גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיר הבה"דים: 33 אלף משרות, 350 מיליון שקל צריכה

עומס הצפיות החברתיות-כלכליות לקראת פתיחתה של עיר הבה"דים בנגב בעוד 3 שנים שובר כבר היום שיאים ■ מחקר חדש מציג את המספרים והתחזיות בנוגע להשפעה הכלכלית האמיתית של הפרויקט האדיר על דרום הארץ

לא פעם נדמה בחודשים האחרונים שאזור הדרום עלול לקרוס מעומס הציפיות הכלכליות-חברתיות בשל מעבר בסיסי צה"ל לנגב בשנים הקרובות. כל קניון שנפתח בשנתיים האחרונות בבאר שבע (עוד כארבעה מרכזים מסחריים חדשים מתוכננים לקום בעיר בשנים הקרובות), כל דירה חדשה שמוקמת באזור באר שבע (3,378 דירות עמדו למכירה במחוז דרום בסוף אוגוסט 2012, לעומת 3,164 דירות במחוז תל אביב, למשל), מיד מדברים על הביקוש העצום שיגיע בקרוב לנגב, ביחד עם עשרות אלפי חיילים חדשים.

כדאי לזכור שהרבה לפני שקם לתחיה החזון הגרנדיוזי להעברת צה"ל לנגב, הצבא כבר היה בנגב ובגדול. הערכות מדברות על 108 בסיסי צה"ל הממוקמים כבר היום בדרום הארץ. 55% משטח נפת באר שבע מוגדר כשטח אימונים של צה"ל וישנם לא פחות מ-50 שטחי אש במרחבי הנגב, מה שעדיין לא הפך את דרום הארץ לאזור שוקק ופורח, גם אם בימי ראשון וחמישי הטרמפיאדות הוצפו חיילים בירוק.

עד כמה, אם כן, העברת צה"ל לנגב בשנים הקרובות הוא באמת מהלך מכונן? לקראת הוועידה הכלכלית של הנגב, NegeVision 2012, שתיערך היום (ב') בירוחם, הכינה חברת נגבקו מחקר מקיף על משמעותיות העברת צה"ל לנגב. לא מעט צעדים אמורים הפעם להעיר את כל אזור הדרום, כד שלא נמצא את עצמנו בעוד עשור רק עם עוד כמה בסיסי אימונים, אליהם ומהם ייסעו עשרות אלפי חיילים בחזרה לאזור המרכז בכל בוקר וערב.

אחד המהלכים המשמעותיים שמקדמת המדינה הוא הענקת תמריצים לעידוד העתקת מגורי החיילים לאזור הדרום, בעזרת סבסוד עלויות קרקע וסיוע בשכר דירה (או החזרי משכנתא) לאנשי קבע שיעברו לדרום.

3,600 תושבים חדשים בנגב

כמות משרתי הקבע הרווקים שיעברו לנגב מוערכת היום ב-1,500 חיילים. היקף משפחות משרתי הקבע שיעברו דרומה נאמדת ב-1,100 משפחות.

האופטמיות מוסברת בין היתר בתוכנית שמקדם המשרד לפיתוח הנגב והגליל, שעיקרה הקצאת מגרשים לבנייה עצמית ל-500 משפחות של אנשי קבע. ההיקף הכספי הכולל של הפרויקט מסתכם בכ-22 מיליון שקל, שימומנו גם על ידי משרד השיכון ומשרד הביטחון. על פי התוכנית, סבסוד המגרשים יינתן לאנשי צבא הקבע שאין בבעלותם דירה באזור באר שבע והנגב והם לא יוכלו למכור את הנכס במשך חמש שנים לפחות.

על פי החלטת ממשלה מיולי 2010, הסיוע בשכר דירה או בהחזרי משכנתא למשרתי הקבע יעמוד על 800 שקל בבאר שבע, 1,000 שקל בעיר דימונה ו-1,200 שקל לחודש בערד, בירוחם ובאופקים.

נוסף לאנשי הקבע, רווקים או משפחות, מעריכים בנגבקו כי כרבע ממשרתי החובה יישארו בדרום הארץ בסיום השירות, למטרת לימודים, מגורים, הכשרה מקצועית, תעסוקה מועדפת וכיוצ"ב. במספרים, מדובר על כ-1,000 חיילים משוחררים בכל שנה, שגם יזכו בתמריצים ומענקים מהמוסדות האקדמיים בדרום הארץ.

עד כמה הם יתרמו לנגב? בנגבקו מזכירים כי אנשי הקבע הם קהל צרכני מובחר. בשנת 2010 עמד השכר הממוצע לחודש בצה"ל על 12.3 אלף שקל - בטווחי שכר שנעו בין 8,990 ועד ל-28,979 שקל בחודש. על פי נגבקו, מעבר משרתי צה"ל לדרום ייצור תזרים משכורות משמעותי, בהיקף של למעלה מחצי מיליארד שקל בשנה, "אשר יופנה להשקעות בנדל"ן, להגדלת התעסוקה בנגב ולצריכה פרטית בהיקף של 350 מיליון שקל בשנה".

במפעל של אינטל בקרית גת, התווספו על כל עובד שהועסק באינטל 1.34 משרות לשוק המקומי, ובהתאם לכך יצרו בנגבקו פרמטר מכפיל עבור מעבר בסיסי צה"ל לנגב, הצופה גידול משמעותי בתעסוקה: למעלה מ-33 אלף משרות חדשות, תוספת של 19 אלף משרות אזרחיות על 14 אלף המשרות הישירות שיעבדו בבסיסים ועבורם.

6 מיליארד לתל"ג

על פי הערכות אגף התקציבים בצה"ל, התועלת הכלכלית במעבר צה"ל לנגב נאמדת בהגדלת התל"ג של ישראל ב-6 מיליארד שקל - 2.2 מיליארד שקל הודות להיווצרות עסקים ומקומות עבודה חדשים, 1.8 מיליארד שקל מרכישות ושירותים על ידי המשרתים ובני משפחותיהם, 1.1 מיליארד שקל מרכישות ושירותים על ידי יחידות צה"ל עצמן, 800 מיליון שקל תוספת השקעה בחינוך, בריאות, תחבורה ותשתיות מוניציפליות ו-150 מיליון שקל כמענקי מקום ומעטפת תמיכה למשפחות שיעברו לגור בדרום.

בנגבקו גם מציינים כי במכרז קריית ההדרכה שילבה מערכת הביטחון סעיפים חברתיים מרחיקי לכת, מעבר לנהוג במכרזים דומים, כמו החובה ש-30% מהעובדים יהיו תושבי הנגב, העדפת אנשי מילואים והתחייבות הזכיין לרכוש לפחות 25% מתוצרת כחול לבן. במקביל, במכרזים שיפורסמו להקמת קרית המודיעין וקמפוס התקשוב, נקבע כי לפחות 10% מההתקשרויות יהיו עם קבלנים וספקים מהדרום.

ארבע אבני דרך

מעבר בסיסי צה"ל לנגב בשנים הקרובות כולל ארבע אבני דרך מרכזיות: העברת בסיס התובלה של חיל האוויר (בח"א 27) מנתב"ג לנגב, צעד שבוצע כבר בקיץ 2008; הקמת קמפוס טכנולוגי של אגף התקשוב לפארק המדע מול האוניברסיטה בבאר שבע, שבו 250 דונם ישמשו את הצבא ועוד 200 דונם בשימוש אזרחי (אכלוס ב-2018); העברת קרית המודיעין מהבסיסים בגוש דן לאזור צומת שוקת (אכלוס ב-2018); גולת הכותרת היא ללא ספק הקמת קרית ההדרכה על שטח בן 1,600 דונם בצומת הנגב, מה שמכונה עיר הבה"דים.

הקריה החדשה, שתיפתח בשנת 2015, תאכלס באופן שוטף 10-11 אלף חיילים, אליהם יתווספו כ-100 אלף חניכים שיעברו קורסים בבסיסי ההדרכה בכל שנה. על פי הערכות, כדי להקים את הקריה החדשה ישהו בשלב ההקמה הראשוני בקריה 1,300 עובדים ומנהלים, ובשיא ההקמה יידרשו להיות במקום בין 2,000 ל-2,500 עובדים ואנשי מקצוע שונים, שיצרכו כמובן לא מעט שירותים מקומיים (הסעדה, לינה ועוד).

קבוצת חברות הכוללת את מנרב, אלקטרה ובינת תקשורת זכו בפברואר השנה במכרז להקמה ותפעול עיר הבה"דים למשך 25 שנה (BOT), ולפי התכנון, הקריה החדשה תאוכלס בשנת 2015 ותכלול 250 אלף מ"ר - 78 אלף מ"ר מגורים, 77 אלף מ"ר רובעי הדרכה ייעודיים, 41 אלף מ"ר קרית הדרכה, 21 אלף מ"ר מבני ציבור ורווחה, 7,000 מ"ר קרית ספורט ו-4,000 מ"ר מפקדה. 65% מהמבנים היו בני קומה או שתיים והשאר בני 3-4 קומות.

בנוסף, ישנה כוונה להקים בסיס תובלה גדול סמוך לעיר אופקים.

עלות הקמת הבסיסים והתפעול במשך 25 שנה מוערכת ב-27 מיליארד שקל.

פריסת שכונות

עוד כתבות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם