גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכשול של חיים סבן בדרך לפרטנר: החוב של סקיילקס

(עדכון) - המכשול של חיים סבן בדרך לרכישת פרטנר: החוב של סקיילקס ■ הסיבוב הקודם של סבן בקבוצת בזק הסתיים ברווח עצום ■ מקורבי סבן: "הערך הניהולי שלו יביא להשבחת החברה" ■ הערכות: חיים רומנו צפוי להישאר

חודשיים לאחר שהעסקה למכירת השליטה בחברת הסלולר פרטנר לחברת האצ'יסון התפוצצה - איש העסקים חיים סבן מנהל משא-ומתן לקניית חברת הסלולר מידי אילן בן-דב.

בהודעה לבורסה שפרסמה היום (א'), דיווחה סקיילקס , המחזיקה בשליטה בחברה, כי "מאז הודעת הביטול של עסקת האצ'יסון, פועלת החברה לאיתור עסקאות שונות, הן מימוניות והן ביחס לאחזקותיה בפרטנר תקשורת. במסגרת פעולות אלה מנהלת החברה מגעים עם קבוצת סבן, ובמקביל בוחנת עסקאות אחרות עם גורמים נוספים. יחד עם זאת, טרם התגבשו הסכמות עם גורם כלשהו, ולפיכך אין כל ודאות כי המגעים כאמור יבשילו לעסקה מחייבת".

גורמים המקורבים לעסקה העריכו היום כי המגעים בין הצדדים מתקדמים, וכי הסיכויים שהיא תושלם בסופו של דבר הם גבוהים.

לפי ההערכות, בן-דב עשוי להישאר בעל מניות בפרטנר לצדו של סבן, אך כאמור המתווה הסופי טרם סוכם.

מבחינתו של בן-דב הוא עדיין מאמין בפרטנר, ואם יכול היה להיוותר עם מלוא האחזקה בחברה, הוא היה עושה זאת. לכן, כל עסקה אשר תשאיר אותו עם אחזקה גבוהה ככל הניתן ועדיין תאפשר לו להחזיר את ההתחייבויות למחזיקי האג"ח במועד - טובה עבורו.

נכון להיום, היקף המניות שסקיילקס מחזיקה בפרטנר אשר אינן משועבדות לנושים, עומד על כ-16%. סקיילקס תשאף למכור נתח זה במחיר כמה שיותר גבוה, על מנת שתוכל להחזיר את התחייבויותיה בשנה הבאה. רק לקראת 2014, עם החזר הלוואת המוכר הגדולה להאצ'יסון בהיקף של 300 מיליון דולר, היא תמכור את יתרת אחזקותיה בפרטנר המשועבדות לנושים, מהלך אשר ידרוש גם את אישורם.

בתגובה לדיווח זינקו היום אגרות החוב של סקיילקס, מתוך ההערכה כי מכירת מניות חברת הסלולר תאפשר לה לעמוד בפירעונות האג"ח הגדולים בשנתיים הקרובות מבלי להזדקק להסדר חוב.

סך החובות של סקיילקס נאמד בכ-2.7 מיליארד שקל, וקו פרשת המים מבחינתם של מחזיקי האג"ח נמצא במחיר הנע סביב 28 שקל למניה. אם סקיילקס תמכור את כל מניותיה במחיר זה, היא צפויה לקבל סכום הקרוב לכ-2 מיליארד שקל.

חשוב לזכור כי מחזיקי האג"ח של סקיילקס צריכים לאשר כל עסקה שכוללת את מכירת השליטה בפרטנר - הנכס המרכזי של החברה - ולכן בן-דב יצטרך להציג עסקה שכוללת החזר גבוה, אם לא מלא, עבור החוב שהעמידו לחברה - אחרת היא לא תאושר.

מתווה שיספק גם את האצ'יסון

כניסה של גורם חדש לפרטנר טובה גם עבור האצי'סון. השיעבודים שבידי החברה מכסים כעת רק שליש מהיקף החוב כלפיה, וכל עסקה שבה יוזרם כסף לסקיילקס תמורת מכירת מניות אשר אינן משועבדות לה - היא טובה עבורה.

האצ'יסון תידרש אף היא לאשר עסקה שתכלול מכירת מלוא מניות פרטנר, ולכן במקרה כזה בן-דב יצטרך להציג מתווה אשר יספק גם אותה.

מי שעשויים לצאת קירחים אם העסקה לא תתבצע הם מחזיקי האג"ח הארוכות של סקיילקס, להם אין ביטחונות. לפני שבועיים פרעה סקיילקס למחזיקי האג"ח מסדרה א' תשלום קרן וריבית בהיקף של 58 מיליון שקל, ובסוף החודש הנוכחי היא צריכה לשלם למחזיקי האג"ח מסדרה ד' תשלומי קרן וריבית בהיקף של כ-80 מיליון שקל.

פירעונות אלה צפויים להקטין את קופת המזומנים של החברה. כך שאם בסופו של דבר המגעים אותן מנהלת סקיילקס לא יבשילו לידי עסקה, מחזיקי האג"ח הארוכות של החברה - אשר צריכים להיפרע בשנים 2015-2018 - עשויים להגיע למצב שבו קופתה של החברה תהיה ריקה ממוזמנים כשיגיע מועד הפירעון לטובתם.

באשר למחזיקי האג"ח של סאני , דרכה מחזיק בן-דב בשרשור בסקיילקס, עבורם יצטרך בעל השליטה הנוכחי למצוא פתרון אחר. ולראיה - גם היום, לאחר פרסום המגעים אותם מקיימת סקיילקס, אגרות החוב של החברה עדיין נסחרות בתשואה של מאות אחוזים.

נציין כי לצורך מימון העסקה פנה סבן לאחרונה לדויטשה בנק וביקש ממנו לארגן חבילת מימון של 700 מיליון שקל מהבנקים בארץ. בבנק החלו לפעול לגיבוש קונסורציום. לפי ההערכות, סבן יממן את העסקה ב-40% מימון חיצוני וכ-60% הון עצמי.

את המגעים מטעם סבן מנהל אדם צ'זנוף, נשיא סבן קפיטל, שביקר בישראל בשבוע שעבר.

רומנו צפוי להישאר

גורמים המקורבים לסבן אמרו היום ל"גלובס" כי איש העסקים מעריך כי שוק הסלולר בישראל יעבור קונסולידציה בתוך תקופה קצרה יחסית, וכי הדבר ישפיע על מניית פרטנר, שנסחרת היום בכ-21 שקל למניה.

לדבריהם, סבן מעריך כי שוק הסלולר יישאר עם 5 שחקנים בלבד, בנוסף למפעילי ה-MVNO, וכי הרגולטור יצטרך להתערב בשינויים הללו כדי לאושש את התעשייה לאחר המכה הקשה שחטפה.

בין היתר צופים בסביבתו של סבן כי מבנה השוק ישתנה ויתייצב תחת 3 או 4 קבוצות תקשורת גדולות, וכי פרטנר, בדומה לשוק הסלולר כולו, תעבור תהליך התייעלות מאוד דרמטי, מה שיסייע לה לשמור על רמת רווחיות גבוהה. לפיכך מעריך סבן כי הוא מסוגל לתרום תרומה משמעותית לאופן שבו תיבנה הקבוצה ולהכין אותה לקראת אתגרי העתיד.

במלים אחרות, אומרים אותם גורמים, סבן סבור כי הוא מביא עמו ערך ניהולי שלא היה לבן-דב, ולכן השוק יידע להעריך את שליטתו בחברה. כמו כן הם מעריכים כי חיים רומנו יישאר בתפקיד מנכ"ל החברה, בשל הערכה לפועלו.

הסיבוב הרווחי של סבן בבזק

הסיבוב הקודם של חיים סבן בענף התקשורת הישראלי היה מוצלח למדי. לפני 7 שנים רכשה קבוצת סבן את השליטה בחברת התקשורת בזק יחד עם איש העסקים מורי ארקין, וקרן אייפקס שאת פעילותה בישראל מנהלת זהבית כהן. השלושה מכרו את השליטה בחברה לשאול אלוביץ' לפני 4 שנים, בתשואה פנטסטית של כ-300%.

חלקו של סבן בגרעין השליטה עמד על יותר מ-40%, והוא נחשב לבעל השליטה הדומיננטי מבין השלושה. הקבוצה מכרה את המניות במחיר גבוה ב-70% מהמחיר בו נרכשה השליטה בבזק. הרווח הגבוה נבע הן מעליית המניה, הן מהדיבידנדים השמנים שמשכו מהחברה והן מהעובדה שהעסקה היא ברמת מינוף גבוהה, מה שעוד יותר הגדיל את התשואה על ההון שהושקע.

איך הגיעה קבוצת סבן-אייפקס-ארקין לתשואה גבוהה כל-כך? באוקטובר 2005 רכשה הקבוצה 30% ממניות בזק תמורת 4.2 מיליארד שקל. לפי הערכות, הקבוצה הביאה רק שליש מהסכום כהון עצמי, והיתר מומן על-ידי הבנקים. לאחר פירעון החוב והוצאות המימון, נשאר לקבוצה 2.64 מיליארד שקל לעומת הון של 1.44 מיליארד שקל בלבד שהושקע בעסקה. בנוסף, חלקה של הקבוצה בדיבידנדים השמנים שחולקו עמד על 2.5 מיליארד שקל.

ואם כל זה לא מספיק, הרי שבמהלך השנים מימשה החברה אופציה לרכישת 10% ממניות החברה ב-1.08 מיליארד שקל, מחיר נמוך משמעותית לעומת מחיר המניה בבורסה. לפי הערכות, לצורך רכישה זו השתמשה הקבוצה ב-100% מימון בנקאי, כך שלאחר מכירת אותן מניות והחזר החוב לבנקים - נשארו בידיה קרוב ל-700 מיליון שקל, וזאת מבלי שהשקיעה שקל אחד של הון עצמי.

כך שבשורה התחתונה, לאחר פירעון החוב נשאר בידי הקבוצה כ-5.8 מיליארד שקל, על השקעה מהון עצמי של 1.44 מיליארד שקל. רכישת בזק היא דוגמה מצוינת לתרחיש האופטימי בביצוע עסקאות ממונפות.

מבנה השליטה
מתחילת השנה
פירמידת חובות

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב