גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שנפשתם: מניות הטייקונים המריאו עד 210% מיולי

על אף העליות שנרשמו במניותיהן של חברות ההחזקה באחרונה, עדיין מדובר בלא יותר מצמצום נזקים למשקיעים ■ אייל דבי מלאומי שוקי הון: "אם נסתכל על המניות הללו בטווח של 5 שנים, נצטרך זכוכית מגדלת כדי לראות את העלייה"

במהלך חודשי הקיץ בחרו רבים מהפעילים בשוק ההון להחתים דרכונים בנתב"ג ולנפוש בחו"ל, כשהם מותירים מאחור בורסה מדוכאת ומחזורי מסחר זעומים. מתברר שדווקא מסוף חודש יולי היה משתלם במיוחד לרכוש את מניותיהן החבוטות של חברות ההחזקה הממונפות שבשליטת "הטייקונים" המקומיים.

חברות ההחזקה הן חברות ממונפות אשראי, שלמעשה מהוות אופציה על נכס הבסיס (החברות התפעוליות שבהן הן מחזיקות), כך שאם זה רושם ירידה הן ירשמו ירידה חדה יותר, ולהיפך. סיטואציה כזו התרחשה במחצית הראשונה של השנה. כך, רוב חברות ההחזקה סבלו מירידות שערים חדות לאחר שנכסי הבסיס שאותם רכשו במינוף - חברות תקשורת, קמעונאות, נדל"ן ועוד - איבדו אחוזים רבים מערכם כתוצאה מרגולציה, החרפת התחרות, והמצב הכלכלי בעולם.

כאמור, לקראת סוף חודש יולי חלה תפנית, ומניותיהן של חברות תפעוליות רבות שינו כיוון. בגל העליות של השבועות האחרונים חלקן אף רשמו זינוקים דו ספרתיים. בשלב הזה, נכנס לפעולה המנוף של חברות ההחזקה שרשמו תשואה גבוהה, ובמקרים מסוימים אף תלת ספרתית מהתחתית שאליה הגיעו בחודשים האחרונים.

"אופציה בתחפושת"

הדוגמאות הבולטות ביותר למנוף זה הן חברות החזקה מתחום התקשורת. מניית בזק , שנשלטת בשרשור על ידי שאול אלוביץ', רשמה עלייה של 38% מסוף חודש יולי, מה שהביא לנסיקה של 210% בחברה האם שלה, בי קומיוניקיישנס . במקביל, חברת סלקום שבשליטת דסק"ש של נוחי דנקנר התאוששה מהירידה הגדולה שעברה עם כניסת המתחרים החדשים, ומסוף חודש יולי נסקה ב-87%. עלייה זו הצטרפה לעליות שנרשמו ביתר ההחזקות של דסק"ש (קרדיט סוויס, שופרסל, נכסים ובניין), מה שהביא לטיסה של 209% במניית החברה, תוך פחות משלושה חודשים.

"המניות של חברות ההחזקה הן למעשה אופציה בתחפושת", אומר ל"גלובס" אייל דבי, מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, "יש לך אפשרות להפסיד את כל ההשקעה שלך, או להרוויח מאות אחוזים כפי שראינו באחרונה. לכן, כמו באופציה, התנודתיות היא אדירה כי הנכס הוא עם סיכון אדיר".

למרות העליות הנאות, להערכת דבי מדובר בעיקר בצמצום נזקים למשקיעים. "אפשר לספור על יד אחת את המשקיעים שקנו בסוף חודש יולי, כשהמחירים היו בתחתית. אף אחד לא היה יכול לזהות את זה, ולפי המחירים של השוק כולם היו בפאניקה. בכלל, בראלי האחרון מעטים הרוויחו כסף, כי הרוב קנו את חברות ההחזקה לפני הרבה זמן, ומעטים רכשו אותן בתקופה האחרונה", הוא אומר.

- האם העליות החדות מוצדקות?

"גל העליות האחרון למעשה אומר שבעיני המשקיעים גדלה ההסתברות של חברות ההחזקה לצלוח את המשבר. המשקיעים שנתנו בעבר הסתברות נמוכה ליכולת הזו, חושבים כעת שההערכה שלהם הייתה מוגזמת לשלילה.

"מבחינה כלכלית, אין יכולת להעריך חברות החזקה, זה כמו לשקול פיל במאזניים של שען", מוסיף דבי, ומביא כדוגמה את תחום הנדל"ן - גם חברות החזקה הממוקדות בתחום זה, כגון אפריקה ישראל ואלביט הדמיה, רשמו עליות שערים חדות בתקופה האחרונה.

"אם לחברה יש בניינים ששוויים מוערך ב-100, ומולם יש חוב בגובה 98, שווי האקוויטי של החברה עומד על 2. מספיק ששווי הנכסים יעלה ל-102 בשביל שהשווי של החברה יעלה ל-4, והמשקיע ירשום עלייה של 100%. לכן, העליות התלת ספרתיות הללו שאנחנו רואים הן שבריריות מאוד", הוא אומר.

- כדאי להיכנס היום להשקעה במניות חברות ההחזקה?

"העניין הזה בינארי - אם החברות לא יגיעו לחדלות פירעון יהיה רווח פנומנלי, ואם הן לא ישרדו ההפסד יהיה גבוה. העליות האחרונות לא אמורות לשנות במילימטר את ההחלטה אם להשקיע או לא. אם מישהו חשב לפני העליות האלה שהחברות כן יצלחו את המשבר - זה עדיין מחיר אידאלי; אם הוא מעריך שהן לא יצלחו את המשבר - גם המחיר בתחתית הוא לא ריאלי".

רוב חברות ההחזקה הנפיקו בשנות הגאות אגרות חוב, אשר מימנו את הרכישות, או אם תרצו את ההרפתקאות של בעלי השליטה. הירידה בערך הנכסים שלהן בשנים האחרונות גרם לכך שהמשקיעים חוששים שלא רק ההון יימחק, אלא שלחברות לא יהיה תזרים מספק על מנת להחזיר את חובן. חשש זה גורם לכך שרוב אגרות החוב של חברות ההחזקה נסחרות בתשואה דו ספרתית.

"נגד אג"ח קונצרניות"

- למשקיע אוהב סיכון עדיף להשקיע באג"ח או במניה של חברת החזקה?

"השאלה הזו רלוונטית לכל השוק. רוב המשקיעים הם שונאי סיכון ולכן הם אוהבים אג"ח. אלא שבתקופה האחרונה יש תופעה מאוד מעניינת, והתחלופה בין סיכון לתשואה באג"ח הקונצרניות השתבשה.

"באופן מסורתי, מי שמשקיע באג"ח, לא בונה על רווחי הון", מוסיף דבי, "באופן עקרוני משקיע רוכש אג"ח כי הוא נותן תזרים קבוע דרך הריבית השוטפת. מי שבונה על השבחה ורווחי הון, רוכש מניות. מחצית שוק האג"ח הקונצרניות היום נסחר בתשואה דו ספרתית, מה שאומר שהשוק חושש שהחברות ילכו להסדרי חוב ול'תספורות'. היום אף אחד לא קונה אג"ח של חברת החזקה שנסחרת בתשואה של 20% בשביל שתשלם לו את הריבית. מי שמשקיע באג"ח עושה זאת מתוך כוונה שהחברות יצלחו את המשבר ויהיה רווח הון. האג"ח הפכו למניות של פעם, והסיכון בהן לא קטן משל המניות.

"זו הסיבה שכיום אני נגד אג"ח קונצרניות. מה שפעם היה לך באג"ח - תשואה לא גבוהה וסיכון נמוך - לא קיים יותר. אם אתה אוהב סיכון ומאמין שהחברות יצלחו את המשבר, לך על המניות ולא על האג"ח. במניות התשואה תהיה הרבה יותר גבוהה, בלי הרבה יותר סיכון", הוא מסכם.

צריך להדגיש כי למרות העליות החדות שנרשמו בתקופה האחרונה, רוב חברות ההחזקה צריכות לבצע מהלך משמעותי נוסף על מנת להגיע לשערים שבהם נסחרו בתחילת השנה; על אחת כמה וכמה חזרה למחירי השיא שבהם נסחרו טרם המשבר הכלכלי.

- יש סיכוי שנראה את חברות ההחזקה מגיעות לשערים טרם המשבר?

"התרחיש שבו חברות ההחזקה יחזרו לרמות מחיר שבהן נסחרו בשנת 2007 הוא קלוש, כיוון שחלו מאז שינויים לרעה בנכסי הבסיס. כשמתסכלים במבט רחב יותר, כל עליות השערים האלה הן סערה בכוס מים. אם נסתכל על גרף המניות הללו 5 שנים אחורה, נצטרך זכוכית מגדלת כדי לראות את העלייה. במונחי הטווח הארוך, העלייה האחרונה היא חסרת משמעות. המניות הללו ירדו ברובן ב-95% מהשיא, כך שגם אם הן הכפילו את ערכן כעת, עדיין מדובר בירידה של 90%", אומר דבי.

הראלי של חברות האחזקה

מניות חברות האחזקה

עוד כתבות

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות