גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרומת הממשלה: הוזלת ליטר חלב ב-7 אגורות בלבד תוך 4 שנים

ההסכם במשק החלב שנחתם היום לא מהווה בשורה גדולה לצרכן ■ ‏גם בלי ההסכם הייתה צפויה הוזלה של 3.5% במוצרי החלב ■ צפו בירידות המחירים המזעריות

‎‎לפני שבועות אחדים סיכם מנכ"ל משרד ראש הממשלה עם הרפתנים על הורדה של 10 אגורות במחיר המטרה של החלב. האוצר התפשר עכשיו על הרבה פחות. את הפער ישלם הצרכן.

‏גם בלי ההסכם, הייתה צפויה הוזלה של 3.5% במוצרי החלב. כל ההישג של הממשלה הוא בתוספת 1.5% בלבד, ואת חלק הארי (1%) הממשלה כבר גבתה כשהעלתה את המע"מ.

‎‎במילים אחרות, כל התרומה של הרפורמה של הממשלה היא בהורדת מחיר ליטר חלב ב-7 אגורות (במשך 4 שנים), ובהורדת מחיר הגבינה הצהובה ב-62 אגורות.

‎‎החישוב אינו מביא בחשבון את העלייה בתשומות האחרות, כמו למשל העלייה החדה במחיר החשמל. אם העלייה בתשומות תגולגל לצרכן, ספק גדול אם גם ההוזלה השולית הזו תתרחש בפועל

‎‎הממשלה בישרה היום (א') לציבור כי אישרה את המלצות ועדת המזון בראשות שרון קדמי (לא את כולן), וכי חתמה על הסכם עם החקלאים להפחתת מחיר החלב הגולמי. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מיהר להשוות בין הצעדים בענף המזון לרפורמה בשוק הסלולר - למרות שאין כלל קווי דמיון ביניהם.

הרפורמה בשוק הסלולר הביאה לירידת מחירים דרסטית לצרכן; הרפורמה בשוק החלב ובמזון תביא, במקרה הטוב, להוזלה שולית של המזון בישראל - וגם זה באופן מדורג. התועלת העיקרית שלה היא בתעמולת בחירות - ראש הממשלה יוכל לומר 'עשיתי, קבעתי, הוזלתי'. זה לא חייב להתרחש בפועל.

מוצרי חלב

‎‎מחיר החלב הגולמי

‎‎על-פי הודעת האוצר, מחיר החלב הגולמי יירד ב-25.5 אגורות עד 2016. מה שהאוצר שכח לספר לציבור הוא שעיקר ההורדה - 18.7 אגורות - הייתה מתרחשת ממילא, גם בלי ההסכם המדובר. נוסחת חישוב מחיר החלב הגולמי כוללת שחיקה של 2% בשנה במחיר, שנובעת מהתייעלות הרפתות. השחיקה הנוספת במחיר המטרה כתוצאה מההסכם היא בגובה 6.8 אגורות בלבד (2.9% בלבד).

לפני שבועות אחדים סיכם מנכ"ל משרד ראש הממשלה עם הרפתנים על הורדה של 10 אגורות במחיר המטרה. האוצר התפשר עכשיו על הרבה פחות. את הפער ישלם הצרכן.

‎‎ההשפעה של ההורדה במחיר החלב הגולמי על מחיר המוצר נמוכה משמעותית. במילים אחרות, בנטרול העלייה במחירי התשומות האחרות ולאחר שהחלב יוזל גם כתוצאה מהשחיקה הקבועה במחיר, מוצרי החלב יוזלו בשיעור של כ-5%.

גם בלי ההסכם הייתה צפויה הוזלה של 3.5%. כל ההישג של הממשלה הוא בתוספת 1.5% בלבד להוזלה, ואת חלק הארי (1%) הממשלה כבר גבתה מהצרכנים מראש, כשהעלתה את המע"מ.

‎‎בכמה יירד המחיר?

‎‎בחישוב פשוט, מחיר הקוטג' - כיום 5.9 שקלים - יירד בעוד שנה ל-5.83 שקלים, ובעוד 4 שנים, בתום הרפורמה, יעמוד המחיר על 5.64 שקלים.

מחיר ק"ג גבינה צהובה במעדנייה - כיום 44 שקל - יירד ל-43.4 שקל בעוד שנה ול-41.7 שקל בעוד 4 שנים. מחיר ליטר חלב יירד בעוד שנה ב-7 אגורות, ובעוד 4 שנים ב-25.5 אגורות. הוזלה שולית כבר אמרנו?

יתרה מכך, אם הממשלה לא הייתה מגיעה להסכם עם הרפתנים, מחיר ליטר חלב היה יורד ממילא עוד 4 שנים ל-6.08 שקל, ומחיר הגבינה הצהובה היה יורד עוד 4 שנים ב-1.7 שקלים, ועומד על 42.3 שקל.

במילים אחרות, כל התרומה של הרפורמה של הממשלה היא בהורדת מחיר ליטר חלב ב-8 אגורות (במשך 4 שנים) ובהורדת מחיר הגבינה הצהובה ב-62 אגורות.

חשוב להדגיש כי החישוב יוצא מנקודת הנחה שיצרני החלב יגלגלו את ההורדה במחיר המטרה לצרכנים. בפועל במשך השנים, כשמחיר המטרה ירד, המחיר לצרכן לא ירד - למעט מוצרי החלב שבפיקוח. הממשלה, כמעט מיותר לציין, לא טרחה גם עכשיו לקבוע מנגנון שיבטיח שההוזלה תגולגל לצרכן.

בנוסף, החישוב אינו מביא בחשבון את העלייה בתשומות האחרות, כמו למשל העלייה החדה במחיר החשמל, שהממשלה אחראית לה. אם העלייה בתשומות תגולגל לצרכן, ספק גדול אם גם ההוזלה השולית הזו תתרחש בפועל.

‎‎פליק-פלאק לאחור

‎‎שר האוצר, יובל שטייניץ, גם בישר היום (שוב) על פתיחת שוק החלב ליבוא, אלא שעיון בפרטי ההודעה מבהיר עד מהרה כי משם לא תבוא כל ישועה לצרכן. מדובר בהורדה הדרגתית של המכס במשך 4 שנים, שבסופם יחול מכס של 40% על יבוא, וגם זה באופן מוגבל.

קחו למשל את מחיר השמנת המתוקה. בעולם הוא נמוך בשיעור של 25% לפחות - אבל איך אפשר לייבא ולהתחרות במחיר, כשצריך לשלם מכס של 40% על היבוא?

בכלל, ראוי לציין כי על-פי רוב אין עודף של חלב בעולם; זה קורה אחת לכמה שנים שבהן יהיה פתח לייבא. אבל גם אז, כאמור, החלת המכס על יבוא תחסום מראש את השוק לתחרות במרבית המוצרים.

רק לפני שבועות אחדים שר האוצר היה נחוש יותר. מאז הוא כבר הספיק לעשות פליק-פלאק לאחור. אפילו את מכסת הגבינות הקשות שהוא תכנן לאפשר לייבא, הפחית והסב לגבינות רכות. ברור לכל בר-דעת שקל יותר לייבא גבינה קשה שיש לה חיי מדף של חצי שנה, מאשר גבינה רכה, שעל-פי רוב יש לה חיי מדף קצרים.

‎‎אז מה אפשר לעשות?

‎‎יש לא מעט דרכים להתמודד עם המחירים של מוצרי החלב. אחת מהן היא להחזיר לפיקוח שורה של מוצרי חלב - ולו לתקופה מוגבלת. מבקר המדינה כבר קבע נחרצות כי המוצרים הוסרו מפיקוח כחלק מדיל פוליטי בין משרדי החקלאות והאוצר. הצרכן שילם את מחיר הדיל - ובגדול. לממשלה יש הזדמנות לתקן את העוול, אבל היא כנראה לא מעוניינת בכך.

דרך נוספת היא לעודד הקמת מחלבה נוספת. זה בוודאי יגביר את התחרות בשוק, ועל הדרך גם יתמוך בחקלאות. תחת זאת בחרה הממשלה להעניק לטרה, חברה שבבעלות קוקה-קולה ישראל, 118 מיליון שקל להקמת מחלבה חדשה. טרה לא תחולל תחרות, והתמיכה הממשלתית הזו היא יותר ממקוממת.

פתרונות נוספים נוגעים לחישוב מחיר המטרה. גם כאן הממשלה העדיפה שלא להיכנס לפרטים. אחרי הכול, מי רוצה להסתכסך עם סקטור החקלאים, ועוד לפני בחירות?

‎‎השמטות רבות

‎‎הממשלה אישרה היום גם את המלצותיה של ועדת קדמי, שחלק מהן הושמטו מנוסח ההחלטה. ראשית, הושמטה ההמלצה להבטחת מקומם של יצרנים קטנים במדפי רשתות השיווק - צעד שהיה מחזק אותם לאורך זמן, מגביר את התחרות ועשוי היה להביא בסופו של יום להורדת מחיר.

שנית, הושמטה ההמלצה לחיוב יצרנים בדיווח על רווחיות של שורה ארוכה של מוצרים. עצם הדיווח (בהנחה שהוא נעשה ללא הטיות) היה יכול להשפיע על המחיר, אבל גם כאן הממשלה העדיפה אינטרסים פוליטיים זרים על פני טובתו של הצרכן.

רוח הבחירות הביאה היום את ההמלצות לשולחן הממשלה, אבל גם המשב הזה לא צפוי להוריד בפועל את המחירים לצרכן. ‏‎‎‏

ירידת מחירים מזערית

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בחוזים בניו יורק; אלפאבית יורדת, הביטקוין צונח מתחת ל-70 אלף דולר

ירידות באירופה ●זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● בורסות אסיה נסחרו בירידות בעקבות הלחצים על מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, מדד הקוספי צנח בקרוב ל-4% ● הביטקוין יורד מתחת לרמה הנמוכה ביותר מזה כשנה וחצי ● מחירי המתכות היקרות יורדים, לצד מחירי הנפט

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

חברת מלם / צילום: בר - אל

על רקע נפילה במניות ה-IT בת"א: ההפסד הצפוי של מלם תים בשוק הגמל

מניית חברות המחשוב בת"א צללו בשיעור חד על רקע החששות מהשפעות עתידיות של ה-AI על שוק התוכנה ● בד־בבד, הודיעה מלם תים כי תפריש 30 מיליון שקל, בעקבות סיומו של מו"מ שניהלה במשך שנתיים עם בנק, לשיתוף־פעולה בתחום תפעול קופות גמל וקרנות השתלמות

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ● הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה; למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: "איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור"

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום התגלה בקרקע בשדה דב. האם בניית 16 אלף דירות תתעכב?

המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל הודיעו כי בשטח בשדה דב שבו מתוכננות כ־16 אלף דירות נמצאו ממצאים ראשוניים של זיהום במי התהום ובקרקע ● המדינה הודיעה על הרחבת הבדיקות ועל ניהול סיכונים סביבתיים

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן