גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות בחוות החיות

הנה הסעיף שמסביר את הבעיות של חברת האפליקציות החברתיות

בדצמבר אשתקד היא הייתה הלהיט התורן של וול-סטריט, עכשיו היא שק החבטות: חברת זינגה , עדיין המובילה בתחום המשחקים החברתיים, גייסה בסוף השנה שעברה 1 מיליארד דולר לפי מחיר של 10 דולר למניה; המחיר הספיק לעלות ל-14 דולר למניה, לפני שהחלה ההתרסקות לשפל של 2.3 דולר. במקביל, שווי השוק ירד משיא של מעל 11 מיליארד דולר ל-1.8 מיליארד דולר.

השווי של זינגה הוא מונח מתעתע - לצד מניות רגילות לחברה יש מניות בכורה עם זכויות עודפות בשליטה, והן לא נסחרות בוול סטריט. המשמעות הפרקטית היא שהשוויים המוזכרים לעיל הם של המניות הרגילות, של החזקה בהון, אבל לא של שליטה שמרוכזת דרך ההחזקה במניות בכורה. השווי של השליטה גבוה יותר (על כך כתבתי בטור עבר).

הנפילה במחיר המניה ובשווי החברה נובעת כמובן מהתוצאות החלשות של זינגה בשנה האחרונה. משהו לא עובד במודל של החברה - מכירה של כלים ושירותים לצרכי משחקים וירטואליים. זינגה מאפשרת לגולשים (בעיקר דרך הרשת החברתית פייסבוק) לשחק בחינם במשחקים שפיתחה, בתקווה שבהמשך הם יעברו למוצרי פרמיום (ירכשו כלים/שירותים/ מוצרים כדי להמשיך ולשחק). המודל הזה אכן עובד, אבל לא כפי שהחברה העריכה מלכתחילה, ובתרגום לשפת השוק - החברה לא עמדה בציפיות המוקדמות, ופעם אחר פעם הנמיכה את התחזיות.

השוק ממש לא אוהב חברות שלא עומדות ביעדים, והעונש מתבטא במחיר המניה. לקראת פרסום תוצאות הרבעון השלישי של 2012 הנמיכה הנהלת זינגה את התחזית, והעריכה שתעבור להפסד Non GAAP (שלא על פי הכללים החשבונאיים) של 3 עד 5 מיליון דולר, ובתגובה המניה צנחה. בפועל, השורה התחתונה (Non GAAP) הייתה כמעט מאוזנת (הפסד של 0.4 מיליון דולר) - טוב במעט מהתחזית המוקדמת. במקביל, דיווחה הנהלת החברה על צעדי התייעלות (בעיקר פיטורי 200 עובדים), וכן על מהלך לרכישה חוזרת של מניות בהיקף של עד 200 מיליון דולר (מהלך המשלב הבעת אמון עם רציונל פרקטי של הזרמת ביקושים למניה). כל המכלול הזה הביא, ביום הפרסום, לעלייה במניה, אך מאז שוב היא איבדה גובה למחיר של 2.3 דולר כאמור, המבטא שווי חברה של כ-1.8 מיליארד דולר.

מול כרית הביטחון - יש חוב פיננסי

בדוחות של זינגה יש הרבה סעיפים מרתקים והרבה התאמות מעניינות בין הרווח החשבונאי ללא חשבונאי; הפעם (ובמדור הבא) נתמקד בסעיף המזומנים והאמצעים הנזילים של החברה, וכן בסעיף ההכנסות הנדחות, שיש לו קשר הדוק להכנסות והוא מרמז על המגמה בסעיף זה ברבעונים הבאים.

נתחיל בסעיף המזומנים והאמצעים הנזילים (לרבות ניירות ערך סחירים, בעיקר איגרות חוב). המזומנים של זינגה בסוף הרבעון השלישי הסתכמו ב-395 מיליון דולר; לחברה ני"ע שוטפים (רובם סולידיים) בסך של 928.7 מיליון דולר, וכן ני"ע לזמן ארוך בסך של 325.3 מיליון דולר. בהחלט חברה עשירה - הסיכום של הסעיפים האלו מגיע ל-1.65 מיליארד דולר.

הסכום הזה לא קשור לפעילות השוטפת של הפירמה, אלא הוא מעין נכס פסיבי שלא זקוקים לו באופן אקטיבי לפעילות השוטפת. מדובר בסוג של כרית ביטחון לחברה ולמשקיעיה. אין לסכום הזה השלכה על שווי הפעילות של זינגה (פעילות המשחקים הווירטואליים), ולמעשה לצורך הערכת שווי החברה יש להוסיף את סכום המזומנים והני"ע לערך הפעילות של הפירמה. הם אולי לא נזילים מחר בבוקר (חלקם כאמור לטווח לא שוטף, מעל שנה), אבל הם מבטאים ערך משמעותי (שנובע בעיקר מההנפקות הפרטיות ובהמשך מההנפקה בוול-סטריט אשתקד).

אלא שזה לא הסכום נטו - מול המזומנים והני"ע האלו יש גם חוב פיננסי של זינגה, בסך של 100 מיליון דולר. משמע, ניירות הערך והמזומנים נטו (בניכוי החוב) מסתכמים ל-1.55 מיליארד דולר. החישוב הזה ממחיש שהשוק לא מעריך את הפעילות של זינגה, למרות (וכבר נגיע לזה) שהיא מרכזת פעילות שמוכרת במעל ל-300 מיליון דולר ברבעון ומייצרת מזומנים (לפחות עד כה), והשווי שהוא נותן בעצם לפעילות של זינגה הוא 250 מיליון דולר.

זינגה

יותר הכנסות, אבל נדחות

וזהו החישוב: שווי החברה בבורסה הוא 1.8 מיליארד דולר, מתוכם יש מזומנים וני"ע בסך נטו של 1.55 מיליארד דולר; השארית שמבטאת את שווי הפעילות של זינגה היא 250 מיליון דולר (לפני פחות משנה, אגב, השווי היה 9 מיליארד דולר). ואפשר להסתכל על זה גם כך - כ-85% מערכה של מניית זינגה הם מזומנים וניירות ערך. זה סוג של נקודת חוזקה, אבל לא בהכרח מבטיח כרית ביטחון, במיוחד כשהביצועים במגמה שלילית וההכנסות הנדחות מבטאות חולשה משמעותית.

וכאן אנו מגיעים לסעיף שממחיש את הבעיה הגדולה של זינגה - ההכנסות הנדחות. הכוונה להכנסות שעדיין לא הוכרו, הכנסות שהחברה דוחה לתקופה אחרת, ולזינגה יש הרבה כאלו, מהסיבה הפשוטה שזהו המודל העסקי שלה. החברה כאמור מפתחת משחקים וירטואליים, והשחקנים (דרך הרשתות החברתיות) נכנסים ומשחקים, וכעבור זמן חלקם מעוניין בשדרוגים (לכלים/מכשירים למשחקים השונים); השדרוגים הללו ניתנים על פני תקופה, וההכרה בהכנסה מהם נעשית על פני תקופה.

לצורך ההמחשה, אם החברה מספקת שדרוגים במשחק מסוים למשך שנה, והשדרוג עולה 100 דולר, הרי שזינגה תכיר בהכנסה של 100 דולר על פני שנה. ברבעון הראשון היא תכיר בהכנסה של 25 דולר, ובמאזן תהיה לה מחויבות (הכנסות נדחות) כלפי הלקוח בסך 75 דולר; ברבעון השני שוב תכיר בהכנסה של 25 דולר, והמחויבות תסתכם ב-50 דולר, וכך הלאה.

הבעיה של זינגה היא שההכנסות הנדחות נמצאות בסימן ירידה, וזה חשוב יותר מאשר המגמה החיובית בהכנסות. על כך בפעם הבאה.

עוד כתבות

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

ענק ההשקעות שעושה "שורט" על השקל, והסיבות

בגולדמן זאקס מאמינים כי שער הדולר-שקל אינו משקף כראוי את העלייה בסיכונים הגאו־פוליטיים במזרח התיכון, ומעריכים כי השקל בתמחור־יתר של 13% מול הדולר ● בנוסף, בבנק מציינים את החולשה שנרשמת לאחרונה במניות הטכנולוגיה, שמושכת מטה את וול סטריט, כגורם שהופך את ההימור נגד השקל לכלי גידור אטרקטיבי

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

"נטביע נושאות מטוסים": האיום האיראני מאחורי החשש בארה"ב

נשיא ארה"ב: מעדיף עסקה, אך אם לא נגיע להסכם, זה יהיה יום רע מאוד עבור איראן ● דוברת ממשלת איראן: "איראן מעדיפה דיפלומטיה על פני מלחמה, אך גם הדיפלומטיה וגם ההרתעה הן שתי אסטרטגיות לשמירת הכבוד הלאומי והאינטרסים הלאומיים" בעקבות הערכת מצב עדכנית: ארה"ב מפנה מלבנון חלק מאנשיה ● בצל פריסת הכוחות האמריקאים: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● דיווחים שוטפים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור