גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גזפרום - המועמדת המובילה להיכנס כשותפה ב"לוויתן"

קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבת מאפשרות הצטרפותה של הענקית הרוסית ■ מה מטריד את האמריקנים, מה אמר פוטין לנתניהו ומיהי הענקית הנוספת שמתעניינת במאגר?

גזפרום, ענקית האנרגיה הלאומית של רוסיה, מסתמנת כמועמדת המובילה להיכנס כשותפה בזכויות במאגר הגז "לוויתן".

על פי מידע שהגיע ל"גלובס", ההצעה הכספית שהגישה גזפרום במסגרת הליך בחירת השותף הייתה הגבוהה ביותר. עם זאת, מעידים גורמים הקשורים במו"מ על הבדלי גישה ביחס לגזפרום בין השותפים הישראלים והאמריקנים בלוויתן.

בעוד הישראלים, בהובלת קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבים מאפשרות הצטרפותו של הענק הרוסי בעל העוצמה הגיאו-פוליטית והמוניטין השנויים במחלוקת, נשמעים שותפיהם האמריקנים, חברת נובל אנרג'י, מסויגים יותר. בנובל מעדיפים הכנסת שותף מערבי, גם אם בתנאים פחות טובים מאלה שמציעים הרוסים. "הישראלים שמים את הדגש על רווח ההון המידי שייווצר עם הכנסת השותף", אמר ל"גלובס" גורם המעורב במגעים, "האמריקנים מסתכלים יותר על הדיבידנדים שיקבלו בעלי המניות ומעדיפים שותף שייצור ערך רב יותר לאורך זמן".

הליך בחירת השותף האסטרטגי למאגר לוויתן הוא המהלך העסקי המסקרן והמשמעותי ביותר השנה בתחום הנפט והגז. שוויו הנוכחי של מאגר לוויתן, הנחשב עדיין לתגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר במים עמוקים בשנים האחרונות, נאמד בכ-5 מיליארד דולר, אך שווי הגז האצור בו נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.

בימים האחרונים הועלתה גם ההסתברות למציאת נפט בכמויות משמעותיות ביותר מתחת למאגר הגז. היוזמה להכניס שותף אסטרטגי לזכויות במאגר נולדה בעקבות הבנה של השותפים הנוכחיים, כי אין להם את היכולת הפיננסית, הידע והקשרים הדרושים למיצוי הפוטנציאל של המאגר בהקדם האפשרי. רק ההשקעה הכספית הנדרשת לפיתוח המאגר לייצוא גז, הכוללת הקמת מתקני הנזלה - נאמדת ב-10-15 מיליארד דולר.

חשאיות יוצאת דופן

ההליך שצפוי להגיע לסיומו בחודשיים הקרובים מתנהל זה שנה תחת מעטה חשאיות יוצאת דופן ביחס למקובל בישראל. דיווח לקוני לבורסה ב-9 בספטמבר של השותפויות הישראליות במאגר היה המידע המעודכן היחיד שנמסר לציבור אודותיו. על פי אותו דיווח, "התקבלו ביום 7 בספטמבר הצעות לרכישה של עד 30% מהזכויות ברישיונות מחברות בינלאומיות מובילות העוסקות בתחום חיפושי גז טבעי והפקתו".

השותפויות, כך נודע ל"גלובס", קיבלו את אישור הרשות לניירות ערך שלא לפרסם כל מידע הנוגע לזהות החברות המשתתפות בתהליך. הסיבה העיקרית לכך הוא חשש מהנזק שעשוי להיגרם לאינטרסים של אותן חברות בעולם הערבי, מעצם הידיעה על נכונותן להיכנס לשוק הישראלי. "החברות מוכנות לשאת בנזק הזה רק אם ייכנסו כשותפות ללוויתן, אך אינן רוצות להישאר בסוף קירחות מכאן ומכאן", מסביר גורם המעורב בתהליך.

בתקשורת הועלו בחודשים האחרונים שמות של חברות אנרגיה מאירופה (EDISON) אוסטרליה, (WOODSIDE) קוריאה, (KOGAS) וסין (CNOOC) שעשויות להתמודד בתהליך. חלק מהחברות ששמן הוזכר, כמו טוטאל הצרפתית, אינן נוטלות בו חלק במישרין. חברות אחרות ששמן לא הוזכר מנהלות מגעים בערוץ נפרד עם השותפים. בין אלה נמצאת חברת ענק אמריקנית, שלה אינטרסים רבים במדינות המפרץ. שמה של החברה נשמר לפי שעה בסוד, אך לפי הערכות מדובר באחת משלוש ה-Oil Majors האמריקניות: אקסון-מוביל, קונוקו-פיליפס ושברון. עם זאת ל"גלובס" נודע, כי המגעים עם חברת הענק איבדו בשבועות האחרונים מומנטום, ככל הנראה עקב התקררות מצד האמריקנים.

כלי גיאו-פוליטי של מוסקבה

החברות המתמודדות על רכישת הזכויות ב"לוויתן" מדורגות על בסיס ארבעה תבחינים מרכזיים: יכולת מקצועית בתחום הפיתוח והייצוא של מאגרי גז; יכולת פיננסית לגייס את חלקן במימון הדרוש לפיתוח המאגר; שוק לקוחות - או היכולת להבטיח לקוח עוגן (off-taker) לרכישת הגז; וכמובן, גובה ההצעה הכספית.

בקריטריון האחרון, המחיר, מסתמנת ההצעה שהגישה גזפרום כמובילה. ענקית הגז הרוסית אינה מתקשה לעמוד גם ביתר הקריטריונים, כולל הפעלת ידע וניסיון במתקני הנזלת גז, בזכות מתקן ה-LNG שהקימה בחצי האי סאחלין בתחילת העשור שעבר. אבל חברה כמו גזפרום לא ניתן למדוד רק על סמך עמידה בקריטריונים מקצועיים.

שיטוט קצר באינטרנט יגלה עד מהרה שמדובר בהרבה יותר מעוד חברה עסקית. גזפרום נחשבת לכלי גיאו-פוליטי בידי שליטי רוסיה, שחלקם שימשו בעבר בחברה בתפקידים בכירים. הפרשייה האחרונה שבה מככבת גזפרום היא חקירה שפתחה נגדה נציבות האיחוד האירופי בחודש שעבר בחשד לניצול כוחה לפגיעה בתחרות. גזפרום מספקת לפי הערכות כ-25 אחוז מתצרוכת הגז של המדינות החברות באיחוד.

בישראל מודעים כמובן היטב לביקורת על גזפרום בעולם. בקבוצת דלק לא שררה תחילה התלהבות גדולה מהחברה הרוסית, אך בתקופה האחרונה התהדקו היחסים בין הצדדים לא מעט בזכות עבודה משותפת בנושא ייצוא גז טבעי ממאגר "תמר". גזפרום GM&T, חברת בת של גזפרום שמרכזה בבריטניה, חתמה בתחילת השנה על מזכר הבנות לרכישת גז טבעי נוזלי שיופק ממאגר "תמר".

אחד החששות המרכזיים בממשלה לגבי גזפרום היה שמאחורי ההתעניינות של החברה עומדת הכוונה להשאיר את הגז הישראלי באדמה, כדי למנוע ממנו להגיע לשווקים באירופה ולהתחרות בגז הרוסי. החששות הישראליים הוסרו במידה רבה בעקבות ביקור פוטין בישראל ביוני האחרון. בישראל הבינו מפוטין כי גזפרום דווקא מעוניינת מאוד להפוך לשותפה לכל דבר בלוויתן ולייצא ממנו גז.

"גזפרום לא חיים על הירח", אומר גורם ישראלי, "אין להם שום כוונה להשקיע מיליארדים במאגר רק כדי לא להוציא ממנו גז. הם מאוד מעוניינים לפתח שווקים חדשים בנוסף לשוק האירופי. החקירה הגלויה שמנהל נגדם האיחוד האירופי מראה שהם לא כזו מפלצת שמפחדים להתעסק איתה".

הכוח הגיאו-פוליטי של גזפרום עשוי לסייע לחברה בפתיחת שווקים חדשים עבור הגז הישראלי. ואיך אפשר כמובן בלי השיקול הבטחוני? "הוצאות האבטחה על אסדה שגזפרום שותפה בה יהיו אפסיות", אומר גורם ישראלי.

מצד שני, התקוות שהכנסת גזפרום ללוויתן תוכל להיות חלק מעסקה שתמורתה תצטרף רוסיה לקואליציה נגד איראן הן דמיוניות. "הקשרים בין רוסיה לאיראן הם אינטרס אסטרטגי של רוסיה מול טורקיה", מסביר יועץ מדיני בכיר המקורב לנושא, "שותפות במאגר לוויתן לא יכולה לגרום לזנב (גזפרום) לכשכש בכלב (הקרמלין)". היקף נכסי הגז הרשום בספרי גזפרום, אגב, מגיע ליותר מ-22 אלף BCM - כמות שוות ערך ל-50 "לוויתנים". ב-2011 לבדה הפיקה החברה הרוסית יותר גז מהכמות הכוללת שנמצאת במאגר הענק הישראלי.

גזפרום - תעודת זהות

שנת הקמה: 1989

שווי שוק: 158 מיליארד דולר

רווח גולמי: 44.6 מיליארד ד'

מספר עובדים: 393,000

בעלות: ממשלת רוסיה (50.1%) משקיעים פרטיים ואחרים (49.9%)

עוד כתבות

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

אותם סקרים, פער של 10 מנדטים: למה המדגמים מציירים תמונת מצב שונה

הצופים רצים למדגמים בניסיון לגלות את חלוקת המנדטים בכנסת הבאה, ואז עשויים להיתקל בפערים גדולים בין סקר לסקר ● מי באמת נכלל במדגם, איזה ציבור יותר בעייתי, ומה עושים הסוקרים כדי להתגבר על כך ● מאחורי הסקרים, בחירות 2026 

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר ושי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, יוסי זמיר

חובת דיווח מהשקל הראשון: התוכנית הדרמטית של רשות המסים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ברשות המסים ובאוצר מרוצים מהתוכנית שהכניסה מיליארדי שקלים לקופה, ומקדמים שינוי דרמטי ● במקום רף של 5,000 שקל - דרישת ההקצאה תורחב עבור עסקאות המתבצעות בין עסקים ● ברקע: ארגוני הפשיעה כבר מנסים לעקוף את המערכת באמצעות פריצות

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: תמר מצפי

בדרך לבורסה אביסרור חושפת: 13 דירות נמכרו לבעלי השליטה בפרויקט בשדה דב

חברת הבנייה אביסרור מבקשת להנפיק לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, הנמוך בכ־15% מזה שאליו שאפה ● כדי למשוך את המשקיעים, היא מציעה אופציות בחינם, כפי שעשו מספר חברות לפניה ● בתשקיף נחשף: הרווחיות בשדה דב נמוכה, אבל בעלי השליטה מוכרים דירות למשפחה

נשיא סין שי ג'ינפינג,וקנצלר גרמניה פרידריך מרץ / צילום: Reuters, Michael Kappeler

פשיטות הרגל בגרמניה בשיא, והמדינה מאשימה את סין

מספר פשיטות הרגל ברבעון השני של 2026 בגרמניה הוא הגבוה ביותר מזה שני עשורים ● אחת הסיבות לכך היא ההתחזקות הסינית ביצוא הגלובלי ● כעת גרמניה וצרפת מובילות באיחוד האירופי צעדי נגד, בהם מכסים כוללים בסגנון טראמפ וסובסידיות למוצרים אירופים

בן לביא

הוא מיליונר בן פחות מ־30, אבל נכנס לשוק ההון רק לפני שנה וחצי

בן לביא מכנה את עצמו "יזם סדרתי", אבל כשזה נוגע לשוק ההון, הוא בחר ב"אסטרטגיה הכי פשוטה וגנרית שיש" ● "זה לא חכם להתחיל ללמוד עכשיו איך להתעסק בהשקעות ולגנוב את הפוקוס מלעשות ביזנס שעושה לי הרבה כסף" ● המשקיעים החדשים 

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

למכור נכס ואז לקנות אותו במחיר כפול: המהלך החריג של מנורה

חברת הביטוח והפיננסים רוכשת חזרה 5% מפעילות הפנסיה והגמל שלה מידי קבוצת אלייד תמורת 249 מיליון שקל, במה שמשקף לפעילות שווי של כ-5 מיליארד שקל ● לפני ארבע שנים רכשה אלייד של יצחק סוארי את הנתח תמורת 129 מיליון שקל, והיא תמשיך להחזיק ב-5% מהפעילות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ברשות המסים שוקלים לקחת עוד מעובדי ההייטק, והמחיר עלול להיות כבד

הנתון ששוכחים ברשות המסים ● מה באמת הפריע בנאום הוויראלי שכתב צ'אטבוט ● וסיבוב היח"צ שעושים על הכנסת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

עד כמה ניתן לתקן את נזקי העישון לאחר גמילה?

יש צעדים שמעשנים לשעבר יכולים לנקוט כדי לזרז את התאוששות הגוף, אך נראה כי לפחות חלק מהנזק הוא בלתי הפיך

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מעל 8 שקלים: מחיר הדלק מזנק בחדות באוגוסט

מחצות הלילה שבין שבת לראשון, המחיר המרבי לליטר בנזין בתחנה בשירות עצמי יעמוד על 8.09 שקלים לליטר, עלייה של 61 אגורות מהעדכון הקודם ● ממה נובעת העלייה החדה?

איור: גיל ג'יבלי

התשואה עלתה, המרווח נותר נמוך: המשוואה הנדירה שנוצרה בשוק האג"ח

זינוק במחירי הנפט והחששות מאינפלציה דוחפים את תשואות איגרות החוב כלפי מעלה, אך באופן נדיר, המרווחים בין תשואות האג"ח הממשלתיות לקונצרניות לא מתרחבים בחדות ● מה מניע את המשוואה, מדוע זו עשויה להיות הזדמנות, ואיך בכלל נכנסים להשקעה? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

אילוסטרציה: מאבקי ירושה

בעיית הטרמפיסט המשפטי: מאבק הירושה והאחים שזכו מן ההפקר

ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה דן לאחרונה בתביעה של אדם נגד אחיו ואחותו, עקב זכייתו במאבק ירושה יוצא דופן ● התובע טען כי היה ביניהם הסכם בע"פ, שלפיו הוא לבדו יישא בכל עלויות התביעה, אך אם יזכה, יקבל את מלוא הירושה - כולל את חלקם ● אחיו ואחותו של התובע הכחישו. מה קבע ביהמ"ש?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Marcio Jose Sanchez

אפל הכתה את התחזיות, אך המניה יורדת במסחר המאוחר

החברה עקפה את התחזיות הן בשורת הרווח ובשורת ההכנסות ● הכנסות האייפון הסתכמו ב- 54.25 מיליארד דולר, מעל התחזיות ● הכנסות האייפד והשירותים היו מעט מתחת לציפיות ●  זהו הדוח האחרון של טים קוק כמנכ"ל אפל

פתיחים בארוחת אופן טייבל / צילום: אלון ולנסי

פחות מ-400 שקל לזוג: זו אחת הארוחות המשתלמות בתל אביב

היד הטובה של אסף גבאי ניכרת בצלחת בשה ויוי: בישול שנשען על טכניקות קלאסיות, לא אוכל מורכב מדי, פשוט מנות ביסטרו טובות

אביגדור וילנץ, יו''ר דאסטפוטוניקס / צילום: אינטל

חברת השבבים מקריית גת בגיוס ענק לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר

אקסייט לאבס גייסה 300 מיליון דולר לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר, לאחר ששבב התקשורת שלה שולב בניסוי מוצלח בלווייני V3 של ספייס אקס וממשיך לאתגר את אנבידיה בשוק מעבדי התקשורת

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

תושבי הצפון עודכנו - פיצוץ עז יישמע הלילה בקו העימות

דיווח: ישראל וחמאס בדרך להסכם על השלב השני בעזה; גורם מדיני: "נושא עזה כלל לא עלה בפגישת נתניהו-טראמפ, לא תהיה נסיגה ישראלית מהקו הצהוב" ● איראן תקפה נכסים אמריקאיים בבחריין ● ערב הסעודית צפויה לעמוד בראש קואליציה שתפעל להגברת שיתוף הפעולה הביטחוני הימי ● עדכונים שוטפים

מייק קוהאן, בעלי קוהאן פרופרטיס / איור: גיל ג'יבלי

חברת הנדל"ן טענה שהבעלים החזיר כסף שלקח מקופתה, אך התברר שהמציאות שונה

קוהאן פרופרטיס, חברת הנדל"ן המניב האמריקאית שגייסה אג"ח בתל אביב, העריכה שהבעלים מייק קוהאן החזיר את הכספים שנטל לשימושים פרטיים, אך גילתה כי נותרה לו יתרת חוב של 4 מיליון דולר ● אג"ח החברה נסחרות בתשואה דו-ספרתית

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זרנגר

דמי הניהול נחשפים: כמה יעלה לכם לעבור לשחקנית החדשה בשוק הגמל

חברת הביטוח איילון חוזרת לתחום הגמל עם יעד שאפתני של ניהול 100 מיליארד שקל בתוך 5 שנים ● כדי להגיע לשם היא מתכוונת לגייס קודם כל את סוכני הביטוח עם מבצעים מפליגים שכוללים כרטיסי טיסה ועמלות של עד 9,000 שקל ● וגם: דמי הניהול נחשפים, והם לא נמוכים

כשהניירת חוסמת את הכניסה / איור: גיל ג'יבלי

נתונים חדשים מגלים: כך פועל המנגנון שתוקע גיוסים איכותיים לשירות הציבורי

שיטת העררים נועדה לשמור על שוויון במכרזי שירות המדינה, אבל בפועל היא סימפטום לבעיה שמעמיסה על המערכת וחוסמת מועמדים ראויים ● מחקר של המרכז להעצמת האזרח מצא כי ב־2024 הוגש ערר על כל 4.2 מכרזים, רובם על תנאי סף ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר מנגנון העררים בהליכי גיוס לשירות המדינה

וול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות; מיקרוסופט זינקה ב-15% ושברה שיא היסטורי

נאסד"ק זינק ב-2.5%, מניות השבבים זינק במעל 7% ● ישראליות: צ'ק פוינט אכזבה בדוחות, נפלה במסחר ● הכלכלה האמריקאית צמחה ב-1.5%, נמוך מהתחזיות ● היין היפני זינק בכ-2% מול הדולר, הערכה: התערבות ממשלתית ● הריבית בבריטניה נותרה ללא שינוי ● תשומת הלב של המשקיעים עוברת לדוחות של אפל ואמזון הלילה

קמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

אדום עולה, פעם שלישית: בנק הפועלים שוב לוקח את הדאבל של הזכורות והאהובות

הבנק רושם נתונים גבוהים מהממוצע החצי שנתי הן בזכירות והן באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● גיה באר גורביץ' מביאה את בנק מזרחי טפחות למקום השני בזכירות, וההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפליי קארד