גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לרשות המסים יש סמכויות מרחיקות-לכת שאין לאף רשות"

במסגרת המאמצים לסגור את הגירעון בתקציב אושרה אתמול לקריאה ראשונה הצעת חוק שתקנה לרשות המסים כלים מחמירים במלחמה בהון השחור ובהעלמות המס ■ מומחי מס: "התוכנית תרתיע נישומים מלהגיש ערעור גם כשהוא מוצדק"

אתמול (א') אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה שורה של חוקי מס חדשים לקריאה ראשונה. בין היתר אושרה גם טיוטת החוק שהביא שר האוצר, יובל שטייניץ, המעניקה לרשות המסים כלים חדשים למלחמה נגד ההון השחור, העמקת גביית המסים, הגברת האכיפה וצמצום העלמות מסים.

מדובר באחת ההצעות הדרמטיות במסגרת החבילה הפיסקאלית שהובאה לאישור הממשלה תחת הכינוי "העמקת הגבייה", ועיקרה - אימוץ חלק ממסקנות ועדה בין-משרדית מיוחדת למאבק בהון השחור, בראשות מנהל רשות המסים, דורון ארבלי.

התוכנית להעמקת הגבייה עלתה, בין היתר, במסגרת מאמצי הממשלה לסגור את הגירעון בתקציב. לפי תחשיבי משרד האוצר ורשות המסים, היא צפויה להניב לקופת המדינה סכום-עתק של 2 מיליארד שקל ב-2013, וכ-5-6 מיליארד שקל בשנה החל מ-2015.

רשות המסים ומשרד האוצר מתכוונים לקדם כבר השבוע את העלאת ההצעה לקריאה ראשונה, ולהעבירה את כל שלבי החקיקה - ועדת הכספים וקריאה שנייה ושלישית - בהליך מזורז, עוד בטרם פיזור הכנסת לקראת הבחירות הקרבות.

אולם יש מי שמביע ספקות בנוגע לטיב התוכנית השאפתנית. לדברי השופט בדימוס פרופ' דן ביין, לשעבר אחד משופטי המיסוי המוערכים בארץ וכיום שותף-מייסד במשרד עורכי הדין פרופ' ביין, "תוכנית להעמקת גביית מסים לא יכולה להתקבל בכל מחיר, ובוודאי לא בדרך של כלכלת בחירות".

לדעתו, מספר הוראות בהצעת החוק הן בעלות אופי "בעייתי". כך, למשל, הוא מצביע על הוראה במסגרת ההצעה אשר לטענתו חוסמת נישומים מפני הגשת ערעור על שומות מס.

לדברי ביין, "לפי החקיקה הקיימת, אדם המבקש להגיש ערעור על מס הכנסה, מע"מ או ערר לפי חוק מיסוי מקרקעין, אינו חייב בתשלום המס השנוי במחלוקת. זאת, כדי להקל על האזרח בפנייתו לערכאות ולאפשר לו להגיע לדיון בבית המשפט. אולם בהתאם להצעה, יוכל שר המשפטים להתקין תקנות המסמיכות את בית המשפט ליתן סעדים זמניים נגד הנישום המגיש ערעור, וזאת בנוסף לסמכות לקבוע ערובות כתנאי להגשת הערעור. זאת, במטרה להקל על גביית המס בסוף התהליך אם לא יתקבל הערעור".

פגיעה בזכות חוקתית

עד כאן ההוראה נשמעת סבירה, אך לדברי ביין, הבעיה היא ש"לא נאמר בחוק מה יהיו הסעדים הזמניים שיוכלו להיקבע בתקנות, ואלה יוכלו לכאורה לכלול מעבר לדרישת ערבויות, צווי עיכוב יציאה מן הארץ, צווי עיקול על כספים וצווים להימנע מפעולות מסוימות, הכול על מנת להבטיח את התשלום, כאשר קיים חשש שהמס לא ישולם בתום ההליכים".

לדבריו, "נראה כי הקניית סמכות כה רחבה לבית המשפט בהקשר להגשת ערעור, יש בה כדי להרתיע נישומים מלהגיש ערעור גם מקום שהערעור מוצדק, שכן הצווים עלולים לפגוע בפעילות העסקית השוטפת של הנישום". כלומר, "מדובר בהצעה שיש בה משום פגיעה בזכות החוקתית של חופש הגישה לערכאות".

אלמנט נוסף בהצעה העלול להרתיע נישומים מהגשת השגה או ערעור, מצוי בהוראה שלפיה במקרה שמתברר כי הליכי ההשגה או הערעור מוגדרים כ"הליך-סרק", כלומר, כאלה "שכל תכליתם עיכוב בתשלום המס השנוי במחלוקת" - ניתן יהיה להטיל קנס פיגורים מהמועד שנקבע בחוק לתשלום המס אלמלא הגשת ההשגה או הערעור.

וביין מסביר: "השאלה שמתעוררת בהקשר זה היא - האם ראוי לתת לרשויות המס את הכוח להחליט מה תכלית ההשגה או הערעור. האם עצם העובדה שההשגה או הערעור נדחו, מצביעה על כך שמלכתחילה תכלית הגשתם הייתה להשיג דחייה בתשלום המס. מה הקריטריונים להבחנה בין השגה או ערעור שהוגשו מתוך אמונה שיש בהם ממש ונדחו, לבין השגה או ערעור שנדחו, ויש לסווגם כ'הליך-סרק' שמטרתם היחידה היא דחיית תשלום המס? נראה כי הוראה זו היא לא מידתית ורב נזקה מתועלתה".

הוראה "בעייתית" נוספת היא זו "הגוררת את מבחני העסקה המלאכותית הנוגעים לעצם שאלת החבות במס ומידתה - אל תחום הליכי הגבייה".

ביין מתייחס להוראה המנסה להילחם בתופעה המכונה "גלגול חברות", ומתייחסת למצב שבו חברה פלונית צברה חובות ובעלי השליטה בה או קרוביהם מקימים חברה חדשה שאליה מועברת פעילות החברה הקודמת.

לפי ההצעה, אם יתברר כי אחת מהמטרות העיקריות של ההעברה לחברה החדשה היא הימנעות מתשלום מס, יהיה פקיד השומה רשאי לראות בחברה הנעברת את חליפתה של החברה המעבירה ולחייב את החברה החדשה בכל חובות המס של החברה המעבירה.

לדברי ביין, "הוראה זו מעוררת בעיות רבות ותעודד התדיינות מיותרת בשאלה, אם אכן קיימת מטרה מסחרית מאחורי העברת הפעילות, ואם זו המטרה הדומיננטית בהשוואה למטרה הפיסקאלית.

"יכולות להתעורר כאן שאלות רבות. למשל, מה קורה כאשר מועבר רק חלק מהפעילות של החברה, כגון כאשר החברה המעבירה עוסקת בייצור ובשיווק, ומעבירה לחברה הנעברת רק את פעילות השיווק. האם גם במקרה זה ניתן יהיה לייחס את כל חובות החברה המעבירה לחברה הנעברת? האם רצוי להעמיס על מערכת המשפט התדיינות מורכבת מסוג זה, הנוגעת לשלב הגבייה, בנוסף להתדיינות על עצם החבות?"

הביקורת של ביין מצטרפת לביקורת שמותחים מומחי מס נוספים על כוונת המחוקק לקבוע כי העלמת מס תיחשב לעבירת-מקור על-פי החוק להלבנת הון. לדבריהם, החוק לאיסור הלבנת הון נועד להילחם בארגוני פשיעה, כאשר חלק ניכר מהעלמות המס נוגעות לאזרחים מן השורה ולעסקים לגיטימיים, ולא לפשע המאורגן.

לטענת המבקרים, הכנסת עבירות המס לגדר החוק לאיסור הלבנת הון תגרור החמרה דרמטית ברף העונש.

מידע על נישומים

לדברי עו"ד איתי הכהן, ראש צוות מיסוי וכלכלה של הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, "הפיכת חלק מעבירות המס לעבירות-מקור בחוק איסור הלבנת הון לא תביא כל בשורה. כבר היום יש לרשות המסים סמכויות מפליגות ומרחיקות-לכת שאין לאף רשות ממשלתית אחרת, בהן, בין היתר, סמכויות של אכיפה ועיקולים, ללא צורך בקבלת אישור מיוחד מבית משפט, עבור ליכולת לחדור לחשבונות בנק ומוסדות פיננסיים לקבלת מידע על נישומים, וכלה בסמכות לקבל אינפורמציה על נישומים ממדינות זרות שאיתן יש הסכמים לחילופי מידע".

רשות המסים: "העלמות המס - מכת מדינה"

רשות המסים מסרה בתגובה: "המאבק בהעלמות מס ובהון השחור אינו רק מלחמתה של רשות המסים. מדובר במכת מדינה שכל רשויות המדינה ואזרחיה נדרשים לתת כתף להתמודדות מולה, כולל מערכת המשפט על רבדיה השונים.

"הממשלה הכירה בצורך להיערכות שונה ולהשקעת תשומות בנושא, ולראיה אישרה את החקיקה הכוללת צעדים ראויים ומידתיים, שיספקו לרשות המסים כלים הדרושים לה במאבקה בתופעה החמורה של העלמות המס ובהון השחור, לצורך הגנה על קופת המדינה.

"יצוין כי התיקונים בחוק לאיסור הלבנת הון לא כוללים העברת מידע גורף לרשות, אלא בתהליך מבוקר, והם לא נועדו לטיפול היום-יומי בעבריינים מהשורה, אלא לסייע במאבק בעבריינות המס הכבדה ובפשיעה החמורה".

עיקרי התוכנית

* ניתן יהיה להאשים מעלימי מס לפי החוק לאיסור הלבנות הון, שהענישה בגינו חמורה יותר.

* תתאפשר העברה ישירה של מידע מהרשות לאיסור הלבנת הון לרשות המסים.

* לא יתאפשר לשלם במזומן בעסקאות שערך הנכסים או השירותים בהן עולה על 20 אלף שקל.

* ניתן יהיה לגבות חוב מס על העברת נכסים ללא תמורה בין בני-זוג, כל עוד לא חלפו 5 שנים מההעברה.

* ניתן יהיה לגבות מס בהעברת נכסים ללא תמורה או בגין פעילות בין קרובים וכן התחמקות מתשלום מס על-ידי "גלגול חברות".

* ניתן יהיה לעכב יציאה מן הארץ של מנהל פעיל או בעל שליטה בחברה בעלת חוב מס.

* עובדי רשות המסים יורשו לחדור לחשבונות בנק של חייבי מס, לעקל כלי רכב ורכוש, להגביל קבלת דרכון, רישיונות, כרטיסי אשראי ועוד.

* ניתן יהיה לעכב את יציאתו מהארץ של כל אדם שאינו בעל חוב בלו.

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר