גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין עדות לכך שסוף העיתונות המודפסת קרוב"

מרטין ניסנהולץ, שהוביל את פעילות הדיגיטל של "ניו-יורק טיימס", מאמין שלמרות התעצמות הכוחות הדיגיטליים, אין עדיין תאריך תפוגה לפרינט ■ בראיון מיוחד לרגל הגעתו לישראל הוא חושף את האסטרטגיה של העיתון החשוב בעולם

"אין עדות לכך שהסוף של העיתונות המודפסת קרוב או נמצא בטווח המיידי", מנסה מרטין ניסנהולץ להרגיע. מדבריו של ניסנהולץ אפשר להתנחם. אחרי הכול, הוא האיש שבמשך כ-15 שנה הוביל את פעילות המדיה הדיגיטלית של "ניו-יורק טיימס", הנחשב בעיני רבים לעיתון החשוב בעולם.

ניסנהולץ, שעזב את העיתון בשנה שעברה, היה האיש שהקים את אתר האינטרנט הראשון של העיתון האמריקני ופיתח את המודל שחייב הרשמה ראשונית ודמי מנוי על התכנים. ב-1999 כבר עמד בראש "ניו-יורק טיימס דיגיטל", שכללה 50 אתרים שונים.

עם תפקידו האחרון כסגן נשיא הקבוצה לפעילות דיגיטלית, ניסנהולץ הוא אולי אחד מנושאי הבשורה של העידן העיתונאי החדש, נטול הנייר ומכונות הדפוס. אך גם הוא מודה: "למרות שביליתי את ימי באינטרנט, אני לא מאמין שיש תאריך תפוגה ידוע לפרינט".

- אבל אנחנו רואים את שקיעתו בימים אלה ברחבי העולם. תראה למשל את "ניוזוויק", שהודיע רק באחרונה על סגירת מהדורת הפרינט ומעבר לדיגיטל.

"זה תלוי במודלים השונים", אומר ניסנהולץ, השוהה בישראל כדי להרצות בכנס המנכ"לים של קבוצת ויולה, שבה הוא משמש כחבר דירקטוריון מייעץ של קרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס, השייכת לקבוצה.

לדבריו, "הפרינט ב'ניו-יורק טיימס' ביום ראשון הוא עדיין רווחי ביותר. כל המקרים שאנחנו רואים שבהם עיתונים נסגרים הם שונים לחלוטין האחד מהשני. העיתון 'קריסטיאן סייאנס' סיים כבר לפני כמה שנים את פעילות הדפוס שלו ועבר לחלוטין לדיגיטל. לכל אחד מהעיתונים או המגזינים מהלך חיים משלו, בהתאם למודל הכלכלי ששומר על זה חי. דוגמה מצוינת היא 'האוקונומיסט', שהוא רווחי, וכך גם 'ניו-יורק טיימס'. אין חוק קבוע שהפרינט יחיה או ימות עכשיו".

- האם בעידן שבו מתרבים האמצעים הטכנולוגיים לצריכת תוכן, עדיין חשוב להיאחז בעיתון הנייר?

"זה חשוב מאוד, בעיקר מכיוון שזה מוצר שאנשים עדיין רוצים לשלם עליו. 'האקונומיסט' הוא הדוגמה הטובה ביותר. יש רצון עז לשלם עבור המוצר הזה, וזה המנוע העיקרי העומד מאחורי כל מודל - האם אנשים מוכנים להוציא עליו כסף. על 'האקונומיסט' יש רצון עז לשלם, על 'ניוזוויק' לא.

"למעשה המודל די פשוט: אם אתה תלוי לחלוטין בפרסום - אתה בדרך החוצה. אבל אם זה חצי פרסום וחצי מבוסס על מנויים וקונים, אז יש לזה עוד הרבה זמן לחיות. שוב - כל עוד מישהו מוכן ורוצה לקנות את זה".

- וזה מה שעבד ב"ניו-יורק טיימס"?

"אנחנו משכנו יותר ויותר אל המודל של חצי-חצי. באופן קלאסי זה היה 80% לפרסום. באנגליה, למשל, רואים שהמודל התבסס באופן רחב על תשלום של הצרכנים, ולכן התעשייה שם מאוזנת יותר".

בשורה התחתונה, יסכים גם ניסנהולץ, הכוח טמון במותג. נאמנות קוראי "ניו-יורק טיימס" והאמון שלהם בו הם שאיפשרו לו להקים את "חומת התשלום", שאיפשרה לגבות כסף ממנויים בעבור הצריכה הדיגיטלית של העיתון וליצור אינטגרציה בינה לבין העיתון המודפס.

המהלך, שלניסנהולץ היה חלק משמעותי בו, איפשר להזרים הכנסות לעיתון ממנויים, בעידן שבו, לדבריו, קשה לסמוך על המפרסמים. "עולם הפרסום נמצא במשבר כלל עולמי", הוא מכריז.

את דרכו החל ניסנהולץ בעולם הפרסום בשנות ה-80', וכעת הוא מאמין שהדיגיטליות והשפע הבלתי אמצעי של האינטרנט הביאו לכך ש"המודל קרס". לדבריו, "הפרסום אונליין הגיע למצב שהלקוחות מגיעים אל הקהל ללא צורך במתווכים. המשבר שפוקד את ספקי התוכן ואת אנשי הפרסום הוא אותו המשבר".

- איך ייראו סוכנויות הפרסום החדשות בעקבות המשבר הזה?

"איש לא יודע את התשובה לכך. הן הופכות להיות הרבה יותר דיגיטליות ומנסות למצות את האפשרויות למצוא טכנולוגיות שינסו להחדיר אותן כנציגות של הלקוחות. האם זה יצליח? אני חושב שזה זמני שהכסף לא שם, תהיה בנייה מחדש של ערך במשך הזמן.

"צריך לזכור שהטלוויזיה עדיין במצב טוב מאוד, זה ישתנה, אבל כל שנה מדברים על זה, וזה עדיין לא קורה, והמדיה הזו רק הולכת ומתעצמת. יש עדיין צורך בפרסומות כדי להיות קריאטיבי. אם אתה חברת ענק, אתה צריך את זה. לכן זה לא ישתנה בן-לילה, אבל זה יהיה חייב להשתנות בשלב מסוים".

- אני מבין שחלפו הימים שבהם תחמו בכפולות של 5 שנים את מות הטלוויזיה או את מות הפרינט.

"אני מעולם לא חזיתי, אבל בהחלט אנשים רבים חזו את זה. אם אתה מצליח להביט היום מעל לשנה וחצי קדימה, אתה במצב טוב".

איכות גם באינטרנט

אחד הדיונים שעולים בהקשר למודל החדש של העיתונות הוא החשש לגבי איכותה. לדברי ניסנהולץ, "אני מלמד בבית-הספר לעיתונות של אוניברסיטת קולומביה, וכשאני מביט באנשים חדשים, יש זהירות רבה אבל גם התרגשות רבה. יש כל-כך הרבה אפשרויות חדשות במיזמי אינטרנט כמו 'האפינגטון פוסט' ואגרגטורים כמו פליפבורד. יש בהחלט חיים חדשים לעיתונות.

"מצד שני, לצד האפשרויות העתידיות, יש הדרדרות של הישן. יש כאן סכנה ואפשרות גם יחד. תראה כמה ה'האפינגטון' עובד נהדר עם הרשתות החברתיות".

- האם הסכנה היא בכך שהעיתונות עוברת למודל הדיגיטלי, ואיכותה נמדדת על-פי הקלקות ולייקים?

"אני לא אתעלם מזה, יש מקום לחשש. יש סכנה גדולה במיוחד לעיתונות המקומית בארצות-הברית, כי הלוחות שתמכו בהם בעיקר קרסו. ובארצות-הברית העיתונות המקומית חשובה מאוד ויקרה לתפעול, ולכן בלוגרים בודדים לא יכולים להחליפה.

"אז אני לא מנסה לצייר תמונה אופטימית. אבל שימו לב מה קורה לעיתונות החדשה - 'האפינגטון', שהחל כבלוג, התנהל על-פי מה שאנשים אוהבים יותר או פחות. אך ככל שהם גדלו הם החלו להביא אנשים איכותיים ולהעלות את הרמה העיתונאית, כך שיש אור בקצה המנהרה.

"היום כמה מהמיזמים הראשוניים באינטרנט כבר מספיק גדולים כדי להביא אנשים איכותיים ורבים יותר. מצד שני, 'ניו-יורק טיימס' מצא מודל שעובד. המערך הדיגיטלי שלו יכניס 125 מיליון דולר בשנה הבאה, וזה מודל מעבר מוצלח. זה לא הוגן להגיד שהעיתונות קורסת לחלוטין".

- ועדיין אנחנו רואים את עיתונאי "ניו-יורק טיימס" מפגינים מחוץ לבניין.

"העיתונות וועדי העיתונאים אינם סיפור חדש. יש משא-ומתן עם ארגון עובדים, והוא לא קשור בהכרח לעידן המשתנה".

- אחת הטענות בישראל למצב המשתנה של העיתונות פה היא שכניסתו של עיתון חינמי של שלדון אדלסון, שלו עושר מופלג, מתנהל על-פי מודל כלכלי שפוגע בעיתונים האחרים. מה דעתך?

"אני פריק של חופש הביטוי. וכשאומרים שלמיליארדרים אסור לפרסם עיתון, זה נגד חופש הביטוי. יש בעיה כי העיתונים היחידים שמצליחים להתקיים הם אלה המסובסדים על-ידי הממשלה או אלה שממומנים על-ידי מיליארדרים. זו בעיה, משום שאי אפשר לקיים סביבה חופשית כשזו העיתונות היחידה.

"אבל אי-אפשר להגביל איש - אם הם רוצים לעשות זאת, הם יכולים לעשות זאת. בסביבה בריאה וחופשית הקורא יחליט מי אובייקטיבי ומי לא. קוראים משכילים יודעים לעשות את זה. אני אופטימי. אחרת לא הייתי בעסק הזה".

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק