גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מראני: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון קידוחים"

(עדכון) - מנכ"ל הכשרה אנרגיה, שהתרסקה בכ-90% בשנה: "מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים" ■ "נכניס חברות בינ"ל להשקעה" ■ מנכ"ל רציו: "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר"

אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה שנכשלה לאחרונה בקידוחי "שרה" ו"מירה", התבטא היום (א') לראשונה בוועידת האנרגיה על הכישלונות ועל התוכניות לעתיד ואמר כי החברה לא תוכל לגייס היום כסף למימון קידוחים נוספים, אולם להערכתו "בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת". מניית הכשרה אנרגיה התרסקה בכ-90% בשנה האחרונה.

"גם אנחנו התאכזבנו", אמר מראני. "זו הייתה אכזבה קשה ולצערנו למדנו על בשרנו את משמעות הסטטיסטיקה. יש לנו נתונים מצוינים שכרגע אנחנו מעבדים והם יאפשרו לנו להמשיך בתכנית ארוכת הטווח שלנו לקידוחים נוספים. אני מזכיר שלא קדחנו אל מטרות הנפט. היו לנו לא מעט הצלחות, הצלחנו להרים אופרציה מאד רצינית ללא חברה כמו נובל".

מראני רמז כי בכוונת החברה להניח לשוק "להירגע" מהכישלונות האחרונים, בטרם תפעל לגיוס נוסף למימון קידוחים אחרים: "ברור שהיום לא נוכל לגייס כסף למימון הקידוחים אבל בעוד כמה שבועות התמונה תהיה אחרת. אנחנו מקווים להכניס חברות בינ"ל. כולם צריכים להסיק מסקנות, גם המשקיעים וגם הממשלה; להקל קצת בלוחות הזמנים ולחזק את התעשייה. מי שמפחד מקידוח יבש - שלא ייכנס לתעשיית החיפושים".

עו"ד רנל יופה, המייצגת יזמים בתחום חיפושי הנפט, אמרה כי "איך משקיעים יכולים להיכנס לכאן אם ברור להם שהתקנות הנוכחיות הולכות להשתנות וכבר 3 שנים לא החליטו מה יהיו התקנות החדשות? חוק הנפט הוא כנראה הדבר היחיד שלא השתנה כאן ב-50 השנים האחרונות".

לנדאו: "פיתוח 'לוויתן' יעלה מעל 15 מיליארד דולר"

מנכ"ל אבנר גדעון תדמור קרא היום לממשלה לאמץ את המלצות ועדת צמח מהר ככל הניתן על מנת לקדם את פיתוח מאגר "לוויתן". בוועידת האנרגיה 2012 אמר תדמור כי "אי אפשר לדבר על כניסה צפונית לגז אם לא יהיה פרויקט שיזרים אליה גז, קרי פרויקט 'לוויתן'; ואי אפשר לדבר על פיתוח 'לוויתן' אם לא יהיה אופק של ייצוא. המפתח הוא המלצות ועדת צמח. אני בטוח שהממשלה וראש הממשלה יאשרו את ההמלצות האלה כמה שיותר מהר ושלא נראה כאן חלילה דחייה, כי זו אבן הדרך".

תדמור הזהיר מסחבת בנושא זה ואמר בהתייחסו למתקן הנזלה LNG כי "חלון ההזדמנות לייצוא גז לא עומד מלכת, השוק מאד דינמי. בקפריסין גילו גז רק לפני שנה וכבר יש אתר למתקן ייצוא ויש חזון. השאלה היא איך ישראל, שהיתה הראשונה לגלות גז, לא מוצאת את עצמה נשארת מאחור".

יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו, אמר כי "פיתוח 'לוויתן' ידרוש השקעה של מעל 15 מיליארד דולר. זה פרוייקט שהעם בישראל עוד לא ראה. ללא יציבות רגולטורית לא ניתן יהיה לקדם את הפרוייקט ולהכניס שותף אסטרטגי".

בכיר בנובל אנרג'י על הכישלונות ב"מירה" ו"שרה": "זה קורה"

מייסד חברת ערבה פאוור, יוסף אברמוביץ', הזהיר בכנס כי "כל המשקיעים הזרים בתעשייה הסולארית יברחו מכאן בתוך חצי שנה אם הממשלה לא תשקם את את האמון שנהרס בינה למשקיעים". אברמוביץ', שקיבל את תואר איש השנה במשק האנרגיה, קרא לוועדת השרים לאנרגיות מתחדשות להעלות את היעד לשילוב אנרגיות מתחדשות מ-10% מייצור החשמל במדינה ב-2020 ל-20%, להקצות מכסה נוספת של אלף מגוואט לענף ייצור החשמל הסולארי ומכסה נפרדת לבעלי קרקעות בדואים.

ערבה פאוור הקימה את השדה הסולארי הראשון בישראל ליד קיבוץ קטורה ומקדמת הקמת 11 שדות קרקעיים נוספים, כולל במגזר הבדואי. אברמוביץ' חשף כי השותפים בערבה פאוור הקימו חברה בינ"ל המקדמת מיזמים סולאריים ב-70 מדינות.

לוסון פרימן, סגן נשיא נובל אנרג'י ומנהל הפעילות של החברה באזור ישראל, אמר כי "היו כאן לאחרונה מספר קידוחים שלא הצליחו וזה יכול לקרות. כשחקן פוטבול חובב אני יכול לצטט מאמן שאמר פעם: 'כשאתה מנצח אתה לא טוב כמו שאתה חושב וכשאתה מפסיד אתה לא גרוע כמו שאתה חושב'".

עמוס ירון: "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה"

מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה אלונה שפר קארו אמרה בוועידה "היום בבוקר הוצאתי מכתב לשאול צמח (מנכל משרד האנרגיה והמים) וביקשתי לכנס מחדש את הוועדה כי עוד לא יבש הדיו והדו"ח הזה הפך ללא רלבנטי. הדו"ח ניפח את העתודות ב-150 BCM לפחות ומבחינת הצרכים היתה הערכת חסר. במדינה מתוקנת מסתכלים על תוכנית לאומית ואצלנו מתחילים מהסוף החליטו שצריכים לייצא ושצריכים מתקן lng. אנחנו אמרנו שקודם נראה מה הצרכים ואז נחליט".

האלוף במיל' עמוס ירון שמונה לפרוייקטור לייצוא גז אמר "אנחנו יכולים לקבל החלטה שנשמור גז ל-40 שנה, אבל לא יהיה מי שיפתח את השדה, בהנחה שבהחלט יכול להיות שבעוד 25 שנה לא נוכל להמשיך לייצא את הגז. הגז לא בורח מכאן כך שלא יהיה מצב שלא יהיה כאן גז. המדינה תייבא את הגז". "אני לא מבין מה המשרד לאיכות הסביבה בא ומתעסק בכמויות ייצוא".

אלונה שפר-קארו "האינטרס שלנו שבמדינת ישראל כלי רכב יסעו על גז ולא יזהמו".

עמוס ירון: "אין על זה ויכוח. מדינת ישראל אין לה כסף לממן פיתוח שדה בגודל של לוייתן ולכן צריך למצוא קומבינות איך לעשות משהו שיעשה טוב למדינת ישראל. תנו לי לעבוד שנה וחצי על הסטטוטוריקה לראות אם אפשר להקים מתקן LNG בישראל או אי אפשר".

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו אמר כי "שמעתי את ראש הממשלה מדבר על משילות. באופן סיסטמתי יש מדיניות של שב ואל תעשה. גם במקרה של הכניסה הצפונית המשרד אמר שצריך ללמוד את הנושא. עכשיו עושים שוב את אותה טעות. במשך שנה ישבה וועדה ודנה ושמעה אינספור יועצחם ועכשיו רוצים לדון מחדש כי זה לא מוצא חן בעיני המשרד להגנת הסביבה. חוסר הודאות הזה הורג משקיעים והתוצאה תהיה ששוב לא יהיה מספיק גז למשק".

עמוס ירון: "מתקן lng זה תוספת של 1.5% לתוצר, אז נכון שזה פוגע במידה מסויימת בסביבה אבל זו החלטה של מדיניות ממשלתית".

אבו לשפר-קארו: "אנחנו הראשונים שדחפנו להכנסת גז טבעי לתעשייה ולתחבורה. אנחנו מימנו את הניסוי בהפעלת אוטובוס על גז טבעי. אנחנו במו"מ למכור גז למפעל אמוניה בדרום, אנחנו משקיעים מיליונים במו"פ של GTL".

עוד כתבות

"שינוי כיוון מרהיב של נתניהו": כך מסקרים בעולם את עסקת הגז עם מצרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את עסקת הגז הגדולה של ישראל ומצרים, שגריר ארה"ב בצרפת מדבר על האנטישמיות הגואה במדינה, איך משפיעה אסטרטגיית הביטחון של טראמפ על ישראל, ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר במאמר מאלף לאטלנטיק: "הפסקת התמיכה בישראל - טעות אסטרטגית" ● כותרות העיתונים בעולם

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

ביקרנו בסוד המקומי שהתפוצץ בטיקטוק, והבנו למה התור משתרך עד נתב"ג

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אנבידיה ואורקל מזנקות, נייקי נופלת ב-10%

יציבות בבורסות אירופה ● אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● נייק: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

החל ממרץ: הטיסה הבינלאומית הראשונה שתצא משדה התעופה רמון

לגלובס נודע כי הקו הראשון שחברת הלואו קוסט וויזאייר תפעיל מנמל התעופה רמון יהיה קו בודפשט-אילת ויפעל כבר מחודש מרץ הקרוב ● המהלך הוא חלק מהקמת בסיסי הפעילות של החברה בישראל ומההסכמות שהושגו במו"מ עם משרד התחבורה

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי