גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים היום מפגינים לראווה את כספם ולא את ערכה של האמנות"

ביקור בברלין עם דורון סבג, לרגל פתיחת תערוכה מהאוסף שלו, המשולבת עם יצירות מהאוסף שלו עם יצירות מאוסף דיימלר, מספקת הצצה לשוק האמנות העולמי מבעד לעיניו ■ בראיון בלעדי ל"גלובס" הוא אומר: "כבר לא מעניין אותי מפגן כוח"

"חזרנו ל-2008", אומר דורון סבג ומצביע על הקטלוגים עבי-הכרס של בתי המכירות הגדולים בעולם, המונחים על שולחן העיון בלשכתו. לצד יצירות האמנות המוצעות במכירות אוקטובר בלונדון ונובמבר בניו-יורק, משקיעים כריסטי'ס, סותבי'ס ופיליפס במהדורות של כרכים לאספנים, עם ראיונות, כתבות עומק ולא מעט רכילות, המוסיפה פיתוי למנה העיקרית.

חזר הכסף? כולם מדברים על משבר מתמשך.

"יש כסף. יש הרבה כסף ואנשים קונים אמנות כמו לפני המשבר".

סבג עצמו - הבעלים של ORS ומאספני האמנות הגדולים בארץ, מוכן רק לומר שהוא יהיה בניו-יורק, אבל לא בטוח שיגיע לאולמות המכירה. הוא עוקב בעין בוחנת אחר כל תנודה בשוק האמנות, אבל באשר להחלטות הקנייה שלו הוא שומר על דיסקרטיות. כמו כולם, אגב. עוד לפני פרוץ המשבר הכלכלי בעולם, הוא אמר לא פעם שמחירי האמנות היו מופרזים. אבל הוא מוצא את דרכו ולא מפסיק לרכוש אמנות ישראלית ובינלאומית.

לפני שבוע חזר מיריד FIAC בפריז ומפתיחת תערוכה בברלין, המפגישה יצירות מהאוסף שלו עם יצירות מאוסף דיימלר. התערוכה, המוצגת בחלל לאמנות עכשווית של דיימלר במרכז ברלין, היא הראשונה מסוגה לאוסף סבג בחו"ל.

זו נקודת שיא לך כאספן?

"בוודאי שאני גאה ומתרגש", הוא אומר בערב הפתיחה. "זה הישג ואישור לאיכות האוסף אבל זה בעיקר הישג לאמנות הישראלית, שמוצגת במקום מרכזי כל-כך, בחלל לא מסחרי, הפתוח לציבור ללא תשלום. אמנות ישראלית שמוצגת לצד אמנות בינלאומית ואינה נופלת ממנה".

בשבוע הראשון להצגתה, ביקרו בתערוכה יותר מ-1,000 איש, נמסר מדיימלר, ועוד כ-500 היו בערב הפתיחה החגיגי. אין ספק שעד לסיום התערוכה במארס 2013 יזכו היצירות של סיגלית לנדאו, מיכל רובנר, עילית אזולאי, גיא זגורסקי ועוד רבים אחרים לחשיפה משמעותית וחשובה.

מדלג בין אמנים

אוסף סבג, כאמור, אינו מוקדש רק לאמנות ישראלית, וגם על כך גאוותו. בתערוכה קשה לזהות במבט ראשון אילו עבודות שייכות לאיזה אוסף.

בהתבוננות מעמיקה יותר ניתן לראות בבירור את המינימליזם המנומס של דיימלר לעומת ההקצנה של אוסף סבג, שממנו מגיעות עבודות חושפניות וקשות יותר, עבודות מחומרים אורגניים, כמו פסל גופה תלויה של סיגלית לנדאו, תמונת הזבובים המתים של דמיאן הירסט, מראה גוף חשוף בתנוחה פרובוקטיבית של מרלן דומא ועוד.

"אני מחפש תמיד את רוח התקופה ומחכה לזהות שינוי", הוא אומר בשיחה בברלין, בדילוג בין ביקורי סטודיו אצל אמנים. "כבר זמן רב לא רואים שינוי משמעותי, כמו זה שחוללו האימפרסיוניסטים. אולי המופשט, אבל לא באותה מידה".

סבג הוא פועל חרוץ בשוק האמנות. הוא אינו מחמיץ הזדמנות להתעדכן, מבקר בתערוכות החשובות ובירידים המובילים בעולם. נמצא בקשר קבוע עם גלריות ואמנים. לקראת התערוכה הוא מגיע לברלין ויוצא לסדרה קדחתנית של פגישות. הוא מתחיל את היום בביקור פרטי באחת הגלריות החשובות בעיר וממשיך משם לפגישות סטודיו אצל כמה מהאמנים הבולטים בזירה הברלינאית כיום.

הוא מתייעץ בשקט ומתוך הבנה כמעט ללא מלים עם דנה גולן מילר, אוצרת האוסף, וסוחף לעולמו את גיסיו, איש העסקים חזי בצלאל ואשתו אורית.

הדלתות נפתחות לקראתו, הוא אספן מוכר ומכובד העושה בזירה הזו כבתוך שלו.

"אספני אמנות חייבים לרכוש אמנות. זוהי תשוקה היכולה לגרום סבל, אך בעת ובעונה אחת זהו גם מקור אושר גדול" - מצטטת גולן מילר, האוצרת, מדברי סמואל קלר על דמות האספן. "שני עשורים של איסוף אמנות הם פרק זמן המאפשר התייחסות פרספקטיבית לאופיו של אוסף וניסיון למפותו", היא כותבת בקטלוג התערוכה "מאיצים לעבר אחרית הימים" שהוצגה בחלל גבעון לאמנות בקיץ האחרון.

התערוכה בברלין מתבססת על ביקור של האוצרת של אוסף דיימלר בתערוכה זו, אך הצגתה יוצרת לעבודות מסגרת שונה לגמרי. סבג, כחתן השמחה, לא התערב בבחירות האוצרות - לא בתערוכה שאצרה בארץ טל יחס ולא בתערוכה של רנטה ויהגר בדיימלר. נראה שמבחינתו, נקודת המבט של האוצר החיצוני היא הזדמנות לריגוש חדש. כמו ליטוף של האוסף בידיים זרות ומסעירות. הזהות שלו עם האוסף נראית מוחלטת.

אתה מוכר עבודות מהאוסף או רק רוכש?

"אני לא מוכר לעולם עבודות של אמנים ישראלים ולא מוכר עבודות שקניתי מאמן. בין אספן לאמנים יש מערכת יחסים מאוד רגישה. אם אני מוכר עבודות של אמן הוא ייפגע נורא, זה כאילו אני לא אוהב אותו יותר".

אז מה אתה כן מוכר?

"אני מוכר לפעמים יצירות שקניתי במכירה פומבית. וגם אז, קרה שאמן כעס עליי כשהבין שמכרתי עבודה שלו - אפילו שלא קניתי אותה ממנו או מהגלריה שלו בכלל".

איך התחלת לאסוף אמנות?

"תמיד אהבתי אמנות. כשהייתי נער הייתי קונה פוסטרים של תערוכות. ב-88, אדם ברוך גייס כסף לביאנלה בוונציה שאצר, ואחר כך גייס אותי לתמוך בגלריה בוגרשוב. אדם ברוך שאל אותי 'ומה תעשה עם הפנאי שלך?'. בהתחלה זה נשמע לי מוזר. מה זה פנאי, אבל נכנסתי לזה".

תוכניתו של ברוך, אם הייתה כזו, הצליחה מעל למשוער. "היצירה הראשונה שרכשתי באמת הייתה 'השחיין' של דגנית ברסט, בעקבות הרצאה שלה בגלריה. אחר כך החלטתי ללמוד תולדות האמנות ובעקבות פגישה מקרית עם מוטי עומר ז"ל, עברתי למסלול לתואר שני. את התזה שלי כתבתי על דגה כאספן. הוא היה מאוד אמיד ואסף אמנות צרפתית מהמאה ה-18 עד תחילת המאה ה-20".

מתי הפכת ל"אספן רציני" - עם אוסף מאוחסן ומתועד, אוצרת במשרה מלאה, נסיעות בעולם בחיפוש אחר אמנות?

"אני חושב שבשנת 92'-93' האוסף התחיל לגדול. גלריסטית מאוד מכובדת אמרה לי 'דורון אל תקנה בכזו אובססיה, צריך לבדוק יותר. מה תעשה עם זה, איך תאחסן?'. היום אני רואה שקצב הרכישות שלי ירד, גם יותר קשה לרגש אותי".

עם הזמן והסקרנות התעצב גם טעמו של סבג כאספן. בשנים האחרונות נראה שטעמו הולך ומקצין, אולי זו תוצאה של הצורך בריגושים. עבודות יותר קשות לצפייה, פחות אסתטיות. כאלו שדורשות חלל ותחזוקה.

אתה חושב על חלל קבוע לאוסף?

"זו משימה לאוליגרכים. חלל דורש השקעה עצומה, מקום, תנאים, מיזוג אוויר, תחזוקה ואני לא כזה טייקון. בתערוכות אני מציג חלקים מהאוסף לציבור - זה מאוד חשוב לי. להחזיק מקום זה סיפור שמתאים אולי לאספנים מגה-עשירים, שיכולים להרשות לעצמם".

ויגאל אהובי יכול? מדברים על מגמה של פתיחת מוזיאונים פרטיים.

"אני לא רוצה לדבר על אף אחד. כבר עברתי את הגיל של להשוות למי יש הכי גדול. אני שומר על הקו של האוסף שלי. התבגרתי. כבר לא מעניין אותי מפגן כוח ואקסטרווגנטיות. יש אמנים שמאוד התבלטו וגם שרפו את עצמם".

גם תערוכה דורשת השקעה גדולה.

"השקענו בכל אחת מהתערוכות במוזיאון תל אביב כ-250 אלף שקל. עלות התערוכה ב"גבעון" השנה הייתה כ-300 אלף שקל. את התערוכה בברלין ממנת דיימלר. אני הזמנתי את כל האמנים הישראלים שמציגים להגיע לתערוכה. כמה היו בפתיחה, אחרים יהיו בהמשך".

"סוג של זיכרון"

הפעילות של האוסף שלך מגיעה מתקציב או.אר.אס. האמנות לא מכבידה על המאזן?

"יש לי תקציב אבל הוא גמיש ויש חריגות. קרה פעם שהציעו לי בבאזל לקנות עבודה יקרה - לב כחול של ג'ף קונס, וזה לא התאים באותה שנה להוציא סכום כזה".

יש תקופות שבהן רואי החשבון אומרים לך - "תרגיע"?

"בוודאי. אני מתרכז יותר באמנות הישראלית, כי באמנות הבינלאומית המחירים עלו באופן ניכר. אני חושב שבאמנות הישראלית יש עבודות מצוינות ויש שוק מאוד חי".

איפה אתה מוצא את האדרנלין? הריגוש?

"הריגוש הוא בללכת שבת אחת לציבי גבע ולראות יצירה חדשה או לקבוע לחצי שעה בסטודיו עם עילית אזולאי ולהישאר שלוש שעות. לראות את מחמוד בקשי - עם הסיגריות האלה - עבודה בחומרים אורגניים שמתכלה".

אתה לא מרגיש שיצירות שמאבדות את צורתן מאבדות גם מערכן?

"אני חושב שזו הבעת עמדה של האמן, על הניכור והכמות הבלתי נסבלת של הכסף שנשפך על אמנות כיום. מצד אחד, אמנים שבקושי מצליחים לגמור את החודש ונאבקים על קיומם ומנגד, יצירות שכל אחת מהן יכולה לפרנס את כל השוק. המחירים המטורפים היום בשוק הם זילות של המדידה של יצירות אמנות ורכישתה על-ידי אנשים שמפגינים לראווה את כספם ולא את ערכה של האמנות".

אם היית צריך, כמאמר הקלישאה, לבחור יצירה אחת מהאוסף, מה היא הייתה?

"זו שאלה קשה. כל פריט מהווה סוג של זיכרון, זה כמו לדפדף באלבום תמונות אישי מהחיים: בכל יצירת אמנות יש סוג של זיכרון חוויה - המפגש עם האמן, המקום והרגע מהחיים.

"'השחיין' של דגנית ברסט, למשל, היא העבודה הראשונה שקניתי בחיי והיא גם מנציחה את המפגש שלי עם דגנית אחרי ההרצאה - היא יצרה את הקשר שלי עם האמנות".

אתה מרגיש שהיום אתה פחות מבין את האמנים הצעירים?

"דווקא לא. אני תמיד מחפש את הכוכב נולד הבא ואני מתרגש כשאני רואה מישהו שמצא שפה חדשה. אולי העידן הבא יהיה אימאז' שעובר ברשת וכל אחד שמוריד אותו משלם לאמן דולר. הוא יכול להיות מיליארדר.

"זה פלורליזם מבורך מצד אחד ומצד שני זה כאוטי. מה שיישאר בסופו של דבר זה מה שמשקף את רוח התקופה. מה שלא משקף את רוח הזמן הוא סתם מנייריזם".

הכותבת הייתה אורחת של אוסף סבג בתערוכה בברלין

עוד כתבות

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI