גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרומת הממשלה: הוזלת ליטר חלב ב-7 אגורות בלבד תוך 4 שנים

ההסכם במשק החלב שנחתם היום לא מהווה בשורה גדולה לצרכן ■ ‏גם בלי ההסכם הייתה צפויה הוזלה של 3.5% במוצרי החלב ■ צפו בירידות המחירים המזעריות

‎‎לפני שבועות אחדים סיכם מנכ"ל משרד ראש הממשלה עם הרפתנים על הורדה של 10 אגורות במחיר המטרה של החלב. האוצר התפשר עכשיו על הרבה פחות. את הפער ישלם הצרכן.

‏גם בלי ההסכם, הייתה צפויה הוזלה של 3.5% במוצרי החלב. כל ההישג של הממשלה הוא בתוספת 1.5% בלבד, ואת חלק הארי (1%) הממשלה כבר גבתה כשהעלתה את המע"מ.

‎‎במילים אחרות, כל התרומה של הרפורמה של הממשלה היא בהורדת מחיר ליטר חלב ב-7 אגורות (במשך 4 שנים), ובהורדת מחיר הגבינה הצהובה ב-62 אגורות.

‎‎החישוב אינו מביא בחשבון את העלייה בתשומות האחרות, כמו למשל העלייה החדה במחיר החשמל. אם העלייה בתשומות תגולגל לצרכן, ספק גדול אם גם ההוזלה השולית הזו תתרחש בפועל

‎‎הממשלה בישרה היום (א') לציבור כי אישרה את המלצות ועדת המזון בראשות שרון קדמי (לא את כולן), וכי חתמה על הסכם עם החקלאים להפחתת מחיר החלב הגולמי. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מיהר להשוות בין הצעדים בענף המזון לרפורמה בשוק הסלולר - למרות שאין כלל קווי דמיון ביניהם.

הרפורמה בשוק הסלולר הביאה לירידת מחירים דרסטית לצרכן; הרפורמה בשוק החלב ובמזון תביא, במקרה הטוב, להוזלה שולית של המזון בישראל - וגם זה באופן מדורג. התועלת העיקרית שלה היא בתעמולת בחירות - ראש הממשלה יוכל לומר 'עשיתי, קבעתי, הוזלתי'. זה לא חייב להתרחש בפועל.

מוצרי חלב

‎‎מחיר החלב הגולמי

‎‎על-פי הודעת האוצר, מחיר החלב הגולמי יירד ב-25.5 אגורות עד 2016. מה שהאוצר שכח לספר לציבור הוא שעיקר ההורדה - 18.7 אגורות - הייתה מתרחשת ממילא, גם בלי ההסכם המדובר. נוסחת חישוב מחיר החלב הגולמי כוללת שחיקה של 2% בשנה במחיר, שנובעת מהתייעלות הרפתות. השחיקה הנוספת במחיר המטרה כתוצאה מההסכם היא בגובה 6.8 אגורות בלבד (2.9% בלבד).

לפני שבועות אחדים סיכם מנכ"ל משרד ראש הממשלה עם הרפתנים על הורדה של 10 אגורות במחיר המטרה. האוצר התפשר עכשיו על הרבה פחות. את הפער ישלם הצרכן.

‎‎ההשפעה של ההורדה במחיר החלב הגולמי על מחיר המוצר נמוכה משמעותית. במילים אחרות, בנטרול העלייה במחירי התשומות האחרות ולאחר שהחלב יוזל גם כתוצאה מהשחיקה הקבועה במחיר, מוצרי החלב יוזלו בשיעור של כ-5%.

גם בלי ההסכם הייתה צפויה הוזלה של 3.5%. כל ההישג של הממשלה הוא בתוספת 1.5% בלבד להוזלה, ואת חלק הארי (1%) הממשלה כבר גבתה מהצרכנים מראש, כשהעלתה את המע"מ.

‎‎בכמה יירד המחיר?

‎‎בחישוב פשוט, מחיר הקוטג' - כיום 5.9 שקלים - יירד בעוד שנה ל-5.83 שקלים, ובעוד 4 שנים, בתום הרפורמה, יעמוד המחיר על 5.64 שקלים.

מחיר ק"ג גבינה צהובה במעדנייה - כיום 44 שקל - יירד ל-43.4 שקל בעוד שנה ול-41.7 שקל בעוד 4 שנים. מחיר ליטר חלב יירד בעוד שנה ב-7 אגורות, ובעוד 4 שנים ב-25.5 אגורות. הוזלה שולית כבר אמרנו?

יתרה מכך, אם הממשלה לא הייתה מגיעה להסכם עם הרפתנים, מחיר ליטר חלב היה יורד ממילא עוד 4 שנים ל-6.08 שקל, ומחיר הגבינה הצהובה היה יורד עוד 4 שנים ב-1.7 שקלים, ועומד על 42.3 שקל.

במילים אחרות, כל התרומה של הרפורמה של הממשלה היא בהורדת מחיר ליטר חלב ב-8 אגורות (במשך 4 שנים) ובהורדת מחיר הגבינה הצהובה ב-62 אגורות.

חשוב להדגיש כי החישוב יוצא מנקודת הנחה שיצרני החלב יגלגלו את ההורדה במחיר המטרה לצרכנים. בפועל במשך השנים, כשמחיר המטרה ירד, המחיר לצרכן לא ירד - למעט מוצרי החלב שבפיקוח. הממשלה, כמעט מיותר לציין, לא טרחה גם עכשיו לקבוע מנגנון שיבטיח שההוזלה תגולגל לצרכן.

בנוסף, החישוב אינו מביא בחשבון את העלייה בתשומות האחרות, כמו למשל העלייה החדה במחיר החשמל, שהממשלה אחראית לה. אם העלייה בתשומות תגולגל לצרכן, ספק גדול אם גם ההוזלה השולית הזו תתרחש בפועל.

‎‎פליק-פלאק לאחור

‎‎שר האוצר, יובל שטייניץ, גם בישר היום (שוב) על פתיחת שוק החלב ליבוא, אלא שעיון בפרטי ההודעה מבהיר עד מהרה כי משם לא תבוא כל ישועה לצרכן. מדובר בהורדה הדרגתית של המכס במשך 4 שנים, שבסופם יחול מכס של 40% על יבוא, וגם זה באופן מוגבל.

קחו למשל את מחיר השמנת המתוקה. בעולם הוא נמוך בשיעור של 25% לפחות - אבל איך אפשר לייבא ולהתחרות במחיר, כשצריך לשלם מכס של 40% על היבוא?

בכלל, ראוי לציין כי על-פי רוב אין עודף של חלב בעולם; זה קורה אחת לכמה שנים שבהן יהיה פתח לייבא. אבל גם אז, כאמור, החלת המכס על יבוא תחסום מראש את השוק לתחרות במרבית המוצרים.

רק לפני שבועות אחדים שר האוצר היה נחוש יותר. מאז הוא כבר הספיק לעשות פליק-פלאק לאחור. אפילו את מכסת הגבינות הקשות שהוא תכנן לאפשר לייבא, הפחית והסב לגבינות רכות. ברור לכל בר-דעת שקל יותר לייבא גבינה קשה שיש לה חיי מדף של חצי שנה, מאשר גבינה רכה, שעל-פי רוב יש לה חיי מדף קצרים.

‎‎אז מה אפשר לעשות?

‎‎יש לא מעט דרכים להתמודד עם המחירים של מוצרי החלב. אחת מהן היא להחזיר לפיקוח שורה של מוצרי חלב - ולו לתקופה מוגבלת. מבקר המדינה כבר קבע נחרצות כי המוצרים הוסרו מפיקוח כחלק מדיל פוליטי בין משרדי החקלאות והאוצר. הצרכן שילם את מחיר הדיל - ובגדול. לממשלה יש הזדמנות לתקן את העוול, אבל היא כנראה לא מעוניינת בכך.

דרך נוספת היא לעודד הקמת מחלבה נוספת. זה בוודאי יגביר את התחרות בשוק, ועל הדרך גם יתמוך בחקלאות. תחת זאת בחרה הממשלה להעניק לטרה, חברה שבבעלות קוקה-קולה ישראל, 118 מיליון שקל להקמת מחלבה חדשה. טרה לא תחולל תחרות, והתמיכה הממשלתית הזו היא יותר ממקוממת.

פתרונות נוספים נוגעים לחישוב מחיר המטרה. גם כאן הממשלה העדיפה שלא להיכנס לפרטים. אחרי הכול, מי רוצה להסתכסך עם סקטור החקלאים, ועוד לפני בחירות?

‎‎השמטות רבות

‎‎הממשלה אישרה היום גם את המלצותיה של ועדת קדמי, שחלק מהן הושמטו מנוסח ההחלטה. ראשית, הושמטה ההמלצה להבטחת מקומם של יצרנים קטנים במדפי רשתות השיווק - צעד שהיה מחזק אותם לאורך זמן, מגביר את התחרות ועשוי היה להביא בסופו של יום להורדת מחיר.

שנית, הושמטה ההמלצה לחיוב יצרנים בדיווח על רווחיות של שורה ארוכה של מוצרים. עצם הדיווח (בהנחה שהוא נעשה ללא הטיות) היה יכול להשפיע על המחיר, אבל גם כאן הממשלה העדיפה אינטרסים פוליטיים זרים על פני טובתו של הצרכן.

רוח הבחירות הביאה היום את ההמלצות לשולחן הממשלה, אבל גם המשב הזה לא צפוי להוריד בפועל את המחירים לצרכן. ‏‎‎‏

ירידת מחירים מזערית

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד