גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גזפרום - המועמדת המובילה להיכנס כשותפה ב"לוויתן"

קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבת מאפשרות הצטרפותה של הענקית הרוסית ■ מה מטריד את האמריקנים, מה אמר פוטין לנתניהו ומיהי הענקית הנוספת שמתעניינת במאגר?

מתקן גזפרום ברוסיה / צילום: רויטרס
מתקן גזפרום ברוסיה / צילום: רויטרס

גזפרום, ענקית האנרגיה הלאומית של רוסיה, מסתמנת כמועמדת המובילה להיכנס כשותפה בזכויות במאגר הגז "לוויתן".

על פי מידע שהגיע ל"גלובס", ההצעה הכספית שהגישה גזפרום במסגרת הליך בחירת השותף הייתה הגבוהה ביותר. עם זאת, מעידים גורמים הקשורים במו"מ על הבדלי גישה ביחס לגזפרום בין השותפים הישראלים והאמריקנים בלוויתן.

בעוד הישראלים, בהובלת קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבים מאפשרות הצטרפותו של הענק הרוסי בעל העוצמה הגיאו-פוליטית והמוניטין השנויים במחלוקת, נשמעים שותפיהם האמריקנים, חברת נובל אנרג'י, מסויגים יותר. בנובל מעדיפים הכנסת שותף מערבי, גם אם בתנאים פחות טובים מאלה שמציעים הרוסים. "הישראלים שמים את הדגש על רווח ההון המידי שייווצר עם הכנסת השותף", אמר ל"גלובס" גורם המעורב במגעים, "האמריקנים מסתכלים יותר על הדיבידנדים שיקבלו בעלי המניות ומעדיפים שותף שייצור ערך רב יותר לאורך זמן".

הליך בחירת השותף האסטרטגי למאגר לוויתן הוא המהלך העסקי המסקרן והמשמעותי ביותר השנה בתחום הנפט והגז. שוויו הנוכחי של מאגר לוויתן, הנחשב עדיין לתגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר במים עמוקים בשנים האחרונות, נאמד בכ-5 מיליארד דולר, אך שווי הגז האצור בו נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.

בימים האחרונים הועלתה גם ההסתברות למציאת נפט בכמויות משמעותיות ביותר מתחת למאגר הגז. היוזמה להכניס שותף אסטרטגי לזכויות במאגר נולדה בעקבות הבנה של השותפים הנוכחיים, כי אין להם את היכולת הפיננסית, הידע והקשרים הדרושים למיצוי הפוטנציאל של המאגר בהקדם האפשרי. רק ההשקעה הכספית הנדרשת לפיתוח המאגר לייצוא גז, הכוללת הקמת מתקני הנזלה - נאמדת ב-10-15 מיליארד דולר.

חשאיות יוצאת דופן

ההליך שצפוי להגיע לסיומו בחודשיים הקרובים מתנהל זה שנה תחת מעטה חשאיות יוצאת דופן ביחס למקובל בישראל. דיווח לקוני לבורסה ב-9 בספטמבר של השותפויות הישראליות במאגר היה המידע המעודכן היחיד שנמסר לציבור אודותיו. על פי אותו דיווח, "התקבלו ביום 7 בספטמבר הצעות לרכישה של עד 30% מהזכויות ברישיונות מחברות בינלאומיות מובילות העוסקות בתחום חיפושי גז טבעי והפקתו".

השותפויות, כך נודע ל"גלובס", קיבלו את אישור הרשות לניירות ערך שלא לפרסם כל מידע הנוגע לזהות החברות המשתתפות בתהליך. הסיבה העיקרית לכך הוא חשש מהנזק שעשוי להיגרם לאינטרסים של אותן חברות בעולם הערבי, מעצם הידיעה על נכונותן להיכנס לשוק הישראלי. "החברות מוכנות לשאת בנזק הזה רק אם ייכנסו כשותפות ללוויתן, אך אינן רוצות להישאר בסוף קירחות מכאן ומכאן", מסביר גורם המעורב בתהליך.

בתקשורת הועלו בחודשים האחרונים שמות של חברות אנרגיה מאירופה (EDISON) אוסטרליה, (WOODSIDE) קוריאה, (KOGAS) וסין (CNOOC) שעשויות להתמודד בתהליך. חלק מהחברות ששמן הוזכר, כמו טוטאל הצרפתית, אינן נוטלות בו חלק במישרין. חברות אחרות ששמן לא הוזכר מנהלות מגעים בערוץ נפרד עם השותפים. בין אלה נמצאת חברת ענק אמריקנית, שלה אינטרסים רבים במדינות המפרץ. שמה של החברה נשמר לפי שעה בסוד, אך לפי הערכות מדובר באחת משלוש ה-Oil Majors האמריקניות: אקסון-מוביל, קונוקו-פיליפס ושברון. עם זאת ל"גלובס" נודע, כי המגעים עם חברת הענק איבדו בשבועות האחרונים מומנטום, ככל הנראה עקב התקררות מצד האמריקנים.

כלי גיאו-פוליטי של מוסקבה

החברות המתמודדות על רכישת הזכויות ב"לוויתן" מדורגות על בסיס ארבעה תבחינים מרכזיים: יכולת מקצועית בתחום הפיתוח והייצוא של מאגרי גז; יכולת פיננסית לגייס את חלקן במימון הדרוש לפיתוח המאגר; שוק לקוחות - או היכולת להבטיח לקוח עוגן (off-taker) לרכישת הגז; וכמובן, גובה ההצעה הכספית.

בקריטריון האחרון, המחיר, מסתמנת ההצעה שהגישה גזפרום כמובילה. ענקית הגז הרוסית אינה מתקשה לעמוד גם ביתר הקריטריונים, כולל הפעלת ידע וניסיון במתקני הנזלת גז, בזכות מתקן ה-LNG שהקימה בחצי האי סאחלין בתחילת העשור שעבר. אבל חברה כמו גזפרום לא ניתן למדוד רק על סמך עמידה בקריטריונים מקצועיים.

שיטוט קצר באינטרנט יגלה עד מהרה שמדובר בהרבה יותר מעוד חברה עסקית. גזפרום נחשבת לכלי גיאו-פוליטי בידי שליטי רוסיה, שחלקם שימשו בעבר בחברה בתפקידים בכירים. הפרשייה האחרונה שבה מככבת גזפרום היא חקירה שפתחה נגדה נציבות האיחוד האירופי בחודש שעבר בחשד לניצול כוחה לפגיעה בתחרות. גזפרום מספקת לפי הערכות כ-25 אחוז מתצרוכת הגז של המדינות החברות באיחוד.

בישראל מודעים כמובן היטב לביקורת על גזפרום בעולם. בקבוצת דלק לא שררה תחילה התלהבות גדולה מהחברה הרוסית, אך בתקופה האחרונה התהדקו היחסים בין הצדדים לא מעט בזכות עבודה משותפת בנושא ייצוא גז טבעי ממאגר "תמר". גזפרום GM&T, חברת בת של גזפרום שמרכזה בבריטניה, חתמה בתחילת השנה על מזכר הבנות לרכישת גז טבעי נוזלי שיופק ממאגר "תמר".

אחד החששות המרכזיים בממשלה לגבי גזפרום היה שמאחורי ההתעניינות של החברה עומדת הכוונה להשאיר את הגז הישראלי באדמה, כדי למנוע ממנו להגיע לשווקים באירופה ולהתחרות בגז הרוסי. החששות הישראליים הוסרו במידה רבה בעקבות ביקור פוטין בישראל ביוני האחרון. בישראל הבינו מפוטין כי גזפרום דווקא מעוניינת מאוד להפוך לשותפה לכל דבר בלוויתן ולייצא ממנו גז.

"גזפרום לא חיים על הירח", אומר גורם ישראלי, "אין להם שום כוונה להשקיע מיליארדים במאגר רק כדי לא להוציא ממנו גז. הם מאוד מעוניינים לפתח שווקים חדשים בנוסף לשוק האירופי. החקירה הגלויה שמנהל נגדם האיחוד האירופי מראה שהם לא כזו מפלצת שמפחדים להתעסק איתה".

הכוח הגיאו-פוליטי של גזפרום עשוי לסייע לחברה בפתיחת שווקים חדשים עבור הגז הישראלי. ואיך אפשר כמובן בלי השיקול הבטחוני? "הוצאות האבטחה על אסדה שגזפרום שותפה בה יהיו אפסיות", אומר גורם ישראלי.

מצד שני, התקוות שהכנסת גזפרום ללוויתן תוכל להיות חלק מעסקה שתמורתה תצטרף רוסיה לקואליציה נגד איראן הן דמיוניות. "הקשרים בין רוסיה לאיראן הם אינטרס אסטרטגי של רוסיה מול טורקיה", מסביר יועץ מדיני בכיר המקורב לנושא, "שותפות במאגר לוויתן לא יכולה לגרום לזנב (גזפרום) לכשכש בכלב (הקרמלין)". היקף נכסי הגז הרשום בספרי גזפרום, אגב, מגיע ליותר מ-22 אלף BCM - כמות שוות ערך ל-50 "לוויתנים". ב-2011 לבדה הפיקה החברה הרוסית יותר גז מהכמות הכוללת שנמצאת במאגר הענק הישראלי.

גזפרום - תעודת זהות

שנת הקמה: 1989

שווי שוק: 158 מיליארד דולר

רווח גולמי: 44.6 מיליארד ד'

מספר עובדים: 393,000

בעלות: ממשלת רוסיה (50.1%) משקיעים פרטיים ואחרים (49.9%)

עוד כתבות

גוגל / צילום: Shutterstock

ההודעה שמתחזה לגוגל ומנסה להפיל ישראלים בפח

הודעות המתחזות להתראות אבטחה של גוגל מזהירות מפני ניסיון פריצה לכאורה מאיראן, אך במקום להפנות את המשתמש לחשבון שלו, הן דורשות ממנו להתקשר בדחיפות למוקד טלפון מזויף ● בחלק מהמקרים מדובר במספרים שעלולים להיות כרוכים בתשלום, ובאחרים בשיחות שמטרתן לגנוב פרטים אישיים ופיננסיים

חיזוי גירושים תוך שלוש דקות: האם המחקר רלוונטי גם לשותפות יו"ר ומנכ"ל?

החוקר ג'ון גוטמן חזה גירושים על בסיס שלוש דקות שיחה, לא מתוך מה שנאמר אלא מהדרך בה בני הזוג מתקשרים ● אותם דפוסים שמנבאים קריסת זוגיות, נוכחים גם ביחסי יו"ר ומנכ"ל חברה ● ומה אפשר ללמוד מ"הגירושים העסקי" של ראטן טאטא וסיירוס מיסטרי? ● עסק משפחתי, טור חודשי 

קנסו סואי והנרי קגן, זוכי פרס נובל בכימיה לשנת 2026 / איור: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הזוכים בפרס נובל בכימיה לשנת 2026: הצליחו לייצר מולקולות עם כיווניות

אסון התלידומיד נגרם כאשר מולקולת המראה של התרופה גרמה לפגיעות בעוברים, וזו בעיה גם עבור תרופות רבות אחרות ● הנרי קגן מצרפת וקנסו סואי מיפן בנו תהליכים המאפשרים ייצור של הגרסה הרצויה בלבד של מולקולות, ללא גרסת המראה - לטובת הרפואה והתעשייה

נתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"נוהל ויזה": בנתב"ג נערכים לשינוי אבטחה דרמטי

בעקבות אירועי טיסת פליי דובאי, שרת התחבורה מירי רגב מבקשת לקבוע כי חברות תעופה יעבירו את פרטי הנוסעים ואנשי הצוות 48 שעות מראש ● בטיסות מיעדים בעלי איום ביטחוני גבוה, הרשימות יועברו גם לבחינת המוסד או השב"כ • במשרד התחבורה מבקשים להחיל את הנהלים כבר ביום ראשון הקרוב

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

סקר חדש מגלה: כמה מועמדים דחו הצעה כי לא עובדים מהבית

סקר חדש של חברת ההד האנטינג EER Global, בו השתתפו 300 מנהלי משאבי אנוש, מראה כי 30% מהחברות דורשות שלושה ימי עבודה מהמשרד ● במקביל נמצא כי העבודה מהבית כבר אינה נתפסת כבונוס, וכחמישית מהמועמדים דחו הצעה בגלל הדרישה לעבוד מהמשרד

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

כמה ימים עד קריסה? האזהרה על מערכות ההגנה של ארה"ב

כותרות העיתונים בעולם: האזהרות שסוכלו ו"הקרב על נשמתה של ישראל" - הסיקור בעולם של ה-7 באוקטובר, טור דעה בפורן פוליסי מזהיר שמערכות ההגנה האמריקאיות יתקשו להתמודד עם ירי טילים מסיבי מאיראן ודיוקנו של מנהיג החות'ים • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

תמיר הרשקוביץ / צילום: ניר שמיר

השחקנית החדשה בתחום הגמל מתקשה לבלוט בתשואות

לאחר שגייסה עוד 1.5 מיליארד שקל בספטמבר, ביצועי קרנות ההשתלמות של איילון ממקמים אותה במרכז ואף בחלק התחתון של דירוג התשואות בחודש שעבר ● הערכות: אלטשולר שחם למטה, לאחר מספר חודשים בצמרת התשואות ולמרות התשואה העודפת של וול סטריט

מחשב קוונטי בתערוכה בברצלונה / צילום: Shutterstock, davide bonaldo

"רגע ChatGPT על סטרואידים": מניות הקוונטום מנסות להתאושש מקיץ קשוח

למרות הירידות החדות במניות המחשוב הקוונטי, בבנק אוף אמריקה מתארים את התחום כ"גילוי האש הבא של האנושות" ● בבנק מעריכים כי לוח הזמנים לאימוץ מסחרי של הטכנולוגיה התקצר דרמטית, והוא לפני פריצה ● האם מניות הקוונטום על סף זינוק בשנת 2027?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

ההטבה שיקבלו בעלי שכר של 30 אלף שקל ומעלה, והמס שישלמו ההייטקיסטים

צוות מיוחד של משרד האוצר ורשות המסים מגבש תיקון חקיקה שיחייב עובדי הייטק לממש את האופציות שקיבלו מיד בתום תקופת ההבשלה, או שידרשו לשלם מס גבוה יותר בהמשך ● באוצר מקווים שהמהלך יכניס למדינה עוד כ-2 מיליארד שקל בשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

פעילות ראשונה מעבר לים? בבורסה בוחנים רכישת הבורסה בקפריסין

בבורסה בת"א הקימו צוות לבחינת השתתפות במכרז לרכישת הבורסה במדינה השכנה, שנמצאת בימים אלו בהליך הפרטה ● במקרה שאכן ישתתפו במכרז ואף יזכו בו, בבורסה יקוו לשחזר את ההצלחה של השנים האחרונות, שבאה לידי ביטוי בין היתר בהגדלה משמעותית של מחזורי המסחר, גם באי השכן

מסוק אפאצ'י / צילום: Shutterstock

נפלה העסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י מארה"ב

הוויכוחים התקציביים בין משרד האוצר למשרד הביטחון יצרו מצב שבו האמריקאים נותנים את סלוט הייצור ללקוח אחר, ויתרה מכך קו ייצור האפאצ'י עלול להיסגר ● סוגיית האפאצ'י עלתה במסקנות ועדת נגל ל-7 באוקטובר, כי במקרה שהם היו בזמינות גבוהה - ניתן היה להגיע לגבול עזה ולהגיב הרבה יותר מהר

שמעון וענת אלקבץ עם הבת סיוון / צילום: פרטי

שמעון אלקבץ על מחלוקת הריסת הבתים בעוטף: "נאבקים שהעדות תישמר"

שלוש שנים אחרי הטבח בכפר עזה שבו נרצחו בתו סיון ובן זוגה נאור ז"ל, העיתונאי ומפקד גל"צ לשעבר שמעון אלקבץ דיבר באירוע שנערך במערכת גלובס לציון ה-7 באוקטובר על רגעי האימה בממ"ד, החלטת חברי הקיבוץ להרוס את בתי העדות, הביקורת הנוקבת על התקשורת והתובנה שנותרה ● "הניצחון שלנו על המפלצות הוא להמשיך לחיות"

שלמה אליהו / צילום: נאו מדיה

בגיל 90 שלמה אליהו הופך למנכ״ל זמני של מגדל אחזקות

חצי שנה לאחר שחברת הביטוח מגדל טרם מצאה מחליף ליוסי בן ברוך, אליהו, הבעלים של החברה, ימונה למנכ"ל זמני

בנק מרכנתיל / צילום: תמר מצפי

הערכות: דיסקונט ישלם כמיליון שקל לכל עובד מרכנתיל שיפרוש במיזוג

עלות המהלך במסגרתו יעזבו מאות מעובדי מרכנתיל, צפויה לעמוד לפי ההערכות על חצי מיליארד שקל לפחות ● אי.בי.אי: "בטווח של שלוש שנים נראה את פירות המיזוג"

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

אירופה מקשיחה את החזית מול סין ונערכת להטלת מסי בזק

האיחוד האירופי התקשה לגבש תגובה יעילה עם ההצפה הסינית של מוצרים - ממכוניות חשמליות ועד מתכות ● כעת, גרמניה וצרפת סיכמו על מנגנון שיאפשר להטיל מכסים על סחורה סינית "בתוך ימים בלבד" ● ההסכמה מגיעה ברקע המו"מ בין האיחוד לסין שצפוי לארוך חודשים

נשיא אזרבייג'ן אלייב בתצוגת הרובים / צילום: Mdi.Azerbaijan

המפעל הישראלי הראשון שייצר נשק מערבי באזרבייג'ן

חברת ארי ארמס הישראלית חנכה באזרבייג'ן מפעל רובים ● חלק מתנאי העסקה היה ייצור מלא על אדמה המדינה במסגרת שאיפת אזרבייג'ן להעשיר את עצמה בטכנולוגיה וידע מהמערב ● לגלובס נודע כי עסקאות עם מדינות נוספות נמצאות על סף סגירה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

בדיקה לזיהוי מוקדם של עשרות סוגי סרטן מתקרבת לאישור. מה יקרה למחיר שלה?

בדיקת הדם של חברת גרייל קיבלה המלצה חיובית מוועדה מייעצת של ה־ FDA ● מדוע סיימה פוליפיד הישראלית את הסכם השיווק שלה באירופה ● והחממה החדשה והמסקרנת של אלביט, אוניברסיטת בר־אילן וקרן aMoon ● השבוע בביומד

דיסוננס בשוק המניות הישראלי / צילומים: שגיא מורן, Shutterstock, שלומי יוסף, משרד הביטחון

פרדוקס בבורסה: מדד ת"א 125 עלה יפה השנה, אבל רוב המניות בו דווקא ירדו

למרות שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית, ומספר המניות שירדו בבורסה מתחילת השנה כפול מאלו שעלו ● המומחים חלוקים בפרשנות לתופעה, בין "עדות לשבריריות השוק" לבין "היופי בשוק שיש בו סלקטיביות"

אי תשלום פנסיה / אילוסטרציה: Shutterstock

המעסיק ששילם כמיליון שקל לעובד של חודשיים והמסר החד-משמעי של בית הדין

חברה שלא הפקידה לפנסיה במשך 52 ימי עבודה חויבה לשלם לעובד לשעבר 890 אלף שקל ● בית הדין קבע כי הזכאות להפקדות מתחילה ביום העבודה הראשון, גם אם העובד עוזב לפני שחלפו 90 יום ● מומחים מזהירים: גם העסקה קצרה עלולה להוביל לחשיפה כספית כבדה

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

צבא ארה"ב הונחה להשלים הכנות לתרחיש של חידוש לחימה רחבה באיראן

החשש שהביע נתניהו מתמרון קרקעי: "יהיו אלפי הרוגים" ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני הגיע לטקס לציון 3 שנים ל-7 באוקטובר וספג קריאות וגידופים מצד מפגיניםאנטי-ישראלים ● 3 שנות מלחמה במספרים: המחיר הכבד והנתונים מהזירות השונות ● הטיוטה הגנוזה מליל גלנט ומכתבי האזהרה: כך הוזהר נתניהו לפני ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים