גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מביעה אמון בישראל: גייתנר חתם על הארכת הערבויות

האמריקנים החליטו להעלות את דרג החותמים על המזכר להארכת הערבויות מסגן שר האוצר לשר עצמו ■ מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, "לגלובס": "ההסכם החדש משיק מסגרת לדו שיח כלכלי חדש בין שתי המדינות"

שר האוצר של ארה"ב, טימותי גייתנר, ומנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, חתמו אמש (ד') בוושינגטון על מזכר הבנות להארכת הערבויות האמריקניות לישראל. בטקס השתתפו גם שגריר ישראל בוושינגטון, מייקל אורן; שגריר ארה"ב בישראל, דן שפירו; והציר הכלכלי של ישראל בארה"ב, אלי גרונר.

בטקס החתימה אמר גייתנר: "ישראל היא שותף חיוני ובעלת ברית של ארה"ב. הארכת הזמינות של הערבויות תאפשר לממשלת ישראל להוסיף ליהנות מגישה לשווקי הון בשערים נוחים בשנים הבאות".

גייתנר שיבח את הכלכלה הישראלית וציין שהמשק הפיננסי בישראל מנוהל היטב ונמצא בידיים טובות ושהארכת הערבויות משקפת את האמון שנותנת ארה"ב בכלכלת ישראל.

בהודעה נפרדת לעיתונות של משרד האוצר האמריקני נאמר, שהארכת תכנית הערבויות "מאששת את ביטחונה של ארה"ב בנתוני הבסיס החזקים של הכלכלה הישראלית וברקורד הסולידי של ממשלת ישראל ביישום מדיניותה הכלכלית".

כהן הודה לגייתנר: "ישראל מעריכה את התמיכה התמיכה רבת השנים, תמיכה יוצאת מהכלל, שמעניקה ארה"ב לישראל. ליחסים בין שתי המדינות יש הרבה מהמשותף. תכנית הערבויות תרמה לביטחונה וליציבותה של הכלכלה הישראלית, והיא תוסיף לקדם את היחסים בין ארה"ב לישראל".

לערבויות האמריקניות היסטוריה ארוכה. ב-1992, העמיד ממשל בוש לרשות ישראל ערובות בסך 10 מיליארד דולר, בפרישה לעשר שנים, שנועדו לסייע במימון מאמצי הקליטה של עולים מבריה"מ. ב-2003 חודשה תכנית הערבויות, הפעם בסך תשעה מיליארד דולר, לעשר שנים נוספות, על רקע הקשיים הכלכליים בגין האינתיפאדה. סבב זה של הערבויות הותנה בכך שכל הכספים שיגויסו בעזרת הערבויות ינוצלו רק בתחומי הקו הירוק. האמריקנים קיזזו מהערבויות את הסכומים שהשקיעה ישראל מדי שנה מעבר לגבולות 67.

ב-27 ביולי השנה חתם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, על חוק להארכת תכנית הערבויות לישראל עד 2016. מזכר ההבנות שנחתם אמש נועד לקבוע פרמטרים ליישום החוק. עד עתה גייסה ישראל מעט יותר מארבעה מיליארד דולר. קצת פחות ממיליארד דולר קוזזו בגין שימוש בכספי הערבויות בשטחים. מזכר ההבנות החדש קובע, שלרשות ישראל יעמדו אפוא ערבויות בסך 3.8 מיליארד דולר.

"שמחים על הארכת הערבויות ומקווים שלא נצטרך להשתמש בהן"

הערבויות ניתנות לישראל במסגרת תכנית JEDG: הקבוצה המשותפת לפיתוח כלכלי (Joint Economic Development Program). הערבויות מוזילות משמעותית את עלויות גיוס הכספים של ממשלת ישראל בשווקים זרים, גם אם ישראל אינה משתמשת בהן בפועל מפני שהן מצביעות על האמון שנותנת ארה"ב בכלכלת ישראל. במילים אחרות: הן מצמצמות את משתנה הסיכון במשוואה לקביעת הריבית על הלוואות שנוטלת ישראל מגופים מסחריים זרים.

בראיון ל"גלובס" אמר דורון כהן: "אנו שמחים על הארכת הערבויות ואנו מקווים שלא נצטרך להשתמש בהן".

כהן אמר, כי האמריקנים ביקשו לצקת תוכן חדש לתכנית הערבויות. בסבב הערבויות הקודם דיווחה ישראל לארה"ב מדי שנה על עמידתה במדדים כלכליים שנקבעו כתנאי לקבלת הערבויות. עתה נוצק תוכן חדש למסגרת הזו. שוב אין מדובר ביחסים "בין אח גדול לאחר קטן", אמר כהן, אלא ביחסים שיוויוניים, לפי בקשת האמריקנים. ישראל שוב לא תצטרך לספק לוושינגטון דו"חות על עמידתה במבחן כלכלי זה או אחר.

מנכ"ל משרד האוצר אמר, שההסכם החדש משיק מסגרת לדו-שיח כלכלי חדש, דו-שיח בין שותפות כלכליות שוות. הוא ציין, שהעלאת דרג החותמים על מזכר ההבנות, מסגן שר לשר האוצר האמריקני עצמו, מעידה על החשיבות שמייחסת ארה"ב לקשרים הכלכליים בין שתי המדינות.

גורמים אחרים אמר אמש ל"גלובס", כי העובדה שגייתנר עצמו חתם על המסמך תאפשר לממשל אובמה להצביע על נקיטת צעד נוסף של תמיכה בישראל. העלאת הפרופיל של האירוע מכוונת בעיקר לבוחרים יהודיים, בעיקר בפלורידה, מדינה מתנדנדת בעלת חשיבות חשיבות רבה בקביעת תוצאות הבחירות לנשיאות. החלטה לגייס את גייתנר לטקס החתימה התקבלה ברגע האחרון, ושר האוצר הישראלי, יובל שטייניץ, לא הספיק להגיע לוושינגטון. מכל מקום, גייתנר שוחח עמו טלפונית לפני הטקס.

כהן אמר, כי בשיח הכלכלי החדש בין ארה"ב לישראל יידונו נושאים בעלי חשיבות לשתי המדינות ובכללם מדיניות כלכלית, פיסקלית ומוניטרית, בטיחות סייבר בפרמטרים מסחריים ודרכים להתמודד עם איומים על שוק העבודה. "יש לנו הרבה מה ללמוד מהאמריקנים ואני מקווה שנצליח להוסיף להם משהו משלנו".

אלי גרונר, הציר הכלכלי של ישראל בוושינגטון, אמר ל"גלובס", כי תכנית הערבויות הוכיחה את עצמה ו"חלק לא מבוטל" מהאיתנות הפיננסית של ישראל נובע מהשימוש בערבויות בשנים קודמות.

"יש זרם בחשיבה הכלכלית הישראלית שאמר שהלוואי שישראל לא תזדקק לערבויות, אך עצם העובדה שהן עומדות לרשותנו משדרת מסר לשווקים שהסיכון הישראלי סביר יותר ושארה"ב מתייצבת מאחורי ישראל", אמר גרונר. "זה מסר חשוב מאוד על רקע מצבה הגיאו-פוליטי של ישראל".

הוא ציין, שמסגרת השיח הכלכלי החדש בין שתי המדינות תאפשר לשראל "ללמוד מידידינו הטובים בוושינגטון; בלי להיות יומרני, אני מקווה שנוכל גם לשמש עזר כנגדם".

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות