גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבחירות בארה"ב: השווקים מהמרים על ניצחון של אובמה

מומחים מעריכים: התנהגות השווקים לאחרונה מרמזת על ניצחון של אובמה ■ "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון שלו כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות" ■ בתקופת כהונת אובמה, עלה מדד S&P 500 ב-66% - אחד הזינוקים הגדולים בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו

ללא קשר לתוצאות הבחירות לנשיאות שייערכו בארה"ב ביום שלישי, ארבע השנים הקרובות לא יהיו קלות לוול סטריט. מדד S&P 500 עלה ב-66% מאז הושבע הנשיא ברק אובמה לתפקידו - אחד הזינוקים הגדולים ביותר שרשמו המניות בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו. אפילו לאובמה, אם ייבחר שוב, יהיה קשה לשחזר זאת. אבל יש לזכור: לפחות חלק מהזינוק יש לזקוף לעיתוי שבו נכנס אובמה לבית הלבן: לפני נקודת השפל של שוק המניות במארס 2009.

הסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין אובמה לרומני, עם יתרון קל לאובמה. לפי הסקר האחרון של רויטרס, שני המועמדים זוכים ל-46% מהקולות, אבל כשמפלחים את הנתונים רואים שאובמה זוכה ליתרונות מכריעים במדינות מתנדנדות דוגמת אוהיו, וירג'יניה ואיווה.

ומה השווקים רוצים? "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון של אובמה כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות", אומר ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב- Schaeffer's Investment Research. מעבר לכך, אסטרטגים סבורים שהתנהגות השווקים בעת האחרונה מרמזת על הימשכות המצב הקיים, כלומר ניצחון של אובמה. על פי אתר ההימורים InTrade, המעניק סיכוי של 67% לאובמה, ההסתברות לראלי בעקבות ניצחון של רומני הוא 1 ל-3. פרשנים אחרים נותנים לאובמה סיכוי גבוה אף יותר להיבחרות מחדש.

מה אומרים סלי המניות

יש סברה רווחת שלפיה ניצחון של רומני, איש עסקים ותיק, ייטיב עם שוק ההון, במיוחד לאור התמיכה שלו בהגבלת הרגולציה ובהפחתת מס החברות. ועם זאת, כל תנודה בשווקים, לכל כיוון שהוא, צפויה להיות מתונה. "אני חושב שמצב השוק כבר מגלם ניצחון של אובמה, אבל בכל מקרה שלא יהיה, נדע מה תהיה התגובה שלו לתוצאות הבחירות בימים הקרובים", אומר ג'וזף טניוס, אסטרטג ב-ג'יי פי מורגן. המצוק הפיסקלי גם הוא משחק תפקיד, אבל ההשפעה שלו תבוא לידי ביטוי רק לאחר הבחירות, מפני שהמנצח בהן יקבע את הטיפול בו", הוסיף.

אסטרטגים בחברת הייעוץ הפיננסי LPL עקבו אחר שני סלי מניות כדי לקבוע אם השוק מאמין שאובמה ינצח בבחירות או יריבו רומני. סל מניות "אובמה" כלל חברות שירותי רפואה, מזון ומוצרי בסיס, שירותים וחברות בניין. סל מניות "רומני" כלל חברות שירותים פיננסיים, פחם, חברות נפט וגז, טלקומוניקציה ורשתות קמעונאות. סל "אובמה" עלה בראשית אוקטובר, לפני העימות הנשיאותי הראשון, שבו נתפס רומני כמנצח. גם כך, נראה שבסופו של דבר המדדים של LPL מצביעים על ניצחון של אובמה, גם אם צנוע יחסית.

המשקיעים רוצים הסכם

כאמור, העלייה שנרשמה בשווקים במהלך כהונת אובמה נזקפת בחלקה לעיתוי כניסתו לתפקיד, בדיוק כאשר כלכלת ארה"ב החלה להחלים מהמיתון הקשה ביותר שאליו נקלעה מאז השפל הגדול בשנות ה-30 של המאה העשרים.

הבנק המרכזי האמריקני (הפד) הוציא אל הפועל שלוש תכניות חילוץ כדי לשמור על שיעורי ריבית נמוכים ולהמריץ את הכלכלה. רומני מתח ביקורת על מדיניות זו של הפד, והביע את רצונו להחליף את היו"ר בן ברננקי באדם שיישם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. "אם רומני ייבחר לנשיא, אפשר לצפות לקצת יותר חולשה של השווקים עם כניסתו לתפקיד. הוא עשוי לשים קץ לתוכניות החילוץ של הפד וזה יגרום חוסר ודאות", אומר האסטרטג דטריק.

המדיניות הנוכחית של הפד משחקת לטובת אובמה. מדד אמון הצרכנים עלה לשיא של יותר מארבע שנים ומחירי הבתים החלו לעלות שוב. עם זאת, שיעור האבטלה נשאר על 7.9%, והיעדר משרות טובות מגביל את הצמיחה.

יהיה המנצח אשר יהיה, לשוק תהיה אי ודאות אחת פחות להתמודד איתה לאחר הבחירות: המוקד יעבור אל תוכנית הקיצוצים והעלאות המסים בהיקף של כ-600 מיליארד דולר שעשויה להיכנס לתוקפה בשנה הבאה ולשלוח את הכלכלה האמריקנית לתקופה של חוסר יציבות אם לא תושג הסכמה שתמנע אותה. או כפי שאומר האסטרטג בריאן ג'ייקובסון מוולס פארגו, "מנקודת מבט של משקיע, מעניינת אותי יותר האפשרות שיגיעו להסכם כלשהו בקונגרס שימנע העלאת מסים וקיצוצים בסוף השנה".

שיטת הבחירות בארה"ב

■ איך השיטה עובדת?

כל מועמד חייב לזכות ב-270 אלקטורים כדי להיכנס לבית הלבן. שיטת האלקטורים הזו הוקמה בימיה הראשונים של ארה"ב כמערכת הצבעה שמאפשרת למדינות השונות להתלכד ולבחור נשיא שייצג את כולן.

לכל מדינה, בתוספת וושינגטון די.סי., מוקצה מספר מסוים של אלקטורים בהתבסס על גודל באופן כללי. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר, מקבלת 55 אלקטורים, ואילו וויומינג המיושבת בדלילות מקבלת רק 3. כל המדינות מלבד שתיים משתמשות בשיטת "המנצח לוקח הכול", כלומר מי שזכה ברוב המצביעים באותה מדינה גורף את כל האלקטורים שלה. קיימים 538 אלקטורים בסך הכול, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב, 270, כדי לזכות בנשיאות.

■ איך מגיעים ל-270?

על ידי התמקדות ב"מדינות המתנדנדות", כתריסר מדינות שמצביעות לעיתים לדמוקרטים ולעיתים לרפובליקנים.

הרוב המכריע של מדינות ארה"ב נחשבות מחויבות לאחת המפלגות - קליפורניה, לדוגמה, היא תמיד דמוקרטית, ואילו טקסס תמיד רפובליקנית. אך מדינות כמו פלורידה, אוהיו ואיווה פתוחות לשכנוע. שני המחנות ימקדו את זמנם, את כספם ואת משאביהם לזכייה במדינות הללו, שבוחריהם יופצצו באינספור תעמולת בחירות וביקורים של המועמדים וסגניהם.

■ האם בוחרים נשיא בלבד?

לא. מלבד הבחירה בנשיא, האמריקנים גם בוחרים את כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש חברי הסנאט (33). בנוסף, הם בוחרים נבחרי ציבור במדינותיהם וברשויות המקומיות, ומכריעים בהצעות כמו לגליזציה של מריחואנה בקליפורניה.

■ כיצד יצביעו אנשים שפונו מבתיהם בעקבות הסופה סנדי?

תושבי מדינת ניו ג'רזי שבארה"ב, שנאלצו לנטוש את בתיהם בשל סופת ההוריקן סנדי, יוכלו להצביע בבחירות לנשיאות ביום שלישי באמצעות דואר אלקטרוני או פקס. הם יכולים להוריד טופס הצבעה ולשלוח אותו בדואר אלקטרוני או בפקס לאישור אצל פקיד המחוז שלהם. לאחר מכן הם ישלחו את הטופס שוב אל הפקיד על מנת להצביע ביום הבחירות, ה-6 בנובמבר, עד השעה שמונה בערב, שעון מקומי.

■ מתי יודעים מי נבחר?

בבוקר יום שלישי (6 בנובמבר) ייפתחו תאי ההצבעה בכל 50 המדינות ובוושינגטון די.סי. וצפויים כ-100 מיליון קולות מצביעים. הספירה מתחילה מיד בתום ההצבעה, ואז נוכל לקבל התרשמות ראשונה מסקרי היציאה מהקלפיות שבוצעו לאורך כל היום, ונותנים מושג מי זכה.

בדרך כלל ב-11 בלילה שעון החוף המזרחי (5 בבוקר שעון ישראל בבוקר יום רביעי) מתברר סופית מי זכה. אך תמיד יש אפשרות, כפי שקרה בשנת 2000, שבסוף היום לא נדע מי זכה. התוצאה יכולה להיות צמודה מדי, מה שיחייב ספירה חוזרת של כל קול, או שייפתח מאבק משפטי על נוהלי הבחירות, שידחה את פרסום התוצאות או יחייב ספירה חוזרת.

■ מה קורה אם יש שוויון?

תיאורטית ייתכן מצב כזה, שבו זוכה כל מועמד ב-269 אלקטורים. במקרה זה בית הנבחרים יכריע בהצבעה מי יהיה הנשיא.

■ מתי השבעת הנשיא הבא?

הנשיא הבא יושבע בפומבי לתפקידו ב-21 בינואר 2013. אם רומני יזכה הוא יקדיש את תקופת המעבר עד אז להרכבת הקבינט שלו וצוות הבית הלבן שלו. אם אובמה יזכה, הממשל שלו יישאר כנראה במידה רבה כפי שהוא, אם כי הוא עשוי להחליט על חילופי גברי בקבינט ובצוות עוזריו לכהונתו השנייה.

המדינות המתנדנדות

עוד כתבות

נושאת המטוסים אברהם לינקולן / צילום: ap, Mass Communication Spc. 1st Class Robert S. Price

המלחמה באיראן חשפה את המשבר העמוק בצי האמריקאי

כותרות העיתונים בעולם: המדינות המתווכות ברצועת עזה פנו לממשל טראמפ, בבקשה כי ילחץ על ישראל להתקדם עם מתווה הפסקת האש המתוכנן; 250 ימים בים: כך המלחמה באיראן חשפה את משבר הכשירות של הצי האמריקאי;בצל התחזקות האסלאמיסטים, בירדן משנים את כללי המשחק בשלטון המקומי • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

פרופ' מאט אלן / צילום: באדיבות המצולם

המומחה לעסקים משפחתיים מסביר: איך מעבירים אימפריה לדור שלא בנה אותה

מה עושים כשהיורש המיועד פשוט לא מסוגל לקחת פיקוד, ולמה החרדה של דור ההמשך הופכת לנבואה שמגשימה את עצמה? ● לקראת כנס החברות המשפחתיות של גלובס, פרופ' מאט אלן מנפץ את הסטיגמה שלפיה הדור השלישי תמיד הורס את העסק, מסביר למה אקזיט הוא לא כישלון, ומזהיר: חובה להפריד בין ניהול לבעלות

מחלף השלום / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסעים: בלילות הקרובים יחולו שינויים בצומת הגדול המדינה

הירידה לאיילון צפון מכיוון מערב בצומת השלום תיסגר בלילות הקרובים ובמהלך סוף השבוע בשל עבודות שדרוג ● עם זאת, נתיבי איילון יישארו פתוחים לתנועה כסדרם והנסיעה על גשר השלום תתאפשר כרגיל בשני כיווני הנסיעה

אירינה טרק / איור: גיל ג'יבלי, צילום: AP עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעצבת הרהיטים הצעירה שעומדת מאחורי הרחפנים שמכים ברוסיה

בעקבות הפלישה הרוסית, אירינה טרך זנחה את עיצוב הספסלים בקייב והפכה למנכ"לית פייר פוינט, שחתומה על פיתוח רחפנים וטילים שמשנים את מאזן הכוחות באזור ● כך הפכה צעירה פציפיסטית ליצרנית נשק: "לעולם לא הייתי נכנסת לתחום אילולא פלשו למדינה שלי"

נתב''ג ביום חמישי / צילום: Ken Whitman

המספרים לא משקרים: עם כזה תזרים שלילי, אין פלא שנתב"ג בכאוס

בעוד בוועד העובדים של רשות שדות התעופה זועקים על מחסור בכוח אדם, הדוחות הכספיים חושפים: נתח שכר העובדים זינק ליותר מ־50% ● על פי הערכות, השכר הממוצע ברשות עומד על כ־25 אלף שקל ברוטו - כמעט פי שניים מהממוצע במשק ● כעת, העיניים נשואות ליום חמישי, אז צפויים לעבור בנתב"ג שוב כ־100 אלף נוסעים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעלי הדירות התעלמו מדרישת העירייה - וישלמו על שיפוץ הבניין

העליון קבע כי רוכשי דירה שלא אפשרו לקבלן לתקן ליקויים עדיין זכאים לפיצוי, אבל מופחת ● בעלי דירות בתל אביב חויבו לשפץ את חזית הבניין מכיסם לאחר שלא הגישו השגות, וכן יצרו "מטרד לציבור" ● ובית המשפט דחה ניסיון לבטל צוואה שנישלה שתי בנות מירושה ● 3 פסקי דין בשבוע

רותי שוורץ, אסף גסטפרוינד / צילום: שלומי יוסף, סטודיו גביש

המהפך שעובר אזור חיפה והזדמנויות ההשקעה

פרויקטי ענק שמתוכננים במטרופולין חיפה בשנים הקרובות צפויים לשנות בצורה משמעותית את האזור ● מתי הם צפויים לצאת לדרך ומה תהיה ההשפעה שלהם על העיר ועל המשקיעים

הפריימריז בליכוד הסתיימו, אבל דווקא מועמד אחר רושם שיאים

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: מצביעי הקואליציה אופטימיים לגבי רשימת הליכוד המעודכנת, אך כרגע לא נצפית נהירה של מצביעים חדשים

הנסיך הארי והזמר ג'ון בון ג'ובי משחזרים את התמונה של הביטלס באבי רואד. להיכנס לסיפור / צילום: Reuters, נילס יורגנסן / Cover Images

חוזרים לאבי רואד: איך הופכת חתיכת אספלט למקום עלייה לרגל?

השבוע חזרו הבמאי סם מנדס וארבעת השחקנים שיגלמו את הביטלס בסרטיו החדשים אל מעבר החציה המפורסם באבי רואד, 57 שנה אחרי שצולמה שם התמונה שהפכה אותו לאייקון תרבותי וליעד שמושך מעריצים מכל העולם ● מה גורם לנו לנסוע אלפי קילומטרים בעקבות רגע, אדם או אפילו דמות בדיונית, ואיך תעשיית התרבות למדה להפוך את הגעגוע הזה לעסק

פועלים מאזור שנגחאי באתר בנייה בישראל. המספרים צפויים לגדול / צילום: Shutterstock

עובדים פלסטינים יצאו, תאילנדים נכנסו: "15 אנשים ישנים בשתי מיטות"

פועלים מתאילנד, הודו, סרי לנקה ושכנותיהן תפסו את מקומם של העובדים מהרשות הפלסטינית - מאז 7 באוקטובר ● בתעשיות השונות מדברים על כוח אדם יעיל וחרוץ, אלא שכשמדובר במאות אלפים, ששהותם הממושכת מצריכה היערכות של דיור ושירותים, לא ברור איך המדינה תעמוד בעומס

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

הדילמה של 300 חברי קיבוץ יזרעאל והדיבור בחדר האוכל על נפילת מיטרוניקס

החברה בבעלות קיבוץ יזרעאל, שעלתה לתודעה בישראל ובעולם בזכות רובוטים לניקוי בריכות שחייה, נמצאת במשבר הגדול בתולדותיה ● אחרי שהגיעה לשווי שיא של כ־9 מיליארד שקל, כיום מוערך השווי שלה בפחות מ־300 מיליון שקל ● קרן פימי מנהלת מגעים על השקעה בחברה ● חברת קיבוץ לגלובס: "זה פוגע בגאוות היחידה, ידענו להיחלץ ממשברים לא פשוטים"

שקיות של אמזון prime now מחכות למשלוח / צילום: ap, John Minchillo

המכונה של אמזון לא עוצרת בדרך להכנסות של טריליון דולר (חוץ מאשר בישראל)

על פי דוחות ענקית האינטרנט ב־2028 היא תעקוף את רף ההכנסות של טריליון דולר ● המודל העסקי שלה, שבו מנועי ההכנסות מזינים זה את זה, הפך לסטנדרט בתעשייה לחברות כמו וולמארט ופלטפורמות כמו טיקטוק שופ, שמנסות לנגוס בה ● וגם: למה בישראל הנוכחות שלה מינורית לעומת ענקיות הקמעונאות מסין

פסל של תומאס ג'פרסון. צמצום החוב כיעד מרכזי / צילום: Shutterstock

מה הבין תומאס ג'פרסון ב-1801 ששינה את מאזן הכוחות עבור טראמפ ב–2026

בשיא כוחן מדינות החוף הברברי של צפון אפריקה הטילו אימה על חלקים נרחבים מהים התיכון, והרבה מעבר לו ● בעוד קודמו העדיף לשלם להן פרוטקשן, הנשיא ג'פרסון החליט לשלוח אוניות מלחמה לים התיכון, יצא למלחמה - וניצח ● השאלה הגדולה שעומדת בפני ארה"ב היום היא האם המלחמה שפתחה באיראן דומה למלחמה ההיא בכך שגם אותה אמריקה לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

החברה הישראלית שתמכור לארה"ב מל"טים מתאבדים

Uvision הישראלית זכתה בחוזה נוסף לאספקת מל"טים לצבא ארה"ב ● איחוד האמירויות מרחיב את מערך ה־THAAD שלה מול האיום האיראני ● וגם: השימוש יוצא הדופן של אוקראינה בשלדות מטוסים אזרחיים סיניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

לא יותר מ-360 אלף שקל: הרבנות מגבילה את סכום הכתובה

הרבנות הראשית קבעה לראשונה רף עליון של 360 אלף שקל לכתובה, לצד סכום מינימלי של 36 שקלים ● המהלך נועד לצמצם התחייבויות בסכומים מופרזים, שלעיתים מגיעות לבתי הדין במסגרת הליכי גירושים ● עורכי דין בתחום סבורים כי ההגבלה עשויה דווקא להיטיב עם נשים: "התחייבות ריאלית עשויה להיות משמעותית יותר מהצהרה גרנדיוזית שאין מאחוריה יכולת פירעון"

השקת שיתוף הפעולה עם סטארט־אפ האגרי־טק הישראלי GreenOnyx / צילום: אייל אפרתי

הירקות של סטארט־אפ האגרוטק הישראלי מגיעים למדפי טיב טעם

טיב טעם חתמה על שיתוף פעולה עם הסטארט־אפ GreenOnyx ותשווק בבלעדיות את מוצריה - ירקות בעלי ערך תזונתי גבוה שנשמרים טריים במשך שבועות • לרגל 25 שנה ל"הארי פוטר ואבן החכמים", דיזנגוף סנטר מארח פופ־אפ מיוחד ● וארקיע הסמיכה לראשונה בחברה טייסת לקברניטה באחד ממטוסי הנוסעים הנפוצים בעולם ● אירועים ומינויים

עו''ד ערן פרזנטי ז''ל / צילום: סטודיו תומאס

עו”ד ערן פרזנטי, מבכירי עורכי הדין בתחום הקניין הרוחני, הלך לעולמו

עו"ד ערן פרזנטי, מבכירי עורכי הדין בתחום הקניין הרוחני ומי שהוביל במשך שנים מאבקים נגד אתרים פיראטיים, הלך לעולמו בגיל 56 מדום לב ● פרזנטי, שעמד בראש מחלקת הקניין הרוחני במשרד פירון ושימש כיועץ המשפטי של ארגון זיר"ה, הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים ● עו"ד צבי פירון: "איבדנו היום חבר יקר, שותף מוערך ואדם מיוחד מאוד"

מטוס ATR-72-600 של חברת Airhaifa / צילום: אנתוני הרשקו

המשיכה לטוס כרגיל: חברת התעופה שעקפה את הכאוס בנתב"ג

בעוד אלפי נוסעים נתקעו בנתב"ג וביעדים בחו"ל ביום חמישי, אייר חיפה המשיכה להפעיל את טיסותיה מנמל התעופה בחיפה כסדרן ● קפריסין ויוון, שני היעדים הפופולריים ביותר בקרב הנוסעים מישראל כרגע הם גם היעדים המרכזיים של החברה, שבזמן המשבר הטיסה כ־2,200 נוסעים ב־32 טיסות

אילו מדינות הן השיאניות בזמן הגלישה הממוצע באינטרנט?

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית לבָּאז, מה הקשר בין הסרט "בוב ספוג" (משנת 2004) ל"אודיסיאה" של הומרוס ומי צייר את הציור הנודע "סעודת השייטים"? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל מודרנה סטפן בנסל / צילום: Reuters, Michael Brochstein

המניה שכמעט כולם הימרו נגדה, והחשבון שהוגש: 5.5 מיליארד דולר

מניית הפארמה שהאנליסטים הימרו נגדה קפצה ב־177% ביום אחד, גררה הפסדים של מיליארדים לשורטיסטים, ואילצה את קרנות הגידור למכור כמה מהמניות הטובות שלהם ● זה קרה בעקבות ניסוי מוצלח בחיסון לסרטן. אבל האם הוא מצדיק עלייה של 30 מיליארד דולר בשווי?