גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת G: רק החרדים שומרים על אופטימיות כלכלית

מצביעי קדימה והעבודה פסימיים מאוד ביחס למצב הכלכלה ■ גם מצביעי הליכוד ומפלגות הימין פסימיים, אבל פחות ■ ורק החרדים שומרים על אופטימיות רגועה ■ מתי נוצרו החששות, והאם הם ישפיעו על תוצאות הבחירות? ■ בדיקת G

פסימיות. זו המילה אשר עומדת לאפיין את מערכת הבחירות של 2013 בכל מה שקשור לכלכלת ישראל, ומה שחשוב יותר, בכל מה שנוגע למצב הכלכלי האישי של אזרחיה. הנתונים הללו עולים מניתוח של "גלובס מחקרים" המסתמך על סקרים חודשיים שנערכים בקביעות מאז 1996 (ראו מטה הסבר מפורט על שיטת המדידה).

בעוד הפרשנים הפוליטיים עסוקים ב"אולמרטולוגיה", בספקולציות על השפעת הקשקשת האיראנית על הבחירות, במשמעות פרישתו של כחלון וכך הלאה, האזרחים מסתכלים זה כמה חודשים בדאגה גוברת על מה שצופן להם המצב הכלכלי. בנימין נתניהו טבע פעם את הביטוי "הם מפחדים", וגם אם זה היה בהקשר אחר, אין כמוהו כדי לתאר את התחושה ברחובות ביחס לעתיד המשק. הדאגה שם כבר חודשים רבים. היא התחילה כשנה לפני שהמפגינים שטפו את רחובות הערים בקיץ 2011. אלא שלפני כחצי שנה, במאי-יוני 2012, התחושה הפסימית החריפה מאוד. השחיקה של אמון האזרחים בכלכלה הפכה לצניחה של ממש.

הפעם האחרונה שבה נרשמה פסימיות כה עמוקה ביחס למשק וביחס למצב האישי, הייתה בתחילת 2009, ערב הבחירות הקודמות. אלא שאת מה שאירע אז ניתן לייחס למשבר הכלכלי והפיננסי שלאחר קריסת ליהמן ברדרס. מה גרם לכך בחודשים האחרונים? לדעתנו מדובר במספר אירועים שחברו כדי ליצור מצב ייחודי, שבו לא רק הציפיות ביחס למצב המשק הישראלי פסימיות, אלא גם נרשמת ירידה מהירה בביטחון הכלכלי האישי. שילוב כזה הוא נדיר מאז החל גלובס למדוד את אמון הצרכנים. ברשימה הגורמים האפשריים ישנו ריח המיתון המתקרב, רוחות המלחמה עם איראן שליבו הפוליטיקאים, ואולי גם ההבנה הגוברת שהבטחות הממשלה לשיפור המצב האישי אינן הולכות להתממש.

כיוון שכל זה מתרחש ערב הבחירות, צריך לשאול מי הם בדיוק האזרחים הדואגים, ואם ניתן למצוא הבדלים משמעותיים ביניהם על-פי עמדותיהם הפוליטיות; באיזו מידה מסתובבים מצביעי מפלגת העבודה חפויי ראש, ועד כמה מצביעי הליכוד אכן מאמינים שנתניהו יוביל אותנו בתוך חצי שנה לכלכלה צומחת.

מבט בעקומה

הגרפים שמובאים פה מציגים תשובות לשתי שאלות - מה יהיה מצב המשק בעוד חצי שנה, ומה יהיה מצבי הכלכלי האישי. הם מפולחים על-פי אופן ההצבעה בבחירות 2009. מצד אחד הם מציגים דפוס משותף לכולם, עם עליות ועם ירידות בארבע השנים האחרונות, ועם אותה "קפיצה מצוק של אמון" בחודש מאי. מצד שני, עוצמת ההערכות שונה מאוד לאור ההעדפות הפוליטיות.

כאשר מדברים על פסימיות, אין כמו מצביעי מפלגת העבודה ומצביעי קדימה. מדובר בפסימיות לגבי המשק וגם לגבי מצבם האישי. בעניין זה כדאי לציין את הדמיון שבפרופיל הפסימיות של שתי הקבוצות. אם יש פרשן פוליטי אשר חושב שדיבורים על כלכלה ועל חברה אינם מטרידים קבוצה זו, הרי ראוי לו שימשיך לעסוק באהוד אולמרט.

למעשה, רמת הפסימיות נטו של אנשי עבודה ושל אנשי קדימה, בכל מה שקשור לעתיד המשק, כפולה מזו של מצביעי הליכוד. אם הנתונים הללו מנבאים דפוסי הצבעה (ובישראל מוכת המצב הביטחוני קשה לקבוע מה ישפיע על הבחירות ממש עד היום המכריע), הרי הם רומזים שהמנדטים של קדימה יתחלקו בין מפלגות "רק לא ביבי".

אם משווים את מצביעי העבודה וקדימה לאלה של הליכוד, ההבדלים הם בעוצמת התחושות, ולא בכיוונן. זה חשוב כי ערב הבחירות של 2009 רמת הפסימיות, גם של אנשי ליכוד, דמתה מאוד לזו הקיימת כיום. נתניהו, אז באופוזיציה, הציג את עצמו כמי שהציל את המשק בשנת 2003. בין שהציבור התרשם מכך או לאו, מיד לאחר הבחירות הפסימיות נסוגה, והמאזן נטו של האופטימיות עלה בכל הקבוצות, פרט לאחת, בעשרות נקודות.

הקבוצה היחידה אשר המשיכה להציג באופן עקבי עמדה פסימית ביחס לעתיד המשק, כמעט לכל אורך ארבע השנים האחרונות, הייתה של מצביעי מפלגות השמאל. הם פשוט לא האמינו לנתניהו - לא לפני בחירתו לראשות הממשלה, וגם לא אחריה - שהוא יכול להביא את המשק הישראלי למצב יותר טוב. מה חושבים ה"סמולנים" כנראה לא הדיר שינה מעיניו של ראש הממשלה, אולם בהחלט נוצרה לו בעיה כאשר יתר הקבוצות, לרבות כותבי הטוקבקים, החלו להיות דומים ל"סמולנים" בפסימיות שלהם לגבי כלכלת ישראל.

מצביעי השמאל נבדלים ממצביעי העבודה וקדימה גם בהתייחסות למצב הכלכלי האישי. בניגוד לפסימיות שהציגו לאורך כל הקדנציה של הממשלה הנוכחית לגבי מצב המשק, בכל מה שקשור למצב הכלכלי האישי הם היו הרבה פחות נחרצים. אולי הם פסימיים כיום, אך פחות מאשר אנשי קדימה, ובוודאי פחות מאשר אנשי מפלגת העבודה.

אגב, בכל הקשור להערכות לגבי המצב הכלכלי האישי, אנשי הליכוד פסימיים, אם כי הרבה פחות ממה שהיו כאשר הם הצביעו בבחירות של 2009. הם גם פחות פסימיים ממצביעי העבודה וקדימה. המאזן נטו של מצביעי קדימה והעבודה הגיע לשפל של מתחת למינוס 15 נקודות אחוז, לעומת המאזן של מצביעי ליכוד שעומד על מינוס 4 נקודות אחוז, לעומת מינוס 20 ערב בחירות 2009.

התפיסה של מצביעי הליכוד דומה מאוד לזה של מצביעי מפלגות הימין הדתי, ובאופן לא מפתיע יש התאמה גדולה בין ההערכות של שתי הקבוצות.

לבסוף, מגיעים למצביעי המפלגות החרדיות. על-פי הנתונים המעודכנים, הם פסימיים כיום ביחס למצב המשק בעוד 6 חודשים, בערך באותן רמות כמו מצביעי הליכוד והימין הדתי. אלא שלאורך 4 השנים האחרונות הם הציגו תנודות גדולות יותר מהקבוצות האחרות. אך מה שאפיין את החרדים, עד למאי שעבר, היה אופטימיות ביחס למצב הכלכלי האישי, לעתים יותר מקבוצות אחרות. אולי זה נבע מאמונה בכוח עליון, אולי מאמונה בהסכמים קואליציוניים, אולי משניהם.

כך או כך, גם החרדים הגיעו אל "צוק האמון" בחודשים מאי ויוני, וגם אצלם יש ירידה חדה במאזן האופטימיות. אולם, להבדיל מכל הקבוצות האחרות במשק, גם לאחר ירידה זו, המאזן נטו של המצב הכלכלי האישי עדיין גבוה מאפס - הקבוצה היחידה שלא צללה אל מתחת לקו האפס. אך לא צריך לטעות במשמעויות שיש לנתון לגבי משפחות חרדיות; כאשר העתיד הכלכלי האישי מתחיל להיות מעורפל, יהיו שאלות אשר יישאלו, לפני הבחירות, וגם לאחריהן.

איך מדדנו?

הנתונים המופיעים כאן נלקחו מנתוני מדד אמון הצרכנים שמפרסם גלובס מחקרים מדי חודש מאז 1996. נתוני המדד נאספים פעם בחודש באמצעות סקר שעורך מכון סמית' בקרב 500 ישראלים, שהם מדגם מייצג של האוכלוסייה. הסקר כולל מספר שאלות לגבי ציפיות והערכות הציבור. בין היתר מתבקשים הנשאלים להעריך אם המצב הכלכלי יהיה טוב יותר, גרוע יותר או אותו דבר, בעוד שישה חודשים. שאלה נוספת מתייחסת למצבם הכלכלי האישי בעוד שישה חודשים.

כדי לאמוד את מידת האופטימיות או הפסימיות של הציבור, אנו מחשבים את ההפרש שבין שיעור האופטימיים לשיעור הפסימיים, בשתי השאלות. כאשר הנתון חיובי, יש אופטימיות נטו; ואילו כאשר הוא שלילי מודבר במאזן פסימי. כדי למנוע תנודות מקריות מדי חודש, אנו מחשבים את ממוצע המאזן לשלושה חודשים שמסתיימים בחודש החולף. הנתונים המופיעים כאן הם כולם ממוצעים נעים תלת-חודשיים.

חרדים

קדימה

ימין דתי

שמאל

ליכוד

עבודה

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות קלות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי  ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה