גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבחירות בארה"ב: השווקים מהמרים על ניצחון של אובמה

מומחים מעריכים: התנהגות השווקים לאחרונה מרמזת על ניצחון של אובמה ■ "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון שלו כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות" ■ בתקופת כהונת אובמה, עלה מדד S&P 500 ב-66% - אחד הזינוקים הגדולים בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו

ללא קשר לתוצאות הבחירות לנשיאות שייערכו בארה"ב ביום שלישי, ארבע השנים הקרובות לא יהיו קלות לוול סטריט. מדד S&P 500 עלה ב-66% מאז הושבע הנשיא ברק אובמה לתפקידו - אחד הזינוקים הגדולים ביותר שרשמו המניות בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו. אפילו לאובמה, אם ייבחר שוב, יהיה קשה לשחזר זאת. אבל יש לזכור: לפחות חלק מהזינוק יש לזקוף לעיתוי שבו נכנס אובמה לבית הלבן: לפני נקודת השפל של שוק המניות במארס 2009.

הסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין אובמה לרומני, עם יתרון קל לאובמה. לפי הסקר האחרון של רויטרס, שני המועמדים זוכים ל-46% מהקולות, אבל כשמפלחים את הנתונים רואים שאובמה זוכה ליתרונות מכריעים במדינות מתנדנדות דוגמת אוהיו, וירג'יניה ואיווה.

ומה השווקים רוצים? "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון של אובמה כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות", אומר ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב- Schaeffer's Investment Research. מעבר לכך, אסטרטגים סבורים שהתנהגות השווקים בעת האחרונה מרמזת על הימשכות המצב הקיים, כלומר ניצחון של אובמה. על פי אתר ההימורים InTrade, המעניק סיכוי של 67% לאובמה, ההסתברות לראלי בעקבות ניצחון של רומני הוא 1 ל-3. פרשנים אחרים נותנים לאובמה סיכוי גבוה אף יותר להיבחרות מחדש.

מה אומרים סלי המניות

יש סברה רווחת שלפיה ניצחון של רומני, איש עסקים ותיק, ייטיב עם שוק ההון, במיוחד לאור התמיכה שלו בהגבלת הרגולציה ובהפחתת מס החברות. ועם זאת, כל תנודה בשווקים, לכל כיוון שהוא, צפויה להיות מתונה. "אני חושב שמצב השוק כבר מגלם ניצחון של אובמה, אבל בכל מקרה שלא יהיה, נדע מה תהיה התגובה שלו לתוצאות הבחירות בימים הקרובים", אומר ג'וזף טניוס, אסטרטג ב-ג'יי פי מורגן. המצוק הפיסקלי גם הוא משחק תפקיד, אבל ההשפעה שלו תבוא לידי ביטוי רק לאחר הבחירות, מפני שהמנצח בהן יקבע את הטיפול בו", הוסיף.

אסטרטגים בחברת הייעוץ הפיננסי LPL עקבו אחר שני סלי מניות כדי לקבוע אם השוק מאמין שאובמה ינצח בבחירות או יריבו רומני. סל מניות "אובמה" כלל חברות שירותי רפואה, מזון ומוצרי בסיס, שירותים וחברות בניין. סל מניות "רומני" כלל חברות שירותים פיננסיים, פחם, חברות נפט וגז, טלקומוניקציה ורשתות קמעונאות. סל "אובמה" עלה בראשית אוקטובר, לפני העימות הנשיאותי הראשון, שבו נתפס רומני כמנצח. גם כך, נראה שבסופו של דבר המדדים של LPL מצביעים על ניצחון של אובמה, גם אם צנוע יחסית.

המשקיעים רוצים הסכם

כאמור, העלייה שנרשמה בשווקים במהלך כהונת אובמה נזקפת בחלקה לעיתוי כניסתו לתפקיד, בדיוק כאשר כלכלת ארה"ב החלה להחלים מהמיתון הקשה ביותר שאליו נקלעה מאז השפל הגדול בשנות ה-30 של המאה העשרים.

הבנק המרכזי האמריקני (הפד) הוציא אל הפועל שלוש תכניות חילוץ כדי לשמור על שיעורי ריבית נמוכים ולהמריץ את הכלכלה. רומני מתח ביקורת על מדיניות זו של הפד, והביע את רצונו להחליף את היו"ר בן ברננקי באדם שיישם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. "אם רומני ייבחר לנשיא, אפשר לצפות לקצת יותר חולשה של השווקים עם כניסתו לתפקיד. הוא עשוי לשים קץ לתוכניות החילוץ של הפד וזה יגרום חוסר ודאות", אומר האסטרטג דטריק.

המדיניות הנוכחית של הפד משחקת לטובת אובמה. מדד אמון הצרכנים עלה לשיא של יותר מארבע שנים ומחירי הבתים החלו לעלות שוב. עם זאת, שיעור האבטלה נשאר על 7.9%, והיעדר משרות טובות מגביל את הצמיחה.

יהיה המנצח אשר יהיה, לשוק תהיה אי ודאות אחת פחות להתמודד איתה לאחר הבחירות: המוקד יעבור אל תוכנית הקיצוצים והעלאות המסים בהיקף של כ-600 מיליארד דולר שעשויה להיכנס לתוקפה בשנה הבאה ולשלוח את הכלכלה האמריקנית לתקופה של חוסר יציבות אם לא תושג הסכמה שתמנע אותה. או כפי שאומר האסטרטג בריאן ג'ייקובסון מוולס פארגו, "מנקודת מבט של משקיע, מעניינת אותי יותר האפשרות שיגיעו להסכם כלשהו בקונגרס שימנע העלאת מסים וקיצוצים בסוף השנה".

שיטת הבחירות בארה"ב

■ איך השיטה עובדת?

כל מועמד חייב לזכות ב-270 אלקטורים כדי להיכנס לבית הלבן. שיטת האלקטורים הזו הוקמה בימיה הראשונים של ארה"ב כמערכת הצבעה שמאפשרת למדינות השונות להתלכד ולבחור נשיא שייצג את כולן.

לכל מדינה, בתוספת וושינגטון די.סי., מוקצה מספר מסוים של אלקטורים בהתבסס על גודל באופן כללי. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר, מקבלת 55 אלקטורים, ואילו וויומינג המיושבת בדלילות מקבלת רק 3. כל המדינות מלבד שתיים משתמשות בשיטת "המנצח לוקח הכול", כלומר מי שזכה ברוב המצביעים באותה מדינה גורף את כל האלקטורים שלה. קיימים 538 אלקטורים בסך הכול, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב, 270, כדי לזכות בנשיאות.

■ איך מגיעים ל-270?

על ידי התמקדות ב"מדינות המתנדנדות", כתריסר מדינות שמצביעות לעיתים לדמוקרטים ולעיתים לרפובליקנים.

הרוב המכריע של מדינות ארה"ב נחשבות מחויבות לאחת המפלגות - קליפורניה, לדוגמה, היא תמיד דמוקרטית, ואילו טקסס תמיד רפובליקנית. אך מדינות כמו פלורידה, אוהיו ואיווה פתוחות לשכנוע. שני המחנות ימקדו את זמנם, את כספם ואת משאביהם לזכייה במדינות הללו, שבוחריהם יופצצו באינספור תעמולת בחירות וביקורים של המועמדים וסגניהם.

■ האם בוחרים נשיא בלבד?

לא. מלבד הבחירה בנשיא, האמריקנים גם בוחרים את כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש חברי הסנאט (33). בנוסף, הם בוחרים נבחרי ציבור במדינותיהם וברשויות המקומיות, ומכריעים בהצעות כמו לגליזציה של מריחואנה בקליפורניה.

■ כיצד יצביעו אנשים שפונו מבתיהם בעקבות הסופה סנדי?

תושבי מדינת ניו ג'רזי שבארה"ב, שנאלצו לנטוש את בתיהם בשל סופת ההוריקן סנדי, יוכלו להצביע בבחירות לנשיאות ביום שלישי באמצעות דואר אלקטרוני או פקס. הם יכולים להוריד טופס הצבעה ולשלוח אותו בדואר אלקטרוני או בפקס לאישור אצל פקיד המחוז שלהם. לאחר מכן הם ישלחו את הטופס שוב אל הפקיד על מנת להצביע ביום הבחירות, ה-6 בנובמבר, עד השעה שמונה בערב, שעון מקומי.

■ מתי יודעים מי נבחר?

בבוקר יום שלישי (6 בנובמבר) ייפתחו תאי ההצבעה בכל 50 המדינות ובוושינגטון די.סי. וצפויים כ-100 מיליון קולות מצביעים. הספירה מתחילה מיד בתום ההצבעה, ואז נוכל לקבל התרשמות ראשונה מסקרי היציאה מהקלפיות שבוצעו לאורך כל היום, ונותנים מושג מי זכה.

בדרך כלל ב-11 בלילה שעון החוף המזרחי (5 בבוקר שעון ישראל בבוקר יום רביעי) מתברר סופית מי זכה. אך תמיד יש אפשרות, כפי שקרה בשנת 2000, שבסוף היום לא נדע מי זכה. התוצאה יכולה להיות צמודה מדי, מה שיחייב ספירה חוזרת של כל קול, או שייפתח מאבק משפטי על נוהלי הבחירות, שידחה את פרסום התוצאות או יחייב ספירה חוזרת.

■ מה קורה אם יש שוויון?

תיאורטית ייתכן מצב כזה, שבו זוכה כל מועמד ב-269 אלקטורים. במקרה זה בית הנבחרים יכריע בהצבעה מי יהיה הנשיא.

■ מתי השבעת הנשיא הבא?

הנשיא הבא יושבע בפומבי לתפקידו ב-21 בינואר 2013. אם רומני יזכה הוא יקדיש את תקופת המעבר עד אז להרכבת הקבינט שלו וצוות הבית הלבן שלו. אם אובמה יזכה, הממשל שלו יישאר כנראה במידה רבה כפי שהוא, אם כי הוא עשוי להחליט על חילופי גברי בקבינט ובצוות עוזריו לכהונתו השנייה.

המדינות המתנדנדות

עוד כתבות

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

גם שמואל טופז הרים ידיים: ביטול שלישי בגל ההנפקות בת"א

יצרנית המכלולים מטליקון נסוגה מהכוונה לגייס 150 מיליון שקל ● פימי הצליחה להכניס את רפא לבורסה, בשווי מופחת

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: קטין שקיבל דירה במתנה לא ייהנה מהטבות מס

סב רכש עבור כל אחד מ-12 נכדיו הקטינים דירה נפרדת בפרויקט ברמת גן, וביקש לשלם מס רכישה מופחת החל על דירת יחיד - אך רשות המסים דרשה כי ישלם מס רכישה מלא ● מה קבע בית המשפט?

מחאה בגרמניה נגד פערי שכר. המאבק הצליח / צילום: Reuters, Michael Nguyen/NurPhoto

מאבק בפערי שכר באירופה: חובה חדשה לחשוף משכורות החברה לכל עובד

החודש נכנסה לתוקף באיחוד האירופי חקיקה שמטרתה לצמצם פערי שכר מגדריים ובין קבוצות ● המדינות שמובילות את הטמעת החקיקה, הסנקציות שיחולו על חברות שלא יעמדו בכללי העבודה החדשים, ולמה דווקא גרמניה מתעכבת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מניות השבבים לוחצות על וול סטריט; ספייס אקס מתחת למחיר ההנפקה, הלילה היא תעמוד למבחן

ירידות באירופה ● ירידה חדה במספר המובטלים בארה"ב ● ענקית השבבים TSMC ניפצה את התחזיות אך מדאיגה את המשקיעים ● תשואות האג"ח ומחירי הנפט עולים ● הדוח המסקרן של נטפליקס, הלילה לאחר הנעילה

אוהב במבה, סומך על גוגל וחושד ב־AI: מה אפשר ללמוד מתוצאות המדד על הצרכן הישראלי

למה גוגל, וויז וביט זוכים לאהדה רבה יותר מהרשתות החברתיות, מדוע כלי הבינה המלאכותית עדיין מדשדשים בתחתית הדירוג, איך הבנקים וחברות הביטוח איבדו את מעמדם במדד, ומה מסביר את כוחם של המותגים הישראליים הוותיקים? ● המסקנות המרכזיות ממדד המותגים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החוק להחלשת היועצת המשפטית לממשלה אושר במליאת הכנסת

החוק לשינוי מעמד היועצת המשפטית לממשלה אושר בכנסת לקריאה שנייה ושלישית, והוא צפוי להיכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה ● רה"מ נתניהו נעדר מההצבעה ● 5 עתירות הוגשו עד כה נגד החוק; בין העותרים: לשכת עורכי הדין

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה סופית את חוק התקשורת של קרעי

רגע לפני ההצבעה, ח"כ אבי מעוז מבקש לשנות את הרכב מועצת רשות התקשורת החדשה ● היועצת המשפטית של הכנסת הזהירה כי אישור השינויים ללא דיון בוועדה יהווה פגם בהליך החקיקה ● החוק, שצפוי לשנות את שוק התקשורת, צפוי לעמוד בפני עתירות לבג"ץ

גדי איזנקוט, נפתלי בנט, איתמר בן גביר, בנימין נתניהו / צילום: דוברות מפלגת ישר, נועם מושקוביץ', מעיין טואף / לע״מ, יואב דודקביץ

הפוליטיקאים המובילים השיקו קמפיינים. האם הם עומדים במבחן העובדות?

נתניהו בטוח שהציבור תומך במדיניות הביטחונית שלו, איזנקוט מסביר למה חשוב לפטור חרדים מגיוס, בנט מתגאה בהורדות מחירים, ובן גביר מזכיר למי כפופים עובדי המדינה ● יריית הפתיחה של מערכת הבחירות סיפקה לנו שלל אמירות, חלקן דורשות דיוקים משמעותיים ● המשרוקית של גלובס

אילו מותגים הכי מעדיף הצרכן הערבי?

מדי שנה, סקר מדד המותגים 2026 כולל פילוח מיוחד של החברה הערבית ומגלה הבדלי העדפות ביחס לשאר הציבור ● מעדיפים רכבי יוקרה, ובוחרים במותגים בינ"ל

בני ארביב, יו''ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה

עו"ד בני ארביב מונה ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה

ארי נדל"ן, שבשליטת המנכ"ל צחי אבו, גייסה כ־255 מיליון שקל מגופים מוסדיים במסגרת הקצאה פרטית של מניות ● חברת הכשרת הישוב התחדשות עירונית חתמה על הסכם עם קבוצת בראל לביצוע פרויקט פינוי בינוי בקריית ים ב-480 מיליון שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן

תשלום ראשון של מענק העבודה יועבר מחר לכ־130 אלף זכאים / צילום: Shutterstock

130 אלף עובדים יקבלו היום מענק של אלפי שקלים מהמדינה. מי זכאי?

רשות המסים תחל היום בהעברת התשלום הראשון של מענק העבודה לשנת 2025 לזכאים, בסכום כולל של כ־260 מיליון שקל ● הזכאות למענק נקבעת לפי מבחני הכנסה ונתונים משפחתיים, והבקשות ממשיכות להיות מוגשות באופן מקוון באתר הרשות

מבחני ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בחינות לשכת עורכי הדין: כמה עברו, ואיזו אוניברסיטה נמצאת בראש?

לשכת עורכי הדין פרסמה את תוצאות בחינות ההסמכה ממועד יוני 2026 ● שיעור המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 60.86%, ושיעור המעבר הכללי היה כ-42% ● האוניברסיטה העברית שוב מככבת, וגם המכללה למינהל רושמת הישג ● ומה הקשר בין שיעור המעבר לבין מקום ההתמחות?

חיילים רוסים עם כטב''ם לנסט, אשתקד / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

מסוכן יותר מרחפן: הכטב"ם הרוסי שמאיים על אוקראינה ועלול להגיע גם לישראל

ה"לנסט" של תאגיד קלצ'ניקוב, הכולל רכיבי אנבידיה ויכולות AI, גבה קורבנות רבים באוקראינה ובקרוב עלול להגיע לאזורינו ● החימוש המשוטט מנווט כמו צוללת ועוקף מערכות הגנה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה ביוני ירד לשפל של חמש שנים; מחירי הדירות נחתכו בחודש ב-1%

מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי ביוני, בהתאם לציפיות הכלכלנים, כך שקצב האינפלציה השנתי ירד לרמה של 1.6% • ירידות בולטות נרשמו בסעיפי פירות וירקות טריים, הלבשה והנעלה ותחבורה; מחירי הדלק והנסיעות לחו"ל הוזלו במיוחד • מחירי הדירות רשמו את שיעור הירידה החודשי הגבוה מזה שמונה השנים האחרונות

שי רקנאטי, עמוס לוזון וצחי אבו / צילום: מיכה לובטון, People Photography, יונתן בלום

הצעה שאפשר לסרב לה: מכירת השליטה במכבי ת"א והסעיף שמכריע עסקאות

עסקת הרכישה של מכבי תל אביב ע"י משפחת רקנאטי ממחישה את כוחו של סעיף "זכות סירוב ראשונה", המאפשר לבעלי מניות קיימים "לחטוף" עסקה רגע לפני השלמתה ● באילו תנאים מממשים אותו, ואיך הוא עיצב עסקאות נוספות - כמו זו של עמוס לוזון בתחנת הכוח דוראד

מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

החוק להפרדה מגדרית באקדמיה אושר בכנסת

החוק - שמטרתו להרחיב את האפשרות להפרדה מגדרית במוסדות ההשכלה הגבוהה גם לתארים מתקדמים, למי שמעוניין בכך - אושר הלילה במליאה בקריאה שנייה ושלישית

נועם טמיר, שגריר בתוכנית LEAD

עוד לא בן 18 וכבר עשה תשואה של 30% על התיק

נועם טמיר החל להתעניין בשוק ההון כבר בגיל 13, והיום בגיל 17.5 הוא מנהל תיק פעיל - ומחנך לכך גם בני נוער אחרים, בזמן שהוא לומד לבגרויות ● איך הוא מחליט במה להשקיע, איזו חוויה צרבה אותו, ומתי הוא צופה שיגיע למיליון הראשון מהתיק שלו? ● המשקיעים החדשים

מלון אוריינט בירושלים, נמצא על קרקעות הפטריארכיה / צילום: Shutterstock

פרשת הפטריארכיה היוונית והקרקעות בירושלים הסתיימה: לא יהיה דיון נוסף

בית המשפט העליון דחה את הבקשה לדיון נוסף בפרשת קרקעות הפטריארכיה בירושלים, ובכך סיים את המחלוקת המשפטית ● נקבע כי מסמך הביניים שנחתם בין הצדדים לא היה חוזה מחייב, ולכן קק"ל לא תקבל את 13 מיליון הדולר שדרשה

מנות תירס בכל מקום, גלידה עם שמן זית ומרק קר: הטרנדים המרעננים של הקיץ

תירס מתוק, ראמן קר, סיידר תפוחים טבעי, בירת אשכולית ואפוגטו תימני, גלידת יוגורט עם שמן זית, עוגות בתבניות ססגוניות שמשווקים סוכני AI וגספצ'ו צונן במקרר (אפילו דאגנו למתכון מושלם) ● כל מה שטעים, מרענן והכרחי בחום הזה

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

המשרד להגנת הסביבה לעיריית ת"א: עצרו את עבודות החפירה בשדה דב

לטענת המשרד, עבודות החפירה בשדה דב אינן עומדות בהנחיות שנקבעו בעקבות גילוי זיהום אפשרי בתרכובות PFAS בקרקע ● מזהיר כי "חפירת קרקע מזוהמת או החשודה כמזוהמת, ופינויה ללא פיקוח ובקרה מתאימים, עלולים להוות סיכון לבריאות הציבור השוהה בשטח התוכנית או העתיד להתגורר בה"