גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ניתן להתעשר מסקטור חיפושי הנפט בישראל?

קידוחי "מירה" ו"שרה" נכשלו, נפט טרם נמצא ב"לוויתן" ■ הסטטיסטיקה מראה שרק 2 מכל 10 קידוחים מצליח ■ אז איך בכל זאת ניתן לעשות כסף בענף? ■ דעה / רון שטיינבלט

תחום חיפושי הנפט והגז הוא עסק מסוכן שהסטטיסטיקה בו לא פועלת לטובת היזמים והמשקיעים. על כך יעידו תוצאות של מאות קידוחים יבשתיים וימיים שבוצעו בשטח ישראל בעשורים האחרונים, שאת מספר התגליות המשמעותיות שהניבו ניתן לספור על כף יד אחת.

על אף הסטטיסטיקה העגומה, ישנם רבים - יזמים ובעיקר משקיעים, שהצליחו לגרוף הון מההשקעה בתחום. למעט קבוצת דלק והשותפויות במאגר הגז "תמר", את מרבית הרווחים רושמת אותה קבוצה בת מזל עוד לפני שהמקדח גילה האם בשכבת המטרה יש סימני נפט או גז, על רקע הציפייה המתוחה לקידוח ולתגלית שתבוא בעקבותיו.

סיטואציה זו, שבה הציפיות מקדימות את החדשות (וכבר מגולמות במחיר המניות), איננה ייחודית לתחום החיפושים. אולם, כשהדברים מגיעים לסקטור זה, נראה שהציפיות כבר מובנות בתודעתו של המשקיע הישראלי, אשר חולם על התעשרות ממציאת נפט מאז תגלית חלץ בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

דוגמה בולטת לכך היא השותפות רציו, שהגיעה למחיר השיא שלה בפברואר אשתקד, במהלך הקידוח למטרת נפט ב"לוויתן". דוגמה נוספת מספקת חברת הכשרה אנרגיה, אשר הגיעה ביוני אשתקד לשווי שיא של מיליארד וחצי שקל, לאחר שבעל השליטה, עופר נמרודי, הלהיב את המשקיעים לקראת חשיפת הפוטנציאל של צמד הרישיונות הימיים "מירה" ו"שרה".

כידוע, נפט לא נמצא ב"לוויתן", ומי שרכש את מניות הכשרה אנרגיה ביום פרסום הסקרים הסיסמיים אליהם כיוון נמרודי, קנה את המניות ב'שפיץ'. לעומת זאת, מי שמכר את השקעתו ברציו ובהכשרה אנרגיה ערב פרסום התוצאות, עשה זאת לאחר שהן עלו בצורה ניכרת.

השבוע האחרון סיפק לנו תזכורת מעניינת לסטטיסטיקה, שלפיה המרוויחים הגדולים בתעשיית החיפושים הם בדרך כלל אלו שאינם מגיעים לקו המטרה: מצד אחד, חיים ליבוביץ', היזם של רישיון החיפושים "שמן", מכר את רוב החזקותיו בחברה בסכום של כ-77 מיליון שקל, וזאת חודש לפני תחילת הקידוח ברישיון. מן העבר השני, שותפות החיפושים מודיעין שבשליטת צחי סולטן, אשר דיווחה על כישלון קידוח "שרה", מה שגרם לנפילה נוספת בערך השותפות, שאיבדה 74% משוויה מאז החלו הקידוחים בצמד הרישיונות הימיים.

"לא סתם יש סטטיסטיקות על הקידוחים, שרק שניים מתוך עשרה מצליחים", אמר שלשום (א') סולטן בעקבות התוצאות המאכזבות של "שרה". סולטן מכיר את הסטטיסטיקה היטב, ולכן למן הרגע שבו נכנס למודיעין לפני שלוש שנים והחל לצקת לתוכה פעילות, הוא הקפיד לקבל זכויות ולהיכנס כשותף במספר רב של רישיונות, כדי לפזר את הסיכון שעשוי להיווצר כתוצאה מכישלון של קידוח בודד.

אלא שרצף התגליות שנרשם כאן בשנים האחרונות, השפיע כנראה גם על סולטן. כשהעמידה הכשרה אנרגיה בנובמבר חלק מזכויותיה ב"מירה" ו"שרה" למכירה, לאחר פרסום תוצאות הסקרים הסיסמיים (שהצביעו על סיכוי של 58% לתגלית גז), לא התאפקה מודיעין ורכשה 7.5% בצמד הרישיונות.

בהתאם ל"הייפ" סביב שני הרישיונות באותה תקופה, שילם סולטן מחיר מלא עבור הזכויות ששיקף שווי של 400 מיליון דולר לשניהם. ההחלטה להגדיל את הפוזיציה ב"מירה" ו"שרה" עלתה למשקיעי מודיעין כ-150 מיליון שקל (רכישת הזכויות מהכשרה אנרגיה בתוספת חלק השותפות בעלות הקידוחים).

בדיעבד, התברר השבוע כי מודיעין שמה ביצים רבות מדי בסל של "מירה" ו"שרה". בעקבות הכישלונות בקידוח, הידלדלה קופת המזומנים שלה באופן משמעותי.

קדושת השבת על פני קדושת הרווחים

לעומת המחיר הגבוה ששילם סולטן, הרי שהיזם ליבוביץ', באדיבותה של מדינת ישראל ושיטת חלוקת רישיונות החיפושים שלה, קיבל את הזכויות על רישיון "שמן" (שבשנות ה-90 נמצא בו נפט) כמעט ללא השקעה כספית מצדו.

בשנתיים וחצי שחלפו מאז, צירף ליבוביץ' שותפים בעלי כיסים עמוקים לרישיון, הציב בראש החברה דמות מוכרת (הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי) ומנהל שמכיר היטב את הפרוספקט, והמתין עד הקידוח.

בתחילת השנה, כאשר הקידוח עוד לא נראה באופק, דעכה מניית שמן חיפושי נפט . בחודשים האחרונים, ככל שמועד הקידוח הלך וקרב, החל העניין במניה לגבור והיא רשמה עליות של עשרות אחוזים.

ליבוביץ', חרדי שומר מצוות, ידע כי הוא עלול להיתקל בבעיה הלכתית מאחר שהקידוח צפוי להתבצע בשבת, וזאת עוד כאשר ביקש לקבל את הזכויות ברישיון. עם זאת, את חלקו בחברה הוא לא מכר אלא רק סמוך לתחילת הקידוח. ההמתנה שלו לתקופה בה יחזור העניין בחברה, העלתה את הרווח שגרף מהחזקתו בעשרות אחוזים.

עוד מספר חודשים יתברר האם ליבוביץ' רשם רווח גדול ממימוש החזקתו טרם תחילת הקידוח, או שההחלטה למכור את המניות כדי לא לחלל שבת מנעה ממנו רווח גדול עוד יותר. בכל מקרה, כדאי לו ולאחרים בתעשיית החיפושים לזכור את האמרה לפיה: "עוד לא נולד המשקיע שהפסיד לאחר שמימש את השקעתו ברווח".

עוד כתבות

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הקלעים של ליל התקציב: כך נעצרה היוזמה להקמת נמלים חדשים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

למה כל כך הרבה עובדים דורשים העלאה, ומה התוספת שיקבלו עובדי המגזר הציבורי בינואר?

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה