גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנק סלולרי: איפה אפשר לשלם דרך הסמארטפון?

למרות ההצלחה בארה"ב, בארץ הצרכנים ובתי העסק רחוקים מלאמץ את רעיון התשלום דרך הסמארטפון ■ הסיבה: יותר מדי אפליקציות, פחות מדי בטיחות ■ "גלובס" בודק איפה כבר אפשר לוותר על כרטיס האשראי - ואיך עושים את זה

חברות אפליקציות רבות וגופי אשראי מבשרים לנו כבר תקופה מסוימת שהארנק הסלולרי כבר כאן בישראל. האמת רחוקה שנות אור. אם יש משהו שאפשר לומר על המושג "ארנק סלולרי" בישראל כרגע, הרי שההגדרה המתאימה ביותר היא "בלגן".

שורה של אפליקציות ושירותים מאפשרים לצרכנים לשלם באמצעות הסלולרי, אך כל אחד ואחת מהם מאפשרים תשלום במספר בודד של מקומות, והצרכן הפשוט לא באמת יכול להתמצא בבלבול הזה. לכן, בינתיים נראה כי רוב הצרכנים לא ירצו לאמץ את שיטת התשלום הזו, עד שמישהו יעשה להם סדר בבלגן.

בארה"ב, בניגוד לישראל, קיימים שני פתרונות עיקריים לתשלום סלולרי באמצעות הסמארטפון: Pay Pass של מאסטר קארד ו-Wallet של גוגל.

הרעיון לא מסובך: חלק לא מבוטל מהסמארטפונים שיצאו לשוק בשנה וחצי האחרונות מגיעים עם שבב תקשורת לטווח קצר בשם NFC. נגיעה עם הטלפון בקופה והכנסת קוד בסמארטפון מאפשרים תשלום במוניות וברשתות רבות כמו מקדונלד'ס, גאפ או רשת הסופרמרקטים/בתי-מרקחת Duane Reade. המשתמש לא צריך להדביק מדבקה על הטלפון ולא צריך להתקין אפליקציות, שאותן עליו אחר כך לחפש במכשיר בכל פעם שהוא מבקש לשלם באמצעותן.

בארץ: תשלום מהיר אך לא בטוח

בחודשים האחרונים השיקו לאומי קארד וישראכרט את מדבקות האשראי שלהן, המאפשרות תשלום בנקודות מכירה מצומצמות מאוד (ארקפה, ארומה, קרנף וסופר-פארם), באמצעות נגיעה של הטלפון בקורא מיוחד ליד הקופה.

המדבקה הרב-פעמית נדבקת לגב הטלפון הסלולרי (לא רק סמארטפון), כדי להיות בהישג ידו של המשתמש. התשלום בקופה מאוד מהיר ומתבצע בצורה אלחוטית באמצעות תקשורת אלחוט RFID ששייכת למשפחת NFC.

חברות האשראי רצו להפוך את התהליך הזה למהיר מאוד ופשוט, אבל נראה שבדרך שכחו את נושא האבטחה.

תהליך התשלום במדבקה מתבצע ללא הכנסת קוד או אמצעי זיהוי אחר. המדבקה, שנראית כמו כרטיס אשראי קטן, מודבקת על הטלפון הסלולרי - מכשיר שגם ככה נחשב לגניב, כך שהיא במהירות יכולה להיות בידו של מישהו אחר שיבצע תשלומים עם כרטיס אשראי שלא שייך לו. הכרטיס עצמו לא מאפשר שימוש במקומות שלא פועלים עם שירותי PayPass, ואי-אפשר לשלם איתו באינטרנט.

הרעיון של תשלום באמצעות מדבקה מעלה תהיות: במקום להציע את הטכנולוגיה הזו בתוך טלפונים סלולריים שכבר כוללים שבבי NFC, כמו גלקסי אס 3 של סמסונג, אקספריה אס של סוני מובייל או אינפיניטי של אורנג', חברות האשראי החליטו להשיק מוצר ביניים, שלא פועל עם אפליקציה המותקנת על הסמארטפון ומחייב הכנסת קוד.

יותר מכך, המדבקה עצמה - הפועלת ב-NFC - משגעת את הטלפונים הפועלים עם הטכנולוגיה הזו, מה שמחייב לנטרל (בצורה פשוטה) את השבב בטלפון ולא להשתמש בו למטרות שנועד במקור.

סקר של מכון TNS טלסקר שהגיע לידי "גלובס" מגלה הבדלים בין הצרכנים הישראלים לבין עמיתיהם בעולם: 40% מהישראלים מעדיפים שמאחורי ארנק סלולרי תעמוד חברת אשראי, ורק 34% מעוניינים שהבנק יעשה זאת. לעומת זאת, בעולם 53% מדרגים את הבנק בעדיפות הראשונה, ורק 19% מעדיפים שתהיה זו חברת האשראי.

עדיין אי-אפשר לוותר על ארנק

בשורה התחתונה, ארנק סלולרי הוא בהחלט רעיון מוצלח, שיאפשר לאנשים לצאת מהבית רק עם הסמארטפון ולוותר על הארנק. כרגע, הפתרון שנשמע הכי טוב לטעמנו הוא טכנולוגיית ה-NFC שתפעל עם חברות האשראי, אבל לצורך כך הן צריכות להפסיק את מוצר המדבקה, לעבור לאפליקציה המשתמשת בהתקן האלחוט של הטלפון ולגייס מספר רב של בתי עסק שיעבדו איתם. עד אז, נראה כי כרטיסי אשראי או מזומן עדיין יישארו פתרון התשלום הנוח ביותר.

"גלובס" עושה סדר בשירותי התשלום הסלולריים:

MyCheck: תשלום בעזרת קוד רנדומלי

אפליקציית MyCheck הישראלית, שסיימה לא מזמן שנה וחצי של פיילוט, מנסה גם היא לחדור לתחום התשלום הסלולרי עם המשקיעה המפורסמת בר רפאלי.

הרעיון ב-MyCheck הוא שלא צריך שום שבב בסמארטפון, והאפליקציה מאפשרת את כל תהליך התשלום. המשתמש המתחבר לאפליקציה מקבל בכל פעם קוד רנדומלי בעל 4 ספרות, אותו הוא מציג במקום. מרגע זה יכול המשתמש להזמין ולראות בזמן אמת את מצב החשבון. כאשר המשתמש רוצה לעזוב את בית העסק בו הוא נמצא, הוא מבצע את התשלום כולל הטיפ ישירות מהאפליקציה.

הכנסת אמצעי התשלום באפליקציה מתנהלת ב-3 אופנים: הזנת כרטיס אשראי, חיבור חשבון PayPal והרשמה מהירה ללקוחות פנגו ללא צורך בפרטי האשראי. מספר המקומות בהן ניתן לשלם עם האפליקציה עדיין מוגבל: רשת קפה קפה, רשת תחנות הדלק סונול ובעשרות פאבים.

סלאריקס: דגש על תשלום בין אנשים פרטיים

סלאריקס פיתחה מוצר המאפשר לכל אחד שמחזיק טלפון עם חיבור אינטרנטי (טלפונים מדור 2.5) ולא רק סמארטפונים, לשלם בבתי עסק. הלקוח צריך להרשם פעם אחת לשירות ולספק את כרטיס האשראי שלו. לאחר מכן הוא יכול לגשת לכל בית עסק שתומך בטכנולוגיה ולשלם רק במתן מספר הטלפון האישי שלו. בזמן ביצוע העסקה המשתמש צריך לאשר אותה בסלולרי שלו, ואז היא מתבצעת.

מלבד שירות התשלום שנחשב לבסיס של המוצר הזה, החברה מציעה יכולת של העברת כספים בין אנשים, כאשר קבלת הכסף יכולה להתבצע הן כזיכוי בכרטיס האשראי והן בקבלת מזומן בבנק הדואר. כמו כן, ניתן לשלם בצורה הזו באתרים באינטרנט, מבלי לחשוף את פרטי כרטיס האשראי.

סלאריקס מוגבלת מאוד בכמות המקומות שאפשר לשלם איתה: ידיעות ספרים ואוטו קאר. באתר שלה אפשר למצוא כבר זמן ארוך מאוד פרסום, שרשתות פיצה האט, זר פור יו וערוץ הקניות יצטרפו אליהם.

הדגש מבחינת סלאריקס הוא שהשירות ישמש אנשים פרטיים שיעבירו בינם לבין עצמם סכומי כסף, או ישלמו כך לאנשי מקצוע פרטיים, כמו אינסטלטור או חשמלאי, שמגיעים הביתה ומשתמשים באפליקציה הזו.

פנגו פלוס: לא רק חניה

פנגו פלוס התחילה כשירות טלפוני לתשלום עבור חניה סלולרית, אבל בשנה האחרונה היא התקדמה לאפליקציה המאפשרת לשלם במקומות שונים הקשורים לעולם הרכב. באמצעות האפליקציה שלה אפשר ללשם ברשת תחנות סונול (כולל חנויות הנוחות שלה), ברשת שטיפות הרכב שטיפומט ובחניונים שונים ברכבי הארץ.

מלבד שירותי תשלום, יכולים מנויי פנגו פלוס, המפעילים את האפליקציה מהסמארטפון, לקבל מידע על הנחות והטבות שמציעות מסעדות הקרובות למקום החניה. ההטבות, עד 50% הנחה, הן ספציפיות לשעה ולתאריך שבהם בוחרים בתי העסק לפרסמן.

עם הפעלת חניה בקרבת מקום לבית העסק המציע את ההטבות, יקבל המנוי באנר המציג את ההטבה. לחיצה על הבאנר תביא לשליחת מסרון למנוי, לצורך מימוש ההטבה.

כך לדוגמה, בעת הפעלת התשלום על חניה באמצעות האפליקציה בשעות הצהריים, המערכת מזהה שהלקוח נמצא ליד בית עסק המציע הטבה מיוחדת לארוחת צהריים - ושולחת הודעה למנוי פנגו פלוס. המנוי יכול לממש את ההטבה בהצגת המסרון לבית העסק הרלוונטי.

מי היית רוצה שיעניק לך שירותי ארנק סלולרי

איפה אפשר לשלם עם הארנק הסלולרי

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון