גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת G: רק החרדים שומרים על אופטימיות כלכלית

מצביעי קדימה והעבודה פסימיים מאוד ביחס למצב הכלכלה ■ גם מצביעי הליכוד ומפלגות הימין פסימיים, אבל פחות ■ ורק החרדים שומרים על אופטימיות רגועה ■ מתי נוצרו החששות, והאם הם ישפיעו על תוצאות הבחירות? ■ בדיקת G

פסימיות. זו המילה אשר עומדת לאפיין את מערכת הבחירות של 2013 בכל מה שקשור לכלכלת ישראל, ומה שחשוב יותר, בכל מה שנוגע למצב הכלכלי האישי של אזרחיה. הנתונים הללו עולים מניתוח של "גלובס מחקרים" המסתמך על סקרים חודשיים שנערכים בקביעות מאז 1996 (ראו מטה הסבר מפורט על שיטת המדידה).

בעוד הפרשנים הפוליטיים עסוקים ב"אולמרטולוגיה", בספקולציות על השפעת הקשקשת האיראנית על הבחירות, במשמעות פרישתו של כחלון וכך הלאה, האזרחים מסתכלים זה כמה חודשים בדאגה גוברת על מה שצופן להם המצב הכלכלי. בנימין נתניהו טבע פעם את הביטוי "הם מפחדים", וגם אם זה היה בהקשר אחר, אין כמוהו כדי לתאר את התחושה ברחובות ביחס לעתיד המשק. הדאגה שם כבר חודשים רבים. היא התחילה כשנה לפני שהמפגינים שטפו את רחובות הערים בקיץ 2011. אלא שלפני כחצי שנה, במאי-יוני 2012, התחושה הפסימית החריפה מאוד. השחיקה של אמון האזרחים בכלכלה הפכה לצניחה של ממש.

הפעם האחרונה שבה נרשמה פסימיות כה עמוקה ביחס למשק וביחס למצב האישי, הייתה בתחילת 2009, ערב הבחירות הקודמות. אלא שאת מה שאירע אז ניתן לייחס למשבר הכלכלי והפיננסי שלאחר קריסת ליהמן ברדרס. מה גרם לכך בחודשים האחרונים? לדעתנו מדובר במספר אירועים שחברו כדי ליצור מצב ייחודי, שבו לא רק הציפיות ביחס למצב המשק הישראלי פסימיות, אלא גם נרשמת ירידה מהירה בביטחון הכלכלי האישי. שילוב כזה הוא נדיר מאז החל גלובס למדוד את אמון הצרכנים. ברשימה הגורמים האפשריים ישנו ריח המיתון המתקרב, רוחות המלחמה עם איראן שליבו הפוליטיקאים, ואולי גם ההבנה הגוברת שהבטחות הממשלה לשיפור המצב האישי אינן הולכות להתממש.

כיוון שכל זה מתרחש ערב הבחירות, צריך לשאול מי הם בדיוק האזרחים הדואגים, ואם ניתן למצוא הבדלים משמעותיים ביניהם על-פי עמדותיהם הפוליטיות; באיזו מידה מסתובבים מצביעי מפלגת העבודה חפויי ראש, ועד כמה מצביעי הליכוד אכן מאמינים שנתניהו יוביל אותנו בתוך חצי שנה לכלכלה צומחת.

מבט בעקומה

הגרפים שמובאים פה מציגים תשובות לשתי שאלות - מה יהיה מצב המשק בעוד חצי שנה, ומה יהיה מצבי הכלכלי האישי. הם מפולחים על-פי אופן ההצבעה בבחירות 2009. מצד אחד הם מציגים דפוס משותף לכולם, עם עליות ועם ירידות בארבע השנים האחרונות, ועם אותה "קפיצה מצוק של אמון" בחודש מאי. מצד שני, עוצמת ההערכות שונה מאוד לאור ההעדפות הפוליטיות.

כאשר מדברים על פסימיות, אין כמו מצביעי מפלגת העבודה ומצביעי קדימה. מדובר בפסימיות לגבי המשק וגם לגבי מצבם האישי. בעניין זה כדאי לציין את הדמיון שבפרופיל הפסימיות של שתי הקבוצות. אם יש פרשן פוליטי אשר חושב שדיבורים על כלכלה ועל חברה אינם מטרידים קבוצה זו, הרי ראוי לו שימשיך לעסוק באהוד אולמרט.

למעשה, רמת הפסימיות נטו של אנשי עבודה ושל אנשי קדימה, בכל מה שקשור לעתיד המשק, כפולה מזו של מצביעי הליכוד. אם הנתונים הללו מנבאים דפוסי הצבעה (ובישראל מוכת המצב הביטחוני קשה לקבוע מה ישפיע על הבחירות ממש עד היום המכריע), הרי הם רומזים שהמנדטים של קדימה יתחלקו בין מפלגות "רק לא ביבי".

אם משווים את מצביעי העבודה וקדימה לאלה של הליכוד, ההבדלים הם בעוצמת התחושות, ולא בכיוונן. זה חשוב כי ערב הבחירות של 2009 רמת הפסימיות, גם של אנשי ליכוד, דמתה מאוד לזו הקיימת כיום. נתניהו, אז באופוזיציה, הציג את עצמו כמי שהציל את המשק בשנת 2003. בין שהציבור התרשם מכך או לאו, מיד לאחר הבחירות הפסימיות נסוגה, והמאזן נטו של האופטימיות עלה בכל הקבוצות, פרט לאחת, בעשרות נקודות.

הקבוצה היחידה אשר המשיכה להציג באופן עקבי עמדה פסימית ביחס לעתיד המשק, כמעט לכל אורך ארבע השנים האחרונות, הייתה של מצביעי מפלגות השמאל. הם פשוט לא האמינו לנתניהו - לא לפני בחירתו לראשות הממשלה, וגם לא אחריה - שהוא יכול להביא את המשק הישראלי למצב יותר טוב. מה חושבים ה"סמולנים" כנראה לא הדיר שינה מעיניו של ראש הממשלה, אולם בהחלט נוצרה לו בעיה כאשר יתר הקבוצות, לרבות כותבי הטוקבקים, החלו להיות דומים ל"סמולנים" בפסימיות שלהם לגבי כלכלת ישראל.

מצביעי השמאל נבדלים ממצביעי העבודה וקדימה גם בהתייחסות למצב הכלכלי האישי. בניגוד לפסימיות שהציגו לאורך כל הקדנציה של הממשלה הנוכחית לגבי מצב המשק, בכל מה שקשור למצב הכלכלי האישי הם היו הרבה פחות נחרצים. אולי הם פסימיים כיום, אך פחות מאשר אנשי קדימה, ובוודאי פחות מאשר אנשי מפלגת העבודה.

אגב, בכל הקשור להערכות לגבי המצב הכלכלי האישי, אנשי הליכוד פסימיים, אם כי הרבה פחות ממה שהיו כאשר הם הצביעו בבחירות של 2009. הם גם פחות פסימיים ממצביעי העבודה וקדימה. המאזן נטו של מצביעי קדימה והעבודה הגיע לשפל של מתחת למינוס 15 נקודות אחוז, לעומת המאזן של מצביעי ליכוד שעומד על מינוס 4 נקודות אחוז, לעומת מינוס 20 ערב בחירות 2009.

התפיסה של מצביעי הליכוד דומה מאוד לזה של מצביעי מפלגות הימין הדתי, ובאופן לא מפתיע יש התאמה גדולה בין ההערכות של שתי הקבוצות.

לבסוף, מגיעים למצביעי המפלגות החרדיות. על-פי הנתונים המעודכנים, הם פסימיים כיום ביחס למצב המשק בעוד 6 חודשים, בערך באותן רמות כמו מצביעי הליכוד והימין הדתי. אלא שלאורך 4 השנים האחרונות הם הציגו תנודות גדולות יותר מהקבוצות האחרות. אך מה שאפיין את החרדים, עד למאי שעבר, היה אופטימיות ביחס למצב הכלכלי האישי, לעתים יותר מקבוצות אחרות. אולי זה נבע מאמונה בכוח עליון, אולי מאמונה בהסכמים קואליציוניים, אולי משניהם.

כך או כך, גם החרדים הגיעו אל "צוק האמון" בחודשים מאי ויוני, וגם אצלם יש ירידה חדה במאזן האופטימיות. אולם, להבדיל מכל הקבוצות האחרות במשק, גם לאחר ירידה זו, המאזן נטו של המצב הכלכלי האישי עדיין גבוה מאפס - הקבוצה היחידה שלא צללה אל מתחת לקו האפס. אך לא צריך לטעות במשמעויות שיש לנתון לגבי משפחות חרדיות; כאשר העתיד הכלכלי האישי מתחיל להיות מעורפל, יהיו שאלות אשר יישאלו, לפני הבחירות, וגם לאחריהן.

איך מדדנו?

הנתונים המופיעים כאן נלקחו מנתוני מדד אמון הצרכנים שמפרסם גלובס מחקרים מדי חודש מאז 1996. נתוני המדד נאספים פעם בחודש באמצעות סקר שעורך מכון סמית' בקרב 500 ישראלים, שהם מדגם מייצג של האוכלוסייה. הסקר כולל מספר שאלות לגבי ציפיות והערכות הציבור. בין היתר מתבקשים הנשאלים להעריך אם המצב הכלכלי יהיה טוב יותר, גרוע יותר או אותו דבר, בעוד שישה חודשים. שאלה נוספת מתייחסת למצבם הכלכלי האישי בעוד שישה חודשים.

כדי לאמוד את מידת האופטימיות או הפסימיות של הציבור, אנו מחשבים את ההפרש שבין שיעור האופטימיים לשיעור הפסימיים, בשתי השאלות. כאשר הנתון חיובי, יש אופטימיות נטו; ואילו כאשר הוא שלילי מודבר במאזן פסימי. כדי למנוע תנודות מקריות מדי חודש, אנו מחשבים את ממוצע המאזן לשלושה חודשים שמסתיימים בחודש החולף. הנתונים המופיעים כאן הם כולם ממוצעים נעים תלת-חודשיים.

חרדים

קדימה

ימין דתי

שמאל

ליכוד

עבודה

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות