גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבחירות בארה"ב: השווקים מהמרים על ניצחון של אובמה

מומחים מעריכים: התנהגות השווקים לאחרונה מרמזת על ניצחון של אובמה ■ "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון שלו כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות" ■ בתקופת כהונת אובמה, עלה מדד S&P 500 ב-66% - אחד הזינוקים הגדולים בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו

ללא קשר לתוצאות הבחירות לנשיאות שייערכו בארה"ב ביום שלישי, ארבע השנים הקרובות לא יהיו קלות לוול סטריט. מדד S&P 500 עלה ב-66% מאז הושבע הנשיא ברק אובמה לתפקידו - אחד הזינוקים הגדולים ביותר שרשמו המניות בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו. אפילו לאובמה, אם ייבחר שוב, יהיה קשה לשחזר זאת. אבל יש לזכור: לפחות חלק מהזינוק יש לזקוף לעיתוי שבו נכנס אובמה לבית הלבן: לפני נקודת השפל של שוק המניות במארס 2009.

הסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין אובמה לרומני, עם יתרון קל לאובמה. לפי הסקר האחרון של רויטרס, שני המועמדים זוכים ל-46% מהקולות, אבל כשמפלחים את הנתונים רואים שאובמה זוכה ליתרונות מכריעים במדינות מתנדנדות דוגמת אוהיו, וירג'יניה ואיווה.

ומה השווקים רוצים? "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון של אובמה כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות", אומר ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב- Schaeffer's Investment Research. מעבר לכך, אסטרטגים סבורים שהתנהגות השווקים בעת האחרונה מרמזת על הימשכות המצב הקיים, כלומר ניצחון של אובמה. על פי אתר ההימורים InTrade, המעניק סיכוי של 67% לאובמה, ההסתברות לראלי בעקבות ניצחון של רומני הוא 1 ל-3. פרשנים אחרים נותנים לאובמה סיכוי גבוה אף יותר להיבחרות מחדש.

מה אומרים סלי המניות

יש סברה רווחת שלפיה ניצחון של רומני, איש עסקים ותיק, ייטיב עם שוק ההון, במיוחד לאור התמיכה שלו בהגבלת הרגולציה ובהפחתת מס החברות. ועם זאת, כל תנודה בשווקים, לכל כיוון שהוא, צפויה להיות מתונה. "אני חושב שמצב השוק כבר מגלם ניצחון של אובמה, אבל בכל מקרה שלא יהיה, נדע מה תהיה התגובה שלו לתוצאות הבחירות בימים הקרובים", אומר ג'וזף טניוס, אסטרטג ב-ג'יי פי מורגן. המצוק הפיסקלי גם הוא משחק תפקיד, אבל ההשפעה שלו תבוא לידי ביטוי רק לאחר הבחירות, מפני שהמנצח בהן יקבע את הטיפול בו", הוסיף.

אסטרטגים בחברת הייעוץ הפיננסי LPL עקבו אחר שני סלי מניות כדי לקבוע אם השוק מאמין שאובמה ינצח בבחירות או יריבו רומני. סל מניות "אובמה" כלל חברות שירותי רפואה, מזון ומוצרי בסיס, שירותים וחברות בניין. סל מניות "רומני" כלל חברות שירותים פיננסיים, פחם, חברות נפט וגז, טלקומוניקציה ורשתות קמעונאות. סל "אובמה" עלה בראשית אוקטובר, לפני העימות הנשיאותי הראשון, שבו נתפס רומני כמנצח. גם כך, נראה שבסופו של דבר המדדים של LPL מצביעים על ניצחון של אובמה, גם אם צנוע יחסית.

המשקיעים רוצים הסכם

כאמור, העלייה שנרשמה בשווקים במהלך כהונת אובמה נזקפת בחלקה לעיתוי כניסתו לתפקיד, בדיוק כאשר כלכלת ארה"ב החלה להחלים מהמיתון הקשה ביותר שאליו נקלעה מאז השפל הגדול בשנות ה-30 של המאה העשרים.

הבנק המרכזי האמריקני (הפד) הוציא אל הפועל שלוש תכניות חילוץ כדי לשמור על שיעורי ריבית נמוכים ולהמריץ את הכלכלה. רומני מתח ביקורת על מדיניות זו של הפד, והביע את רצונו להחליף את היו"ר בן ברננקי באדם שיישם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. "אם רומני ייבחר לנשיא, אפשר לצפות לקצת יותר חולשה של השווקים עם כניסתו לתפקיד. הוא עשוי לשים קץ לתוכניות החילוץ של הפד וזה יגרום חוסר ודאות", אומר האסטרטג דטריק.

המדיניות הנוכחית של הפד משחקת לטובת אובמה. מדד אמון הצרכנים עלה לשיא של יותר מארבע שנים ומחירי הבתים החלו לעלות שוב. עם זאת, שיעור האבטלה נשאר על 7.9%, והיעדר משרות טובות מגביל את הצמיחה.

יהיה המנצח אשר יהיה, לשוק תהיה אי ודאות אחת פחות להתמודד איתה לאחר הבחירות: המוקד יעבור אל תוכנית הקיצוצים והעלאות המסים בהיקף של כ-600 מיליארד דולר שעשויה להיכנס לתוקפה בשנה הבאה ולשלוח את הכלכלה האמריקנית לתקופה של חוסר יציבות אם לא תושג הסכמה שתמנע אותה. או כפי שאומר האסטרטג בריאן ג'ייקובסון מוולס פארגו, "מנקודת מבט של משקיע, מעניינת אותי יותר האפשרות שיגיעו להסכם כלשהו בקונגרס שימנע העלאת מסים וקיצוצים בסוף השנה".

שיטת הבחירות בארה"ב

■ איך השיטה עובדת?

כל מועמד חייב לזכות ב-270 אלקטורים כדי להיכנס לבית הלבן. שיטת האלקטורים הזו הוקמה בימיה הראשונים של ארה"ב כמערכת הצבעה שמאפשרת למדינות השונות להתלכד ולבחור נשיא שייצג את כולן.

לכל מדינה, בתוספת וושינגטון די.סי., מוקצה מספר מסוים של אלקטורים בהתבסס על גודל באופן כללי. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר, מקבלת 55 אלקטורים, ואילו וויומינג המיושבת בדלילות מקבלת רק 3. כל המדינות מלבד שתיים משתמשות בשיטת "המנצח לוקח הכול", כלומר מי שזכה ברוב המצביעים באותה מדינה גורף את כל האלקטורים שלה. קיימים 538 אלקטורים בסך הכול, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב, 270, כדי לזכות בנשיאות.

■ איך מגיעים ל-270?

על ידי התמקדות ב"מדינות המתנדנדות", כתריסר מדינות שמצביעות לעיתים לדמוקרטים ולעיתים לרפובליקנים.

הרוב המכריע של מדינות ארה"ב נחשבות מחויבות לאחת המפלגות - קליפורניה, לדוגמה, היא תמיד דמוקרטית, ואילו טקסס תמיד רפובליקנית. אך מדינות כמו פלורידה, אוהיו ואיווה פתוחות לשכנוע. שני המחנות ימקדו את זמנם, את כספם ואת משאביהם לזכייה במדינות הללו, שבוחריהם יופצצו באינספור תעמולת בחירות וביקורים של המועמדים וסגניהם.

■ האם בוחרים נשיא בלבד?

לא. מלבד הבחירה בנשיא, האמריקנים גם בוחרים את כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש חברי הסנאט (33). בנוסף, הם בוחרים נבחרי ציבור במדינותיהם וברשויות המקומיות, ומכריעים בהצעות כמו לגליזציה של מריחואנה בקליפורניה.

■ כיצד יצביעו אנשים שפונו מבתיהם בעקבות הסופה סנדי?

תושבי מדינת ניו ג'רזי שבארה"ב, שנאלצו לנטוש את בתיהם בשל סופת ההוריקן סנדי, יוכלו להצביע בבחירות לנשיאות ביום שלישי באמצעות דואר אלקטרוני או פקס. הם יכולים להוריד טופס הצבעה ולשלוח אותו בדואר אלקטרוני או בפקס לאישור אצל פקיד המחוז שלהם. לאחר מכן הם ישלחו את הטופס שוב אל הפקיד על מנת להצביע ביום הבחירות, ה-6 בנובמבר, עד השעה שמונה בערב, שעון מקומי.

■ מתי יודעים מי נבחר?

בבוקר יום שלישי (6 בנובמבר) ייפתחו תאי ההצבעה בכל 50 המדינות ובוושינגטון די.סי. וצפויים כ-100 מיליון קולות מצביעים. הספירה מתחילה מיד בתום ההצבעה, ואז נוכל לקבל התרשמות ראשונה מסקרי היציאה מהקלפיות שבוצעו לאורך כל היום, ונותנים מושג מי זכה.

בדרך כלל ב-11 בלילה שעון החוף המזרחי (5 בבוקר שעון ישראל בבוקר יום רביעי) מתברר סופית מי זכה. אך תמיד יש אפשרות, כפי שקרה בשנת 2000, שבסוף היום לא נדע מי זכה. התוצאה יכולה להיות צמודה מדי, מה שיחייב ספירה חוזרת של כל קול, או שייפתח מאבק משפטי על נוהלי הבחירות, שידחה את פרסום התוצאות או יחייב ספירה חוזרת.

■ מה קורה אם יש שוויון?

תיאורטית ייתכן מצב כזה, שבו זוכה כל מועמד ב-269 אלקטורים. במקרה זה בית הנבחרים יכריע בהצבעה מי יהיה הנשיא.

■ מתי השבעת הנשיא הבא?

הנשיא הבא יושבע בפומבי לתפקידו ב-21 בינואר 2013. אם רומני יזכה הוא יקדיש את תקופת המעבר עד אז להרכבת הקבינט שלו וצוות הבית הלבן שלו. אם אובמה יזכה, הממשל שלו יישאר כנראה במידה רבה כפי שהוא, אם כי הוא עשוי להחליט על חילופי גברי בקבינט ובצוות עוזריו לכהונתו השנייה.

המדינות המתנדנדות

עוד כתבות

נתב''ג בזמן ההשבתה, שבוע שעבר / צילום: Ken Whitman

אם אתם טסים מחר ב-14:00 אכלתם אותה

יום שלישי ב־01:00 בלילה הוא המועד עם העיכובים הקצרים ביותר, בעוד שחמישי ב־14:00 היא השעה הגרועה ביותר להמראה ● קצת לפני החגים, בדקנו אילו שעות, ימים, יעדים וחברות תעופה יגדילו את הסיכוי שלכם לצאת מנתב"ג בזמן ● גלובס עושה סדר

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

טענות להפסדים של יותר מ־100 מיליון שקלים: אבישי נריה נגד שותפו איציק ברוך, בעלי קבוצת יובלים

קבוצת יובלים עדכנה בהודעה לבורסה על קבלת "מכתב דרישה למיצוי זכויות" מצד אבישי נריה, אשר טוען להפסדים בכמה חברות שבהן הוא וברוך מחזיקים במשותף ● ביובלים אומרים כי מדובר ב"טענות סרק שאין בהן ממש", המועלות לכאורה לאור הסתבכות כלכלית של נריה עצמו

קווין וורש, יו''ר הפד / צילום: Reuters, Sha Hanting/China News Service/VCG

הפד עדיין עצמאי? לנגיד האמריקאי יש מה להוכיח בכנס שכל השוק מחכה לו

בוועידת הפד השנתית, קווין וורש, יו"ר הפדרל ריזרב החדש, ינסה לנווט בין לחצי האינפלציה, שוק אג"ח תנודתי וחוב ממשלתי מתרחב - בלי לערער את אמון המשקיעים בעצמאות הבנק המרכזי

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ חושף פרטים על מצבו של ח'אמנאי: "זו פציעה קשה"

בראיון לרדיו טוען טראמפ כי מוג'תבא לא חוסל אלא נפגע קשה בצדו השמאלי, ותוקף: "המשטר מעמיד פנים" ● איראן: הגענו להבנות עם עומאן על חלוקת הנתיבים במצר הורמוז ● לאחר שטראמפ הגיש לקונגרס את הסכם הגרעין האזרחי עם סעודיה, גורם שמקורב לבית המלוכה אומר: "יחסים עם ישראל לא על הפרק, עמדתנו עקבית" ● מרקו רוביו הציג את המדיניות המעודכנת לגבי איראן בשיחות עם שרי חוץ בעולם • המוקשים פונו ממצר הורמוז במבצע חשאי • ארה"ב שולטת כעת בנתיב השיט - איראן איבדה את מנוף הלחץ שלה ● עדכונים שוטפים

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"חרם דה-פקטו" על ישראל: הצעד ששוקל ראש ממשלת בריטניה החדש

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

קנסות בעשרות מיליוני שקלים: האכיפה נגד חסימת יבוא מקביל עולה שלב

רשות התחרות הגבירה בחודשים האחרונים את הבדיקות היזומות נגד יבואנים רשמיים, כחלק ממאבק לצמצום הפגיעה ביבוא המקביל ● המהלך מתבסס על תיקון לחוק שנכנס לתוקף לפני כשלוש שנים ● בשלב זה, בהיעדר נתונים לא ברור אם האכיפה אכן משפיעה על הוזלת המחירים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון / צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הגרעין של טראמפ עם סעודיה מגיע לקונגרס; מומחים מזהירים מפני הסיכון להפצת נשק גרעיני

טראמפ הגיש לאישור הקונגרס את הסכם הגרעין האזרחי עם סעודיה, שנחתם ל-30 שנה וכולל אפשרות להקמת כורים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים ● יישום ההסכם מותנה בהצטרפות סעודיה להסכמי אברהם, אך הוא אינו כולל איסור קבוע על העשרת אורניום ● מומחים מזהירים כי ההסכם עלול להחליש את מנגנוני מניעת הפצת הנשק הגרעיני ולהגביר סיכונים ביטחוניים באזור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות קלות בוול סטריט, אחרי נתון אינפלציה גבוה מן הצפוי; דריכות לדוחות אנבידיה

הנאסד"ק יורד בכ-0.2% ● ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, הציג עלייה שנתית של 3.7% ביולי, מעט מעל קונצנזוס האנליסטים ● מחירי הנפט רושמים עליות קלות ● מטא הגיעה להסדר בתביעה שהגישו נגדה עשרות מדינות בארה"ב ● נייקי ירדה לשפל של יותר מעשור ● כל העיניים נשואות לתוצאות הכספיות של אנבידיה שיפורסמו הלילה לאחר נעילת המסחר

קו הייצור החדש של מחלבות גד / צילום: Remilk

מחלבות גד: קפיצה של כ–50% ברווח, גם בזכות המכירות לסופרמרקטים

הכנסות החברה צמחו בכ־10% ל־210 מיליון שקל, בעוד הפעילות הקמעונאית הובילה את השיפור ברווחיות ● ירידת מחירי החלב והיחלשות האירו תרמו להפחתת העלויות, לצד המשך ההתרחבות לתחומים חדשים

מימין: שי מימוני, קובי גרדי, מיכאל רצון, ראם רצון, יוסי ברק, עודד רצון / צילום: איל אפרתי

מאמינה בשותפויות: המהלך החדש של חברת אב-גד

ברק פיננסים תשקיע כ-49 מיליון שקל ותחזיק 49% בחברה חדשה עם אב-גד, שתקלוט 24 פרויקטים במרכז הארץ ● בנק הפועלים משקיע כחצי מיליון שקל בהקמת מרחב קהילתי, בית קפה וחלל עבודה בכיכר חרמון בקריית שמונה ● וסמסונג תעלה סדרת רשת בנוסף לקמפיין אופנה כדי לקדם את המוצר החדש שלה ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בתל אביב: ת"א-90 ננעל בעלייה, הראל קפצה בעקבות הדוחות

השוק המקומי התאושש מהפתיחה השלילית: ת"א-90 טיפס ב-1.1% ות"א-35 עלה ב-0.1% ● הביומד והביטוח הובילו את המגמה הירוקה, הקלינטק והטכנולוגיה נחלשו ● בדוחות: הראל זינקה בעקבות רווח של מיליארד שקל, אשטרום צללה לאחר מעבר להפסד, ומחלבות גד הציגה קפיצה ברווחיות ● רימון צנחה ב-15%, ג'ין טכנולוגיות קפצה ברקע הזמנה ממשרד הביטחון ● יציבות במט"ח: הדולר נסחר ב-2.955 שקלים

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

מעל מיליארד שקל: הראל מציגה את הרווח הרבעוני הגבוה בענף

הראל נהנית מצמיחה ברווחי ההשקעות ובפעילות הליבה, לצד זינוק של 68% ברווחי תחומי ניהול הנכסים, האשראי וההון ● הרווח העתידי מפוליסות חדשות עלה ב־23% במחצית הראשונה, ויתרת הרווחים העתידיים הגיעה ל־17.7 מיליארד שקל ● החברה תחלק דיבידנד בסך 400 מיליון שקל ● ג'פריס: הראל היא הבולטת ביותר בענף

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בסיטי מעריכים: זה מה שיקרה בהחלטת הריבית הקרובה

למרות שהאינפלציה בשפל של חמש שנים, בענקית ההשקעות סיטי מעריכים כי החלטת הריבית עשויה ליפול לשני הכיוונים, אך מעריכים כי בנק ישראל יעדיף לשמור על זהירות • עם זאת, להערכתם צפויות עוד שתי הפחתות עד תחילת 2027 • ומה חושבים הכלכלנים המקומיים?

לבנת החימר של Supreme / צילום: צילום מסך מערוץ היוטיוב של CNCB

אפס שימושיות, מקסימום סטטוס: הלקח העסקי מהלבנה של Supreme

לפני עשר שנים השיק מותג אופנת הרחוב הניו יורקי Supreme לבנת בניין פשוטה ב–30 דולר. היא נחטפה בתוך דקות ● גם היום היא נסחרת במאות דולרים. למה זה קורה, ומה הלקח לשולחן ההנהלה ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לקראת הדוח של אנבידיה: וול סטריט ננעלה בעליות בהובלת מניות השבבים; תשואות האג"ח ירדו

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● קנדה הודיעה היום על מכסי תגמול נגד ארה"ב ● דיקס ספורטינג גודס נפלה בחדות לאחר שחתכה את התחזית ● הקריפטו ממשיך בראלי: הביטקוין חצה את רף ה-80 אלף דולר ● הנפט נפל ביותר מ־3%: ארה״ב מאותתת כי אינה צופה חזרה למלחמה מלאה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

הממצא המפתיע שגילו חוקרים באנשים בני מאה

מחקר מצא שלאנשים בני מאה ויותר יש שפע של תאים אנטי-סרטניים ● בדיקת אלצהיימר של אלי לילי ורוש אושרה לשימוש. מה עומד מאחורי גל בדיקות הדם לגילוי המחלה? ● הכללית ושיבא מככבים בדוח של ארגון הבריאות העולמי ● ושותפות המו"פ אלמדה סוף-סוף מתאוששת ● השבוע בביומד

מורה בכיתה / אילוסטרציה: Shutterstock

חשבנו שרמת התלמידים בארץ בעייתית, עכשיו בואו נדבר על המורים

מחקר חדש חושף כי המורים בישראל מציגים כישורים נמוכים מהממוצע האקדמי, עם פערים חריפים במקצועות המדעיים ● כמו כן, 78% בלבד מהמורים בישראל הם בעלי תואר אקדמי לעומת 84% ב-OECD

משרדי חברת טבע / צילום: סיון פרג'

העיתון של ארדואן הודיע: פתחנו בחקירה נגד טבע

רשות התחרות בטורקיה פתחה בחקירה נגד חברת התרופות טבע בחשד שנקטה מהלכים להגבלת התחרות בשוק התרופות הגנריות, בין היתר באמצעות שימוש אסטרטגי בהליכי פטנטים והצגת מידע מטעה לכאורה לרשויות הבריאות ● החברה: "מדובר בהליך הנוגע לתרופת הקופקסון מהעבר, ונשתף פעולה עם הרשויות"