות שבבעלותו, בחברות IMT ו-Core Dynamics, נטל חלק במעשים המתוארים בתביעה ואף יזם חלק מהם.

"פרופ' בן-חיים הצטרך למיזם שבבעלות ד"ר ערב ביודעו כי מדובר בחברות המבוססות על טכנולוגיה ופטנטים שנגזלו מהמדינה. בין השאר, כל בדיקת נאותות, ולו המינימלית ביותר, שיזם מנוסה כפרופ' בן-חיים בוודאי ערך, הייתה מגלה כי ד"ר ערב הוא עובד מדינה המועסק כחוקר בכיר במכון וולקני, וכי IMT עוסקת באותם תחומים ממש בהם עוסק ד"ר ערב ומבוססת על פירות מחקריו במכון", נטען בתביעה. "החל מהמועד בו הצטרף למיזם של ד"ר ערב, נטל פרופ' בן-חיים חלק ישיר במעשים".

מירמה והונאה

המדינה מציינת כי החברות שבבעלות ערב ובן-חיים הגישו בקשות רבות לרישום פטנטים המתייחסות לאמצאות שפיתח ד"ר ערב במסגרת עבודתו במכון וולקני, המבוססות על הפלטפורמה המחקרית שהעמיד לרשותו המכון. בקשות הפטנט הוגשו על שם חברת IMT. לאחר מכן, טוענת המדינה, הועברו מרבית הבקשות על שם חברת קור דיינמיקס. חלק מהבקשות כבר נרשמו כפטנטים.

המדינה טוענת בתביעה כי היא "נדרשה למאמץ עצום על מנת לפרום את רשת הקורים שטוו הנתבעים, במטרה להסתיר את גזל הטכנולוגיה והברחתה לחברות שהקימו ד"ר ערב ופרופ' בן-חיים". בין השאר, נטען, ד"ר ערב מסר הצהרות כוזבות לגבי מהות קשריו ומעורבותו עם החברות שהקים.

"במשך השנים נהגו הנתבעים בדרכי מירמה, הונאה ותרמיתי על מנת להסתיר את גזל הטכנולוגיה. בין השאר הסתיר ד"ר ערב את מהות קשריו עם החברות בהן פעל והצהיר בכזב, כי אין לו כל קשר או נגיעה לפעילותן", נטען.

עוד נאמר בתביעה כי הנתבעים ניצלו את האמון הרב שרחש מכון וולקני לד"ר ערב, כדי להחתים את המכון במירמה על "הסכמים" לשיתוף-פעולה מדעי. "להסכמים אלה צירף ד"ר ערב נספחים שנועדו 'לחלץ' הודאות שווא מהמכון, לפיהן הטכנולוגיה שייכת ל-IMT. המכון חתם על ההסכמים האמורים, בהסתמך על עמדתו והמלצותיו המקצועיות של ד"ר ערב, שריכז את פרויקט המחקר, ולא ידע כי הלכה למעשה היה ד"ר ערב הרוח החיה ב-MT, פעל בניגוד אינטרסים ותוך הפרה בוטה של חובותיו כעובד מדינה", טוענת המדינה.

יצוין כי ד"ר ערב הורשע בפסק דין של בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בניגוד אינטרסים והפרת חובות אמון. זאת, בשל עבודתו בחברות הפרטיות שבבעלותו במקביל לעבודתו במכון, ללא ידיעת המדינה.

כישלון המשא-ומתן

"תביעה זו מתייחסת למקרה חמור במיוחד, בו גזלו הנתבעים במשך שנים רבות מהמדינה, במכוון, באופן שיטתי ובדרכי תרמית, טכנולוגיה יקרת-ערך שזכות הקניין בה נתונה למדינה", נאמר.

בתביעה מודגש כי חוק הפטנטים והוראות התקשי"ר (תקנון שירות עובדי המדינה) מטילים חובת דיווח על כל עובד מדינה על כל אמצאה ובקשת פטנט.

לדברי המדינה, קודם להגשת התביעה היא פנתה לנתבעים ודרשה פיצוי בגין גזל הטכנולוגיה והנזקים שנגרמו לה, אך בקשותיה לא נענו. "המדינה הציעה לנתבעים מספר מודלים עסקיים לפיצוי המדינה בגין גזל הזכויות. המשא-ומתן בין הצדדים לא עלה יפה. בנסיבות אלה, לא נותר מנוס למדינה אלא לנקוט בהליכים משפטיים".

התביעה נגד פרופ' בן-חיים, ד"ר ערב ויתר הנתבעים הוגשה כחלק מטיפול משותף של החשב הכללי ויחידת התביעות בפרקליטות המדינה בהשבת קניין רוחני ופטנטים לרשות המדינה, ובמסגרת האסטרטגיה של הפרקליטות לטיפול בתופעות של פגיעה בנכסי המדינה ובשלטון החוק בכלים אזרחיים ובאמצעות הגשת תביעות.

סדרת תביעות

יצוין כי לא מדובר בתביעה היחידה שמתנהלת נגד פרופ' בן-חיים בימים אלה. בינואר השנה הוגשה תביעה בהיקף של כ-250 מיליון שקל נגד בן-חיים, בטענה כי הוא מחזיק כ"בני-ערובה" את מניותיו של שותפו העסקי לשעבר, היזם ואיש העסקים בתחום המכשור הרפואי לואיס פל, בחברת הענק האמריקנית ג'ונסון אנד ג'ונסון, וכן מיליוני דולרים המגיעים לפל, שחולקו כדיבידנדים של החברה.

באוקטובר 2011 הוגשה לבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה תביעה נוספת נגד פרופ' בן-חיים. בתביעה שהוגשה על-ידי שני היזמים של חברת RF Dynamics, ערן בן-שמואל ואלכס בילצ'ינסקי, נטען כי בן-חיים השתמש ב"מעשי תרמית והונאה", כדי להוציא מהם את החברה, ששוויה 311 מיליון דולר. התנהלותו של בן-חיים, נטען, הביאה לכאורה ל"נישולם של התובעים מכל חלק בהמצאה", תוך כדי "מעשי תרמית והונאה מתוחכמים על-ידי אדם רב עוצמה ועתיר-ממון". בן-חיים הכחיש את טענותיהם.

תגובה: "התביעה שערורייתית - נעה בין חלם לקפקא"

מקורבים לחברת קור דיינמיקס מסרו כי חברת IMT, שמכרה את הטכנולוגיה שלה לקור דיינמיקס, הייתה חתומה על מספר הסכמים עם המדינה סביב הטכנולוגיה. לדבריהם, החברה הייתה חתומה בהסכם להסדרת הזכויות בטכנולוגיה מול המכון הוולקני, וכן בהסכם להוצאת הטכנולוגיה מישראל מול המדען הראשי.

עוד טוענים המקורבים כי לקור דיינמיקס אין היום כל פעילות המבוססת על הטכנולוגיה שבמחלוקת, וכי היא אף הציעה למדינה להחזיר לה את הפטנטים, בתנאי שתקבל בחזרה את הסכומים ששילמה עליהם.

לדבריהם, "קור בוחנת כרגע את דרכה ומתקדמת על בסיס המצאות נוספות, אבל כרגע אינה נחשבת, ככל הנראה, לאחת החברות המוצלחות בפורטפוליו של בן-חיים. כך שגם אם המדינה תוכיח את זכויותיה בחברה, לא בטוח שיש לה מה לקחת ממנה".

עו"ד ריצ'ארד לוטי, בא-כוחה של קור דיינמיקס, מסר: "התביעה הזו היא שערורייתית. היא נעה בין חלם לקפקא, קשה להחליט מה יותר. החברה לא תגיב בשתיקה לתביעה הזו".

הפטנטים הגנובים לכאורה: שיטות להקפאת ביציות ותאי גזע

לפי תביעת המדינה, החברות שבבעלות ד"ר אמיר ערב ופרופ' שלמה בן-חיים הגישו בקשות רבות לרישום פטנטים, המתייחסות להמצאות שפיתח ד"ר ערב במסגרת עבודתו במכון וולקני. המצאות, שלפי הטענה שייכות למדינה ומבוססות על הפלטפורמה המחקרית שהעמיד מכון וולקני לרשות ד"ר ערב.

לדברי המדינה, באופן כללי, בקשות הפטנט מתארות גרסאות שונות של התקן להקפאה של דוגמאות ביולוגיות (תאים, רקמות, איברים וכיוצא באלה), שפיתח ד"ר ערב. מדובר בפטנטים ליישום שיטת הקפאה הידועה כ"הקפאה כיוונית".

לפי התביעה, אחד הפטנטים שפיתח ד"ר ערב כעובד מדינה תיאר את ההתקן הבסיסי בשיטת "ההקפאה הכיוונית". בפטנט צוין כי ההמצאה מאפשרת ליישם הקפאת ביציות, עוברים, רקמות שחלה, זירמת פרים וחיות נוספות וכן זרע אדם.

בקשות פטנט נוספות, שהגישו החברות - ושלדברי המדינה, עסקו בטכנולוגיה שפותחה במכון וולקני - עסקו בהקפאה של איברים, יישומים אורטופדיים, שאמורים לאפשר הקפאה של רקמות סחוס והשתלתן, פטנטים להקפאה של תאי דם אדומים ושל תאי גזע וכן פטנטים שעוסקים בהקפאת עוברים.

עיקרי התביעה

האקזיטים

עוד כתבות

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

דיווח: טראמפ רוצה פעולה "מהירה ומכרעת" נגד איראן

בישראל החליטו: אם איראן תתקוף, לא יהיה סבב נוסף – יפעלו להפלת המשטר ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● דיווחים: הפנטגון הורה להעביר את נושאת המטוסים אברהם לינקולן מאזור ים סין הדרומי למזרח התיכון ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב-1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר-אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם ● אירועים ומינויים

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתאילנד מאוכזבים מהטנקים הסינים, והודו רוכשת תותחים של אלביט

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

יש לכם משכנתא? יכול להיות שתקבלו בקרוב מעל 1,000 שקל בחודש

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעוניות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

משרדי צ'ק פוינט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מפאלו אלטו ועד צ'ק פוינט: סין חוסמת חברות סייבר אמריקאיות וישראליות

בייג'ינג הורתה לחברות מקומיות להפסיק להשתמש במוצרי אבטחה של 12 חברות זרות ● המהלך נתפס, בין היתר, כתגמול על דוחות מודיעינים של החברות, שייחסו לסין ריגול סייבר ● הערכה: סין מאיצה את הניתוק מהמערב, החברות מישראל עלולות להיאלץ לבחור צד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו, לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל, ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

ביהמ"ש המחוזי בת"א מחק תביעה של חברת נדל"ן כנגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב יזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו קמפיין אנונימי ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד, שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

חומרים: Shutterstock, AP/Jacquelyn Martin (עיבוד תמונה)

מי שמתעמר בפאוול - יש לו עסק איתם: סוחרי מניות המם מתייצבים להגנת יו"ר הפד

משקיעים פרטיים הפעילים במדיה החברתית לא מתכוונים לעבור לסדר היום על האשמות מצד הבית הלבן בדבר מעשים פליליים של הנגיד פאוול, שמטרתן כנראה להפעיל לחץ כדי להביא להפחתות ריבית נוספות ● כמי שבתקופתו דהר שוק המניות לשיאים, הוא זכה באהדתם לנצח

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן