גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 שנים אחרי רכישת סולל: סימנס סוגרת את פעילות הסולאר

הקונצרן הגרמני הודיע על הפסקת השקעות בתחום התרמו-סולארי בגלל שיעורי צמיחה נמוכים ■ מפעל סולל בבית שמש יימכר, כ-100 עובדים יפוטרו, וחברת בנגואה תחליף את סימנס במיזם תחנת הכוח באשלים

שיעורי צמיחה נמוכים, לחץ להורדת מחירים בשוק הסולארי ואי עמידה בציפיות לגבי הענף - כך נימק היום (ב') קונצרן הענק הגרמני סימנס את החלטתו לנטוש את התחום הסולארי בכל העולם.

ההחלטה על שינוי האסטרטגיה של החברה התקבלה באחרונה, ותהיה לה השפעה ישירה על פעילות סימנס בישראל: לפני כשלוש שנים היא רכשה את חברת סולל מבית שמש בכ-418 מיליון דולר, נכנסה כשותפה בחברת ערבה פאוור, ועד לאחרונה התמודדה עם שיכון ובינוי על המכרז להקמת תחנת הכוח באשלים. כעת, סימנס מחפשת קונה למפעל בבית שמש, שמעסיק כ-400 עובדים ולחלקה בערבה פאוור. מקורבים לחברה אמרו היום ל"גלובס", כי "יש כרגע כמה מתעניינים, אך לא מתקיים בינתיים משא ומתן משמעותי. עד שיימצא רוכש, יכולים לעבור גם חודשים".

תחזיות ורודות והתרסקות קשה

החלטת סימנס להרחיב את פעילותה בתחום התרמו-סולארי התקבלה על רקע הצלחה מרשימה של מהלך שהובילה ב-2005 להקמת חוות להפקת אנרגיית רוח בים. עם צבר הזמנות מרשים של כמה מיליארדי דולרים, התיאבון של הקונצרן הגרמני נפתח וב-2009 הוא רכש את סולל מבית שמש, חברה המייצרת קולטנים תרמו-סולאריים להפקת חשמל עבור שדות סולאריים, כמהלך להתבססות בענף התרמו-סולארי.

התחזיות של סימנס, שהתבססו על בדיקת שווקים, היו בשמיים: ב-2008 הסתכם היקף השוק התרמו-סולארי העולמי ב-3 ג'יגה-וואט, ועל פי הצפי, עד 2011 הוא היה אמור להכפיל את עצמו פי כמה, ל-11 ג'יגה-וואט. עם שוק שנראה כה מבטיח, לראשי סימנס היה קל להסביר מדוע השקיעו 418 מיליון דולר בסולל.

אלא שהחלטות רגולוטריות בארה"ב - שוק מרכזי שאליו כיוונה סימנס את פעילותה בתחום התרמו-סולארי - לצד ירידה בנפח הפעילות בשוק הספרדי, שגם אליו סימנס לטשה עיניים, גרמו לכך שהחלום הירוק של הקונצרן הגרמני קיבל גוון אפרפר. המשבר הכלכלי בעולם תרם את חלקו והוריד ביקושים ומיזם גרנדיוזי של החברה, להקים חוות ענק להפקת אנרגיה סולארית במדבר סהרה שמהן יוזרם חשמל לאירופה - קרס בגלל הטלטלה בעולם הערבי.

לפני כשנה מחקה סימנס כ-200 מיליון יורו מההשקעה שלה בסולל. "זאת נפילה חזקה שסימנס לא ציפתה לה כשהחליטה על הכניסה לתחום התרמו-סולארי", אמר ל"גלובס" מקורב לחברה. "הייתה אז תקווה גדולה והיו תחזיות יפות. כנראה שההימור היה על הסוס הלא נכון".

מקורבים לסימנס קשרו את הקיפאון בענף התרמו-סולארי גם להוזלה הדרמטית של מחיר הפאנלים הסולאריים שמשמשים להפקת אנרגיה פוטו-וולטאית. ירידת מחירי הפאנלים, שרובם המוחלט מיוצר בסין, הובילה לתהיות לגבי הכדאיות הכלכלית של יצור חשמל במערכות תרמו-סולאריות שהציעה סימנס, כשמנגד, המערכות הפוטו-וולטאיות הפכו לנגישות וזולות יותר.

כ-100 מפוטרים בישראל

חרף ההחלטה על נטישת התחום התרמו-סולארי ועצירת ההשקעות בו, בכוונת סימנס להמשיך ביצור רכיבים המשמשים את הענף, כמו צינורות, טורבינות קיטור, גנרטורים ומערכות לרשתות חשמל. חלק מפעילות הייצור, עתידה להימשך במפעל סולל. עם זאת, מצבת כוח האדם בסולל דוללה בחודשים האחרונים בכמה עשרות עובדים, חלקם פוטרו וחלקם נוידו לחטיבות אחרות של החברה. בכירים מקורבים לסימנס בישראל העריכו היום, כי ההחלטה על השינוי האסטרטגי של החברה תוביל לצמצום נוסף במצבת העובדים בישראל, ובמסגרתו יפוטרו כ-100 עובדים.

כמו כן, את מקומה של סימנס במכרז להקמת התחנה התרמו-סולארית באשלים עתידה לתפוס חברת בנגואה הספרדית, בחלוקה שווה עם שיכון ובינוי שמקבוצת אריסון. "למרות הכוונות הגדולות של סימנס, היא לא הפכה להיות שחקן מרכזי בשוק התרמו-סולארי, ועדיין מובילות אותו חברות אחרות. סימנס לא הטביעה שם חותם, מכדי שהחלטה כזאת תוביל למהפכה משמעותית. הבעיה היא דעם הבאזז התקשורתי בעניין שיגרום לאפקט פסיכולוגי על הענף כולו", אמר אחד המקורבים.

ג'ון כהן, מנכ"ל ערבה פאוור, שסימנס מתכוונת למכור את חלקה בחברה זו, מסר היום בהתייחס להודעת הקונצרן הגרמני, כי "אנו מצטערים על החלטת סימנס העולמית ובכל מקרה, אין בה כדי להשפיע על הפעילות המשותפת הנוכחית של שתי החברות. סימנס ממשיכה להיות שותפה בערבה פאוור ותקים את הפרויקטים הסולאריים שאושרו. כל שינוי, אם יהיה בעתיד, יעשה תוך הקפדה על הנחישות, האיכות והמקצועיות שבה נוקטת ערבה פאוור מאז הקמתה".

ערבה פאוור חנכה לפני כשנה וחצי את השדה הסולארי הקרקעי הראשון בישראל, ליד הקיבוץ קטורה שבערבה. לפני מספר חודשים היא הודיעה על סגירה פיננסית לקראת הקמה של 8 שדות סולאריים בינוניים נוספים, בהשקעה כוללת של 800 מיליון שקל.

ברנמילר רוצה לרכוש בחזרה את סולל

אבי ברנמילר, ממייסדי סולל, שגרף לפי הערכות כ-40 מיליון דולר על מכירת חלקו בחברה לסימנס, רוצה לרכוש אותה בחזרה. ברנמילר, שסיים לפני כשנה את כהונתו כמנכ"ל סימנס סולל, הקים בחודשים האחרונים את החברה "ברנמילר אנרג'י", שמתמחה בייעוץ לממשלות בנושא אנרגיה מתחדשת, ומחקר ופיתוח של טכנולוגיות היברידיות שממשלבות אנרגיה תרמו סולארית וגז טבעי. לפני כשנה, כשסיים את פעילותו בחברה, היו שהגדירו את היחסים בינו לבין סימנס כ"קורקטיים".

המהלך שהוביל לפני כשלוש שנים למכירת סולל לסימנס ב-418 מיליון דולר נחשב לאקזיט הסולארי הראשון בישראל. להערכת גורמים בשוק הסולארי, הסיכוי שסימנס תצליח למכור כעת את פעילותה הסולארית בסכום כזה הוא בלתי מציאותי. בהתייחסו להודעת סימנס היום, אמר ברנמילר, כי "צר לי על החלטת החברה, שהיא בעלת אינטרסים גלובליים בשוק האנרגיה, ומסתבר, שמבחינתה, הם לא משתלבים עם התחום הסולארי. כמו בכל תחום אחר, גם התחום הסולארי דורש מחקר ופיתוח מצד חברות שרואות את חשיבות האנרגיה הסולארית כמקור לאנרגיה יעיל וטוב. זאת הסיבה שבחרתי לצאת מסימנס ולהמשיך וליישם את החזון הסולארי במסגרת חברה שהקמתי".

עוד כתבות

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה