גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מראני: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון קידוחים"

(עדכון) - מנכ"ל הכשרה אנרגיה, שהתרסקה בכ-90% בשנה: "מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים" ■ "נכניס חברות בינ"ל להשקעה" ■ מנכ"ל רציו: "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר"

אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה שנכשלה לאחרונה בקידוחי "שרה" ו"מירה", התבטא היום (א') לראשונה בוועידת האנרגיה על הכישלונות ועל התוכניות לעתיד ואמר כי החברה לא תוכל לגייס היום כסף למימון קידוחים נוספים, אולם להערכתו "בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת". מניית הכשרה אנרגיה התרסקה בכ-90% בשנה האחרונה.

"גם אנחנו התאכזבנו", אמר מראני. "זו הייתה אכזבה קשה ולצערנו למדנו על בשרנו את משמעות הסטטיסטיקה. יש לנו נתונים מצוינים שכרגע אנחנו מעבדים והם יאפשרו לנו להמשיך בתכנית ארוכת הטווח שלנו לקידוחים נוספים. אני מזכיר שלא קדחנו אל מטרות הנפט. היו לנו לא מעט הצלחות, הצלחנו להרים אופרציה מאד רצינית ללא חברה כמו נובל".

מראני רמז כי בכוונת החברה להניח לשוק "להירגע" מהכישלונות האחרונים, בטרם תפעל לגיוס נוסף למימון קידוחים אחרים: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון הקידוחים אבל בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת. אנחנו מקווים להכניס חברות בינ"ל. כולם צריכים להסיק מסקנות, גם המשקיעים וגם הממשלה; להקל קצת בלוחות הזמנים ולחזק את התעשייה. מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים".

עו"ד רנל יופה, המייצגת יזמים בתחום חיפושי הנפט, אמרה כי "איך משקיעים יכולים להיכנס לכאן אם ברור להם שהתקנות הנוכחיות הולכות להשתנות וכבר 3 שנים לא החליטו מה יהיו התקנות החדשות? חוק הנפט הוא כנראה הדבר היחיד שלא השתנה כאן ב-50 השנים האחרונות".

לנדאו: "פיתוח 'לוויתן' יעלה מעל 15 מיליארד דולר"

מנכ"ל אבנר גדעון תדמור קרא היום לממשלה לאמץ את המלצות ועדת צמח מהר ככל הניתן על מנת לקדם את פיתוח מאגר "לוויתן". בוועידת האנרגיה 2012 אמר תדמור כי "אי אפשר לדבר על כניסה צפונית לגז אם לא יהיה פרויקט שיזרים אליה גז, קרי פרויקט 'לוויתן'; ואי אפשר לדבר על פיתוח 'לוויתן' אם לא יהיה אופק של ייצוא. המפתח הוא המלצות ועדת צמח. אני בטוח שהממשלה וראש הממשלה יאשרו את ההמלצות האלה כמה שיותר מהר ושלא נראה כאן חלילה דחייה, כי זו אבן הדרך".

תדמור הזהיר מסחבת בנושא זה ואמר בהתייחסו למתקן הנזלה LNG כי "חלון ההזדמנות לייצוא גז לא עומד מלכת, השוק מאד דינמי. בקפריסין גילו גז רק לפני שנה וכבר יש אתר למתקן ייצוא ויש חזון. השאלה היא איך ישראל, שהיתה הראשונה לגלות גז, לא מוצאת את עצמה נשארת מאחור".

יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, אמר כי "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר. זה פרוייקט שהעם בישראל עוד לא ראה. ללא יציבות רגולטורית לא ניתן יהיה לקדם את הפרוייקט ולהכניס שותף אסטרטגי".

בכיר בנובל אנרג'י על הכישלונות ב"מירה" ו"שרה": "זה קורה"

מייסד חברת ערבה פאוור, יוסף אברמוביץ', הזהיר בכנס כי "כל המשקיעים הזרים בתעשייה הסולארית יברחו מכאן בתוך חצי שנה אם הממשלה לא תשקם את את האמון שנהרס בינה למשקיעים". אברמוביץ', שקיבל את תואר איש השנה במשק האנרגיה, קרא לוועדת השרים לאנרגיות מתחדשות להעלות את היעד לשילוב אנרגיות מתחדשות מ-10% מייצור החשמל במדינה ב-2020 ל-20%, להקצות מכסה נוספת של אלף מגוואט לענף ייצור החשמל הסולארי ומכסה נפרדת לבעלי קרקעות בדואים.

ערבה פאוור הקימה את השדה הסולארי הראשון בישראל ליד קיבוץ קטורה ומקדמת הקמת 11 שדות קרקעיים נוספים, כולל במגזר הבדואי. אברמוביץ' חשף כי השותפים בערבה פאוור הקימו חברה בינ"ל המקדמת מיזמים סולאריים ב-70 מדינות.

לוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י ומנהל הפעילות של החברה באזור ישראל, אמר כי "היו כאן לאחרונה מספר קידוחים שלא הצליחו וזה יכול לקרות. כשחקן פוטבול חובב אני יכול לצטט מאמן שאמר פעם: 'כשאתה מנצח אתה לא טוב כמו שאתה חושב וכשאתה מפסיד אתה לא גרוע כמו שאתה חושב'".

עמוס ירון: "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה"

מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה אלונה שפר קארו אמרה בוועידה "היום בבוקר הוצאתי מכתב לשאול צמח (מנכל משרד האנרגיה והמים) וביקשתי לכנס מחדש את הוועדה כי עוד לא יבש הדיו והדו"ח הזה הפך ללא רלבנטי. הדו"ח ניפח את העתודות ב-150 BCM לפחות ומבחינת הצרכים היתה הערכת חסר. במדינה מתוקנת מסתכלים על תוכנית לאומית ואצלנו מתחילים מהסוף החליטו שצריכים לייצא ושצריכים מתקן lng. אנחנו אמרנו שקודם נראה מה הצרכים ואז נחליט".

האלוף במיל' עמוס ירון שמונה לפרוייקטור לייצוא גז אמר "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה, בהנחה שבהחלט יכול להיות שבעוד 25 שנה לא נוכל להמשיך לייצא את הגז. הגז לא בורח מכאן כך שלא יהיה מצב שלא יהיה כאן גז. המדינה תייבא את הגז". "אני לא מבין מה המשרד לאיכות הסביבה בא ומתעסק בכמויות ייצוא".

אלונה שפר-קארו "האינטרס שלנו שבמדינת ישראל כלי רכב יסעו על גז ולא יזהמו".

עמוס ירון: "אין על זה ויכוח. מדינת ישראל אין לה כסף לממן פיתוח שדה בגודל של לוייתן ולכן צריך למצוא קומבינות איך לעשות משהו שיעשה טוב למדינת ישראל. תנו לי לעבוד שנה וחצי על הסטטוטוריקה לראות אם אפשר להקים מתקן LNG בישראל או אי אפשר".

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו אמר כי "שמעתי את ראש הממשלה מדבר על משילות. באופן סיסטמתי יש מדיניות של שב ואל תעשה. גם במקרה של הכניסה הצפונית המשרד אמר שצריך ללמוד את הנושא. עכשיו עושים שוב את אותה טעות. במשך שנה ישבה וועדה ודנה ושמעה אינספור יועצחם ועכשיו רוצים לדון מחדש כי זה לא מוצא חן בעיני המשרד להגנת הסביבה. חוסר הודאות הזה הורג משקיעים והתוצאה תהיה ששוב לא יהיה מספיק גז למשק".

עמוס ירון: "מתקן lng זה תוספת של 1.5% לתוצר, אז נכון שזה פוגע במידה מסויימת בסביבה אבל זו החלטה של מדיניות ממשלתית".

אבו לשפר-קארו: "אנחנו הראשונים שדחפנו להכנסת גז טבעי לתעשייה ולתחבורה. אנחנו מימנו את הניסוי בהפעלת אוטובוס על גז טבעי. אנחנו במו"מ למכור גז למפעל אמוניה בדרום, אנחנו משקיעים מיליונים במו"פ של GTL".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; המניות הביטחוניות שוב נופלות, עין שלישית קורסת ב-23%

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"