גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הבחירות בארה"ב: השווקים מהמרים על ניצחון של אובמה

מומחים מעריכים: התנהגות השווקים לאחרונה מרמזת על ניצחון של אובמה ■ "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון שלו כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות" ■ בתקופת כהונת אובמה, עלה מדד S&P 500 ב-66% - אחד הזינוקים הגדולים בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו

ללא קשר לתוצאות הבחירות לנשיאות שייערכו בארה"ב ביום שלישי, ארבע השנים הקרובות לא יהיו קלות לוול סטריט. מדד S&P 500 עלה ב-66% מאז הושבע הנשיא ברק אובמה לתפקידו - אחד הזינוקים הגדולים ביותר שרשמו המניות בתקופת כהונתו של נשיא כלשהו. אפילו לאובמה, אם ייבחר שוב, יהיה קשה לשחזר זאת. אבל יש לזכור: לפחות חלק מהזינוק יש לזקוף לעיתוי שבו נכנס אובמה לבית הלבן: לפני נקודת השפל של שוק המניות במארס 2009.

הסקרים מצביעים על מאבק צמוד בין אובמה לרומני, עם יתרון קל לאובמה. לפי הסקר האחרון של רויטרס, שני המועמדים זוכים ל-46% מהקולות, אבל כשמפלחים את הנתונים רואים שאובמה זוכה ליתרונות מכריעים במדינות מתנדנדות דוגמת אוהיו, וירג'יניה ואיווה.

ומה השווקים רוצים? "השוק עשוי לגלות אהדה לניצחון של אובמה כיוון שפירוש הדבר הוא פחות אי ודאות", אומר ריאן דטריק, אסטרטג בכיר ב- Schaeffer's Investment Research. מעבר לכך, אסטרטגים סבורים שהתנהגות השווקים בעת האחרונה מרמזת על הימשכות המצב הקיים, כלומר ניצחון של אובמה. על פי אתר ההימורים InTrade, המעניק סיכוי של 67% לאובמה, ההסתברות לראלי בעקבות ניצחון של רומני הוא 1 ל-3. פרשנים אחרים נותנים לאובמה סיכוי גבוה אף יותר להיבחרות מחדש.

מה אומרים סלי המניות

יש סברה רווחת שלפיה ניצחון של רומני, איש עסקים ותיק, ייטיב עם שוק ההון, במיוחד לאור התמיכה שלו בהגבלת הרגולציה ובהפחתת מס החברות. ועם זאת, כל תנודה בשווקים, לכל כיוון שהוא, צפויה להיות מתונה. "אני חושב שמצב השוק כבר מגלם ניצחון של אובמה, אבל בכל מקרה שלא יהיה, נדע מה תהיה התגובה שלו לתוצאות הבחירות בימים הקרובים", אומר ג'וזף טניוס, אסטרטג ב-ג'יי פי מורגן. המצוק הפיסקלי גם הוא משחק תפקיד, אבל ההשפעה שלו תבוא לידי ביטוי רק לאחר הבחירות, מפני שהמנצח בהן יקבע את הטיפול בו", הוסיף.

אסטרטגים בחברת הייעוץ הפיננסי LPL עקבו אחר שני סלי מניות כדי לקבוע אם השוק מאמין שאובמה ינצח בבחירות או יריבו רומני. סל מניות "אובמה" כלל חברות שירותי רפואה, מזון ומוצרי בסיס, שירותים וחברות בניין. סל מניות "רומני" כלל חברות שירותים פיננסיים, פחם, חברות נפט וגז, טלקומוניקציה ורשתות קמעונאות. סל "אובמה" עלה בראשית אוקטובר, לפני העימות הנשיאותי הראשון, שבו נתפס רומני כמנצח. גם כך, נראה שבסופו של דבר המדדים של LPL מצביעים על ניצחון של אובמה, גם אם צנוע יחסית.

המשקיעים רוצים הסכם

כאמור, העלייה שנרשמה בשווקים במהלך כהונת אובמה נזקפת בחלקה לעיתוי כניסתו לתפקיד, בדיוק כאשר כלכלת ארה"ב החלה להחלים מהמיתון הקשה ביותר שאליו נקלעה מאז השפל הגדול בשנות ה-30 של המאה העשרים.

הבנק המרכזי האמריקני (הפד) הוציא אל הפועל שלוש תכניות חילוץ כדי לשמור על שיעורי ריבית נמוכים ולהמריץ את הכלכלה. רומני מתח ביקורת על מדיניות זו של הפד, והביע את רצונו להחליף את היו"ר בן ברננקי באדם שיישם מדיניות מוניטרית הדוקה יותר. "אם רומני ייבחר לנשיא, אפשר לצפות לקצת יותר חולשה של השווקים עם כניסתו לתפקיד. הוא עשוי לשים קץ לתוכניות החילוץ של הפד וזה יגרום חוסר ודאות", אומר האסטרטג דטריק.

המדיניות הנוכחית של הפד משחקת לטובת אובמה. מדד אמון הצרכנים עלה לשיא של יותר מארבע שנים ומחירי הבתים החלו לעלות שוב. עם זאת, שיעור האבטלה נשאר על 7.9%, והיעדר משרות טובות מגביל את הצמיחה.

יהיה המנצח אשר יהיה, לשוק תהיה אי ודאות אחת פחות להתמודד איתה לאחר הבחירות: המוקד יעבור אל תוכנית הקיצוצים והעלאות המסים בהיקף של כ-600 מיליארד דולר שעשויה להיכנס לתוקפה בשנה הבאה ולשלוח את הכלכלה האמריקנית לתקופה של חוסר יציבות אם לא תושג הסכמה שתמנע אותה. או כפי שאומר האסטרטג בריאן ג'ייקובסון מוולס פארגו, "מנקודת מבט של משקיע, מעניינת אותי יותר האפשרות שיגיעו להסכם כלשהו בקונגרס שימנע העלאת מסים וקיצוצים בסוף השנה".

שיטת הבחירות בארה"ב

■ איך השיטה עובדת?

כל מועמד חייב לזכות ב-270 אלקטורים כדי להיכנס לבית הלבן. שיטת האלקטורים הזו הוקמה בימיה הראשונים של ארה"ב כמערכת הצבעה שמאפשרת למדינות השונות להתלכד ולבחור נשיא שייצג את כולן.

לכל מדינה, בתוספת וושינגטון די.סי., מוקצה מספר מסוים של אלקטורים בהתבסס על גודל באופן כללי. קליפורניה, המדינה המאוכלסת ביותר, מקבלת 55 אלקטורים, ואילו וויומינג המיושבת בדלילות מקבלת רק 3. כל המדינות מלבד שתיים משתמשות בשיטת "המנצח לוקח הכול", כלומר מי שזכה ברוב המצביעים באותה מדינה גורף את כל האלקטורים שלה. קיימים 538 אלקטורים בסך הכול, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב, 270, כדי לזכות בנשיאות.

■ איך מגיעים ל-270?

על ידי התמקדות ב"מדינות המתנדנדות", כתריסר מדינות שמצביעות לעיתים לדמוקרטים ולעיתים לרפובליקנים.

הרוב המכריע של מדינות ארה"ב נחשבות מחויבות לאחת המפלגות - קליפורניה, לדוגמה, היא תמיד דמוקרטית, ואילו טקסס תמיד רפובליקנית. אך מדינות כמו פלורידה, אוהיו ואיווה פתוחות לשכנוע. שני המחנות ימקדו את זמנם, את כספם ואת משאביהם לזכייה במדינות הללו, שבוחריהם יופצצו באינספור תעמולת בחירות וביקורים של המועמדים וסגניהם.

■ האם בוחרים נשיא בלבד?

לא. מלבד הבחירה בנשיא, האמריקנים גם בוחרים את כל 435 חברי בית הנבחרים, ושליש חברי הסנאט (33). בנוסף, הם בוחרים נבחרי ציבור במדינותיהם וברשויות המקומיות, ומכריעים בהצעות כמו לגליזציה של מריחואנה בקליפורניה.

■ כיצד יצביעו אנשים שפונו מבתיהם בעקבות הסופה סנדי?

תושבי מדינת ניו ג'רזי שבארה"ב, שנאלצו לנטוש את בתיהם בשל סופת ההוריקן סנדי, יוכלו להצביע בבחירות לנשיאות ביום שלישי באמצעות דואר אלקטרוני או פקס. הם יכולים להוריד טופס הצבעה ולשלוח אותו בדואר אלקטרוני או בפקס לאישור אצל פקיד המחוז שלהם. לאחר מכן הם ישלחו את הטופס שוב אל הפקיד על מנת להצביע ביום הבחירות, ה-6 בנובמבר, עד השעה שמונה בערב, שעון מקומי.

■ מתי יודעים מי נבחר?

בבוקר יום שלישי (6 בנובמבר) ייפתחו תאי ההצבעה בכל 50 המדינות ובוושינגטון די.סי. וצפויים כ-100 מיליון קולות מצביעים. הספירה מתחילה מיד בתום ההצבעה, ואז נוכל לקבל התרשמות ראשונה מסקרי היציאה מהקלפיות שבוצעו לאורך כל היום, ונותנים מושג מי זכה.

בדרך כלל ב-11 בלילה שעון החוף המזרחי (5 בבוקר שעון ישראל בבוקר יום רביעי) מתברר סופית מי זכה. אך תמיד יש אפשרות, כפי שקרה בשנת 2000, שבסוף היום לא נדע מי זכה. התוצאה יכולה להיות צמודה מדי, מה שיחייב ספירה חוזרת של כל קול, או שייפתח מאבק משפטי על נוהלי הבחירות, שידחה את פרסום התוצאות או יחייב ספירה חוזרת.

■ מה קורה אם יש שוויון?

תיאורטית ייתכן מצב כזה, שבו זוכה כל מועמד ב-269 אלקטורים. במקרה זה בית הנבחרים יכריע בהצבעה מי יהיה הנשיא.

■ מתי השבעת הנשיא הבא?

הנשיא הבא יושבע בפומבי לתפקידו ב-21 בינואר 2013. אם רומני יזכה הוא יקדיש את תקופת המעבר עד אז להרכבת הקבינט שלו וצוות הבית הלבן שלו. אם אובמה יזכה, הממשל שלו יישאר כנראה במידה רבה כפי שהוא, אם כי הוא עשוי להחליט על חילופי גברי בקבינט ובצוות עוזריו לכהונתו השנייה.

המדינות המתנדנדות

עוד כתבות

מצלמות אכיפה / צילום: Shutterstock

דוח מבקר המדינה: רשויות מקומיות עשו שימוש שלא כדין במצלמות אכיפה

ממצאי דוח מבקר המדינה על הרשויות המקומיות מגלים כשלים בהתנהלות הנוגעת למצלמות אכיפה ● אלה כוללים הפעלת מצלמות שלא לצורך אכיפה ושמירת צילומים לתקופות ממושכות ● ביקורת מופנית גם אל משרד התחבורה, שלא מקדם אכיפת חוקי נת"צ ברשויות המקומיות

ניחושים מקוונים באפליקציה / אילוסטרציה: Shutterstock

מי במקום ה-3 בטבלה? האפליקציות שמשגעות את מקומות העבודה במונדיאל

שוק אפליקציות הניחושים המשרדיים מגיע לשיא במונדיאל הנוכחי, ומייצר תחרות עזה בין השחקניות הוותיקות למותגים הצעירים והקטנים ● בדקנו איך עובד המנגנון שמצליח להשאיר את העובדים צמודים למסכים, ומי גוזר קופון מהטרנד הממכר

חיים בוטנרו, מנהל מרכזי ההשקעות בבנק הבינלאומי / צילום: אורי בן דור

מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור הזה ייתן תשואה עודפת בשנים הבאות

אחרי ש"פגע" במדויק לפני שנה וחצי, חיים בוטנרו מהבנק הבינלאומי מזהיר את החוסכים מפני השקעה גדולה מדי במניות הטכנולוגיה: "ברמות המחירים האלה זה מסוכן" ● מעריך שהריבית בישראל תרד מהר, מה הסקטורים שייהנו מכך, ובארה"ב שסקטור הבריאות יפתיע לטובה

אסף בנאי / צילום: ענבל מרמרי

מייסד קבוצת הפיננסים מציג: הטוויסט בעלילה, הטעות הגדולה והתחזית להמשך השנה

אסף בנאי, מייסד פרופיט המנהלת כמאה מיליארד שקל, מנתח את התפניות שתפסו את מנהלי ההשקעות בהפתעה, ומסביר מדוע שער הדולר לא באמת צריך להטריד את החוסכים ● המסלול לצמיחה פיננסית, סדרת מפגשים בשיתוף פרופיט

קרבות כלוב על המדשאה הדרומית של הבית הלבן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"ברור שזה היה משוגע": איך נראו החגיגות של טראמפ מבפנים?

שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב הכריז על הסכם עם איראן, הוא חגג בבית הלבן במופע ראווה של UFC ● עלות הפקת הענק, שמומנה על ידי UFC ונותני חסות, הייתה 60 מיליון דולר ● ב"אירוע הספורט ההיסטורי ביותר בכל הזמנים" ישבו בקהל בכירי ממשל, אילי הון וספורטאים מן השורה הראשונה

באיזו חברות משקיעי ביומד לא ישקיעו? / איור: Shutterstock

משקיעי ביומד עונים על השאלות הקשות: לאילו חברות לעולם לא ניתן כסף?

מכניסת ה–AI לפיתוח מוצרים ועד לתחרות מצד ה"סופרמרקט" הסיני: בכירי ענף מדעי החיים מסמנים את פריצת הדרך הבאה, ומסבירים למה כדאי ליזמים המקומיים לטפל גם בבריאות הנפשית שלהם ● וגם: למה הכלים של קלוד קוד משנים את חוקי המשחק בבריאות הדיגיטלית

אלי כליף, סמנכ''ל הכספים הגלובלי וחבר ההנהלה הבכירה של טבע מהענקת הפרס מטעם פורום ה-CFO בישראל / צילום: איגור וייזנר

הסמנכ"ל הישראלי שמכר בחודשים האחרונים מניות ב-62 מיליון שקל

אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של חברת טבע ניצל זינוק של 60% במניה בשנה האחרונה כדי להיפגש עם כסף גדול ● בחודשים האחרונים גם מנכ"ל החברה ריצ'רד פרנסיס מכר מניות ב-95 מיליון שקל

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

אילון מאסק רוכש את המתחרה הגדולה של קלוד קוד לפי שווי של 60 מיליארד דולר

מדובר באחת העסקאות הגדולות ביותר שנראו עד כה בתחום הבינה המלאכותית, והיא מגיעה ימים ספורים בלבד לאחר הנפקת הענק של SpaceX בנאסד"ק, שהעניקה לה שווי של יותר מ־2 טריליון דולר ● העסקה מסמנת את כניסתו האגרסיבית של מאסק לשוק פיתוח התוכנה מבוסס הבינה המלאכותית

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

נשבר שיא היקף הגיוס לחברת ביומד - מה סוד ההצלחה?

וגם: הגישה החדשה של מכון ויצמן למסחור טכנולוגיה ● החברה שמשפרת את השינה באמצעות חוש הריח ● וקופ"ח כללית קיבלה מענק הורייזון למרות המתחים הפוליטיים ● השבוע בביומד

שר החינוך יואב קיש. פרסום ברשתות החברתיות, 03.05.26 / צילום: דוברות הכנסת עדינה ולמן

כמה נכשלו באנגלית? תלוי איך קוראים את הנתונים

בתקשורת דווח כי 78% מהתלמידים נכשלו במבחן באנגלית, ושר החינוך יואב קיש קבע שמדובר ב"שקר מוחלט" • הנתונים שהוא סיפק לא פחות בעייתיים • המשרוקית של גלובס

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

מיליארדרית גרמנייה בתביעה נגד לנדא: חוב של 16 מיליון אירו לא הוחזר

המיליארדרית הגרמנייה סוזן קלאטן הגישה לבית המשפט המחוזי בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד לנדא לאבס, חברת פיתוח הטכנולוגיה של היזם הסדרתי בני לנדא ● מדובר בהלוואה של 16 מיליון אירו שלא נפרעה כבר יותר משנה מאז חלף המועד לכך

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים מתמחרים הסכם עם איראן; הבורסה בת"א ירדה יום שני ברציפות

בתום יום תנודתי, מדד ת"א 35 ירד ב1% ● למרות ירידת מחירי הנפט, מדד נפט וגז זינק בכ-3%, מדדי הביטוח והקלינטק נפלו ● מאגר תמר הגדיל משמעותית את ההפקה שלו, בכ-45%, מניות תמר פטרוליום וישראמקו זינקו

דורון אביב ודפנה הרלב / צילום: סיון פרג'

לא קיבלה את השווי שרצתה: אביב נדל"ן דוחה את הנפקת המניות ותסתפק באג"ח

קבוצת הנדל"ן הוותיקה, שבשליטת האחים דורון אביב ודפנה הרלב, החליטה לסגת בשלב זה מהתכנון המקורי להנפיק את מניותיה בבורסה המקומית לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל ● במקום זאת היא צפויה לגייס אג"ח בהיקף של 200 מיליון שקל

לרנקה, קפריסין / צילום: Shutterstock

התחרות עולה מדרגה: האם טיסה ב-300 שקל ללרנקה היא מבצע משתלם?

כרטיס האשראי של שופרסל, המונפק ע"י כאל, יוצא בשיתוף-פעולה חדש עם ארקיע ומציע טיסות ללרנקה שבקפריסין ב-299 שקל ● המחיר לא כולל כבודה והושבה, מוגבל לארבעה כרטיסים לאדם ותקף לשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: Shutterstock

חוששים מבועה במניות הטכנולוגיה וריכוזיות יתר? הגיע הזמן לגלות את אירופה

בזמן שארה"ב והשווקים המתעוררים מנפחים בועה במניות הבינה המלאכותית, יש שוק שנותר מאחור במרוץ הזה ● המדדים באירופה הרבה פחות מרוכזים בטכנולוגיה, זולים באופן משמעותי וגם סובלים מבריחת משקיעים ● גלו איך מייצרים תשואה חדשה ב"עולם הישן"

מטה הבנק המרכזי של יפן, טוקיו / צילום: ap, Shuji Kajiyama

יפן העלתה את הריבית לשיא של 31 שנה. אלו הסיבות

הריבית ביפן עלתה ל-1%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 • בשוק מחכים לראות האם הצעד הזה מסמן את סוף עידן "הכסף הזול" במדינה • ואיך ישפיעו המלחמה והשלום באיראן?

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מאגר תמר הגדיל תפוקה ב-45%; יפיק יותר מלוויתן

מאגר תמר צפוי להגיע להפקה של כ-16 BCM בשנה, שהם מעט מעל ההפקה של מאגר לוויתן, שעלה לאחרונה בעקבות הרחבה דומה ל-15.8 BCM בשנה ● בכך, מאגר תמר עולה לראשונה על קצב ההפקה של מאגר לוויתן הגדול ממנו ● בעקבות ההכרזה, מניות תמר פטרוליום וישראמקו עולות היום בבורסה

אילוסטרציה: Shutterstock, Chinnapong

למרות הצורך הרב בעו"סים מפרוץ המלחמה – 1,155 תקנים ברשויות המקומיות לא מאוישים

דוח מבקר המדינה מגלה כי מספר תקני העובדים הסוציאליים במחלקות לשירותים חברתיים גדל ב־15% בין 2022 ל־2025 – אך מספר התקנים הלא מאוישים גדל בכ־47% • יותר ממחצית מהעובדים הסוציאליים מעידים על שחיקה רבה בעקבות המלחמה

סניף של פיצה האט בארה''ב / צילום: Shutterstock

פיצה האט נמכרת לקרן השקעות ב-2.7 מיליארד דולר

פעילות הרשת תימכר לקרן LongRange Capital תמורת 1.5 מיליארד דולר, בעוד ש־Yum China תרכוש את הפעילות בסין ב־1.2 מיליארד דולר • המהלך מגיע לאחר שנים של שחיקה במעמדה של הרשת מול המתחרות וירידה בביקושים

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: רמי זרנגר

בג"ץ ידון היום בעתירות נגד שינוי הרכב הרשות השנייה

העתירות מבקשות גם למנוע את מינויה של ד"ר יפעת בן חי שגב ליו"ר הרשות השנייה, לאחר שהייתה עדה במשפטו של ראש הממשלה ● הייעוץ המשפטי לממשלה הביע את עמדתו כי נתניהו לא היה צריך להיות מעורב במינויה של בן חי שגב נוכח ניגוד עניינים