גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת ארה"ב בכיוון הנכון

5 שנים למשבר הסאב-פריים: ארה"ב נראית מוחלשת, אך המצב טוב

לפני 5 שנים, בקיץ 2007, פרץ משבר הסאב-פריים בארה"ב, שבעקבותיו כתבתי מאמר שסיכם ביקור שלי בוול סטריט באותה תקופה, ואשר הביא אותי למסקנה כי המשבר שפרץ הוא משבר כלכלי חמור רחב-היקף, ואינו "תיקון טכני" גרידא. לאחר מכן המשכתי וכתבתי, שהמשבר בארה"ב יהיה ממושך והיציאה ממנו תהיה איטית ומייגעת.

כעת, בביקור חוזר בוול סטריט, ניתן לסכם את 5 השנים מפרוץ המשבר. לאחר 16 שנות צמיחה רצופות, המשבר היה תוצאה של מיתון כלכלי חריף, שהתעצם בעקבות הפיכתו למשבר פיננסי חמור. המשבר הפיננסי הגיע בעוצמה רבה מאחר שמוצרים פיננסיים רבים היו מבוססים על שוק הנדל"ן ועל מחירי הבתים בארה"ב. המיתון הכלכלי הביא לצניחה חדה במחירי הנדל"ן שהביאה לתנודתיות עצומה בשוק המוצרים הפיננסיים מבוססי הנדל"ן, ולפשיטות-רגל בשוקי ההון ובשוק הריאלי. המשבר הלך והתעצם ופעל כצונאמי בגלל רמות המינוף העצומות בשוק הדיור ובמוצרים פיננסיים עתירי מינוף.

5 שנים מאוחר יותר ועדיין שיעור המובטלים הרשמי גבוה יותר מ-8%, והמשק האמריקני מגיב בקושי לתמריצים כלכליים הכוללים ריבית נמוכה, לאשראים מוזלים ולתוכניות מיוחדות להגברת ההשקעות במשק. הייצור התעשייתי גדל אך קצב הגידול מאוד איטי, ולא אופייני לתקופות קודמות של יציאה ממיתון.

גם שוק הדיור נמצא עדיין בשפל, והבנקים מוכרים בתים רבים בשל פשיטות-רגל. התחלות הבנייה שרשמו שיא של 2.2 מיליון התחלות בנייה (בקצב שנתי) בתחילת 2006, נמצאות כיום ברמה של כ-600-700 אלף התחלות בנייה. נוסף לאלה, הגירעון בתקציב הממשלה הפדרלית הולך וגדל. מדינות ועיריות רבות קורסות תחת נטל החובות והקיטון בהכנסות ממיסים ומאגרות.

סימנים חיוביים בשוק המניות

אבל למרות כל החדשות הרעות, שוק המניות מראה סימנים חיוביים של עליות במדדים העיקריים, ובה בעת ירידה משמעותית במדדי התנודתיות ("מדדי הפחד") של השוק. לראשונה זה 5 שנים נושבת רוח חיובית יותר בוול סטריט. האווירה היא, שעיקר המשבר בארה"ב כבר מאחורינו. אין אשליות שהצמיחה מכאן ואילך תהיה מהירה וחלקה ושהכלכלה משגשגת, אך יש תקוות שהצמיחה תימשך בהתמדה, גם אם בקצב איטי. הדעה הרווחת בבתי השקעות היא ששיעורי הצמיחה יהיו השנה וב-2013, 1.5-2% לשנה. חברת S&P פרסמה דוח באוגוסט, שבו היא צופה צמיחה ריאלית של 2% בכל אחת משתי השנים, וכן גם המשך עלייה במדדי המניות תוך תנודתיות נמוכה. בכלכלה האמריקנית יש מספר אינדיקטורים חיוביים.

ראשית, מחירי הנדל"ן החלו להתייצב לאחר שנים מספר שבהן המחירים ירדו; ויש גם שיפור-מה בהתחלות הבנייה, אף שהקצב עדיין רחוק מהרמה של שיווי-משקל לטווח ארוך. מצב שוק הנדל"ן שונה באזורים שונים בארה"ב. כך למשל בניו-יורק המשבר היה בעוצמה נמוכה יותר מאשר במיאמי ובלאס-וגאס. המחירים בניו-יורק עדיין גבוהים ושכר הדירה נמצא במגמת עלייה.

שוק הנדל"ן זוכה לתמיכה מסיבית של הבנק הפדרלי המרכזי, הפד, אשר שומר על ריבית אפסית בטווח הקצר כדי לאפשר נטילת הלוואות ומשכנתאות בריבית נמוכה. השיפור ניכר בעיקר בערים הגדולות בארה"ב, שם עלו מחירי נכסים מניבים ב-37% מהשפל של 2009, לעומת עלייה של 18% באזורים אחרים. אך עדיין מחירי הנכסים המניבים נמוכים בכ-20% מרמתם לפני פרוץ המשבר.

שנית, המגמה בארה"ב בתחומים השונים היא להוריד את רמת המינוף הפיננסי. הדבר בולט בשוק המשכנתאות והמוצרים המגובים. אם משכנתא רגילה הייתה בעבר במינוף של 90%, המגמה כיום היא לדרוש לפחות 20% בהון עצמי. המינוף יורד גם ברמת המדינות בתוך ארה"ב ושל העיריות הגדולות אשר מקטינות את רמת החוב ע"י הגדלת המיסוי המקומי והקטנת ההוצאות לשירותים לציבור. מנגד עומד הממשל הפדרלי אשר מגדיל את הגירעון במידה מעוררת דאגה.

מתחזקת מהכאוס בגוש האירופי

רמת המינוף הקטנה והולכת בולטת בשוק המוצרים המובנים מבוססי משכנתאות. מהיקף איגוח של קרוב ל-200 מיליארד דולר לשנה בשנים שקדמו למשבר, השוק הגיע לאפס הנפקות ב-2009, ורק השנה מתחיל להראות סימני חיות וגיוסים בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים. הדאגה היא מהצורך להחזיר הלוואות בהיקף של 40 מיליארד דולר בשנים 2015-2017, והשאלה היא אם המוסדות הפיננסיים שהנפיקו את המוצרים המובנים יעמדו בהתחייבויותיהם.

שלישית, מרבית החברות הבורסאיות הגדולות צלחו את המשבר של 2007-2009 והן מראות גידול, או ציפיות לגידול, ברווחיות. לפי S&P הרווח של 500 החברות הגדולות, היה ב-2011 יותר מ-10% על ההון המושקע. החברות הגדולות, הרב-לאומיות, מנצלות את הצמיחה היפה באמריקה הלטינית ובדרום-מזרח אסיה. החזקים שרדו את המשבר וגם המשיכו לצבור מזומנים ולנצל את המשבר להגדלת אחיזתן בשוק ע"י רכישות ומיזוגים.

רביעית, ארה"ב מגיעה לעצמאות אנרגטית לאחר שנים רבות שבהן ייבאה דלקים מהעולם. עובדה שהיו לה משמעויות כלכליות (גירעון במאזן המסחרי) ופוליטיות בדמות הצורך לשמור על ייצור נפט סדיר ועל דרכי הובלתו.

שדות הפצלים והגז שנתגלו בארה"ב ואשר מנוצלים בטכנולוגיות חדשות, נותנים משאבים ואנרגיה ל-300 שנה. כתוצאה מכך ישנה ציפייה להורדת עלויות הייצור בארה"ב, להקטנת הגירעון המסחרי, להגדלת דרגות החופש במדיניות החוץ האמריקנית, ולהקטנת הצורך לסייע כלכלית ליצרניות הנפט.

חמישית, ארה"ב מתגלה כבעלת עוצמה רבה יחסית לאירופה שמפגינה חולשה. המבנה הפדרלי בארה"ב עם מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרכזית, מאפשרים ניהול מדיניות עקבית להשגת המטרות של צמיחה כלכלית, תוך שמירה מהתפרצות אינפלציונית. הכאוס באיחוד האירופי, שבו יש מטבע אחד אך מדיניות פיסיקלית שונה בין המדינות, מחליש את הגוש האירופי, ומחזק את ארה"ב.

מושכת צעירים מוכשרים

שישית, ארה"ב נחשבת עדיין למנהיגה טכנולוגית בעולם ורוב החדשנות במוצרים באה ממנה. ארצות דרום-מזרח אסיה מצטיינות בייצור, אך לא בחדשנות טכנולוגית. רוב הפיתוחים בתחום הפרמצבטיקה, ביטחון, טלקומוניקציה ועוד, באים מארה"ב. רוב הון הסיכון מגויס ומושקע בארה"ב. ואף שרמת החינוך בארה"ב נמצאת בירידה, היא עדיין מושכת אליה צעירים מוכשרים מכל העולם הבאים ללמוד מקצועות טכנולוגיים, ומוצאים בארה"ב קרקע נוחה ליזמות טכנולוגית.

לסיכום. 5 שנים מאוחר יותר, ארה"ב נראית אמנם מוחלשת יחסית לתפיסת העוצמה שלה מלפני המשבר, אך ישנה גם תחושה של אופטימיות זהירה של יציאה מהמשבר. אין פרץ אופטימיות, אך חוזר הביטחון שהכלכלה נמצאת בכיוון הנכון. ארה"ב מוכנה לירידה ברמת החיים הממוצעת, וזה מה שקרה בפועל מ-2008. הירידה ברמת החיים מתבטאת בירידת השכר הממוצע, בגידול במספר המובטלים, בעלייה במסים מקומיים ובקבלת סל מוצרים ציבורי מצומצם יותר.

רמת החיים שעלתה לפני המשבר נתמכה על-ידי מינוף גדול. תהליך הורדת המינוף חייב להיתמך בהורדת רמת החיים. תהליכים אלה קורים בארה"ב במינימום מחאה חברתית. בניגוד למשברים כלכליים קודמים שנלוו אליהם משברים חברתיים קשים, אין היום תופעה כזו בארה"ב. החשש הגדול בארה"ב הוא, שאירופה הנמצאת בחלקה במצב כלכלי קשה, אינה מוכנה להקרבת רמת החיים, ולכן היא לא מצליחה לפתור את הבעיות הכלכליות, מה שייצור אי-שקט חברתי שיחבל באמצעים הכלכליים-פוליטיים בעולם.

* הכותב הוא יו"ר סיגמא בית השקעות.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • פגיעה ישירה של כטב"ם נפץ במטלה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה