גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו מתווכחים על הפסיכומטרי, הסינים פיצחו את הנוסחה

למה האוניברסיטאות לא מסתפקות בבגרות? ■ כמה המדינה חוסכת מסינון מועמדים ללימודים? ■ והאם יש אמת בטענות להטיה תרבותית?

9 דברים על פסיכומטרי.

1. איך התקבלו ללימודים לפני הפסיכומטרי?

עד תחילת שנות השמונים, המבקשים ללמוד באוניברסיטאות בארץ נדרשו להציג ציונים של מבחני בגרות בלבד. בחוגים מסוימים, ביקשו מהמועמדים לגשת גם לבחינות בקיאות באנגלית או במתמטיקה. רק ב-1982 החלו להשתמש בהדרגה במבחן הפסיכומטרי.

פרופ' עמי וולנסקי, מרצה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה, החוקר מדיניות חינוך והשכלה גבוהה, מספר איך התחיל הכול: "בשנות השמונים, כדי לאפשר לאוכלוסיות מסוימות לסיים י"ב, הוסיפו לצד מקצועות החובה - אנגלית, עברית, מתמטיקה, היסטוריה וגיאוגרפיה ותנ"ך - מקצועות בחירה שנועדו לקרב את התלמידים ללימודים. הגמישות הגבוהה שנוצרה בבתי הספר העל-יסודיים הביאה לכך ששיעור הממשיכים מכיתה י' ל-י"א גדל ב-20%, שיעור המסיימים כיתה י"ב גדל אף הוא ב-20%, וגם שיעור הזכאים לתעודת בגרות עשה קפיצה גדולה. כתוצאה מכך, דרשו האוניברסיטאות ממשרד החינוך אחידות במבנה בחינות הבגרות, ולא - יקיימו בחינות משלהן". ב-1982 הן אכן התחילו לעשות זאת.

2. למה הביא הפסיכומטרי לירידה במעמד המורים?

"מי שפיתחו את המבחן הפסיכומטרי אמרו שהשילוב בין ציוני הבגרות לבין הפסיכומטרי מגביר את תוקף הניבוי של ההצלחה בלימודים, ועל בסיס הטענה הזאת התנהל העסק עשרים שנה", מספר וולנסקי, "אך בשלב מסוים המבחן הפך להיות דומיננטי כל כך, עד שהכתיב לבתי הספר מציאות אחרת - הם הכניסו קורסי הכנה בתשלום, שאמנם לא היו חובה, אך היו מעין מסר שהם העבירו לתלמידים".

במקביל, מחלקות באוניברסיטאות החלו לתת משקל גבוה יותר לציון הפסיכומטרי לעומת ציוני הבגרות. פעם היחס היה חצי-חצי, אך בתחילת שנות האלפיים כבר נתן החוג לכלכלה באוניברסיטה העברית לפסיכומטרי משקל של 75%. "התוצאה היא שהסמכות של המורים כלפי התלמידים החלה להידחק", טוען וולנסקי, "מרוב כבוד לאוניברסיטאות, פגעו במעמד המורה. אנחנו בוכים שנים ארוכות על מעמד המורים, אבל במו ידינו אנחנו מצליפים בהם ומצמצמים את המשקל שלהם בהערכת התלמידים ל-50% בלבד".

3. כמה נקודות שווה תוספת של 20 אלף דולר בהכנסה?

ציון הבחינה הפסיכומטרית נמצא בקורלציה ברורה למצב הכלכלי של המועמד. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מודד את המצב הכלכלי על סולם שנע מ-1 (נמוך בהרבה מהממוצע) ל-6 (גבוה בהרבה מהממוצע). במצב כלכלי 1 נמצאים 3.6% מהנבחנים, והציון הממוצע שלהם הוא 483, נמוך ב-51 נקודות מהממוצע הארצי (534). במצב כלכלי 6, הגבוה ביותר, נמצאים 1.3% מהנבחנים, והציון הממוצע שלהם הוא 591 - גבוה ב-57 נקודות מהממוצע הארצי.

מחקר שנעשה בארה"ב הראה אף הוא התאמה הדוקה בין מצבו הכלכלי של משפחת הנבחן לציון שלו בבחינה המקבילה לפסיכומטרי בארץ: נבחנים שהכנסת משפחתם עמדה על פחות מ-20 אלף דולר בשנה קיבלו ציון ממוצע של 1,310 נקודות (הציון נע בין 600 ל-2,400), ואילו נבחנים שמשפחתם נהנית מהכנסה של 200 אלף דולר בשנה השיגו ציון ממוצע של 1,715 נקודות. חישוב אחר הראה שכל תוספת של 20 אלף דולר להכנסה המשפחתית שווה 40 נקודות בציון, בממוצע כמובן.

הוויכוח בעניין הזה נותר בעינו: חלק טוענים שכסף פשוט קונה חינוך טוב יותר, ואחרים טוענים שילדים ממשפחות עשירות נהנים מעושר תרבותי המסייע להם להצליח במבחן.

4. למה נאלץ השר כחלון ללמוד בחוג למדע המדינה?

לאורך השנים טענו קבוצות שונות באוכלוסייה שהמבחן הפסיכומטרי סובל מהטיות שונות ולכן הוא מפחית את סיכויי ההתקבלות שלהן ללימודים. בין הטוענים לקיפוח היו עיוורים, שנאלצים להיעזר באדם אחר שיכתוב עבורם את המבחן - דבר המקשה עליהם; עולים חדשים; אנשים מבוגרים יותר, בסביבות גיל 40, ואנשי הפריפריה, שנציגיהם חוזרים וטוענים שהמבחן מוטה לרעתם.

ב-2003 אמר משה כחלון (היום שר התקשורת והרווחה) בדיון בכנסת: "גם אני מנפגעי המבחן הפסיכומטרי. היה לי מאוד קשה לעבור אותו בציון גבוה כדי להגיע ללימודי משפטים. לכן התחלתי בלימודי מדעי המדינה באונ' חיפה... אני הגעתי מגבעת אולגה, ושם לא בדיוק למדתי מה צריך לענות במבחנים הפסיכומטריים. כל הנושא הוא תרבותי, ערכי. צריך להיות מנגנון אחר שיאפשר להם כניסה".

גם במגזר הערבי טענו לקיפוח, ולא במקרה: הציון הממוצע במבחן בעברית עמד בשנת 2011 על 566, ואילו בערבית על מאה נקודות פחות - 466 בלבד.

5. האם חיבור ארוך עדיף על חיבור נכון?

החידוש האחרון - הוספת חיבור לבחינה - חיזק את הטענות להטיה תרבותית. במועד הראשון שבו הונהג נרשמה ירידה קלה במספר הנרשמים - אלה כנראה רצו לחכות ולראות מה יקרה. נראה שיש יסוד לחששות: מחקר שנערך באוניברסיטת MIT ב-2005 מצא כי החיבורים הארוכים יותר זכו לציונים גבוהים יותר, גם אם היו בהם טעויות עובדתיות.

אבל אוריאל בן עמי, דובר המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, דוחה את הטענות: "מאז שהפסיכומטרי קיים יש טענות נגדו על הטיה תרבותית, אבל הטענות נגד החיבור אינן נכונות, וגם הטקסטים של החלק המילולי לא מחייבים ידע תרבותי מסוים. הפסיכומטרי מדבר שפה אקדמית. כשסטודנט מגיע לאקדמיה ידרשו ממנו אמות מידה מסוימות, כישורי למידה מסוימים".

6. למה לא לאפשר שנה ראשונה לכולם?

בראשית שנות האלפיים הוחלט לבצע את הניסוי הבא במשך שלוש שנים: מועמד ללימודים יוכל לבחור בין קבלה על סמך ציוני הבגרות והפסיכומטרי לבין קבלה על סמך ציון מצרף, שבו תוצאות בחינת הבגרות (ללא ציון מגן) במקצועות מתימטיקה, אנגלית, שפה (עברית או ערבית) והיסטוריה. "התברר שהפערים בניבוי בין שתי האפשרויות היו קטנים מאוד", אומר פרופ' עמי וולנסקי, "אבל ראשי האוניברסיטאות ביקשו לבטל את הניסוי הזה לאחר שנה אחת בלבד. ב-2003 הוא ירד מהפרק".

מדוע הניסוי בוטל במהירות כזאת? התשובה תלויה בנשאל. "ההחלטה הזאת של ראשי האוניברסיטאות נגועה בגזענות", אמר בשעתו ח"כ אחמד טיבי בכנסת.

"הטענה המרכזית הייתה שזה יוצר היצף של מועמדים מהמגזר הערבי, בעיקר ללימודי רפואה או ללימודים פרא-רפואיים, ובהקשר זה היה מי שהזכיר את נושא ההעתקות בבחינות במגזר הערבי, כך שאי אפשר לקבלם רק על סמך התוצאות במבחנים", אומר וולנסקי בזהירות (ממוצע הציונים בבגרויות במגזר הערבי עומד על 89, גבוה בשתי נקודות מאשר במגזר היהודי), "אבל אלה דברים שגם אם הם נכונים צריך להתמודד איתם ברמה המקצועית".

במרכז הארצי לבחינות ולהערכה מציינים שהשנה הראשונה באוניברסיטה היא כלי ניבוי לא פחות טוב מהפסיכומטרי של הצלחה בלימודים, ואכן הועלתה בזמנו הצעה ששנה א' תהיה פתוחה לכול. אלא שיש כאן שאלה של עלות. "עשינו בדיקת עלות, והמשמעות של זה בשנת 98' הייתה 880 מיליון שקל", אומר וולנסקי. "נוסף להיבט הכלכלי, זה גורם נזק גם לסטודנט שהתקבל ללימודים ונזרק בסוף השנה הראשונה. אנחנו לא רוצים ליצור צלקת אצל התלמידים".

7. כמה כסף מגלגלת תעשיית קורסי ההכנה?

הפסיכומטרי חוסך אולי למדינה מאות מיליוני שקלים, אבל מעלה את ההוצאות של המועמדים ללימודים. "הוא מכביד על הכיס ומגדיל מאוד את ההוצאה הפרטית לחינוך", אומר וולנסקי. ההוצאה הפרטית לחינוך הסתכמה בשנה שעברה ב-14 מיליארד שקל, יותר מחמישית מההוצאה הלאומית לחינוך. "הפרדוקס הוא שגם מכללות מאמצות את הפסיכומטרי, מטעמי יוקרה, כי הן אומרות, 'אם זה טוב לאוניברסיטאות, זה צריך להיות טוב גם לנו'".

אז כמה כסף מגלגלת התעשייה? את הפסיכומטרי מארגן המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, מלכ"ר עצמאי שכל תקציבו מגיע מדמי ההרשמה לבחינות. ב-2011 עלתה בחינה 510 שקל (השנה כבר עלה מחירה ל-530), ובאותה שנה נבחנו 76,395 איש. מכאן שהפסיכומטרי לבדו (לא כולל בחינות אחרות שהמרכז עורך) מכניס למרכז כ-39 מיליון שקל בשנה.

אבל זה רק חלק קטן מהתעשייה. לפי נתוני המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, 87% מהנבחנים בעשור האחרון התכוננו לבחינה באמצעות קורס הכנה. מחירי הקורסים משתנים, ויש הנחות לתלמידי בתי ספר ולחיילים משוחררים, אבל המחיר מתחיל ב-4,000 ויכול להגיע גם ל-8,000 שקל. אם נניח שקורס ממוצע עולה כ-5,000 שקל, וכ-87% מהנבחנים בפעם הראשונה (61%) לומדים בו, נגיע ל-235 מיליון שקל. זו כמובן הערכת חסר, שאינה מביאה בחשבון קורסים יקרים יותר, תלמידים שחוזרים על קורס פעם נוספת בתשלום חלקי או מלא, שיעורים פרטיים, ועוד.

8. למה מבחן חוזר יעיל יותר מקורס לשיפור הציון?

"לפני שנים אחדות בדקנו את זה, והיחס בין התוצאה בלימוד עצמי לבין התוצאה לאחר קורס הוא בסדר גודל של שבע עד תשע נקודות בסך הכול", אומר בן עמי. "אבל מהממצאים שלנו, אלה שלא עושים את הקורס הם ממילא המצטיינים - אלה שלא צריכים את הקורסים".

כדי להשיג שיפור כזה זול יותר לגשת לפסיכומטרי פעם נוספת. בממוצע, בחינה חוזרת משפרת את הציון ב-47 נקודות. "בפעם הראשונה יש גם אלמנט של התרגשות, שיורד בהרבה בפעם השנייה שניגשים", אומר בן עמי.

הדיון על יעילות קורסי ההכנה ומחירם מתנהל גם בארה"ב, שבה המבקשים להתקבל לקולג'ים צריכים לעבור מבחן SAT או מבחן ACT, המקביל לו (מבחנים במתמטיקה, הבנת הנקרא וכתיבה). מחירי הקורסים שם נעים בין כמה מאות דולרים ל-4,000 דולר, ובנייר עמדה שפרסמה ב-2009 ה-National Association for College Admission Counseling, נכתב שהיא "מודאגת מחוסר השוויון שעלול להיגרם מהגישה הבלתי שוויונית למקורות ההכנה".

ובאשר ליעילות - מחקר שנערך בארה"ב ב-2009 מצא שלהכנה למבחן יש השפעה חיובית אבל קטנה. בעוד מכוני ההכנה מתהדרים בהעלאת הציון ב-100 נקודות ויותר במבחן SAT, המחקר הראה שהוא העלה את הממוצע ב-30 נקודות בלבד.

9. איך פיצחו הסינים את הקוד האמריקני?

יותר מ-20 אלף סינים ניגשו ב-2011 לבחינות SAT בסין במטרה להתקבל ללימודים בקולג' בארה"ב ולהצטרף לעשרות אלפי הסינים שכבר לומדים שם. ככל הנראה הם מתכוננים היטב: דיקן לענייני קבלה באוניברסיטת וירג'יניה אמר בשנה שעברה ל"ביזנסוויק" כי "הם פיצחו את הקוד". 1,200 הנבחנים שביקשו להתקבל לאוניברסיטה שלו השיגו 610 מתוך 800 בחלק של הבנת הנקרא, ו-670 בכתיבה, לעומת ממוצע של 641 בקריאה ו-650 בכתיבה בקרב המועמדים האמריקנים. במתמטיקה הם השיגו 783 בממוצע, לעומת ממוצע של 669 בקרב התלמידים האמריקנים. מחקרים אחרים מראים שבעוד שמתימטיקה הסינים מצליחים יפה, באנגלית הם מתקשים. ובכל זאת, הם מתאמצים מאוד, משום שבסין קשה עוד יותר להתקבל: לסינים יש מבחן כניסה משלהם, הגאו-קאו, שנערך פעם בשנה ונמשך שלושה ימים. גם הגאו-קאו אמור להיות חופשי מהטיות תרבותיות או כלכליות, אבל באורח פלא גם בו מצליחים יותר התיכוניסטים הסינים שבאים ממשפחות עשירות יותר, ואלו שמתגוררים בערים הגדולות.

ציון

מחיר

עוד כתבות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה