גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העלאת מס החברות תגרום לייבוש רווחים וצמצום המס בפועל"

רו"ח דני מרגלית יוצא נגד הכוונה להעלות את מס החברות ■ מסקר שהציג עולה כי ירידת שיעור המס בחוק הביאה לעלייה בשיעור המס הממוצע שנגבה בפועל

"ערב בחירות, כאשר הנושא של קביעת המסים בכותרות, ישנה הזדמנות משמעותית לפעול גם בכיוון החברתי עליו מדברים הפוליטיקאים, אך גם לקחת צעד אחד נוסף קדימה ולחשוב על המקורות כספיים שיהוו פוטנציאל תקציבי לסיוע וכמענה למחאה החברתית. מקורות אלה הם מס החברות, אך בניגוד לדעה הרווחת אסור להעלות אותו. בהעלאת מס החברות יהיה משום ייבוש הרווחים של החברות וצמצום המס שישולם למדינה בפועל".

כך אומר ל"גלובס" רו"ח דני מרגלית, יו"ר פירמת רואי החשבון BDO זיו-האפט, בתום כנס המיסוי השנתי שקיים היום (ב') משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן ושות' במשותף עם פירמת רואי החשבון BDO זיו-האפט.

מרגלית התייחס בדבריו לנטל מס החברות הגבוה בארץ, שעלול לדבריו להוביל למיתון בקרב החברות במשק, ולכוונת המדינה להעלותו בראשית 2013. כזכור, בראשית 2012, בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג בנוגע ליוקר המחיה, עלה מס החברות מ-24% ל-25%, והומלץ להעלותו שוב.

"לטעמי, זהו שיעור מס ראוי ואף גבוה מדי. אמירות לפיהן המגזר העסקי אינו משלם מסים באופן ראוי - אין להן כל אחיזה במציאות", מבהיר מרגלית.

לדברי מרגלית, "הפגיעה בחברות הינה לא רק באמצעות העלאת המס הישיר, אלא גם באופן שבו רשות המסים מתייחסת לתכנוני מס. מנהל רשות המסים מדבר על מלחמה ב'הון השחור', אך בפועל תוכניתו עוסקת במלחמה בתכנוני המס של החברות הגדולות".

מרגלית הציג בכנס נתוני סקר שערכה פירמת BDO זיו-האפט, ממנו עולה שככל ששיעור מס החברות הקבוע בחוק יורד - כך עולה תשלום המס בפועל שמשלמות החברות.

"בשנים 2009, 2010 ו-2011, בהן חלו שיעורי מס סטטוטוריים (שיעורי המס הקבועים בחוק) של 26%, 25% ו-24% בהתאמה, היה ממוצע שיעורי המס האפקטיביים (שיעורי המס שהחברות שילמו למדינה בפועל) 19%, 20% ו-21%. הדבר מצביע על עלייה בשיעור המס האפקטיבי, בניגוד לירידה בשיעורי המס הסטטוטוריים", הסביר מרגלית.

פער נמוך ביחס לעולם

לפי נתוני הסקר, כאשר מנטרלים את השפעתם של החברות הפיננסיות (עליהן המס הסטטורי גבוה יותר) מתקבלת תמונה ברורה אף יותר, לפיה ממוצע שיעורי המס שנגבה בפועל בשנים 2009, 2010 ו-2011 עמדו על 16%, 16% ו-19% בהתאמה.

ממוצע שיעורי המס ששילמו החברות הפיננסיות בפועל באותן שנים עומדים על 28%, 33% ו-30% בהתאמה, לעומת שיעורי מס הקבועים בחוק על חברות פיננסיות של 36%, 35% ו-34% בהתאמה.

בחלוקה למגזרים שיעור המס הממוצע שנגבה בפועל ב-3 השנים הנבדקות הוא: מגזר פיננסי - 30%; מגזר הנדל"ן - 9%; מגזר התעשייה כ-18%; מגזר מסחר ושירותים -20% ,; מגזר השקעות והחזקות - 21%.

מרגלית התייחס למס החברות בארץ גם בהשוואה למדינות אחרות בעולם. מהסקר עולה כי שיעור המס האפקטיבי ששילמו החברות במהלך השנים האחרונות היה בממוצע כ-18% - כ-7% פחות משיעור המס הסטטוטורי הממוצע שעמד על 25%.

לדברי מרגלית, "הפער של 7% הקיים בישראל בין שיעור המס הקבועים בחוק לבין שיעור המס האפקטיבי ששולמו למדינה בפועל על-ידי החברות - הוא נמוך. אם נשווה בין ישראל לבין ארה"ב בהקשר זה, נגלה בהשוואה גסה כי שיעור מס החברות הקבוע בחוק של האמריקאים הינו 35%, ואילו שיעור המס הממוצע שלהם בפועל הינו בטווח של 22%-24%. הפרש המס האפקטיבי שלהם, אם כן, לעומת המס המתחייב הינו כ-12%. לעומת הפרש של 7% הקיים אצלנו".

"המדינה תצא בהפסדה"

המסקנה היחידה המתבקשת, כך מרגלית, היא שאסור להעלות עוד את מס החברות. מרגלית מזהיר מפני התוצאות ההרסניות שעלולות להיות למהלך כזה.

"לפעמים אתה מייצר מצב של חליבת יתר של הפרה, וזה בדיוק מה שיקרה אם יעלה עוד מס החברות. המדינה תצא בהפסדה. כלומר, חבות המס היום היא בהחלט לא נמוכה, בלשון המעטה.

"לבוא היום ולומר שאפשר להעלות את חבות המס על החברות, אני חושש שבסוף היום זה עלול להוביל לחבות מס נמוכה אף יותר, כי אין מה לעשות, הרווחיות תרד. הרווחיות היא בשיא של התנעת המשק, ואם הרווחיות תישחק בצורה לא סבירה, יחד עם כל הקשיים שקיימים משק בכלל והצפי ל-2013 לא אופטימי מדי - תשלום המס בפועל יירד.

"העלאת חבות המס יכולה להוביל בסוף היום לצמצום ההעסקה ולקשיים עסקיים כאלה ואחרים, שגם הם בסוף היום יובילו לגבייה נמוכה יותר, כי אם תהיה אבטלה בהעצמה, אז כמות השכר מהמועסקים תרד בצורה משמעותית, וכושר התחרות של החברות עם החברות הזרות בעולם ייפגע, ובסוף היום יוצא שכרנו בהפסדנו".

בסקר שהציג מרגלית נדגמו 50 החברות הציבוריות הגדולות במשק על פני 3 שנים (לפי משקלן במדד תל-אביב 100 נכון לאוגוסט 2012), במטרה לאמוד את שיעור המס החל עליהן בפועל. לצורך חישוב שיעור המס נלקח סכום המסים השוטפים ששולמו בגין פעילות החברה בשנה מסוימת וחולק ברווח החשבונאי לפני מס של אותה שנה (שיעור המס האפקטיבי).

יצוין כי לא בוצעה הבחנה בין חברות הפועלות בארץ בלבד ובין חברות שחלק מפעילותן מבוצעת בחו"ל; הרווח החשבונאי לפני מס והמסים השוטפים נלקחו מהדוחות המאוחדים; ולצורך חישוב התוצאות ועל מנת לקבל מינימום סטיות נוטרלו מהחישוב חברות מפסידות וכן חברות שממוסות ברמת הבעלים (למשל: יחידות השתתפות בשותפות נפט).

מרגלית מסביר כי "שיעור המס האפקטיבי בוחן את שיעור המסים השוטפים מתוך סך הרווח החשבונאי לפני מס. הרווח החשבונאי כולל בתוכו רווחי שיערוך ורווחים נוספים, שאינם ברי-חיוב במס. כשאנו מנתחים את סעיף המסים השוטפים, הרי שיש לקחת בחשבון פעילות בחו"ל באמצעות חברות-בנות הפועלות במדינות דלות-מס, ואת את ההטבות שניתנו לאורך השנים על-ידי ממשלת ישראל למגזר היצוא התעשייתי, שהוביל לאורך השנים את כלכלת ישראל למקום החזק בו היא נמצאת היום".

שיעור מס

עוד כתבות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

רה''מ נתניהו פוגש את ראש ממשלת הודו, מודי, 2017 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש ממשלת הודו מודי מגיע לישראל. על הפרק: פרויקט משותף בתחום הלייזר

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

טראמפ בנאומו הלילה / צילום: Reuters, via REUTERS

טראמפ: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה דברים מול הקונגרס בנאום "מצב האומה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "חישובי איראן, לא משנה כמה לחץ יופעל, לא ישתנו תחת לחץ" ● בכירים בישראל משוכנעים - איראן וארה"ב לא יגיעו לפריצת דרך ● עדכונים שוטפים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%