גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבחירות בארה"ב: השווקים מהמרים על ניצחון של אובמה

מומחים מעריכים: התנהגות השווקים לאחרונה מרמזת על ניצחון של אובמה ■ "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון שלו כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות" ■ בתקופת כהונת אובמה, עלה מדד S&P 500 ב-66% - אחד הזינוקים הגדולים בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו

ללא קשר לתוצאות הבחירות לנשיאות שייערכו בארה"ב ביום שלישי, ארבע השנים הקרובות לא יהיו קלות לוול סטריט. מדד S&P 500 עלה ב-66% מאז הושבע הנשיא ברק אובמה לתפקידו - אחד הזינוקים הגדולים ביותר שרשמו המניות בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו. אפילו לאובמה, אם ייבחר שוב, יהיה קשה לשחזר זאת. אבל יש לזכור: לפחות חלק מהזינוק יש לזקוף לעיתוי שבו נכנס אובמה לבית הלבן: לפני נקודת השפל של שוק המניות במארס 2009.

הסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין אובמה לרומני, עם יתרון קל לאובמה. לפי הסקר האחרון של רויטרס, שני המועמדים זוכים ל-46% מהקולות, אבל כשמפלחים את הנתונים רואים שאובמה זוכה ליתרונות מכריעים במדינות מתנדנדות דוגמת אוהיו, וירג'יניה ואיווה.

ומה השווקים רוצים? "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון של אובמה כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות", אומר ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב- Schaeffer's Investment Research. מעבר לכך, אסטרטגים סבורים שהתנהגות השווקים בעת האחרונה מרמזת על הימשכות המצב הקיים, כלומר ניצחון של אובמה. על פי אתר ההימורים InTrade, המעניק סיכוי של 67% לאובמה, ההסתברות לראלי בעקבות ניצחון של רומני הוא 1 ל-3. פרשנים אחרים נותנים לאובמה סיכוי גבוה אף יותר להיבחרות מחדש.

מה אומרים סלי המניות

יש סברה רווחת שלפיה ניצחון של רומני, איש עסקים ותיק, ייטיב עם שוק ההון, במיוחד לאור התמיכה שלו בהגבלת הרגולציה ובהפחתת מס החברות. ועם זאת, כל תנודה בשווקים, לכל כיוון שהוא, צפויה להיות מתונה. "אני חושב שמצב השוק כבר מגלם ניצחון של אובמה, אבל בכל מקרה שלא יהיה, נדע מה תהיה התגובה שלו לתוצאות הבחירות בימים הקרובים", אומר ג'וזף טניוס, אסטרטג ב-ג'יי פי מורגן. המצוק הפיסקלי גם הוא משחק תפקיד, אבל ההשפעה שלו תבוא לידי ביטוי רק לאחר הבחירות, מפני שהמנצח בהן יקבע את הטיפול בו", הוסיף.

אסטרטגים בחברת הייעוץ הפיננסי LPL עקבו אחר שני סלי מניות כדי לקבוע אם השוק מאמין שאובמה ינצח בבחירות או יריבו רומני. סל מניות "אובמה" כלל חברות שירותי רפואה, מזון ומוצרי בסיס, שירותים וחברות בניין. סל מניות "רומני" כלל חברות שירותים פיננסיים, פחם, חברות נפט וגז, טלקומוניקציה ורשתות קמעונאות. סל "אובמה" עלה בראשית אוקטובר, לפני העימות הנשיאותי הראשון, שבו נתפס רומני כמנצח. גם כך, נראה שבסופו של דבר המדדים של LPL מצביעים על ניצחון של אובמה, גם אם צנוע יחסית.

המשקיעים רוצים הסכם

כאמור, העלייה שנרשמה בשווקים במהלך כהונת אובמה נזקפת בחלקה לעיתוי כניסתו לתפקיד, בדיוק כאשר כלכלת ארה"ב החלה להחלים מהמיתון הקשה ביותר שאליו נקלעה מאז השפל הגדול בשנות ה-30 של המאה העשרים.

הבנק המרכזי האמריקני (הפד) הוציא אל הפועל שלוש תכניות חילוץ כדי לשמור על שיעורי ריבית נמוכים ולהמריץ את הכלכלה. רומני מתח ביקורת על מדיניות זו של הפד, והביע את רצונו להחליף את היו"ר בן ברננקי באדם שיישם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. "אם רומני ייבחר לנשיא, אפשר לצפות לקצת יותר חולשה של השווקים עם כניסתו לתפקיד. הוא עשוי לשים קץ לתוכניות החילוץ של הפד וזה יגרום חוסר ודאות", אומר האסטרטג דטריק.

המדיניות הנוכחית של הפד משחקת לטובת אובמה. מדד אמון הצרכנים עלה לשיא של יותר מארבע שנים ומחירי הבתים החלו לעלות שוב. עם זאת, שיעור האבטלה נשאר על 7.9%, והיעדר משרות טובות מגביל את הצמיחה.

יהיה המנצח אשר יהיה, לשוק תהיה אי ודאות אחת פחות להתמודד איתה לאחר הבחירות: המוקד יעבור אל תוכנית הקיצוצים והעלאות המסים בהיקף של כ-600 מיליארד דולר שעשויה להיכנס לתוקפה בשנה הבאה ולשלוח את הכלכלה האמריקנית לתקופה של חוסר יציבות אם לא תושג הסכמה שתמנע אותה. או כפי שאומר האסטרטג בריאן ג'ייקובסון מוולס פארגו, "מנקודת מבט של משקיע, מעניינת אותי יותר האפשרות שיגיעו להסכם כלשהו בקונגרס שימנע העלאת מסים וקיצוצים בסוף השנה".

שיטת הבחירות בארה"ב

■ איך השיטה עובדת?

כל מועמד חייב לזכות ב-270 אלקטורים כדי להיכנס לבית הלבן. שיטת האלקטורים הזו הוקמה בימיה הראשונים של ארה"ב כמערכת הצבעה שמאפשרת למדינות השונות להתלכד ולבחור נשיא שייצג את כולן.

לכל מדינה, בתוספת וושינגטון די.סי., מוקצה מספר מסוים של אלקטורים בהתבסס על גודל באופן כללי. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר, מקבלת 55 אלקטורים, ואילו וויומינג המיושבת בדלילות מקבלת רק 3. כל המדינות מלבד שתיים משתמשות בשיטת "המנצח לוקח הכול", כלומר מי שזכה ברוב המצביעים באותה מדינה גורף את כל האלקטורים שלה. קיימים 538 אלקטורים בסך הכול, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב, 270, כדי לזכות בנשיאות.

■ איך מגיעים ל-270?

על ידי התמקדות ב"מדינות המתנדנדות", כתריסר מדינות שמצביעות לעיתים לדמוקרטים ולעיתים לרפובליקנים.

הרוב המכריע של מדינות ארה"ב נחשבות מחויבות לאחת המפלגות - קליפורניה, לדוגמה, היא תמיד דמוקרטית, ואילו טקסס תמיד רפובליקנית. אך מדינות כמו פלורידה, אוהיו ואיווה פתוחות לשכנוע. שני המחנות ימקדו את זמנם, את כספם ואת משאביהם לזכייה במדינות הללו, שבוחריהם יופצצו באינספור תעמולת בחירות וביקורים של המועמדים וסגניהם.

■ האם בוחרים נשיא בלבד?

לא. מלבד הבחירה בנשיא, האמריקנים גם בוחרים את כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש חברי הסנאט (33). בנוסף, הם בוחרים נבחרי ציבור במדינותיהם וברשויות המקומיות, ומכריעים בהצעות כמו לגליזציה של מריחואנה בקליפורניה.

■ כיצד יצביעו אנשים שפונו מבתיהם בעקבות הסופה סנדי?

תושבי מדינת ניו ג'רזי שבארה"ב, שנאלצו לנטוש את בתיהם בשל סופת ההוריקן סנדי, יוכלו להצביע בבחירות לנשיאות ביום שלישי באמצעות דואר אלקטרוני או פקס. הם יכולים להוריד טופס הצבעה ולשלוח אותו בדואר אלקטרוני או בפקס לאישור אצל פקיד המחוז שלהם. לאחר מכן הם ישלחו את הטופס שוב אל הפקיד על מנת להצביע ביום הבחירות, ה-6 בנובמבר, עד השעה שמונה בערב, שעון מקומי.

■ מתי יודעים מי נבחר?

בבוקר יום שלישי (6 בנובמבר) ייפתחו תאי ההצבעה בכל 50 המדינות ובוושינגטון די.סי. וצפויים כ-100 מיליון קולות מצביעים. הספירה מתחילה מיד בתום ההצבעה, ואז נוכל לקבל התרשמות ראשונה מסקרי היציאה מהקלפיות שבוצעו לאורך כל היום, ונותנים מושג מי זכה.

בדרך כלל ב-11 בלילה שעון החוף המזרחי (5 בבוקר שעון ישראל בבוקר יום רביעי) מתברר סופית מי זכה. אך תמיד יש אפשרות, כפי שקרה בשנת 2000, שבסוף היום לא נדע מי זכה. התוצאה יכולה להיות צמודה מדי, מה שיחייב ספירה חוזרת של כל קול, או שייפתח מאבק משפטי על נוהלי הבחירות, שידחה את פרסום התוצאות או יחייב ספירה חוזרת.

■ מה קורה אם יש שוויון?

תיאורטית ייתכן מצב כזה, שבו זוכה כל מועמד ב-269 אלקטורים. במקרה זה בית הנבחרים יכריע בהצבעה מי יהיה הנשיא.

■ מתי השבעת הנשיא הבא?

הנשיא הבא יושבע בפומבי לתפקידו ב-21 בינואר 2013. אם רומני יזכה הוא יקדיש את תקופת המעבר עד אז להרכבת הקבינט שלו וצוות הבית הלבן שלו. אם אובמה יזכה, הממשל שלו יישאר כנראה במידה רבה כפי שהוא, אם כי הוא עשוי להחליט על חילופי גברי בקבינט ובצוות עוזריו לכהונתו השנייה.

המדינות המתנדנדות

עוד כתבות

אשתו של סוכן השחקנים חשודה בהעלמת הכנסות משכירות בהיקף של כ-3 מיליון שקל

טלי פרתוק-זהבי, רעייתו של סוכן השחקנים פיני זהבי, חשודה בהעלמת הכנסות מהשכרת דירות שבבעלותה ● עפ"י החשד, בשנים 2025-2018 הושכרו לפחות ארבע דירות לדיירים שונים, אשר הניבו הכנסות בסכום של לפחות 3 מיליון שקל, שהופקדו בחשבונות הבנק של פרתוק-זהבי ושל שני ילדיה ולא דווחו כחוק

בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

רה"מ נתניהו במסיבת העיתונאים: "אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה בהסכם עם איראן"

בצה"ל ממתינים להנחיות ברורות מצד הדרג המדיני, אך מתכוננים להתחיל תנועה דרומה בלבנון ● טראמפ: "ספינות מתחילות לנוע בנתיב בטוח לחלוטין ומאובטח דרך מצר הורמוז" ● ביקר בחריפות את נתניהו: התקיפות הישראליות כמעט הביאו לקריסת ההסכם - הוא אדם מאוד קשה • טקס החתימה נקבע ליום שישי בשווייץ • עדכונים שוטפים

סיוע הומוניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

100 מיליון שקל לעזה: הדיווח שחשף תעשיית ענק שכולם רוצים להסתיר

רשת ויקטורי של אייל רביד נדרשה לדווח על הכנסותיה הרבעוניות ממכירת סחורות לרצועת עזה, וסיפקה הצצה לתעשייה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה: מכרזים חסויים, ספקים שמעדיפים להישאר מתחת לרדאר ועמימות גבוהה מצד רשות המכס

כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב חוששים: ישראל תסבך את ההסכם עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: להסכם המתגבש בין איראן לארה"ב יש עוד כמה מבחנים לעבור, והנפיץ שבהם הוא ישראל; גם חברות הספנות עדיין לא בוטחות בו; ומי באמת שולט כרגע באיראן? ● כותרות העיתונים בעולם 

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

העליון קבע: ירושת הענק של הקשיש תעבור לחברת הילדות

כשאשתו נפטרה, הקשיש יצר קשר עם חברת ילדות שלו בלטביה. לאחר מספר חודשים ערך צוואה בכתב-יד בה ציווה את כל רכושו ברחבי העולם לחברת הילדות, וכחודש לאחר מכן נפטר ● הסוגיה הגיעה לבית המשפט, שנדרש להכריע האם הצוואה תקפה

הצבת לוחות העץ על הדוכן של אירונאוטיקס / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מה עומד מאחורי חסימת הדוכנים הישראלים בתערוכת הנשק הנחשבת בפריז

רגע לפני פתיחת תערוכת יורוסאטורי היוקרתית, הרשויות בצרפת כיסו את הדוכנים הישראליים בלוחות עץ לאחר שורת דרישות ושינויים שהועברו לחברות המשתתפות ● המיליארדר שלום מקנזי חגג 50 באירוע נוצץ בריביירה הצרפתית בהשתתפות אנשי עסקים, ספורט ואמנים ● וגם: ארבעת הקרונות הראשונים של הקו הסגול של הרכבת הקלה הגיעו לישראל ● אירועים ומינויים

ניתוח חברה - אפקון / צילום: אתר החברה

בשקט בשקט הופכת אפקון מחברה מנומנמת למעצמת אנרגיה ותשתיות

קבוצת אפקון החזקות עשתה מהפך דרמטי בשנים האחרונות כשזנחה את הריצה אחרי פרויקטי בטון וברזל ועברה למיקוד בשוק האנרגיה, האגירה והתחבורה החכמה ● ההנהלה צופה הכפלה של הרווחים בתוך שלוש שנים, ובינתיים נראה שבשוק אופטימיים

פיטורים בהייטק / אילוסטרציה: Shutterstock

חברת הפרסום הדיגיטלי נטורל אינטליג'נס מפטרת מעל ל-30 עובדים

על רקע הטלטלה שחווה שוק הפרסום, לגלובס נודע כי חברת הפרסום הדיגיטלי הישראלית יוצאת לסבב פיטורים וארגון מחדש ● מדובר במהלך מפתיע, שכן נטורל אינטליג'נס נחשבה לחברה רווחית וכזו המגלגלת מאות מיליוני דולרים בזכות מנוע הפרסום שלה

אילוסטרציה: Shutterstock

מור ומיטב סוגרים את טבלת התשואות במאי. ומי מככבים?

מתחילת השנה המסלולים הכלליים כבר הניבו יותר מ-6.5%, המנייתיים כ-12% ● בשלוש השנים האחרונות התשואות עומדות על 47% במסלול הכללי וכמעט 90% במסלולי המניות ● אנליסט הוביל במאי במסלול הכללי, מי הגופים הנוספים שבלטו לאורך הדרך?

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בהיקף 200 מיליון דולר: מאנדיי מקימה זרוע השקעות בסטארט-אפים ישראליים

רועי מן, מייסד ומנכ"ל משותף: "אנחנו רוצים לתמוך ביזמים שבונים את הדור הבא של חברות ה-AI" ● מניית מאנדיי נחלשה מאוד על רקע החשש שהתפתחות ה-AI תפגע בעסקיה, אך התאוששה חלקית ועלתה מהשפל האחרון

מאבק משמורת / צילום: Shutterstock

עברתם לחו"ל עם הילדים והתגרשתם? זה פסק הדין שאתם צריכים להכיר

בני זוג בעלי אזרחות ישראלית ופורטוגלית החליטו להתגרש שנים לאחר שעברו לחיות בספרד עם משפחתם ● האם הגיעה לחופשה בישראל עם ילדיהם הקטינים ונשארה איתם בארץ ללא הסכמת האב ● בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסק השבוע במקרה

שִי ג'ינפינג ו־ולדימיר פוטין. ירוויחו מהסרת הסנקציות על איראן / צילום: ap

נפט ונשק: האינטרסים של סין ורוסיה בהסכם בין ארה"ב לאיראן

שתי מעצמות העל יפיקו תועלת כלכלית מההסכם בין ארה"ב ואיראן ● סין זקוקה לנפט, והסרת סנקציות יקלו עליה ● רוסיה, מהצד השני, מסייעת בהקמת הגרעין וסוחרת בנשק עם איראן

אקזיט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

הסטארט-אפ הישראלי אפונו נרכש ב-250 מיליון דולר על ידי חברה קנדית

וואן פסוורד הקנדית רוכשת את אפונו במעל ל-250 מיליון דולר במזומן ותקים מרכז פיתוח בישראל ● בנובמבר האחרון גייסה החברה לפי שווי של 115 מיליון דולר

בנייה. בעיגול: שי אהרונוביץ', מנהל רשות המיסים / צילום: שאטרסטוק, יוסי כהן

רשות המסים תיאלץ לבצע שינוי דרמטי? המכתב החריף של משרד המשפטים

במכתב ששלחה מועצת השמאים לבכירים ברשות המסים נטען כי הרשות מעכבת לעיתים את פרסום העסקאות למשך חודשים לאחר שנחתמו, למרות שהן מדווחות לה באופן מקוון זמן קצר לאחר החתימה ● "הדבר פוגע ביכולת לזהות שינויי מגמות ומייצר אי–ודאות קשה בשוק"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה מפתיעה לטובה במאי - הקצב השנתי נותר על 1.9%; מחירי הדירות חזרו לרדת

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% במאי, מעט מתחת לציפיות הכלכלנים ● ירידות בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים ותחבורה; מחירי הטיסות לחו"ל צנחו בחדות ● מחירי הדירות חזרו לרדת באפריל, מחירי השכירות קופצים

מדפסת תלת מימד של ננו דיימנשן / צילום: יח''צ

מתלת ממד לאבחון רפואי: ננו דיימנשן מתכננת מיזוג עם חברה מארה"ב בעסקת מניות

חברת הדפסות התלת ממד ננו דיימנשן הודיעה על מיזוג מתוכנן עם חברת טכנולוגיה בתחום הבריאות ● השתיים יתאחדו לכדי חברה חדשה מבוססת בינה מלאכותית ● המנכ"ל: מאמינים שהחברה החדשה תהפוך לחברה שמגדירה את הקטגוריה ותייצר ערך לבעלי המניות

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"השוק לא יודע איך לעכל את זה": מה האנליסטים חושבים על ההסכם עם איראן?

התקווה הפכה לאכזבה, והבורסה ננעלה בירידות של כ-2% ● רן גולדרינג מאנליסט: "רוב הפרשנויות הן שההסכם פחות טוב לישראל ומגביל את חופש הפעולה" ● אידית מוסקוביץ מהבנק הבינלאומי: "עד כה נראה כי ההסכם אינו מסמל לישראל את סילוק האיומים הביטחוניים"

תל אביב. שוק השכירות מתחמם / צילום: נוי מאיה

העיר שבה קפץ שכר הדירה ב-500 שקל לחודש

עלייה של 0.8% במדד שירותי הדיור במאי וקפיצה של כמעט 7% במחירים לשוכרים חדשים ממחישות את הלחץ הגובר בשוק השכירות ● במקביל, מדד מחירי הדירות נותר כמעט ללא שינוי וירד ב־0.3% בלבד, תוך פערים בולטים בין הערים

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר הישראלית נמכרת ב-2.75 מיליארד דולר

חברות הפינטק Nuvei ופיוניר הודיעו היום רשמית על עסקה, במסגרתה Nuvei תשלם 2.75 מיליארד דולר במזומן תמורת רכישת פיוניר ● העסקה תבוצע בפרמיה של 9.6% על מחיר המניה הנוכחי

טהרן, היום / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

"צעד גדול לקראת ניצחון סופי": באיראן חוגגים את ההסכם

מה חושבים באיראן על ההסכם עם ארה"ב? בעוד כלי התקשורת המזוהים עם המשטר מציגים את ההסכם כהישג היסטורי ומתייחסים לפערים בין ישראל לטראמפ, כלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה בוחרים להדגיש את הסתירות בהסכם המסתמן