גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ניתן להתעשר מסקטור חיפושי הנפט בישראל?

קידוחי "מירה" ו"שרה" נכשלו, נפט טרם נמצא ב"לוויתן" ■ הסטטיסטיקה מראה שרק 2 מכל 10 קידוחים מצליח ■ אז איך בכל זאת ניתן לעשות כסף בענף? ■ דעה / רון שטיינבלט

תחום חיפושי הנפט והגז הוא עסק מסוכן שהסטטיסטיקה בו לא פועלת לטובת היזמים והמשקיעים. על כך יעידו תוצאות של מאות קידוחים יבשתיים וימיים שבוצעו בשטח ישראל בעשורים האחרונים, שאת מספר התגליות המשמעותיות שהניבו ניתן לספור על כף יד אחת.

על אף הסטטיסטיקה העגומה, ישנם רבים - יזמים ובעיקר משקיעים, שהצליחו לגרוף הון מההשקעה בתחום. למעט קבוצת דלק והשותפויות במאגר הגז "תמר", את מרבית הרווחים רושמת אותה קבוצה בת מזל עוד לפני שהמקדח גילה האם בשכבת המטרה יש סימני נפט או גז, על רקע הציפייה המתוחה לקידוח ולתגלית שתבוא בעקבותיו.

סיטואציה זו, שבה הציפיות מקדימות את החדשות (וכבר מגולמות במחיר המניות), איננה ייחודית לתחום החיפושים. אולם, כשהדברים מגיעים לסקטור זה, נראה שהציפיות כבר מובנות בתודעתו של המשקיע הישראלי, אשר חולם על התעשרות ממציאת נפט מאז תגלית חלץ בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

דוגמה בולטת לכך היא השותפות רציו, שהגיעה למחיר השיא שלה בפברואר אשתקד, במהלך הקידוח למטרת נפט ב"לוויתן". דוגמה נוספת מספקת חברת הכשרה אנרגיה, אשר הגיעה ביוני אשתקד לשווי שיא של מיליארד וחצי שקל, לאחר שבעל השליטה, עופר נמרודי, הלהיב את המשקיעים לקראת חשיפת הפוטנציאל של צמד הרישיונות הימיים "מירה" ו"שרה".

כידוע, נפט לא נמצא ב"לוויתן", ומי שרכש את מניות הכשרה אנרגיה ביום פרסום הסקרים הסיסמיים אליהם כיוון נמרודי, קנה את המניות ב'שפיץ'. לעומת זאת, מי שמכר את השקעתו ברציו ובהכשרה אנרגיה ערב פרסום התוצאות, עשה זאת לאחר שהן עלו בצורה ניכרת.

השבוע האחרון סיפק לנו תזכורת מעניינת לסטטיסטיקה, שלפיה המרוויחים הגדולים בתעשיית החיפושים הם בדרך כלל אלו שאינם מגיעים לקו המטרה: מצד אחד, חיים ליבוביץ', היזם של רישיון החיפושים "שמן", מכר את רוב החזקותיו בחברה בסכום של כ-77 מיליון שקל, וזאת חודש לפני תחילת הקידוח ברישיון. מן העבר השני, שותפות החיפושים מודיעין שבשליטת צחי סולטן, אשר דיווחה על כישלון קידוח "שרה", מה שגרם לנפילה נוספת בערך השותפות, שאיבדה 74% משוויה מאז החלו הקידוחים בצמד הרישיונות הימיים.

"לא סתם יש סטטיסטיקות על הקידוחים, שרק שניים מתוך עשרה מצליחים", אמר שלשום (א') סולטן בעקבות התוצאות המאכזבות של "שרה". סולטן מכיר את הסטטיסטיקה היטב, ולכן למן הרגע שבו נכנס למודיעין לפני שלוש שנים והחל לצקת לתוכה פעילות, הוא הקפיד לקבל זכויות ולהיכנס כשותף במספר רב של רישיונות, כדי לפזר את הסיכון שעשוי להיווצר כתוצאה מכישלון של קידוח בודד.

אלא שרצף התגליות שנרשם כאן בשנים האחרונות, השפיע כנראה גם על סולטן. כשהעמידה הכשרה אנרגיה בנובמבר חלק מזכויותיה ב"מירה" ו"שרה" למכירה, לאחר פרסום תוצאות הסקרים הסיסמיים (שהצביעו על סיכוי של 58% לתגלית גז), לא התאפקה מודיעין ורכשה 7.5% בצמד הרישיונות.

בהתאם ל"הייפ" סביב שני הרישיונות באותה תקופה, שילם סולטן מחיר מלא עבור הזכויות ששיקף שווי של 400 מיליון דולר לשניהם. ההחלטה להגדיל את הפוזיציה ב"מירה" ו"שרה" עלתה למשקיעי מודיעין כ-150 מיליון שקל (רכישת הזכויות מהכשרה אנרגיה בתוספת חלק השותפות בעלות הקידוחים).

בדיעבד, התברר השבוע כי מודיעין שמה ביצים רבות מדי בסל של "מירה" ו"שרה". בעקבות הכישלונות בקידוח, הידלדלה קופת המזומנים שלה באופן משמעותי.

קדושת השבת על פני קדושת הרווחים

לעומת המחיר הגבוה ששילם סולטן, הרי שהיזם ליבוביץ', באדיבותה של מדינת ישראל ושיטת חלוקת רישיונות החיפושים שלה, קיבל את הזכויות על רישיון "שמן" (שבשנות ה-90 נמצא בו נפט) כמעט ללא השקעה כספית מצדו.

בשנתיים וחצי שחלפו מאז, צירף ליבוביץ' שותפים בעלי כיסים עמוקים לרישיון, הציב בראש החברה דמות מוכרת (הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי) ומנהל שמכיר היטב את הפרוספקט, והמתין עד הקידוח.

בתחילת השנה, כאשר הקידוח עוד לא נראה באופק, דעכה מניית שמן חיפושי נפט . בחודשים האחרונים, ככל שמועד הקידוח הלך וקרב, החל העניין במניה לגבור והיא רשמה עליות של עשרות אחוזים.

ליבוביץ', חרדי שומר מצוות, ידע כי הוא עלול להיתקל בבעיה הלכתית מאחר שהקידוח צפוי להתבצע בשבת, וזאת עוד כאשר ביקש לקבל את הזכויות ברישיון. עם זאת, את חלקו בחברה הוא לא מכר אלא רק סמוך לתחילת הקידוח. ההמתנה שלו לתקופה בה יחזור העניין בחברה, העלתה את הרווח שגרף מהחזקתו בעשרות אחוזים.

עוד מספר חודשים יתברר האם ליבוביץ' רשם רווח גדול ממימוש החזקתו טרם תחילת הקידוח, או שההחלטה למכור את המניות כדי לא לחלל שבת מנעה ממנו רווח גדול עוד יותר. בכל מקרה, כדאי לו ולאחרים בתעשיית החיפושים לזכור את האמרה לפיה: "עוד לא נולד המשקיע שהפסיד לאחר שמימש את השקעתו ברווח".

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"