גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גזפרום - המועמדת המובילה להיכנס כשותפה ב"לוויתן"

קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבת מאפשרות הצטרפותה של הענקית הרוסית ■ מה מטריד את האמריקנים, מה אמר פוטין לנתניהו ומיהי הענקית הנוספת שמתעניינת במאגר?

מתקן גזפרום ברוסיה / צילום: רויטרס
מתקן גזפרום ברוסיה / צילום: רויטרס

גזפרום, ענקית האנרגיה הלאומית של רוסיה, מסתמנת כמועמדת המובילה להיכנס כשותפה בזכויות במאגר הגז "לוויתן".

על פי מידע שהגיע ל"גלובס", ההצעה הכספית שהגישה גזפרום במסגרת הליך בחירת השותף הייתה הגבוהה ביותר. עם זאת, מעידים גורמים הקשורים במו"מ על הבדלי גישה ביחס לגזפרום בין השותפים הישראלים והאמריקנים בלוויתן.

בעוד הישראלים, בהובלת קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבים מאפשרות הצטרפותו של הענק הרוסי בעל העוצמה הגיאו-פוליטית והמוניטין השנויים במחלוקת, נשמעים שותפיהם האמריקנים, חברת נובל אנרג'י, מסויגים יותר. בנובל מעדיפים הכנסת שותף מערבי, גם אם בתנאים פחות טובים מאלה שמציעים הרוסים. "הישראלים שמים את הדגש על רווח ההון המידי שייווצר עם הכנסת השותף", אמר ל"גלובס" גורם המעורב במגעים, "האמריקנים מסתכלים יותר על הדיבידנדים שיקבלו בעלי המניות ומעדיפים שותף שייצור ערך רב יותר לאורך זמן".

הליך בחירת השותף האסטרטגי למאגר לוויתן הוא המהלך העסקי המסקרן והמשמעותי ביותר השנה בתחום הנפט והגז. שוויו הנוכחי של מאגר לוויתן, הנחשב עדיין לתגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר במים עמוקים בשנים האחרונות, נאמד בכ-5 מיליארד דולר, אך שווי הגז האצור בו נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.

בימים האחרונים הועלתה גם ההסתברות למציאת נפט בכמויות משמעותיות ביותר מתחת למאגר הגז. היוזמה להכניס שותף אסטרטגי לזכויות במאגר נולדה בעקבות הבנה של השותפים הנוכחיים, כי אין להם את היכולת הפיננסית, הידע והקשרים הדרושים למיצוי הפוטנציאל של המאגר בהקדם האפשרי. רק ההשקעה הכספית הנדרשת לפיתוח המאגר לייצוא גז, הכוללת הקמת מתקני הנזלה - נאמדת ב-10-15 מיליארד דולר.

חשאיות יוצאת דופן

ההליך שצפוי להגיע לסיומו בחודשיים הקרובים מתנהל זה שנה תחת מעטה חשאיות יוצאת דופן ביחס למקובל בישראל. דיווח לקוני לבורסה ב-9 בספטמבר של השותפויות הישראליות במאגר היה המידע המעודכן היחיד שנמסר לציבור אודותיו. על פי אותו דיווח, "התקבלו ביום 7 בספטמבר הצעות לרכישה של עד 30% מהזכויות ברישיונות מחברות בינלאומיות מובילות העוסקות בתחום חיפושי גז טבעי והפקתו".

השותפויות, כך נודע ל"גלובס", קיבלו את אישור הרשות לניירות ערך שלא לפרסם כל מידע הנוגע לזהות החברות המשתתפות בתהליך. הסיבה העיקרית לכך הוא חשש מהנזק שעשוי להיגרם לאינטרסים של אותן חברות בעולם הערבי, מעצם הידיעה על נכונותן להיכנס לשוק הישראלי. "החברות מוכנות לשאת בנזק הזה רק אם ייכנסו כשותפות ללוויתן, אך אינן רוצות להישאר בסוף קירחות מכאן ומכאן", מסביר גורם המעורב בתהליך.

בתקשורת הועלו בחודשים האחרונים שמות של חברות אנרגיה מאירופה (EDISON) אוסטרליה, (WOODSIDE) קוריאה, (KOGAS) וסין (CNOOC) שעשויות להתמודד בתהליך. חלק מהחברות ששמן הוזכר, כמו טוטאל הצרפתית, אינן נוטלות בו חלק במישרין. חברות אחרות ששמן לא הוזכר מנהלות מגעים בערוץ נפרד עם השותפים. בין אלה נמצאת חברת ענק אמריקנית, שלה אינטרסים רבים במדינות המפרץ. שמה של החברה נשמר לפי שעה בסוד, אך לפי הערכות מדובר באחת משלוש ה-Oil Majors האמריקניות: אקסון-מוביל, קונוקו-פיליפס ושברון. עם זאת ל"גלובס" נודע, כי המגעים עם חברת הענק איבדו בשבועות האחרונים מומנטום, ככל הנראה עקב התקררות מצד האמריקנים.

כלי גיאו-פוליטי של מוסקבה

החברות המתמודדות על רכישת הזכויות ב"לוויתן" מדורגות על בסיס ארבעה תבחינים מרכזיים: יכולת מקצועית בתחום הפיתוח והייצוא של מאגרי גז; יכולת פיננסית לגייס את חלקן במימון הדרוש לפיתוח המאגר; שוק לקוחות - או היכולת להבטיח לקוח עוגן (off-taker) לרכישת הגז; וכמובן, גובה ההצעה הכספית.

בקריטריון האחרון, המחיר, מסתמנת ההצעה שהגישה גזפרום כמובילה. ענקית הגז הרוסית אינה מתקשה לעמוד גם ביתר הקריטריונים, כולל הפעלת ידע וניסיון במתקני הנזלת גז, בזכות מתקן ה-LNG שהקימה בחצי האי סאחלין בתחילת העשור שעבר. אבל חברה כמו גזפרום לא ניתן למדוד רק על סמך עמידה בקריטריונים מקצועיים.

שיטוט קצר באינטרנט יגלה עד מהרה שמדובר בהרבה יותר מעוד חברה עסקית. גזפרום נחשבת לכלי גיאו-פוליטי בידי שליטי רוסיה, שחלקם שימשו בעבר בחברה בתפקידים בכירים. הפרשייה האחרונה שבה מככבת גזפרום היא חקירה שפתחה נגדה נציבות האיחוד האירופי בחודש שעבר בחשד לניצול כוחה לפגיעה בתחרות. גזפרום מספקת לפי הערכות כ-25 אחוז מתצרוכת הגז של המדינות החברות באיחוד.

בישראל מודעים כמובן היטב לביקורת על גזפרום בעולם. בקבוצת דלק לא שררה תחילה התלהבות גדולה מהחברה הרוסית, אך בתקופה האחרונה התהדקו היחסים בין הצדדים לא מעט בזכות עבודה משותפת בנושא ייצוא גז טבעי ממאגר "תמר". גזפרום GM&T, חברת בת של גזפרום שמרכזה בבריטניה, חתמה בתחילת השנה על מזכר הבנות לרכישת גז טבעי נוזלי שיופק ממאגר "תמר".

אחד החששות המרכזיים בממשלה לגבי גזפרום היה שמאחורי ההתעניינות של החברה עומדת הכוונה להשאיר את הגז הישראלי באדמה, כדי למנוע ממנו להגיע לשווקים באירופה ולהתחרות בגז הרוסי. החששות הישראליים הוסרו במידה רבה בעקבות ביקור פוטין בישראל ביוני האחרון. בישראל הבינו מפוטין כי גזפרום דווקא מעוניינת מאוד להפוך לשותפה לכל דבר בלוויתן ולייצא ממנו גז.

"גזפרום לא חיים על הירח", אומר גורם ישראלי, "אין להם שום כוונה להשקיע מיליארדים במאגר רק כדי לא להוציא ממנו גז. הם מאוד מעוניינים לפתח שווקים חדשים בנוסף לשוק האירופי. החקירה הגלויה שמנהל נגדם האיחוד האירופי מראה שהם לא כזו מפלצת שמפחדים להתעסק איתה".

הכוח הגיאו-פוליטי של גזפרום עשוי לסייע לחברה בפתיחת שווקים חדשים עבור הגז הישראלי. ואיך אפשר כמובן בלי השיקול הבטחוני? "הוצאות האבטחה על אסדה שגזפרום שותפה בה יהיו אפסיות", אומר גורם ישראלי.

מצד שני, התקוות שהכנסת גזפרום ללוויתן תוכל להיות חלק מעסקה שתמורתה תצטרף רוסיה לקואליציה נגד איראן הן דמיוניות. "הקשרים בין רוסיה לאיראן הם אינטרס אסטרטגי של רוסיה מול טורקיה", מסביר יועץ מדיני בכיר המקורב לנושא, "שותפות במאגר לוויתן לא יכולה לגרום לזנב (גזפרום) לכשכש בכלב (הקרמלין)". היקף נכסי הגז הרשום בספרי גזפרום, אגב, מגיע ליותר מ-22 אלף BCM - כמות שוות ערך ל-50 "לוויתנים". ב-2011 לבדה הפיקה החברה הרוסית יותר גז מהכמות הכוללת שנמצאת במאגר הענק הישראלי.

גזפרום - תעודת זהות

שנת הקמה: 1989

שווי שוק: 158 מיליארד דולר

רווח גולמי: 44.6 מיליארד ד'

מספר עובדים: 393,000

בעלות: ממשלת רוסיה (50.1%) משקיעים פרטיים ואחרים (49.9%)

עוד כתבות

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

חשיפת גלובס: ישראייר בדרך לרכישת השליטה בארקיע

על רקע הסכסוך בארקיע וההפסדים הגדולים והחובות, לגלובס נודע כי חברת התעופה המתחרה ישראייר מתכננת וכבר מבצעת בימים אלה מהלכים כדי לרכוש את חברת התעופה ארקיע מידי משפחת נקש ● לגלובס נודע כי גם אל על בוחנת את רכישת ארקיע, אך סיכוי נמוך שתקבל אישור רגולטורי למהלך

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

באיראן מאיימים לתקוף בטילים בסיסים אמריקאיים באירופה

לדברי חבר ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט באיראן, איראן תתקוף כל בסיס שישמש לפעולה נגדה, ותפגע גם ב"נכסים החומריים והלא חומריים של מדינות המסייעות לארצות הברית" ● ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ●  בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ על עצירת כספי הסיוע● עדכונים שוטפים

יו''ר ועדת הבחירות, השופט נעם סולברג לצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וראש השב''כ דוד זיני

היועמשית בהודעה חריפה נגד ראש השב"כ: "לא ניתן לחקור אזרחים ללא ראיות"

ראש השב"כ דוד זיני ביקש לחקור באזהרה חבר כנסת בכיר מאחת המפלגות הערביות ואת אחמד טיבי, סאמי אבו שחאדה ומנסור עבאס, כך דווח ב-i24NEWS ● על פי הפרסום, יש הסכמה שחבר הכנסת ייחקר באזהרה, אולם היועמ"שית מסרבת לחקירת שלושת ראשי המפלגות בלא ראיות ● "כל מי שצריך להיחקר - ייחקר, אך לא ייחקרו אנשים ללא בסיס ראייתי"

מבצעי המימון חזרו, והם אגרסיביים בהרבה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המפץ הגדול" של גינדי הוא המבחן הגדול של בנק ישראל

בניסיון למצוא קונים בשוק הדיור המדשדש, אביב מליסרון וגינדי יצאו השבוע במבצעים אגרסיביים במיוחד ● בנק ישראל בינתיים לא מגיב, ומומחים מזהירים כי בשוק מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את המגבלות שהטיל בתחילת 2025

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מסוף מרץ

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

אילה חסון הודיעה: לא אשדר הערב. זו הסיבה

הנהלת חטיבת החדשות בתאגיד הציבה לחסון אולטימטום: להקריא בשידור התנצלות והבהרה על התבטאויותיה בנוגע לנשים בחברה הבדואית ולטענות על כשלים בקלפיות במגזר הערבי, או שלא תוכל להמשיך לשדר ● חסון מסרבת להקריא את הנוסח שהוכתב לה וטוענת כי הוא "מייחס לדבריי משמעויות שגויות ומסולפות" ● לדבריה, הצדדים כבר הגיעו להבנה שתוכל להציע נוסח חלופי, אך בהמשך חזרה בה ההנהלה מנכונותה לבחון אותו

מסעדת סושי בזל / צילום: יח''צ ניראור

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת ניראור מרחיבה את פעילותה עם שבעה סניפים

ההתרחבות תתמקד ברשתות צ'וקה, סושי בזל ולאקי צ'יקן, הפועלות בתחום המזון האסייתי והעוף המטוגן ● המהלך נועד לחזק את נוכחות הקבוצה בשוק המסעדנות ולהגדיל את פריסתה באמצעות התרחבות לאזורים ולקהלים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

סימן לבאות? ברזאני חותכת את מחיר ההנפקה ב-20%

אחרי שהפחיתה את השווי המבוקש, חברת התשתיות הפרטית הגדולה בישראל תנסה לגייס בהנפקתה כמיליארד שקל, ותחלק כשליש מהתמורה לבעלי המניות ● שכרם של הבעלים והמנכ"לים המשותפים, האחים יוסי ברזאני ודיין בר, כמעט יוכפל לאחר ההנפקה ל-4.1 מיליון שקל כ"א

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

סולאראדג סיפקה תחזית מאכזבת לרבעון הרביעי אך נהנית מרוח גבית של הסקטור בארה"ב

בעוד מניות האנרגיה הסולארית מזנקות בוול סטריט, סולאראדג' מאבדת גובה בעקבות תחזית הכנסות נמוכה משמעותית מתחזיות האנליסטים ● החברה, שמפטרת כ-200 עובדים, רשמה ברבעון השלישי הכנסות של 326 מיליון דולר וצמצמה הפסדים, אך מזהירה כי חוסר הוודאות בשוק נמשך ● המנכ"ל שוקי ניר: "נוקטים בצעדים נחושים להפחתת עלויות ומאיצים מאמצים בשוק חוות השרתים ל-AI"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי מגיב לחשיפת גלובס על רכישת ארקיע: "לא יהיה פשוט לאשר את זה"

היום נחשף בגלובס כי ישראייר מבצעת כעת מהלכים כדי לרכוש את חברת התעופה המתחרה ארקיע ● בעל השליטה בישראייר אמר בתגובה כי "אם אני רוצה לקנות? אחרי שאני אבדוק"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

צ'כיה מאשרת את חשיפת גלובס: תרכוש ארבע מערכות נשק מרפאל

המדינה האירופית מקדמת רכישה של ארבע מערכות הגנה אווירית מסוג ספיידר All in One מחברת רפאל, בהמשך לשיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות ● ההתקשרות החדשה נועדה להרחיב את יכולות ההגנה האווירית של צ'כיה, וכוללת גם פיתוח מערכת שליטה ובקרה לאומית שתאחד את מערכי ההגנה במדינה ● המהלך צפוי להניב לרפאל הכנסות נוספות בהיקף של מיליארדי שקלים

דרכונים גרמניים / צילום: Shutterstock

"עלייה עצומה בבקשות": מספר שיא של ישראלים מנסה לקבל דרכון גרמני

מנתונים שפורסמו על ידי הממשלה הפדרלית בגרמניה, כ-170 אלף בקשות להשבת אזרחות גרמנית הוגשו לרשויות הגרמניות בשנים האחרונות, עם זינוק משמעותי מאז אוקטובר 2023 ● מספר הדרכונים שהונפקו לישראלים עלה ב-60% בשנה שעברה, לעומת השנה שלפניה ● הסוציולוג מארק פוקס: "עצם קיומה של תוכנית מילוט הוכיח את ערכו לאורך ההיסטוריה היהודית"

קמטק. תשואת מניה בתשפ''ג +139% / צילום: יח''צ

"נהנים מהגידול המהיר בביקוש ל-AI": קמטק עם תחזית אופטימית להמשך

קמטק מסכמת את הרבעון השלישי עם הכנסות של 161 מיליון דולר ורווח שעמד בתחזיות האנליסטים ● למרות שהמניה איבדה 46% מאז חודש מאי על רקע החולשה הכללית בענף, החברה מאשררת את תחזיות הצמיחה האגרסיביות ל-2026 ול-2027 ● המנכ"ל רפי עמית: "נהנים מהגידול המהיר בביקוש לבינה מלאכותית, לראשונה בתולדותינו יש לנו נראות עסקית לשנה קדימה"

רמי לוי מעיד במשפטו של אייל רביד / צילום: גלובס

רמי לוי במשפט אייל רביד: "שיח בתקשורת על עליות מחירים - מייצר לגיטימציה למי שרוצה להעלות"

רמי לוי התייצב בבית המשפט המחוזי בלוד כדי להעיד מטעם רשות התחרות במשפטו של אייל רביד, בעלי רשת ויקטורי, המואשם בניסיון לתיאום מחירים ובהתערבות במחירי המתחרים ● התביעה טוענת כי רביד ניסה להשפיע על ספקים וקמעונאים ואף התנה העלאות מחירים בכך שגם מתחריו יעלו מחירים ● מדובר בהליך תקדימי הכולל גם אישומים מכוח חוק המזון

ג'ינה הינוחוסה מהמפלגה הדמוקרטית. ניצחה בבחירות בטקסס / צילום: ap, Ashley Landis

כך מדאיגה מועמדת אחת מטקסס סקטור שלם בארה"ב

השינוי הפוליטי בארה"ב עשוי להקשות על אחד ממנועי ההשקעה המרכזיים של הכלכלה האמריקאית, ובפרט בטקסס - שם ניצחה בבחירות האמצע המועמדת הדמוקרטית ג'ינה הינוחוסה, שהביעה התנגדות נחרצת לפיתוח חוות השרתים במדינה ● החשש: הטלת מגבלות על מרכזי נתונים וביטול השקעות בהיקפים של מאות מיליארדים

משרדי גוגל / צילום: ap, Kena Betancur

גוגל מרחיבה את תוכנית הפרישה מרצון לעובדים בחמש מדינות

ענקית הטכנולוגיה מציעה חבילות פרישה לעובדים באירופה, קנדה ויפן, על רקע ניסיונות לצמצם עלויות בעקבות השקעות הענק בבינה מלאכותית ● בשווייץ הוצעו לעובדים מענקים של עד 12 משכורות, בעוד שחטיבות הבינה המלאכותית והענן נותרות ככל הנראה מחוץ לתוכנית

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

מעל מיליארד דולר נמחקו בחודשיים: מה הוביל לפיטורים בחברת הרחפנים

אקסטנד תפטר לפי ההערכות כ־10% מעובדיה במסגרת ארגון מחדש של פעילותה, כחודשיים לאחר שהחלה להיסחר בוול סטריט • ברקע: צניחה של כ־80% במניה, מחיקת יותר ממיליארד דולר משווי החברה והכנסות שנמוכות משמעותית מהתחזיות

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות חדות בת"א; מדד ת"א 35 נופל ב-2.3%, מדד המניות הבטחוניות ב-2.5%

ת"א 35 יורד ב-2.3%% ● ישראייר במו"מ לרכישת ארקיע ● מניית דוראל קופצת ברקע הפעלת פרויקט בארה"ב, אפולו פאוור חתמה על הסכם חדש ● בדיסקונט תולים את היחלשות השקל במצב השוק בארה"ב ומעריכים מתי המטבע המקומי יתאושש

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

למרות הקמפיין האגרסיבי: חודש חלש לאיילון בתשואות הגמל

לגלובס נודע כי התשואה של איילון בחודש אוקטובר במסלול הכללי צפויה לעמוד על ירידה של 0.35%, למרות הקמפיין שבמסגרתו גייסה כ-3 מיליארד שקל מהמתחרות ● במקביל, מור הוא גוף הגמל היחיד שצפוי לספק תשואה חיובית במסלול הכללי בחודש אוקטובר

מרלוג מודיעין של תנובה / צילום: יח''צ תנובה

תנובה חוזרת לבורסה? נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל

אחרי גל הנפקות בענף המזון, תנובה בשליטת ברייט פוד הסינית נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל, שתהיה אחת הגדולות בבורסה בתל אביב ● המהלך צפוי לצאת לדרך בשנה הבאה, אך המשקיעים כבר התקררו מהענף: מדד ת"א-מזון איבד יותר מ-18% מאז השקתו