גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה תראו את מכבי ביום חמישי? איפה שתרצו

ההחלטה האסטרטגית שבזכותה השיגה מכבי ת"א כ-4 מיליון דולר מזכויות השידור של היורוליג העונה, דווקא בתקופה בה שוק התקשורת קורס

מי שנכנס ביום חמישי האחרון לאתרי הספורט המקומיים היה יכול לחשוב לרגע שסגרו כאן הכל והשאירו רק דבר אחד בעולם: מכבי ת"א. כולה מכבי ת"א פותחת עוד עונה אירופית, נגד יריבה ספרדית שירדה מנכסיה. אז מה ההסבר לשטיפת המוח? למטחי הארטילריה הצהובה מכל כיוון אפשרי?

הסיפור הוא כזה. באותו שבוע הצליחה מכבי לרשום הישג חסר תקדים כשמכרה את זכויות הניו-מדיה שלה לכל האתרים המובילים בישראל - וואלה, ynet, ONE וערוץ הספורט. כל אחד מהם הסכים לשלם כ-150 אלף דולר (!), וזה למרות שידעו שלא תהיה להם בלעדיות על השידורים. כולם ידעו שהאתרים היריבים יקבלו במקביל את אותו מוצר בדיוק - שידור ישיר של המשחקים והתקצירים באתר האינטרנט, ואפשרות לשדר את המשחקים באפליקציות בסמארטפונים ובטאבלטים.

***

במכבי זוכרים את הימים היפים של טרום עידן האינטרנט, כששוק התקשורת בישראל עוד נשם. אז הצליחו למכור את משחקי הקבוצה בטלוויזיה בעבור סכומי עתק של 7 מיליון דולר לעונה, שהיוו למעלה מ-50% מתקציב הקבוצה. הימים האלו נגמרו מזמן. בעונה שעברה מחירי הזכויות של מכבי בטלוויזיה, אחרי הקיזוז שלוקחת היורוליג, כבר צנחו אל סביבות ה-3 מיליון דולר.

ככל שמחירי הזכויות הלכו וירדו, מכבי הצליחה למצוא בכל שנה דרכים חדשות כדי להאכיל את המפלצת (בכל זאת, 20 מיליון דולר הוצאות). תאי צפייה בנוקיה, עוד אזורי לדים בחלק העליון בהיכל, התייקרות במנויים והכרטיסים, השתתפות באדריאטית. החיפוש אחר מקורות הכנסה נוספים הביא לשינוי גישה גם בעניין של הזכויות. "לעניין הזה קדמה החלטה אסטרטגית שלנו בקיץ", אומר גורם בקבוצה. "הבנו שזכויות הניו-מדיה יכולות להיות שוות הרבה מאוד כסף. במקום להסתמך רק על הכסף מטלוויזיה, הבנו שפירוק של חבילת השידורים לכמה גופים יגדיל משמעותית את ההכנסות שלנו".

***

ההחלטה האסטרטגית הוכיחה את עצמה. בסה"כ השיגה מכבי קרוב למיליון דולר עבור זכויות הניו מדיה וה-HD. וביחד עם ערוץ 10, שלקח את המשחקים בטלוויזיה (לפי מפתח של כ-100 אלף דולר למשחק בשני השלבים הראשונים), מכבי תגיע העונה לקרוב ל-4 מיליון דולר מזכויות שידור ביורוליג. כל זה בחבילה מפורקת - אינטרנט, סלולר, טלוויזיה "רגילה", טלוויזיה HD, רדיו - שמוחזקת על-ידי שישה גופי תקשורת שונים.

ההחלטה האסטרטגית הזאת היתה צריכה לעבור גם נקודה אחת רגישה. "במכבי הבינו שאין יותר עניין של סנטימנט, ועם כל הכבוד לערוץ הספורט שאיתו הם הולכים יד ביד שנים מטעמים מובנים (משפחת רקנאטי שמחזיקה בבעלות בערוץ הספורט, מחזיקה בבעלות של 40% במכבי ת"א) - בסוף זה הכל ביזנס", אומר גורם המקורב למו"מ. הפדרמנים, דייויד ודני, הם שהובילו את הקו של פירוק החבילות, כאשר המטרה היא להציע את הזכויות לכמה שיותר גופים ולמקסם את העניין מסחרית. שני המנכ"לים, דני פדרמן ואלי דריקס, עברו בין אתרי האינטרנט הגדולים והציעו את חבילת הניו-מדיה לכל המעוניין.

"אין ספק שהסיפור הזה יצר אי נעימות, בגלל שמשפחת רקנאטי רצתה את הזכויות של מכבי בערוץ הספורט בבלעדיות. אבל בסוף זה הכל עסק", אומר גורם במועדון. לאיזה מצב הגיעה הרגישות בין הפדרמנים לרקנאטים? "בוא נגיד שזה לא עבר לגמרי חלק. לרקנאטים, בעיקר לשי, היה קצת קשה לקבל את הגישה החדשה הזאת. אבל בסוף כולם מבינים שככה צריך להתנהל עסק".

עד כמה הלכו רחוק בעניין שינוי הגישה והעלמת הסנטימנט אפשר לראות מהמו"מ על זכויות ה-HD. בסביבת מכבי מודים כי אחרי שערוץ הספורט התמהמה יותר מדי עם המו"מ, הפדרמנים חזרו מגיחה אצל צ'רלטון "כשהם מחזיקים הצעה של חצי מליון דולר מצ'רלטון על זכויות ה-HD" (בצ'רלטון מעדיפים, משום מה, להכחיש: "לא היה ולא נברא").

למרות שקשה לראות שמצב כזה היה יכול להתרחש (לא בגלל שצ'רלטון לא ישמחו לשדר את מכבי ב-HD, כמו בגלל הפרת האיזון שאליו הגיעו שני הגופים הללו - ערוץ הספורט וצ'רלטון - אחרי שנים של זריקת בוץ), גורם המקורב לקבוצה אומר ש"הגישה החדשה הראתה שהפן העסקי הוא זה שקובע, ולא יהיה מצב שצ'רלטון יציעו יותר כסף ובגלל סנטימנטים מכבי יישארו תקועים עם פחות כסף".

ביום חמישי האחרון, ערב המשחק במלאגה, כל אתרי האינטרנט כבר חתמו/סיכמו עם מכבי. ערוץ הספורט היה האחרון שנשאר מאחור ממש עד חמישי בצהריים, שעות לפני המשחק. בסופו של דבר גם הוא נאלץ להצטרף לעגלה, והסכים לשלם כ-400 אלף דולר עבור הזכויות של הניו-מדיה, סכום תמורתו הוא קיבל גם את ה-HD.

***

לא רק מכירת הזכויות מכניסה למכבי כסף. העובדה שספונסרים נופלים שדודים לרגליה הביאה לכך שבכל עסקת זכויות שמכבי עושה, היא דואגת להשאיר לעצמה אפשרות נוספת: אחוזים ממכירת הפרסום במשחקים. כך למשל, לפי גורם המקורב לקבוצה, "ערוץ 10, מלבד הכסף ששילם למכבי עבור הזכויות, גם השאיר למכבי בסביבות 15% מזמן הפרסום במשחקים. כך שרק עבור הפרסום שמכבי תמכור בערוץ 10, היא תכניס לכיס עוד כ-300 אלף דולר העונה".

מה מרוויחים מזה אתרי האינטרנט ששילמו כל כך הרבה כסף עבור חשיפה שהיא לא בלעדית? והאם מכבי לא חוששת מפגיעה ברייטינג הטלוויזיוני בגלל אובר-חשיפה? העניין הזה כבר הוכח בשנים האחרונות, לפיו מוצר ספורט טוב לא נפגע בגלל "חשיפה מקבילה" באינטרנט. שידורים במקביל באינטרנט הם רק מוצר משלים ומייצר עוד עניין ולא גורע מהטלוויזיה. אפילו ב-NFL הסכימו לשדר את הסופרבול האחרון במקביל באינטרנט, אחרי שהבינו שאין לזה השפעה על הצפייה הטלוויזיונית המסורתית. גם אצל מכבי הדבר הזה הוכח. עובדה: עם כל הטרראם של השידור האינטרנטי (שהביא לאתרים הגדולים, על-פי בדיקות של אנשי מכבי, מעל 10,000 "יוניק יוזרס" בכל אתר שצפו במשחק), מכבי השיגה בחמישי האחרון רייטינג של 12.3% בערוץ 10. זה היה הרייטינג הכי גבוה שמכבי השיגה בחמש העונות האחרונות למשחק פתיחת עונה ביורוליג, ועלייה של כ-65% בהשוואה למשחק הפותח בשלוש העונות האחרונות.

"כולם מרוויחים מזה", אומר גורם בסביבת המועדון. "מכבי מרוויחה כסף, אתרי האינטרנט מרוויחים פרסטיז' ומרחיבים את השימוש בווידיאו שהוא המוצר הכי חשוב להם היום, וחיזוק השימוש באפליקציות. וגם המפרסמים מרוויחים: מה יותר טוב לספונסר שנכנס למכבי, שיודע שהוא אמנם משלם הרבה כסף ביחס לכל מקום אחר, אבל הוא נחשף בטלוויזיה בערוץ ברודקאסט, בכל ארבעת ערוצי האינטרנט הגדולים, ב-HD, בטאבלטים, בסלולר. בעצם, אין כמעט מקום או בית שמכבי לא נמצאת בו היום. רק תבחר".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב