גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לטיפול המדינה: צריך לדאוג להסדרה ביחסי שוכר-משכיר

עם פתיחת השנה האקדמית, ולפני שחולמים לראות פה בנייה ממוסדת של אלפי דירות להשכרה, שוק השכירות ממתין להתערבות חיצונית ■ בעולם המערבי הבינו את זה מזמן

בראשית הקיץ ביקש א', סטודנט המתגורר בשכירות בתל אביב, לנצל את הזמן הפנוי שעמד לרשותו למעבר דירה. כאשר עדכן את בעלת הדירה בתוכניותיו, הסבה האחרונה את תשומת לבו של א' לסעיף בחוזה שעליו הוא חתום, המונע ממנו לעזוב את הדירה בחודשים יולי ואוגוסט. א' הודיע לבעלת הדירה כי כמובן שהיא לא תישאר ריקה, וכמקובל באמצע תקופת החוזה הוא עצמו יסייע בחיפוש אחר דייר חלופי, אולם היא סירבה בתוקף להחריג את הסעיף. "זו בדיוק הסיבה בגינה הכנסתי אותו לחוזה מלכתחילה", אמרה. "אין לי זמן להתעסק בבלגן של דייר חדש כאשר הילדים שלי נמצאים בחופשה".

חוזי שכירות דירה הכוללים סעיפים שונים ומשונים כבר אינם עניין מפתיע בתל אביב רבתי, על אחת כמה וכמה בתקופות שבהן מדובר בשוק של משכירים. כאשר הביקוש לדירות להשכרה עולה, לבעלי הדירות ניתן החופש לשבץ בחוזה סעיפים ומגבלות כמעט ככל העולה על רוחם היצירתית. אם דייר אחד יסרב לחתום, תמיד יימצא מי שבצוק העתים ייכנע לתנאים ויסכים.

בחו"ל הייאוש יותר נוח

תחום הדיור בתל אביב, נזכיר, היה הניצוץ שהדליק את המחאה החברתית בקיץ 2011. אל המוחים הצטרפו חברי סניף הצעירים של עמותת האדריכלים, שרבים מהם למדו והתמחו בחו"ל, שם הכירו שוק שכירויות שונה לחלוטין מזה שאנו מכירים בארץ, ולמדו על המתרחש בתחום במדינות אחרות בעולם.

בין היתר עלתה בתקופת המחאה הטענה שאחד הגורמים למצב שוק הדירות להשכרה הוא היעדרן של רגולציה והסדרה. אם תהיה רגולציה, נטען שם, ימנע הדבר ניצול והקצנה ביחסים שבין השוכר למשכיר.

גדי דביר התגורר שמונה שנים במילאנו שבאיטליה, במהלכן החליף כחמש דירות. תנאי החוזה בכל הדירות היו לדבריו זהים. "הכרתי שני סוגי חוזים קבועים", מספר דביר. "חוזה סטודנט שתקף לשנה, וחוזה רגיל התקף לארבע שנים, עם אופציה לארבע נוספות. בחוזה הסטנדרטי יכול השוכר לעזוב, ובתנאי שנתן התראה של שלושה חודשים מראש. המשכיר לעומתו יכול לקטוע את החוזה רק במידה שהוא, או קרוב משפחתו מדרגה ראשונה, מעוניין לגור בנכס".

גם בכל הנוגע לעלייה במחיר, נתון בעל הדירה למגבלות. "שכר הדירה התעדכן בכל שנה בהתאם למדד", מספר דביר, "אבל יש תקרה. הוא לא יעלה ביותר מ-3.25%". המחיר (כ-500 אירו בממוצע לחדר בדירת סטודנט) נקבע על ידי המשכיר, והוא כמובן מושפע ממצב הנכס ונתון למו"מ.

"בתור סטודנט, שהוא לא רק 'עני', אלא גם זר, הרגשתי שהתנאים האלה מקלים עלי. הביקוש לדירות היה גבוה, ואני מודה שהמגבלות הקשו מעט על מציאת דירה, אבל יותר מהכול הן העניקו לי ביטחון, בשל הידיעה שלא אמצא עצמי מפונה בגלל קפיצה מוגזמת במחיר. ובכלל, גם למי שאינו סטודנט, במיוחד משפחות והורים לילדים, תנאי החוזה לטווח ארוך מאפשרים שקט נפשי ואף אפשרות לבחור בשקט בהשכרה ארוכת טווח, במקום בחלום קניית דירה".

ענת, סטודנטית החיה במונטריאול שבפרובינציית קוויבק בקנדה, מעידה גם היא על תקנות ברורות הבאות להגן על שני הצדדים. "כל החוזים מתחילים בתאריך קבוע, ב-1 ביולי", היא מספרת, "אפשר להיכנס לדירה באמצע חוזה, אך זה עדיין יהיה 'סאבלט' על החוזה של הדייר הקודם. אני מודה שיש לזה מגבלות. קשה למצוא דירה בתאריכים שונים, אבל בסופו של דבר החקיקה של קוויבק באה לקראת הדייר. כך למשל, החוזה מתחדש אוטומטית, אלא אם כן ניתנה הודעה מוקדמת, שלושה חודשים מראש, ובכתב. בעל הדירה רשאי להעלות את שכר הדירה, אך הוא חייב להוכיח שהעלייה נובעת מעלייה בהוצאות - כמו במקרים של מיסוי או שיפוץ. במידה שהעלייה הזו נראית לדייר בלתי סבירה, קימת בקוויבק רשות לדיור, שבה ניתן לבקש שימוע. כאשר נכנס דייר חדש לדירה, המשכיר יכול לקבוע מחיר חדש, אולם הוא חייב לציין מה היה המחיר הקודם". התקנות האלו, לדברי ענת, הן לא רק מוסדרות, אלא גם נגישות וזמינות לכול באתר הרשות לדיור, שם גם ניתן למצוא את החוזה הסטנדרטי. בסך הכול היא מרוצה למדי מהדירה שהצליחה למצוא, גם אם בקושי. "מניסיוני בארץ, זה מאוד תלוי במזל ובאופי של בעל הדירה. היו לי בעלי דירה נפלאים בתל אביב, אבל אף פעם א י אפשר לדעת למה נכנסים. כאן, יש לפחות הסדרה של נקודת ההתחלה".

לדברי מיכאל וולה, מנהל יחידת הצעירים בעיריית תל אביב - עיר שבה יותר ממחצית מהתושבים הם שוכרים ולא בעלי דירות, יש כמה נושאים שחשוב להסדיר בישראל. "מצב התחזוקה של דירות השכרה הוא נושא קריטי במיוחד בתל אביב, שבה דירות רבות נבנו בשנות העשרים והשלושים", אומר וולה. "נכון להיום, חסרה חקיקה בסיסית שתיצור הקפדה על תנאי בטיחות, כמו מצב החשמל והסניטציה. בברצלונה ובברלין, למשל, בעל הדירה חייב לקבל אישור מסודר מפקח עירוני בטרם יציע את הדירה להשכרה".

- העיריות עצמן אינן יכולות להתערב כפי שהן עושות במקרה של מבנים מסוכנים.

"הן מתערבות כשמדובר במפגע הנדסי במבנה, אבל אני מדבר על בטיחות בדירות עצמן, כמו שקע חשמל חשוף או ניאגרה שבורה. מי ששוכר דירה יודע שאלה מקרים שאינם נדירים. בברצלונה מתקיימת בדירות בדיקת תקינות שגרתית".

- אין חשש שעודף רגולציה ייפגע בשוק הפרטי?

"דווקא במקרים האלה הרגולציה לא מתערבת יותר מדי. היא רק מוודאת שכללי המשחק נשמרים. כאשר בתל אביב השוק הוא שוק של משכירים, יש לבעלי הדירות נטייה שלא להשקיע בדירה, כי הם יודעים שממילא יקבלו את המחיר הגבוה. אין להם תמריץ. כמובן שאין להכליל ויש בעיר דירות מושקעות ויפות, ועדיין, אנחנו נתקלים יותר ויותר בתופעה הזו, וחייבים לשמור על קו בסיסי לחוקי משחק תקינים".

וולה בתל אביב, בדיוק כמו דביר במילאנו, סבור שהביטחון והאפשרות להסתמך על שכירות ארוכת טווח, גם הם נושא שמן הראוי להסדירו בחקיקה. "ביטחון דיורי זה משהו הכרחי למשפחה ולהורים צעירים שרוצים לדעת שמשתלם להם להשקיע בחדר לתינוק. גם כאן צריך לייצר תמריצים ורגולציה בסיסית".

ייעוץ משפטי

ועד שתהיה רגולציה כזו, אם בכלל, מפעילה יחידת הצעירים את הכלי שכן עומד לרשותה, והוא הגברת המודעות והחשיפה למידע. "אנחנו מעניקים שירותי ייעוץ משפטי וסיוע בהבנת החוזה. חשוב לנו להבהיר לציבור השוכרים שיש סעיפים שכדאי ורצוי להתמקח עליהם. כך אנו מקווים ליצור לחץ על בעלי דירות, כך שאלה יבינו שהם לא יכולים להציע את הנכס בכל תנאי ומחיר".

דרך נוספת, היא באמצעות מתן מלגות סיוע בשכר הדירה (על סך 9,600 שקלים לשנה, בשיתוף אוניברסיטת ת"א והמכללה האקדמית), למי שיעבור לגור בשכונות מסוימות (שכונת התקווה, נווה שאנן, שכונת שפירא ויפו). אחד התנאים לקבלת המלגה הוא סעיף בחוזה האומר כי בעל הבית העניק אופציה לשנה נוספת, ועלייה במחיר, אם תהיה כזו, לא תעלה על 5%. נכון להיום, הגברת המודעות היא הכלי היחיד שיכול להשפיע. "הרי זה לא עניין של חוק עירוני", אומר וולה. "גם אם העירייה בעד חקיקה ופיקוח, החוקים חייבים להגיע מהכנסת".

בארגון "אמון הציבור" מסכימים כי נדרש רף תנאי מינימום, אותו יש לאזן עם חופש הפרט: "המדינה ממעטת להתערב ביחסים הכלכליים בין אנשים פרטים", גם משום שקיימת רגישות רבה לחופש הפרט וגם משום שכלל הנחת המוצא היא שביחסים בין שני פרטים אין פערי כוחות מובנים (דוגמת אלה הקיימים בין עסק לצרכן), המצדיקים התערבות רגולטורית משמעותית.

לצד האמור, מציינים שם כי "שוכרי דירות רבים הינם בתחילת דרכם הכלכלית, חיילים משוחררים וסטודנטים, שחוסר ניסיונם מגביל אותם בניהול מו"מ אפקטיבי מול בעלי הנכסים ואנו עדים למקרים רבים של השכרת דירות שאינן מתוחזקות והן אפילו מסוכנות, השכרת נכסים אשר אינם מאפשרים תנאי מחיה מינימליים, או פשוט יצירת תנאים מסחריים בלתי סבירים בעליל".

לפי עמדת ארגון אמון הציבור, יש לבחון התערבות מסדירה בקביעת בסיס הולם להשכרת דירות הן בהיבטי בטיחות, רטיבות ותחזוקה בסיסית והן בכל הנוגע לקשר עם ספקי שירותים בסיסיים ובכלל זה סוגיית מדי המים ועמסת קנסות וחיובים שונים על השוכר. "קביעת בסיס מסדיר בחקיקה יוצרת רף ברור של תנאי מינימום שהפרתם על ידי המשכיר תאפשר ביטול החוזה", מדגישים שם.

OECD: "ייתכן שהרגולציה בתחום השכירות רופפת מדי"

אפילו ארגון ה-OECD נדרש בסקירה הכלכלית של ישראל 2011 לשוק השכירות הבעייתי בארץ. תחת הכותרת שלעיל מציינים כלכלני הארגון כי "הרגולציה של תחום השכירות רופפת מאוד בהשוואה בינלאומית".

משרדי האוצר והשיכון, שמתיימרים לשווק בשנים הקרובות בישראל אלפי דירות להשכרה שיוחזקו על ידי חברות גדולות וגופים מוסדיים, צריכים אולי להתחיל בהסדרת יחסי שוכר-משכיר בכ-500 אלף דירות המושכרות היום בשוק הפרטי. בסקירת ה-OECD נכתב, כי נכון להיום לא קיימים כללים כלשהם המסדירים את רמת או שיעור העלייה בגובה שכר הדירה. לדברי הכלכלנים, זהו "מצב מבורך. עם זאת, גישה ליברלית זו חלה על כל ההיבטים של חוזה השכירות, עד לרמה שייתכן ואינה אופטימלית".

עוד כותבים שם: "על חוזי שכירות חלה רק חקיקה כללית ביחס לנדל"ן ומיטלטלין (חוק השכירות והשאילה מ-1971). לפיכך, גם המשכירים וגם השוכרים אינם מוגנים על ידי חקיקה מיוחדת, מן הסוג שניתן למצוא במדינות אחרות ב-OECD, כמו תקופת הודעה מוקדמת מינימלית וכללים לגבי פיקדונות".

- על פי נתונים שנאספו במחקר של הארגון, ישראל קיבלה את הציון השני הנמוך ביותר במבחן דיני משכיר-שוכר, אחרי ארה"ב.

"אין ספק שחקיקה כזו עלולה להיות מכבידה מדי ולהוביל לשוק דליל", מודים בארגון. "יחד עם זאת", הם מציינים, "יש לשקול קריטריונים חקוקים אחידים מצומצמים מסוימים כאמצעי לחיזוק ההגנה המשפטית על שני הצדדים לחוזה ועידוד פיתוח שוק השכירות על ידי קביעת כמה כללי יסוד בסיסיים".

דיני שוכר משכיר

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי מטפס בכ-1%

ההנג סנג יורד ב-0.1% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

פגיעות נ"ט ישירות ב-3 בתים במטולה, ירי לשדרות ולעוטף

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל