גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מראני: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון קידוחים"

(עדכון) - מנכ"ל הכשרה אנרגיה, שהתרסקה בכ-90% בשנה: "מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים" ■ "נכניס חברות בינ"ל להשקעה" ■ מנכ"ל רציו: "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר"

אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה שנכשלה לאחרונה בקידוחי "שרה" ו"מירה", התבטא היום (א') לראשונה בוועידת האנרגיה על הכישלונות ועל התוכניות לעתיד ואמר כי החברה לא תוכל לגייס היום כסף למימון קידוחים נוספים, אולם להערכתו "בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת". מניית הכשרה אנרגיה התרסקה בכ-90% בשנה האחרונה.

"גם אנחנו התאכזבנו", אמר מראני. "זו הייתה אכזבה קשה ולצערנו למדנו על בשרנו את משמעות הסטטיסטיקה. יש לנו נתונים מצוינים שכרגע אנחנו מעבדים והם יאפשרו לנו להמשיך בתכנית ארוכת הטווח שלנו לקידוחים נוספים. אני מזכיר שלא קדחנו אל מטרות הנפט. היו לנו לא מעט הצלחות, הצלחנו להרים אופרציה מאד רצינית ללא חברה כמו נובל".

מראני רמז כי בכוונת החברה להניח לשוק "להירגע" מהכישלונות האחרונים, בטרם תפעל לגיוס נוסף למימון קידוחים אחרים: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון הקידוחים אבל בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת. אנחנו מקווים להכניס חברות בינ"ל. כולם צריכים להסיק מסקנות, גם המשקיעים וגם הממשלה; להקל קצת בלוחות הזמנים ולחזק את התעשייה. מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים".

עו"ד רנל יופה, המייצגת יזמים בתחום חיפושי הנפט, אמרה כי "איך משקיעים יכולים להיכנס לכאן אם ברור להם שהתקנות הנוכחיות הולכות להשתנות וכבר 3 שנים לא החליטו מה יהיו התקנות החדשות? חוק הנפט הוא כנראה הדבר היחיד שלא השתנה כאן ב-50 השנים האחרונות".

לנדאו: "פיתוח 'לוויתן' יעלה מעל 15 מיליארד דולר"

מנכ"ל אבנר גדעון תדמור קרא היום לממשלה לאמץ את המלצות ועדת צמח מהר ככל הניתן על מנת לקדם את פיתוח מאגר "לוויתן". בוועידת האנרגיה 2012 אמר תדמור כי "אי אפשר לדבר על כניסה צפונית לגז אם לא יהיה פרויקט שיזרים אליה גז, קרי פרויקט 'לוויתן'; ואי אפשר לדבר על פיתוח 'לוויתן' אם לא יהיה אופק של ייצוא. המפתח הוא המלצות ועדת צמח. אני בטוח שהממשלה וראש הממשלה יאשרו את ההמלצות האלה כמה שיותר מהר ושלא נראה כאן חלילה דחייה, כי זו אבן הדרך".

תדמור הזהיר מסחבת בנושא זה ואמר בהתייחסו למתקן הנזלה LNG כי "חלון ההזדמנות לייצוא גז לא עומד מלכת, השוק מאד דינמי. בקפריסין גילו גז רק לפני שנה וכבר יש אתר למתקן ייצוא ויש חזון. השאלה היא איך ישראל, שהיתה הראשונה לגלות גז, לא מוצאת את עצמה נשארת מאחור".

יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, אמר כי "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר. זה פרוייקט שהעם בישראל עוד לא ראה. ללא יציבות רגולטורית לא ניתן יהיה לקדם את הפרוייקט ולהכניס שותף אסטרטגי".

בכיר בנובל אנרג'י על הכישלונות ב"מירה" ו"שרה": "זה קורה"

מייסד חברת ערבה פאוור, יוסף אברמוביץ', הזהיר בכנס כי "כל המשקיעים הזרים בתעשייה הסולארית יברחו מכאן בתוך חצי שנה אם הממשלה לא תשקם את את האמון שנהרס בינה למשקיעים". אברמוביץ', שקיבל את תואר איש השנה במשק האנרגיה, קרא לוועדת השרים לאנרגיות מתחדשות להעלות את היעד לשילוב אנרגיות מתחדשות מ-10% מייצור החשמל במדינה ב-2020 ל-20%, להקצות מכסה נוספת של אלף מגוואט לענף ייצור החשמל הסולארי ומכסה נפרדת לבעלי קרקעות בדואים.

ערבה פאוור הקימה את השדה הסולארי הראשון בישראל ליד קיבוץ קטורה ומקדמת הקמת 11 שדות קרקעיים נוספים, כולל במגזר הבדואי. אברמוביץ' חשף כי השותפים בערבה פאוור הקימו חברה בינ"ל המקדמת מיזמים סולאריים ב-70 מדינות.

לוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י ומנהל הפעילות של החברה באזור ישראל, אמר כי "היו כאן לאחרונה מספר קידוחים שלא הצליחו וזה יכול לקרות. כשחקן פוטבול חובב אני יכול לצטט מאמן שאמר פעם: 'כשאתה מנצח אתה לא טוב כמו שאתה חושב וכשאתה מפסיד אתה לא גרוע כמו שאתה חושב'".

עמוס ירון: "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה"

מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה אלונה שפר קארו אמרה בוועידה "היום בבוקר הוצאתי מכתב לשאול צמח (מנכל משרד האנרגיה והמים) וביקשתי לכנס מחדש את הוועדה כי עוד לא יבש הדיו והדו"ח הזה הפך ללא רלבנטי. הדו"ח ניפח את העתודות ב-150 BCM לפחות ומבחינת הצרכים היתה הערכת חסר. במדינה מתוקנת מסתכלים על תוכנית לאומית ואצלנו מתחילים מהסוף החליטו שצריכים לייצא ושצריכים מתקן lng. אנחנו אמרנו שקודם נראה מה הצרכים ואז נחליט".

האלוף במיל' עמוס ירון שמונה לפרוייקטור לייצוא גז אמר "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה, בהנחה שבהחלט יכול להיות שבעוד 25 שנה לא נוכל להמשיך לייצא את הגז. הגז לא בורח מכאן כך שלא יהיה מצב שלא יהיה כאן גז. המדינה תייבא את הגז". "אני לא מבין מה המשרד לאיכות הסביבה בא ומתעסק בכמויות ייצוא".

אלונה שפר-קארו "האינטרס שלנו שבמדינת ישראל כלי רכב יסעו על גז ולא יזהמו".

עמוס ירון: "אין על זה ויכוח. מדינת ישראל אין לה כסף לממן פיתוח שדה בגודל של לוייתן ולכן צריך למצוא קומבינות איך לעשות משהו שיעשה טוב למדינת ישראל. תנו לי לעבוד שנה וחצי על הסטטוטוריקה לראות אם אפשר להקים מתקן LNG בישראל או אי אפשר".

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו אמר כי "שמעתי את ראש הממשלה מדבר על משילות. באופן סיסטמתי יש מדיניות של שב ואל תעשה. גם במקרה של הכניסה הצפונית המשרד אמר שצריך ללמוד את הנושא. עכשיו עושים שוב את אותה טעות. במשך שנה ישבה וועדה ודנה ושמעה אינספור יועצחם ועכשיו רוצים לדון מחדש כי זה לא מוצא חן בעיני המשרד להגנת הסביבה. חוסר הודאות הזה הורג משקיעים והתוצאה תהיה ששוב לא יהיה מספיק גז למשק".

עמוס ירון: "מתקן lng זה תוספת של 1.5% לתוצר, אז נכון שזה פוגע במידה מסויימת בסביבה אבל זו החלטה של מדיניות ממשלתית".

אבו לשפר-קארו: "אנחנו הראשונים שדחפנו להכנסת גז טבעי לתעשייה ולתחבורה. אנחנו מימנו את הניסוי בהפעלת אוטובוס על גז טבעי. אנחנו במו"מ למכור גז למפעל אמוניה בדרום, אנחנו משקיעים מיליונים במו"פ של GTL".

עוד כתבות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י