גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חקיקה בדיעבד

חקיקה רטרואקטיבית היא חקיקה פסולה, ובעיקר בתקופת בחירות

חקיקה רטרואקטיבית, המשנה לרעה את מצבו של האזרח בדיעבד, היא חקיקה פסולה, המנוגדת לעקרונות יסוד של המשפט. חקיקה רטרואקטיבית, שעניינה מתן תוקף מחודש להוראות מקפחות, שתוקפן פג זה מכבר, ושנעשית בעוד הליך משפטי בעניין זה תלוי ועומד בבית משפט ובמטרה לסכל פסק דין עתידי, היא כבר עוול של ממש.

כאשר הממשלה היא זו היוזמת את החקיקה הרטרואקטיבית, משיקולים פסולים ועוד בתקופת בחירות, בשעת דמדומים של עבודת הכנסת היוצאת, זה לא רק מריח רע - אלא ככל הנראה משקף נורמות חקיקה פסולות מצד הרשות המבצעת, הוכחה נוספת לכך שמינהל תקין איננו משחק תפקיד בשיטות העבודה של רשויות השלטון.

הסיפור הבא נראה אזוטרי במבט ראשון. זהו סיפורה של הצעת חוק מועצת הצמחים (ייצור ושיווק) - תיקון מספר 10 לחוק. בשבוע הבא אמורה ההצעה לעלות להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, לאחר שזו אושרה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה. מגדלי הצמחים זועקים כי הם נאנקים זה שנים רבות תחת עולה של המועצה ומשלמים היטלים גבוהים במיוחד לגוף מיותר לטענתם, שתכלית קיומו מתן ג'ובים למקורבים לדרגים הפוליטיים השולטים במשרד החקלאות.

עד חודש אוגוסט 2007 עמד בתוקף חוק מועצת הצמחים (ייצור ושיווק), שהסמיך את שר החקלאות לקבוע, באמצעות תקנות, את גובה ההיטלים שאותם מטילה המועצה על החקלאים בישראל. ועדה ממשלתית שדנה בנושא קבעה כי שיעור ההיטלים שמטילה המועצה על החקלאים הוא מופרז, ובעקבות זאת תוקן החוק, ונקבע כי הסמכות לקביעת גובה ההיטלים עוברת מידיו של שר החקלאות לידי המועצה עצמה, שאמורה לפעול לפי כללים ברורים שהתווה לה המחוקק. עוד נקבע בחוק מה יהיה גובהו המרבי של ההיטל שהמועצה מוסמכת להטיל בגין כל מין וזן של פרי, כשיעור מסוים מסך הפדיון במכירה בסיטונות.

למרות חקיקה מפורשת זו, החל מ-2007 מתעלמת מועצת הצמחים מהוראות המחוקק וממשיכה בגביית היטלים על-פי התקנות הקודמות של שר החקלאות, וזאת בלי לבדוק אם גובה ההיטל מצוי מתחת לתקרה המרבית שקבע בחוק.

בשל כך הגישו חקלאים לפני יותר משנה תובענה ייצוגית לבית המשפט המחוזי מרכז, באמצעות עו"ד דפנה הולץ-לכנר, המלווה את מאבק החקלאים נגד מועצה, בדרישה להשיב את ההיטלים שנגבו שלא כדין. התובענה מצויה בשלבי התדיינות מתקדמים, ופסק הדין צפוי להינתן בקרוב.

אולי הכיוון המסתמן של פסק הדין הצפוי, הוא זה שהריץ את משרד החקלאות לנסח הצעת חוק המקימה לתחייה את תקנות השר בעניין מועצת הצמחים, אלה שהפכו לבלתי רלבנטיות לפני יותר מ-5 שנים.

בלחץ גורמים מעוניינים, ניסח משרד החקלאות, בשיתוף-פעולה עם מחלקת החקיקה במשרד המשפטים ותוך גיבוי מצד שר המשפטים יעקב נאמן, הצעת חוק השבה ומקימה לתחייה את תקנות השר, וקובעת כי אלה "יהיו בתוקף עד לקביעת כללים לפי החוק, כנוסחו לפני התיקון הנוכחי". או בקיצור, לנצח.

הטבות למקורבים וחלוקת ג'ובים

הצעת החוק - העושה את דרכה במשעולי החקיקה, במשרד המשפטים, בוועדת השרים לחקיקה, ובמליאת הכנסת ובוועדותיה - היא טריפה. היא מבקשת להכשיר מחדש מצב בלתי חוקי מתמשך, שבו פועלת מועצת הצמחים זה שנים אחדות. היא פוגעת בזכויות הקניין של החקלאים, על-ידי הפיכת גביית כספים מהם שלא כדין לאורך שנים, לגבייה כדין בדיעבד.

גם תכליתה של החקיקה פסולה: היא מבקשת להתערב בעקיפין בהליך המשפטי התלוי ועומד בבית המשפט, העוסק כל כולו בשאלת חוקיות גביית ההיטלים על-ידי המועצה בשנים האחרונות. הצעת החוק הזו מבקשת לעקר מתוכן את פסיקת בית המשפט, ולעקוף אותה באמצעות הכשרת גבייה בדיעבד.

מאחר שבתקופת בחירות עסקינן, ומאחר שהכנסת בחרה להתפזר מרצונה, הליכי חקיקה שבכל זאת מקודמים בתקופה זו אמורים לעסוק בעניינים בוערים, דחופים, שאינם יכולים להמתין לקדנציה הבאה, שבה ישקול המחוקק ביישוב-דעת את הסוגיה.

ומה כל זה אומר עלינו? שחלק ניכר מנבחרי הציבור, בכנסת ובממשלה, רואים לנגד עיניהם אינטרסים קצרי-טווח, של הטבות למקורבים וחלוקת ג'ובים. עקרונות של מינהל תקין, והאינטרסים של הציבור כולו, לא תמיד עומדים לנגד עיניהם. ראוי שהציבור ילמד ויידע זאת בבואו לקלפיות ביום פקודה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים