גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שנפשתם: מניות הטייקונים המריאו עד 210% מיולי

על אף העליות שנרשמו במניותיהן של חברות ההחזקה באחרונה, עדיין מדובר בלא יותר מצמצום נזקים למשקיעים ■ אייל דבי מלאומי שוקי הון: "אם נסתכל על המניות הללו בטווח של 5 שנים, נצטרך זכוכית מגדלת כדי לראות את העלייה"

במהלך חודשי הקיץ בחרו רבים מהפעילים בשוק ההון להחתים דרכונים בנתב"ג ולנפוש בחו"ל, כשהם מותירים מאחור בורסה מדוכאת ומחזורי מסחר זעומים. מתברר שדווקא מסוף חודש יולי היה משתלם במיוחד לרכוש את מניותיהן החבוטות של חברות ההחזקה הממונפות שבשליטת "הטייקונים" המקומיים.

חברות ההחזקה הן חברות ממונפות אשראי, שלמעשה מהוות אופציה על נכס הבסיס (החברות התפעוליות שבהן הן מחזיקות), כך שאם זה רושם ירידה הן ירשמו ירידה חדה יותר, ולהיפך. סיטואציה כזו התרחשה במחצית הראשונה של השנה. כך, רוב חברות ההחזקה סבלו מירידות שערים חדות לאחר שנכסי הבסיס שאותם רכשו במינוף - חברות תקשורת, קמעונאות, נדל"ן ועוד - איבדו אחוזים רבים מערכם כתוצאה מרגולציה, החרפת התחרות, והמצב הכלכלי בעולם.

כאמור, לקראת סוף חודש יולי חלה תפנית, ומניותיהן של חברות תפעוליות רבות שינו כיוון. בגל העליות של השבועות האחרונים חלקן אף רשמו זינוקים דו ספרתיים. בשלב הזה, נכנס לפעולה המנוף של חברות ההחזקה שרשמו תשואה גבוהה, ובמקרים מסוימים אף תלת ספרתית מהתחתית שאליה הגיעו בחודשים האחרונים.

"אופציה בתחפושת"

הדוגמאות הבולטות ביותר למנוף זה הן חברות החזקה מתחום התקשורת. מניית בזק , שנשלטת בשרשור על ידי שאול אלוביץ', רשמה עלייה של 38% מסוף חודש יולי, מה שהביא לנסיקה של 210% בחברה האם שלה, בי קומיוניקיישנס . במקביל, חברת סלקום שבשליטת דסק"ש של נוחי דנקנר התאוששה מהירידה הגדולה שעברה עם כניסת המתחרים החדשים, ומסוף חודש יולי נסקה ב-87%. עלייה זו הצטרפה לעליות שנרשמו ביתר ההחזקות של דסק"ש (קרדיט סוויס, שופרסל, נכסים ובניין), מה שהביא לטיסה של 209% במניית החברה, תוך פחות משלושה חודשים.

"המניות של חברות ההחזקה הן למעשה אופציה בתחפושת", אומר ל"גלובס" אייל דבי, מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, "יש לך אפשרות להפסיד את כל ההשקעה שלך, או להרוויח מאות אחוזים כפי שראינו באחרונה. לכן, כמו באופציה, התנודתיות היא אדירה כי הנכס הוא עם סיכון אדיר".

למרות העליות הנאות, להערכת דבי מדובר בעיקר בצמצום נזקים למשקיעים. "אפשר לספור על יד אחת את המשקיעים שקנו בסוף חודש יולי, כשהמחירים היו בתחתית. אף אחד לא היה יכול לזהות את זה, ולפי המחירים של השוק כולם היו בפאניקה. בכלל, בראלי האחרון מעטים הרוויחו כסף, כי הרוב קנו את חברות ההחזקה לפני הרבה זמן, ומעטים רכשו אותן בתקופה האחרונה", הוא אומר.

- האם העליות החדות מוצדקות?

"גל העליות האחרון למעשה אומר שבעיני המשקיעים גדלה ההסתברות של חברות ההחזקה לצלוח את המשבר. המשקיעים שנתנו בעבר הסתברות נמוכה ליכולת הזו, חושבים כעת שההערכה שלהם הייתה מוגזמת לשלילה.

"מבחינה כלכלית, אין יכולת להעריך חברות החזקה, זה כמו לשקול פיל במאזניים של שען", מוסיף דבי, ומביא כדוגמה את תחום הנדל"ן - גם חברות החזקה הממוקדות בתחום זה, כגון אפריקה ישראל ואלביט הדמיה, רשמו עליות שערים חדות בתקופה האחרונה.

"אם לחברה יש בניינים ששוויים מוערך ב-100, ומולם יש חוב בגובה 98, שווי האקוויטי של החברה עומד על 2. מספיק ששווי הנכסים יעלה ל-102 בשביל שהשווי של החברה יעלה ל-4, והמשקיע ירשום עלייה של 100%. לכן, העליות התלת ספרתיות הללו שאנחנו רואים הן שבריריות מאוד", הוא אומר.

- כדאי להיכנס היום להשקעה במניות חברות ההחזקה?

"העניין הזה בינארי - אם החברות לא יגיעו לחדלות פירעון יהיה רווח פנומנלי, ואם הן לא ישרדו ההפסד יהיה גבוה. העליות האחרונות לא אמורות לשנות במילימטר את ההחלטה אם להשקיע או לא. אם מישהו חשב לפני העליות האלה שהחברות כן יצלחו את המשבר - זה עדיין מחיר אידאלי; אם הוא מעריך שהן לא יצלחו את המשבר - גם המחיר בתחתית הוא לא ריאלי".

רוב חברות ההחזקה הנפיקו בשנות הגאות אגרות חוב, אשר מימנו את הרכישות, או אם תרצו את ההרפתקאות של בעלי השליטה. הירידה בערך הנכסים שלהן בשנים האחרונות גרם לכך שהמשקיעים חוששים שלא רק ההון יימחק, אלא שלחברות לא יהיה תזרים מספק על מנת להחזיר את חובן. חשש זה גורם לכך שרוב אגרות החוב של חברות ההחזקה נסחרות בתשואה דו ספרתית.

"נגד אג"ח קונצרניות"

- למשקיע אוהב סיכון עדיף להשקיע באג"ח או במניה של חברת החזקה?

"השאלה הזו רלוונטית לכל השוק. רוב המשקיעים הם שונאי סיכון ולכן הם אוהבים אג"ח. אלא שבתקופה האחרונה יש תופעה מאוד מעניינת, והתחלופה בין סיכון לתשואה באג"ח הקונצרניות השתבשה.

"באופן מסורתי, מי שמשקיע באג"ח, לא בונה על רווחי הון", מוסיף דבי, "באופן עקרוני משקיע רוכש אג"ח כי הוא נותן תזרים קבוע דרך הריבית השוטפת. מי שבונה על השבחה ורווחי הון, רוכש מניות. מחצית שוק האג"ח הקונצרניות היום נסחר בתשואה דו ספרתית, מה שאומר שהשוק חושש שהחברות ילכו להסדרי חוב ול'תספורות'. היום אף אחד לא קונה אג"ח של חברת החזקה שנסחרת בתשואה של 20% בשביל שתשלם לו את הריבית. מי שמשקיע באג"ח עושה זאת מתוך כוונה שהחברות יצלחו את המשבר ויהיה רווח הון. האג"ח הפכו למניות של פעם, והסיכון בהן לא קטן משל המניות.

"זו הסיבה שכיום אני נגד אג"ח קונצרניות. מה שפעם היה לך באג"ח - תשואה לא גבוהה וסיכון נמוך - לא קיים יותר. אם אתה אוהב סיכון ומאמין שהחברות יצלחו את המשבר, לך על המניות ולא על האג"ח. במניות התשואה תהיה הרבה יותר גבוהה, בלי הרבה יותר סיכון", הוא מסכם.

צריך להדגיש כי למרות העליות החדות שנרשמו בתקופה האחרונה, רוב חברות ההחזקה צריכות לבצע מהלך משמעותי נוסף על מנת להגיע לשערים שבהם נסחרו בתחילת השנה; על אחת כמה וכמה חזרה למחירי השיא שבהם נסחרו טרם המשבר הכלכלי.

- יש סיכוי שנראה את חברות ההחזקה מגיעות לשערים טרם המשבר?

"התרחיש שבו חברות ההחזקה יחזרו לרמות מחיר שבהן נסחרו בשנת 2007 הוא קלוש, כיוון שחלו מאז שינויים לרעה בנכסי הבסיס. כשמתסכלים במבט רחב יותר, כל עליות השערים האלה הן סערה בכוס מים. אם נסתכל על גרף המניות הללו 5 שנים אחורה, נצטרך זכוכית מגדלת כדי לראות את העלייה. במונחי הטווח הארוך, העלייה האחרונה היא חסרת משמעות. המניות הללו ירדו ברובן ב-95% מהשיא, כך שגם אם הן הכפילו את ערכן כעת, עדיין מדובר בירידה של 90%", אומר דבי.

הראלי של חברות האחזקה

מניות חברות האחזקה

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם