גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלוויזיה החברתית: באזז או תעשייה של ממש?

הטלוויזיה החברתית - מונח המתאר את הפעילות במדיה החברתית בנוגע לתוכניות טלוויזיה - היא כבר תעשייה של ממש בארה"ב ■ המפרסמים הבינו את הפוטנציאל שלה, והפלטפורמות מוצאות דרכים לתקשר הלאה את התכנים

בשנת 2007 הונחה אחת מאבני-הדרך הראשונות של טוויטר, כאשר מספר הציוצים ליום באתר שילש את עצמו בן-לילה, מ-20 אלף ל-60 אלף. הקפיצה נזקפה לזכות הצלחתה של החברה לגנוב את ההצגה בכנס SXSW שנערך אז בעיר אוסטין שבטקסס. 5 שנים עברו מאז ועד היום, וההתלהבות מהמספרים האלה נשמעת כמעט משעשעת.

מוקדם יותר החודש, במהלך השידור החי האחרון מוועידת המפלגה הדמוקרטית, הפטפוט המקוון סביב נאומו של הנשיא ברק אובמה הגיע לממדים של 52,757 ציוצים לשנייה, שיא חדש. שבוע לפני כן הגיע קצב הציוצים סביב נאומו של המועמד לנשיאות רומני בוועידת המפלגה הדמוקרטית ל-14,289 לדקה. בסך-הכול, 90 הדקות שהועברו מהוועידה בשעות צפיית השיא באותו לילה היוו השראה ליותר מ-2.5 מיליון ציוצים בטוויטר.

אבל עם כל הכבוד לפוליטיקה, נושא השיחה האהוב ביותר בטוויטר וברשתות החברתיות הוא הטלוויזיה. ליתר דיוק, אנשים מעדיפים לשוחח על טלוויזיה פופולרית שמשודרת בשעות צפיית שיא. כעת כבר קיימת תעשיית "טלוויזיה חברתית" השווה מיליוני דולרים, הכוללת ענף מדידה ומחקר משגשג, שבו מתחרות חברות רבות, וכן עשרות חברות סטארט-אפ המפתחות שירותים ואפליקציות המיועדים למגזר הצרכני.

אלא שמעבר לחברות המעניקות שירותים למגזר העסקי (B2B), תמיכה טכנית וחברות המפתחות אפליקציות, טלוויזיה חברתית יכולה לעודד עסקאות וליצור הכנסות נוספות עבור גופי השידור. בשנים האחרונות, חברת הסקרים נילסן פרסמה מחקרים שמצביעים על המתאם בין באזז חברתי לבין עלייה ברייטינג. ראיות מסוג זה עוררו דיונים רבים ברוח "דילמת הביצה והתרנגולת". האם אפשר לעשות כסף מטלוויזיה חברתית?

פרסום חוצה מדיות

המשחקים האולימפיים שנערכו הקיץ בלונדון היוו תשובה ניצחת עבור רבים מהספקנים. "המשחקים האולימפיים היו דוגמה ברורה לאופן שבו פעילות ברשתות חברתיות דוחפת את הרייטינג", אומר פיטר ניילור, סגן נשיא NBC Universal למכירות מדיה דיגיטלית. "אנשים דאגו שהשיח ברשתות החברתיות יהיה ספוילר עבור מי שמתכנן לצפות במשחקים, אבל למעשה הוא העלה את שיעורי הצפייה. כאשר מכרנו חבילות פרסום, הדגשנו שהן כוללות את כל הפלטפורמות, ועבדנו עם המשווקים כדי להתאים את הפרסומות אליהן".

ניילור מציין כי המטרה הסופית הייתה למכור חבילות פרסום חוצה מדיות במחיר גבוה יותר ולא חבילות פרסום בלעדיות למדיה דיגיטלית.

"אנחנו לא באמת מעוניינים במכירת חבילות פרסום למדיה דיגיטלית, אלא אם המפרסם קונה זמן גם בשידור הטלוויזיוני. היו לנו 30 מפרסמים בפלטפורמות הדיגיטליות במשחקים האולימפיים, וכולם, ללא יוצא מן הכלל, פרסמו גם בטלוויזיה", אומר ניילור. "אם מפרסם אומר שהוא לא מוכן לקנות זמן פרסום בטלוויזיה אבל מעוניין לקנות פרסומות בפלטפורמות הדיגיטליות, מבחינתנו זה לא יקרה כי אנו שמים את צורכי המפרסם בעדיפות ראשונה, ואנחנו יודעים שפרסום בטלוויזיה ופרסום בדיגיטל עובדים טוב יותר יחד", הוא מסביר.

ויכוח "הביצה והתרנגולת" אודות הקשר בין פעילות במדיה חברתית לבין רייטינג (או להפך) עשוי להמשך לנצח, אבל עבור אתרי האינטרנט האינטראקטיביים של רשת CBS, שעליהם נמנים CBS.com,TV.com ו-Clicker.com, הוא לא באמת קיים.

"ככל שאנו דוחפים תכנים לטוויטר ולפייסבוק, למשל, סרטון וידיאו או תמונה, או תגובה של אחד הטאלנטים באחת התוכניות שלנו, אנו יכולים לראות שהפעילות הזו מגדילה את תנועת הגולשים באתרים שלנו", אומר מארק דה-בבואס, סגן נשיא בכיר ומנהל CBS Interactive. "כמובן, שיותר תנועת גולשים באתר משמעה יותר הכנסות עבורנו", הוא מציין.

"אני חושבת שפילוח של ההזדמנויות בטלוויזיה חברתית מאפשר לנו להתקרב אל הצרכנים הרצויים", אומרת קירסטן אטקינסון, מנהלת מדיה בסוכנות הפרסום Team One, שעובדת עם יצרנית הרכב לקסוס. "ערוץ הטלוויזיה USA Network הוא אחד מהערוצים החברתיים ביותר, והסדרה Suits, היא אחת מ-5 התוכניות הנצפות בכבלים כרגע בקרב צרכנים אמידים". הנתונים האלה הביאו את לקסוס להעניק חסות לסדרה ולמשחק החברתי המקוון שנוצר בהשראתה, Suits Recruits.

"Glee" בשת"פ עם אמריקן אקספרס

ישנן תוכניות שהן "חברתיות" יותר מאחרות. כך למשל, קמפיינים של כרטיסי אשראי ממוקדים לעיתים קרובות בנושאים של חברים, קהילה ומשפחה. דייוויד וורטהיימר, נשיא הדיגיטל ברשת FOX, מספר על שיתוף-פעולה עם אמריקן אקספרס סביב הסדרה "Glee", שנועד לקדם קמפיין של חברת האשראי המעודד את הלקוחות "לעזור לשנות את העולם לטובה, צעד אחר צעד".

שיתוף-הפעולה נמשך לאורך כל העונה ומינף את הבאזז סביב הסדרה ברשתות החברתיות. "יכולנו גם לבקש מהשחקנים בסדרה להשתמש בנוכחות של הדמויות שהם מגלמים ברשתות חברתיות, כדי לקדם את הרעיון של עשיית טוב", הוא מסביר.

וורטהיימר אומר שהעובדה שמנחי התוכניות והכוכבים של פוקס, דוגמת זואי דשנל (3 מיליון עוקבים בטוויטר) ומינדי קלינג (1.9 מיליון עוקבים), פעילים ברשתות החברתיות, פירושה שערך הטאלנט מועצם על-ידי יוזמות טלוויזיה חברתית.

טלוויזיה חברתית יוצרת גם הזדמנויות חדשות לשיתופי-פעולה בין מותגים.

גם רשתות קטנות יותר יכולות למנף את המדיה החברתית על מנת להעלות את הרייטינג, אומר גרג חאן, סגן נשיא לפיתוח עסקי ב-Optimedia. "ניקח למשל את ערוץ הכבלים AMC, שעשה עבודה מצוינת עם הסדרה 'The Walking Dead'. הרבה תוכניות שלהם בלטו לטובה בגלל שהם ניצלו את היתרונות של טלוויזיה חברתית".

חאן מזכיר את יונדאי, שנתנו חסות ל-"The Walking Dead", ובשיתוף-פעולה עם יוצרי הסדרה פיתחו מכוניות דמיוניות ייחודיות עבור הסדרה, שהוצגו בפסטיבל הקומיקס, המדע הבדיוני והאנימציה החשוב Comic-Con. הצלחת שיתוף-הפעולה הזה בין יונדאי לבין יוצרי סדרה העוסקת בזומבים היא עוד הוכחה, שבניגוד אליהם, האסטרטגיה החברתית בעולם הטלוויזיה חיה ובועטת.

מהי טלוויזיה חברתית?

‎המונח טלוויזיה חברתית מתייחס לטכנולוגיות נלוות לטלוויזיה, שמקדמות תקשורת ואינטראקציה חברתית הקשורה לתוכן המשודר על המסך.

פרשנות: מדוע ההתלהבות מטלוויזיה חברתית מוקדמת מדי / בריאן סטיינברג

אם אתם מעוניינים לקחת את כל הכסף שהרווחתם בעמל רב ולזרוק אותו לים, אתם יכולים להשתמש בבאזז ברשתות החברתיות סביב התוכניות החדשות שיעלו לשידור בסתיו, כדי לקבוע איך לבזבז את תקציב הפרסום שלכם.

השימוש במדדים מבוססי טלוויזיה חברתית הם גם לא מדויקים לגמרי, בלשון המעטה. הפעילות במדיה החברתית סביב טקס פרסי המוזיקה של רשת MTV הייתה גדולה השנה פי שלושה מאשר בשנה שעברה. נשמע טוב, לא?

ובכן, בהשוואה לשנה שעברה איבד השנה הטקס יותר ממחצית מהצופים בו, שהצטמצמו מ-12.4 מיליון ל-6.1 מיליון, על-פי נתונים של נילסן. ייתכן שזוהי הבעיה עם הטלוויזיה החברתית - יש הרבה באזז, אבל לא הרבה ממנו קשור לנתוני הרייטינג, שהם המגדלור של תעשיית הטלוויזיה.

הצרכנים שמשתמשים במדיה חברתית הם צעירים. קרוב לוודאי שיש להם כמות סבירה של הכנסה פנויה (כלומר, מספיק כסף כדי לקנות לפחות סמארטפון, טאבלט או לפטופ) ומספיק זמן לבזבז כדי לדבר באינטרנט על טלוויזיה. אבל, הקהל הרחב יותר של צופי הטלוויזיה הוא מבוגר יותר משמעותית.

הגיל החציוני של מרבית הצופים כמעט בכל רשתות הטלוויזיה בארה"ב נוטה לקצה המבוגר יותר של הקשת ולעיתים הוא נמצא מעל טווח הגילאים של 18-49, שאליו מכוונים מרבית המפרסמים.

על-פי נתוני נילסן, הגיל החציוני של הצופים ב-CBS הוא 55, ב-ABC הוא נע סביב 52, ב-NBC הוא 49.3 ובפוקס הוא 46.2. קשה לחזות את ההרגלים של הצופים האלה על-פי פעילות של צעירים ברשתות חברתיות.

אני לא מתעלם מהתופעה. אנשים מדברים עם חבריהם על טלוויזיה בדרכים חדשות שעשויות לסייע לרייטינג בדרך כזו או אחרת. אבל כמות האנשים שלוקחים חלק בממד החברתי של הטלוויזיה נשאר קטן וצעיר יחסית לכלל צופי הטלוויזיה שלהם זקוקים המפרסמים בסופו של דבר.

יש הבדל בין לדבר על מסיבה לפני שהיא מתרחשת לבין לבוא למסיבה לאחר שהמארח הוציא הרבה כסף על אוכל ובידור במחשבה שהאורחים מתכוונים להגיע, וגם להביא איתך חברים.

מכשירים שבהם משתמשים גולשים

עוד כתבות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI