גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גזפרום - המועמדת המובילה להיכנס כשותפה ב"לוויתן"

קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבת מאפשרות הצטרפותה של הענקית הרוסית ■ מה מטריד את האמריקנים, מה אמר פוטין לנתניהו ומיהי הענקית הנוספת שמתעניינת במאגר?

גזפרום, ענקית האנרגיה הלאומית של רוסיה, מסתמנת כמועמדת המובילה להיכנס כשותפה בזכויות במאגר הגז "לוויתן".

על פי מידע שהגיע ל"גלובס", ההצעה הכספית שהגישה גזפרום במסגרת הליך בחירת השותף הייתה הגבוהה ביותר. עם זאת, מעידים גורמים הקשורים במו"מ על הבדלי גישה ביחס לגזפרום בין השותפים הישראלים והאמריקנים בלוויתן.

בעוד הישראלים, בהובלת קבוצת דלק של יצחק תשובה, נלהבים מאפשרות הצטרפותו של הענק הרוסי בעל העוצמה הגיאו-פוליטית והמוניטין השנויים במחלוקת, נשמעים שותפיהם האמריקנים, חברת נובל אנרג'י, מסויגים יותר. בנובל מעדיפים הכנסת שותף מערבי, גם אם בתנאים פחות טובים מאלה שמציעים הרוסים. "הישראלים שמים את הדגש על רווח ההון המידי שייווצר עם הכנסת השותף", אמר ל"גלובס" גורם המעורב במגעים, "האמריקנים מסתכלים יותר על הדיבידנדים שיקבלו בעלי המניות ומעדיפים שותף שייצור ערך רב יותר לאורך זמן".

הליך בחירת השותף האסטרטגי למאגר לוויתן הוא המהלך העסקי המסקרן והמשמעותי ביותר השנה בתחום הנפט והגז. שוויו הנוכחי של מאגר לוויתן, הנחשב עדיין לתגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר במים עמוקים בשנים האחרונות, נאמד בכ-5 מיליארד דולר, אך שווי הגז האצור בו נאמד בעשרות מיליארדי דולרים.

בימים האחרונים הועלתה גם ההסתברות למציאת נפט בכמויות משמעותיות ביותר מתחת למאגר הגז. היוזמה להכניס שותף אסטרטגי לזכויות במאגר נולדה בעקבות הבנה של השותפים הנוכחיים, כי אין להם את היכולת הפיננסית, הידע והקשרים הדרושים למיצוי הפוטנציאל של המאגר בהקדם האפשרי. רק ההשקעה הכספית הנדרשת לפיתוח המאגר לייצוא גז, הכוללת הקמת מתקני הנזלה - נאמדת ב-10-15 מיליארד דולר.

חשאיות יוצאת דופן

ההליך שצפוי להגיע לסיומו בחודשיים הקרובים מתנהל זה שנה תחת מעטה חשאיות יוצאת דופן ביחס למקובל בישראל. דיווח לקוני לבורסה ב-9 בספטמבר של השותפויות הישראליות במאגר היה המידע המעודכן היחיד שנמסר לציבור אודותיו. על פי אותו דיווח, "התקבלו ביום 7 בספטמבר הצעות לרכישה של עד 30% מהזכויות ברישיונות מחברות בינלאומיות מובילות העוסקות בתחום חיפושי גז טבעי והפקתו".

השותפויות, כך נודע ל"גלובס", קיבלו את אישור הרשות לניירות ערך שלא לפרסם כל מידע הנוגע לזהות החברות המשתתפות בתהליך. הסיבה העיקרית לכך הוא חשש מהנזק שעשוי להיגרם לאינטרסים של אותן חברות בעולם הערבי, מעצם הידיעה על נכונותן להיכנס לשוק הישראלי. "החברות מוכנות לשאת בנזק הזה רק אם ייכנסו כשותפות ללוויתן, אך אינן רוצות להישאר בסוף קירחות מכאן ומכאן", מסביר גורם המעורב בתהליך.

בתקשורת הועלו בחודשים האחרונים שמות של חברות אנרגיה מאירופה (EDISON) אוסטרליה, (WOODSIDE) קוריאה, (KOGAS) וסין (CNOOC) שעשויות להתמודד בתהליך. חלק מהחברות ששמן הוזכר, כמו טוטאל הצרפתית, אינן נוטלות בו חלק במישרין. חברות אחרות ששמן לא הוזכר מנהלות מגעים בערוץ נפרד עם השותפים. בין אלה נמצאת חברת ענק אמריקנית, שלה אינטרסים רבים במדינות המפרץ. שמה של החברה נשמר לפי שעה בסוד, אך לפי הערכות מדובר באחת משלוש ה-Oil Majors האמריקניות: אקסון-מוביל, קונוקו-פיליפס ושברון. עם זאת ל"גלובס" נודע, כי המגעים עם חברת הענק איבדו בשבועות האחרונים מומנטום, ככל הנראה עקב התקררות מצד האמריקנים.

כלי גיאו-פוליטי של מוסקבה

החברות המתמודדות על רכישת הזכויות ב"לוויתן" מדורגות על בסיס ארבעה תבחינים מרכזיים: יכולת מקצועית בתחום הפיתוח והייצוא של מאגרי גז; יכולת פיננסית לגייס את חלקן במימון הדרוש לפיתוח המאגר; שוק לקוחות - או היכולת להבטיח לקוח עוגן (off-taker) לרכישת הגז; וכמובן, גובה ההצעה הכספית.

בקריטריון האחרון, המחיר, מסתמנת ההצעה שהגישה גזפרום כמובילה. ענקית הגז הרוסית אינה מתקשה לעמוד גם ביתר הקריטריונים, כולל הפעלת ידע וניסיון במתקני הנזלת גז, בזכות מתקן ה-LNG שהקימה בחצי האי סאחלין בתחילת העשור שעבר. אבל חברה כמו גזפרום לא ניתן למדוד רק על סמך עמידה בקריטריונים מקצועיים.

שיטוט קצר באינטרנט יגלה עד מהרה שמדובר בהרבה יותר מעוד חברה עסקית. גזפרום נחשבת לכלי גיאו-פוליטי בידי שליטי רוסיה, שחלקם שימשו בעבר בחברה בתפקידים בכירים. הפרשייה האחרונה שבה מככבת גזפרום היא חקירה שפתחה נגדה נציבות האיחוד האירופי בחודש שעבר בחשד לניצול כוחה לפגיעה בתחרות. גזפרום מספקת לפי הערכות כ-25 אחוז מתצרוכת הגז של המדינות החברות באיחוד.

בישראל מודעים כמובן היטב לביקורת על גזפרום בעולם. בקבוצת דלק לא שררה תחילה התלהבות גדולה מהחברה הרוסית, אך בתקופה האחרונה התהדקו היחסים בין הצדדים לא מעט בזכות עבודה משותפת בנושא ייצוא גז טבעי ממאגר "תמר". גזפרום GM&T, חברת בת של גזפרום שמרכזה בבריטניה, חתמה בתחילת השנה על מזכר הבנות לרכישת גז טבעי נוזלי שיופק ממאגר "תמר".

אחד החששות המרכזיים בממשלה לגבי גזפרום היה שמאחורי ההתעניינות של החברה עומדת הכוונה להשאיר את הגז הישראלי באדמה, כדי למנוע ממנו להגיע לשווקים באירופה ולהתחרות בגז הרוסי. החששות הישראליים הוסרו במידה רבה בעקבות ביקור פוטין בישראל ביוני האחרון. בישראל הבינו מפוטין כי גזפרום דווקא מעוניינת מאוד להפוך לשותפה לכל דבר בלוויתן ולייצא ממנו גז.

"גזפרום לא חיים על הירח", אומר גורם ישראלי, "אין להם שום כוונה להשקיע מיליארדים במאגר רק כדי לא להוציא ממנו גז. הם מאוד מעוניינים לפתח שווקים חדשים בנוסף לשוק האירופי. החקירה הגלויה שמנהל נגדם האיחוד האירופי מראה שהם לא כזו מפלצת שמפחדים להתעסק איתה".

הכוח הגיאו-פוליטי של גזפרום עשוי לסייע לחברה בפתיחת שווקים חדשים עבור הגז הישראלי. ואיך אפשר כמובן בלי השיקול הבטחוני? "הוצאות האבטחה על אסדה שגזפרום שותפה בה יהיו אפסיות", אומר גורם ישראלי.

מצד שני, התקוות שהכנסת גזפרום ללוויתן תוכל להיות חלק מעסקה שתמורתה תצטרף רוסיה לקואליציה נגד איראן הן דמיוניות. "הקשרים בין רוסיה לאיראן הם אינטרס אסטרטגי של רוסיה מול טורקיה", מסביר יועץ מדיני בכיר המקורב לנושא, "שותפות במאגר לוויתן לא יכולה לגרום לזנב (גזפרום) לכשכש בכלב (הקרמלין)". היקף נכסי הגז הרשום בספרי גזפרום, אגב, מגיע ליותר מ-22 אלף BCM - כמות שוות ערך ל-50 "לוויתנים". ב-2011 לבדה הפיקה החברה הרוסית יותר גז מהכמות הכוללת שנמצאת במאגר הענק הישראלי.

גזפרום - תעודת זהות

שנת הקמה: 1989

שווי שוק: 158 מיליארד דולר

רווח גולמי: 44.6 מיליארד ד'

מספר עובדים: 393,000

בעלות: ממשלת רוסיה (50.1%) משקיעים פרטיים ואחרים (49.9%)

עוד כתבות

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

ראשת ממשלת יפן ישנה שלוש שעות בלילה - והציתה ויכוח לאומי

הצהרותיה של ראשת ממשלת יפן, סנאה טאקאיצ’י, שלפיהן היא ישנה עד שלוש שעות בלילה בלבד וקראה לציבור "לעבוד כמו סוסי עבודה", עוררו סערה ציבורית והציתו מחדש את הוויכוח על תרבות העבודה, שחיקה ושוויון מגדרי במדינה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט, אינטל נפלה ב-8%; מחירי הנפט בירידה

מחיר הזהב מטפס במתינות, הנפט יורד ● ארה"ב תטיל מכסים של 10%-12.5% על יבוא מרוב שותפות הסחר הגדולות שלה ● קבוצת "שבע המופלאות" רשמה אתמול את יום הירידות החד ביותר שלה מאז טלטלת המכסים באפריל 2025

שלמה קרעי שר התקשורת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"לא יוכלו לסרב לפניות רה"מ": חדשות 12 עתרו לבג"ץ וחשפו שיחה בין השר קרעי למנכ"ל החדשות

בעתירה לבג"ץ טוענת חדשות 12 כי חוק התקשורת החדש נועד להחליש את עצמאות מערכי החדשות ולאפשר השפעה פוליטית על התוכן המשודר ● כזכור, בג"ץ הקפיא את כניסתם לתוקף של חלקים בחוק התקשורת שהיו אמורים להיכנס לתוקף באופן מיידי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בת"א: המניות הבטחוניות זינקו, נופר אנרג'י נפלה

ת"א 35 עלה ב-0.5%, מדד הביטחוניות עולה ב-4% ● אלקטרה נדל"ן השלימה את הגיוס, בהנחה של 13% ● ארי נדל"ן גייסה 455 מיליון שקל - צחי אבו השתתף בהנפקה ● נופר אנרג'י גייסה 250 מיליון שקל ממגדל ומנהלת משא ומתן לרכישת חלקה של הפניקס בפרויקט ריינדיר ● קרן ג'נריישן מעדכנת על הארכה נוספת של המגעים לרכישת שיכון ובינוי אנרגיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"הכול תלוי בטראמפ": כוננות שיא בישראל לקראת הסופ"ש

הנשיא טראמפ: "שוקל מתקפה מסיבית, גדולה יותר מכול מה שהיה בעבר - אני קרוב לקבל החלטה" ● על רקע המתיחות: מחר יתקיים דיון ביטחוני מצומצם אצל רה"מ • באיראן דווח על פיצוץ באי קשם שבמצר הורמוז ● פיגוע דקירה בשומרון: גבר נפצע קשה, שני מחבלים חוסלו ● ארה"ב השתמשה ב-B1 לראשונה מחידוש הלחימה ● עדכונים שוטפים 

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

חידוש ישראלי: כך ספינות עומדות להפוך לנושאות מל"טים

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אמיר יניב, סמנכ''ל פיתוח עסקי אלקטרה נדל''ן / צילום: אלדד רפאלי

סיבוב פרסה שני: אלקטרה נדל"ן השלימה את הגיוס שביטלה, בהנחה של 18%

אלקטרה נדל"ן, חברת מקבצי הדיור להשכרה בארה"ב, חתכה את המחיר שביקשה בהנפקה והשלימה הנפקת מניות בהיקף של 150 מיליון שקל, כ-6% ממניות החברה, מחברת הביטוח מנורה מבטחים ומשקיעים נוספים ●  אם ימומשו גם האופציות תקבל החברה 80 מיליון שקל נוספים

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי יורה לכל הכיוונים - מצרף מוסדיים ומקדם רכישת תחנת כוח

מתחילת השבוע הספיק ינאי לצרף לחברה את מנכ"לית אל על לשעבר דינה בן טל-גננסיה כדח"צ, להיכנס למו"מ עם בית ההשקעות מיטב על השקעה בנופר ישראל, ועם מגדל ביטוח להשקעה בנופר אירופה ● ובתוך כך לנסות לרכוש מהפניקס ומשקיעים נוספים את חלקן בתחנת הכח ריינדיר

שריפות ענק במערב אירופה / צילום: Associated Press, Armando Franca

שריפות ענק בספרד ובצרפת; עשרות אלפים יתפנו מבתיהם

בספרד הכריזה הממשלה על מצב חירום לאומי  ● הרשויות בדרום־מערב צרפת הורו על פינויים נרחבים נוספים לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

פרופ' אמנון שעשוע פורש מתפקיד מנכ"ל מובילאיי

מייסד מובילאיי, פרופ' אמנון שעשוע, הודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד המנכ"ל ● לאחר שימונה לו מחליף, שעשוע צפוי להמשיך לכהן כדירקטור, והדירקטוריון הציע לו להתמנות בהמשך ליו"ר ● שעשוע: "במשך כמעט שלושה עשורים, מובילאיי הייתה מפעל חיי; אני נותר מחויב עמוקות להצלחת החברה"

אילוסטרציה: shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; שבע המופלאות ביום הגרוע מאז אפריל 2025

נאסד"ק ירד ב-2% ● אלפאבית איבדה כ-320 מיליארד דולר בשווי שוק, טסלה 200 מיליארד ● מניות ענקיות הביטחון לוקהיד מרטין ו־RTX זינקו, דיווחו על צבר הזמנות גדול במיוחד ● מייסד ומנכ"ל מובילאיי, אמנון שעשוע הודיע על כוונתו לפרוש ● אינטל תדווח הלילה לאחר הנעילה ● היין היפני בשפל של 40 שנה בעיקר בגלל עליית מחירי האנרגיה ● מחיר הנפט חצה את רף ה-100 דולר

זום גלובלי / צילומים: AP, רויטרס - Tosei Kisanuki

אחרי שהודח, אורבן מנסה לחזור לשלטון בדלת האחורית

האיחוד האירופי שובר שיאי תעסוקת מהגרים ● אורבן לא ממהר לוותר על השלטון ומקים "תנועת התנגדות" לממשלה החדשה בהונגריה ● והניסיון היקר של אוסטריה להתנער מהיטלר ● זום גלובלי

סשימי דג ים בויניגרט חלפיניו / צילום: אסף קרלה

בנואמה האוכל הבוכרי זוכה לפרשנות תל אביבית

השף מושיקו אברהם, שגדל על דושפרה ומנטי, מביא את המטבח האוזבקי ל"נואמה" בגרסה עכשווית, מלאת חן ועומק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: באיראן עוד לא מוכנים לעסקה, מדברים איתם גם עכשיו

שני נרצחים בחוות גלעד, המחבל חוסל על ידי כוחות צה"ל ● שגרירות ארצות הברית בירושלים מודיעה כי עקב המתיחות הגוברת במזרח התיכון ופוטנציאל להסלמה בלתי צפויה - אזרחי ארצות הברית צריכים לנקוט זהירות, להישאר ערניים ולהיות מוכנים לביטולי טיסות אפשריים • טראמפ: רוסיה וסין הבטיחו לי שלא ימכרו נשק לאיראן • עדכונים שוטפים

עו''ד שוהם אבן / איור: גיל ג'יבלי

100 אלף שקל בבורקסים ועשרות תביעות: הפעילות הממוקדת של עו"ד שוהם אבן

במשך שנים הגיש שוהם אבן עשרות תביעות נגד עסקים כתובע פרטי, עד שקיבל רישיון עריכת דין והעלה הילוך ● במרכז העשייה עומדות תביעות ייצוגיות על משקל אריזות המזון והפרות של חוק הספאם ● תיקון חוק שעבר בקריאה ראשונה יאסור לתבוע פיצויים בתביעות אלו ויחייב פנייה מוקדמת לעסק ● המתנגדים טוענים לניצול המערכת המשפטית, אך עורך דינו הודף את הביקורת: "מדובר באכיפה אזרחית שהניבה מיליונים לציבור"

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

"אין היתכנות לנורמליזציה": מה עומד מאחורי הצעד המפתיע של טראמפ?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התנה היום במפתיע את הגרעין האזרחי לסעודיה בנורמליזציה עם ישראל, צעד שמעורר תמיהה בריאד ועלול להחריף את המתיחות מול וושינגטון ● לדברי ד"ר מיכל יערי, מומחית למדינות המפרץ מאוניברסיטת בן גוריון, הפניות החדות של הנשיא באשר לסוגיית הגרעין האזרחי בסעודיה "מעוררות לא מעט סימני שאלה"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

בית הנבחרים האמריקאי לטראמפ: סיים את המלחמה מול איראן

החלטת בית הנבחרים, שעברה ברוב דחוק לאחר שארבעה רפובליקנים הצטרפו לדמוקרטים, קוראת לטראמפ להפסיק את הלחימה מול איראן ללא אישור מפורש של הקונגרס ● ההצבעה מעמיקה את העימות בין הבית הלבן למחוקקים סביב סמכויות הנשיא, על רקע בקשת מימון של עשרות מיליארדי דולרים להמשך המלחמה

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

"דירה במתנה": הזוכה המאושרת בהגרלה והמסים שיכווצו לה את הזכייה

במסגרת המבצע הבטיחה חברת אנשי העיר כי אחד מכל 50 הרוכשים הראשונים שירכשו דירה באחד מהפרויקטים של החברה ברובעים 3 ו-4 בתל אביב, יזכה בדירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה, בשווי מוערך של כ־2.5 מיליון שקל ● במהלך תקופת המבצע נמכרו 13 דירות בפרויקטים שהשתתפו בו, בהיקף כולל של כ־112 מיליון שקל ובמחיר ממוצע של כ־75 אלף שקל למ"ר

פרויקט של אורתם סהר ומליבו בחריש, בשנת 2016 / צילום: תמר מצפי

תקדים: חילוט ערבויות בנקאיות בשל קריסת קבלן מזכה בהחזרי מע"מ במיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל את ערעורן של חברות הבנייה בפירוק "אורתם סהר" ו"מליבו", וקבע כי חילוט ערבויות ביצוע ובדק מפחית את מחיר העסקה המקורי לצורכי מס ● השופטת דחתה את עמדת רשות המסים, הזהירה מפני גביית כפל מס וחייבה את המדינה ב-75,000 שקל הוצאות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

התוצאות של אינטל מוכיחות: לא משתלם להמר נגד טראמפ

מניית אינטל הפכה לאחת ממניות הטכנולוגיה הצומחות של השנה האחרונה לאחר שזינקה בכ-326% וחצתה רף שווי שוק של חצי מיליארד דולר, הגבוה בהיסטוריה שלה אי פעם ● זוהי תמונת מראה לדוחות אלפאבית מאמש, שהוכיחו שענקיות התוכנה והענן רק מגדילות את מחויבותן לרכישת שבבים