גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טיפול הממשלה בדיור - מחדל; צריך היה לטפל בשוק הדיור בכל הכוח, זה מה שהכי מרגיז אותי"

פרופ' מנואל טרכטנברג מסרב לאשר את הפרסומים בנוגע לכניסתו לחיים הפוליטיים, אך לא מסתיר את זעמו מאי-יישום מסקנות הוועדה שבראשה עמד ■ "לעתים נראה כי אנחנו חושבים שאנחנו חיים בגן עדן, ואנחנו לא"

"אני מודאג ממה שקורה. חיתנתי את שתי הבנות שלי תוך חודש וחצי. זה מדהים לגלות מה שהדבר הזה עושה לך. עכשיו האחריות אינה ישירה: אני לא צריך לדאוג להן יותר לאוכל או שילבשו סוודר כשקר בערב; אני צריך לדאוג איזה מדינה אני משאיר להן אחרי" - כך אומר פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי, בשיחה עם "גלובס" שבה הוא חושף את אשר על לבו בימים אלה, שבהם שמו עולה לכותרות מחדש, הפעם כמי שעתיד לקפוץ למים הפוליטיים ולהצטרף לרשימה בראשות ציפי לבני. לעניין זה טרכטנברג מסרב להתייחס; הוא אומר שהוא מדבר מלבו, ומאפשר לכל אחד להגיע למסקנות משלו.

"בגלל השתלשלות דברים שלא ציפיתי להם, אני מוצא עצמי בעמדה מסוימת. זה נפל עלי. לא שאני חיפשתי. יש לך אחריות יתרה. נפלה עליך הזדמנויות - כזאת שלא חיפשת אותה - ואתה לא יודע מה לעשות עם זה. כשקופצים למים הפוליטיים בישראל, יש לכך קונוטציה כל כך שלילית", מסביר טרכטנברג, שמבקש להחליף נושא ולהיכנס ישירות לעובי הקורה של הסוגיות הבוערות.

- ממה אתה מוטרד?

טרכטנברג: "העולם רווי אי-ודאות - במעגלים הכי קרובים וגם הכי רחוקים. לא יכול להיות שהמדיניות, השיח והחשיבה יהיו מה שהיו עד עכשיו. לצערי הרב, אני לא רואה גורם משמעותי שמודע לכך. מישהו שיתחיל לחשוב בצורה מסודרת ואחרת, על איך אתה מתמודד מול כל האתגרים. דרושה פה חשיבה אחרת. לעתים נראה כי אנו חושבים שאנו חיים בגן עדן, ואנחנו לא".

- אז הבחירות מהוות מעין הזדמנות.

"אנחנו מקובעים במין שיח קטנוני, ואני נורא חושש מהבחירות - שם אין שיח, יש בעיקר מהלומות. הרי תוך 10 ימים אתה חותם על הסכם קואליציוני ויוצא לדרך. לאיזו דרך בדיוק?"

הטובים והרעים

לגבי האיומים שעל הפרק, למרבה ההפתעה טרכטנברג מעז בראשונה לצאת ממשבצת הכלכלן - ונכנס גם לסוגיות גאו-פוליטיות. בשיחה עם "גלובס" הוא אומר כי "עכשיו זה לא העולם שלפני 20 שנה, ולא של לפני שנתיים. סוריה, מצרים, טורקיה - זה לא מה שהתרגלנו. אני לא יודע מה יהיה, אבל לא יהיה מה שהיה. מה שברור הוא, שזה לא יהיה יותר סימפטי".

טרכטנברג מעלה סוגיה נוספת, חשובה לא פחות. "הזמן עושה את שלו. מה שקורה אל מול יהודה ושומרון - או יותר נכון, מה שלא קורה - אינו בשיווי משקל. זה לא יחזיק. כל הדיבורים שאנחנו במצב מצוין, שאין פיגועים... אנחנו חיים באילוזיה שהעניין הזה מטופל. זה לא יחזיק".

- אז מה הדבר הראשון שהיית ממליץ לשר האוצר הבא לעשות?

"קודם כל, צריך להבהיר בממשלה, בכנסת ובציבור מה המשמעות של כל האיומים שסביבנו מבחינת תקציב המדינה וסדרי העדיפויות. צריך לשים את זה על השולחן, כי יש אי-בהירות. חלק מהציבור חושב שהעניין של תקציב המדינה נתון להחלטה שרירותית. אגב, השיח הזה היה ברור במחאה. יש את ה-Good Guys ואת ה-Bad guys.

"ה-Good Guys אומרים 'יאללה, בוא נוציא', וה-Bad Guys אומרים 'לא'. זה קיים גם בתוך הממשלה. יש תחושה שתמיד יש, כאשר האילוצים המרכזיים הם כל כך ברורים! אלא אם כן אתה חסר אחריות מוחלט!".

לדברי טרכטנברג, יש צורך לבצע קיצוץ קשה ולעמוד במסגרת ההוצאה שנקבעה. "כל זה כאשר אתה מבהיר שמדינת ישראל צריכה החל ב-2013 לתת מענה גם לצרכים חברתיים - ולא יעזור שום דבר".

- אבל כפי שציינת, יש גם אילוצים של תקציב הביטחון.

"תקציב הביטחון לא יכול להיות משהו תוצאתי; הוא צריך להיות אילוץ בקביעת מדיניות. יש לקבוע מדיניות אחראית אל מול מגבלה תקציבית - נניח, כ-60 מיליארד שקל. יש תקדים לדבר הזה: ראש הממשלה דוד בן גוריון אמר לרמטכ"ל יגאל ידין שזו המגבלה ושהוא חייב לחיות איתה, וידין התפטר כי הוא לא היה מוכן לחיות איתה".

- אז למה לא עושים זאת כיום?

"מתוך פחדנות - ממש ככה. כי לא מעיזים לעשות מה שאני אומר לך: לקחת את המשאבים שיש לך כמגבלה, ואז להסביר מה מסוגלים ומה לא בהינתן המשאבים האלה. אני אומר את זה באחריות, ואני מכיר טוב את תקציב הביטחון (טרכטנברג היה חבר בוועדת ברודט לבחינת תקציב הביטחון - א.פ.)".

"זה מרגיז"

ערב הבחירות, אי אפשר שלא לערוך עם טרכטנברג מעין סיכום של תוצאות הוועדה שבראשה עמד בשנה שעברה - מה נכנס, ומה נשאר בחוץ.

- מה קרה עם ההמלצות?

"בעניין המסים, הכול קורה כבר. הדבר החשוב הוא שנעצרה הירידה במס חברות ויחידים. אם לא היינו עושים את זה, היינו כיום כבר בגירעון של 5%-6% תוצר - וזה דרמטי. הצעירים מרגישים את נקודות הזיכוי לילדים קטנים, במיוחד האבות. הכול קרה למעט מס היסף, וזה מרגיז אותי מאוד. עד היום לא ניתן לי הסבר משכנע מדוע זה נעצר.

"עניין החינוך חינם לבני 3 ו-4 לא מושלם ב-100%, כי עדיין צריכים להעביר את האחריות ממשרד התמ''ת למשרד החינוך. הרי גני ילדים זה לא חניה, שזורקים את הילד ובאים לאסוף אותו אחר כך ב-16:00. הרי זה לא רק עניין שעכשיו זה לא עולה לך, וקודם זה עלה לך. זה דבר קריטי, ואם יש מאבק ציבורי שאני אהיה בו, זה המאבק הזה, לא חשוב באיזה תפקיד אהיה. זה העתיד שלנו".

- מה קרה עם הדיור? איך אתה מסביר שלא קרה עם זה כלום?

"זה באמת מחדל. הרי היינו שם - זה אחד הטריגרים של המחאה. צריך היה להתחיל בכל הכוח, כי ממילא ברור שזה ייקח זמן. זה מה שהכי מרגיז אותי. לא רק שלא קרה, אלא שלא הבינו שפה צריך לעשות את פעולה המערכתית שדיברנו עליה. זה כאילו שאתה יכול לטפל בבעיה הזאת בפינצטה עם שינויים קלים פה ושם. אין דבר כזה. בעצם הפילו על בנק ישראל תיק שהוא לא לו. בנק ישראל לא יכול להתמודד עם בעיית הדיור. זו בעיקרה בעיה מצד ההיצע. אין גיבוי ממשלתי חזק לטיפול בנושא הזה.

"הצעדים שנעשו אחרי שפורסמו מסקנות הוועדה אינם מספיקים! גם אם היו מיישמים את כל מסקנות הוועדה, את כולן, זה לא היה מספיק. צריך להבין ששינוי משמעותי נוגע למדיניות השוטפת של הממשלה, כשממשלה רוצה - ולא כשכופים עליה. חייבים שינוי דיסקט, ושינוי הדיסקט הזה עדיין לא קרה. זה ברור לי לגמרי".

- ולכן המחאה תתחדש?

"מחאה בסדר גודל שהייתה כאן היא תופעה חד-פעמית. אם תתחדש, זה לא יהיה בצורה שהייתה, אלא בצורה אלימה ומצומצמת, כמו במקומות אחרים. זו חריגה מכללי המשחק המקובלים, וזו הסכנה הגדולה, ולכן מה שנורא חשוב במצבים האלה זה לתעל את המחאה לתוך המסגרות הדמוקרטיות של מדינת ישראל. אם לא - זו ממש סכנה.

"לכן, המבחן של המחאה יכול להיות בבחירות האלה. האם השיח של הבחירות ישקף את הנושאים של המחאה? זו בדיוק ההזדמנות שיש למחאה. אז צריך לקרות השינוי".

- מה היה חסר? מה לא הבנו מהמחאה?

"לא התמודדנו באופן אמיתי עם הסוגיות החברתיות שדרשו מאיתנו התמודדות, ולא הגענו לתפיסה ביטחונית-מדינית-כלכלית שמכילה את כל האתגרים. אנו עדיין מתנהלים בצורה של מהיום-להיום".

רקע / האיש המחוזר במפלגות המרכז-שמאל

מנואל טרכטנברג שוקל את צעדיו. כפי שסיפר למקורביו, אם ייכנס לפוליטיקה, "מרחב הבחירה איננו גדול מדי". הוא קיבל פניות רשמיות מציפי לבני, שבעצמה בוחנת את צעדיה בימים אלה, וגם מיו''ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד. עוד נודע, כי גם יו''ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', התעניינה בו, אך נמנעה מפנייה ישירה - אולי כדי לא לפגוע ב"איש הכלכלה" שלה, ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, שנאמן לה זה שנים ויושב על אותה משבצת כטרכטנברג, עקב הפרופיל הדומה.

הבחירה של טרכטנברג כאיש הכלכלי של המרכז-שמאל ברורה, טבעית ואיננה מפתיעה, בעיקר כי עמד בראש הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי, פרי תוצר של המחאה החברתית שפרצה בקיץ 2011. הוועדה שנושאת את שמו ביקשה להנהיג במדינת ישראל משטר כלכלי "חברתי יותר"; על כן, תווית החברתי כבר דבקה בטרכטנברג.

במסגרת הוועדה, הצליח טרכטנברג לשים קץ למתווה הפחתת המסים הישירים - הן ליחידים בעלי השכר הגבוה, הן לחברות. המתווה הזה מזוהה בראש ובראשונה עם מדיניותו ומשנתו הכלכלית של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. עם זאת, טרכטנברג הבהיר מהרגע הראשון שלא ייתן יד לפריצה של המסגרת התקציבית - מהלך שסייע לו להצטייר כחברתי, אך גם ככלכלן אחראי, שדוגל במשמעת תקציבית ואינו תומך בהגדלת הגירעון.

לטרכטנברג דעה מגובשת מאוד לגבי הצורך בהפחתת תקציב הביטחון. זו הסיבה שביקש לממן את הגדלת תקציב החינוך והסבסוד לחינוך בגיל הרך, באמצעות קיצוץ של כ-2 מיליארד שקל בתקציב הביטחון - צעד שמזוהה מאוד עם הגישה הסוציאל-דמוקרטית.

יתרה מכך, נתניהו בחר דווקא בטרכטנברג בגלל שכבר היה מזוהה עם מרכז-שמאל, ונמנע מלבחור איש מקצוע קרוב יותר לאידאולוגיה שלו. לפני כינון הוועדה בראשותו אשתקד, שמו של טרכטנברג עלה כמועמד העיקרי להחליף את נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, אחרי שזה יסיים את כהונתו.

צמצום העוני והאי-שוויון

טרכטנברג משמש יו''ר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות''ת) במועצה להשכלה גבוהה, ומזוהה עם תחום החינוך. הוא ייסד את המועצה הלאומית לכלכלה, הגוף המייעץ לראש הממשלה, בתקופת כהונתו של אהוד אולמרט כרה"מ. בתפקיד זה גיבש, בראשונה בתולדות המשק, סדר יום כלכלי-חברתי שביקש לקבוע - לצד יעדים פיסקאליים כגירעון וכאינפלציה - יעדי תעסוקה ויעד לצמצום העוני והאי-שוויון.

בכל תפקידיו הציבוריים - בוועדה, במל"ג ובמועצה הלאומית לכלכלה - הוכיח טרכטנברג יכולות פוליטיות ומנהיגותיות גבוהות מאוד: הוא יודע להגיע לאנשים, יודע לגשר, גם להתפשר, אבל בעיקר להוביל מהלכים ולהביא אותם ליישום. זו הסיבה לכך שהוא כל כך מחוזר: לעומת תדמית הפרופסור שחי במגדל השן ומנותק מעשייה, זה 6 שנים בקירוב שהוא מצוי בלב העשייה הציבורית, תוך היכרות עמוקה עם כל הגופים שמשפיעים על ביצוע מדיניות כלכלית, לרבות משרד רה"מ, משרד האוצר, בנק ישראל והוועדות הכלכליות בכנסת.

טרכטנברג גדל בבית של מעמד ביניים נמוך, בן של מהגרים יהודים שהיגרו מאוקראינה לארגנטינה. ניתן בהחלט לומר כי הוא מכיר מקרוב מאוד את המציאות של אותו מעמד.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד ב-2.3% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?