גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעצם, ביבי לא כזה גרוע

זה לא קל לי, אך נהפכתי לסנגור של ראש הממשלה בנימין נתניהו

א.

זה כבר כמה פעמים שיצא לי לשבת בזמן האחרון עם חבורות של שמאלנים צעירים - מה לעשות, עדיין יש כמה כאלה - שהיו להם המון טענות על מדיניותה הכלכלית של ישראל, ובמיוחד על בנימין נתניהו.

יוקר מחיה, חוסר תקווה, צ'יפור טייקונים, וכיוצא באלה מענות. הוא הורס את הכלכלה, הוא מחריב את המדינה, הוא קורע את החברה, הכול איום ונורא; ומה זה צריך להיות מס החברות הנמוך הזה, וחוק הרווחים הכלואים המושחת הזה, וההפרטות הרבות, ומחירי הדלק, ושכר הדירה, והצמיחה שבאה על חשבונם, וכך הלאה והלאה. הימין מוביל אותנו לאבדון, הקפיטליזם הורג אותנו, וזה עוד בכלל בלי שהתחלתי לספר לכם מה הם אמרו על שטייניץ.

עכשיו, יכול להיות שזה האופי שלי, אבל שוב ושוב מצאתי את עצמי נחלץ להגן על נתניהו, על שטייניץ ועל המדיניות הכלכלית של ממשלת ישראל. הביטו סביב, אמרתי להם, כלכלות העולם קורסות בזו אחר זו, נתוני האבטלה באירופה נוגעים בשמיים, בארצות הברית מתקשים לגמור את החודש, וגם אצלנו בשכונה המיידית - ממצרים עד סוריה, מירדן ועד הרשות הפלסטינית - המצב די חרבנא.

מה מחזיק אותנו בחיים? מה גורם למצבנו להיות פחות גרוע מהעולם? האין זו מדיניותו הכלכלית של ראש הממשלה? האם העובדה שהכלכלה הישראלית יציבה, ואף חזקה יחסית לעולם, לא אומרת לכם כלום? המשקיעים מגיעים, ולמרות כל האיומים על חרם בינלאומי, אני מתרשם שבסך-הכול מצבנו בעולם די יציב. אז בסדר, לא כולם אוהבים אותנו, אבל מתי בדיוק כולם אהבו אותנו?

והביטו, אחיות ואחים, על מצב התחבורה שהולך ומשתפר, על תאונות הדרכים ההולכות ומצטמצמות, על חוק חינוך חובה חינם, על המדיניות הסביבתית הנכונה בסך-הכול של הממשלה, כנ"ל בחינוך, על שכר המינימום שעלה, על מצב התעסוקה האמנם בעייתי, אבל שיכול היה להיות בעייתי הרבה יותר, על הפיגועים שירדו דרסטית, על הגדר בדרום, על התורים בנתב"ג, על התיירות היפות ברחובות; זכרו את כחלון ואת הרפורמה בסלולר, זכרו את ועדת ששינסקי, שעל כל מגרעותיה עדיין עשתה עבודה, את טרכטנברג שכנ"ל, את האינפלציה הנמוכה, את מדד המחירים המתון בסך-הכול, את זה שלא יצאנו לשום מלחמה - אז נכון שאין שלום, אבל לא רק אנחנו אשמים בכך - ואת הבכי והנהי על מותה של הדמוקרטיה שאתם כה אוהבים לבכות - הרי עדיין החברה שלנו מלאה חיות וחדווה.

נכון שעברו כמה חוקים זוועתיים, אבל ראש הממשלה עצר בגופו כמה. אולי שמעתם, חברים, על הדבר הקטן הזה שקוראים לו דמוגרפיה? מלבד זאת, הישראלים, מוכיח כל סקר, מבסוטים יחסית. אפילו שעון הקיץ הוארך בכמה ימים - האין עלינו להודות על כך לראש ממשלתנו הפופולרי? מה, הוא לא נותן עבודה?

האמת היא שזה לא כל-כך קשה להגן על נתניהו. אז נכון, צריך להתעלם מלא מעט עוולות, עיוותים, זגזוגים, טעויות, ומה לא, אבל האין כולנו עושים את זה כל הזמן, בכל מקום ובכל נושא?

אני לא חושב ש"יכול היה להיות יותר גרוע" הוא הטיעון הכי מרומם נפש שאפשר לחשוב עליו, ובכל זאת אתם חייבים להודות, אני אומר לבני שיחי, שזה נכון. ויותר מכך, נתניהו הוא לא האסון הכי גדול שקרה למדינת ישראל. ממש לא. לפעמים אתה ממש יכול לחשוב שהוא מנהיג.

ב.

זה לא קל לי, להיות אני ולדבר נגד דברים שאני מאמין בהם, ובכל זאת אני חושב שזוהי תרומתי הקטנטונת לשיח קצת יותר נורמלי. אם יש דבר שמצליח לבאס אותי בכל פעם מחדש זה הנורמה הזו לראות בכל יריב שטן, ובכל אי-הסכמה תהום פעורה. יש תהומות, אי-אפשר לומר שלא, אבל איך יכולים שמאלנים להתגולל על הימין בקללות הכי גרועות, ובאותה נשימה ממש להתלונן שאומרים שהם בוגדים? לא יודע מה איתכם, אבל מי שכל הזמן אומר על השני שהוא פשיסט, שלא יתפלא אם הוא נאלץ לספוג איזה "בוגד" פה ושם.

כלומר, אפשר להסתכל גם על חצי הכוס המלאה. הימין רוצה בטובתה של המדינה ממש כמו השמאל.

במילים אחרות, אני ממליץ על זה לכל אחת ואחד: לטעון לטובת הצד שכנגד עוזר להגמיש את המחשבה, לחזק את הנפש, ולהטיב עם עור הפנים. זה הרבה יותר טוב ובריא מאשר להתבצר בעמדות של המובן מאליו, ולירות משם אש אוטומטית.

עכשיו רק נותר לקוות שגם הצד השני, קרי הימין, ינסה את זה גם הוא. כי אחרי הכול, חייבים להודות שזו נטייה שמאלנית משהו, תמיד לפקפק בעצמך. אני מוכן להתווכח עם כל ימני, מתי שהוא רוצה, אני אפילו מבטיח ליהנות מזה, ויש לי גם את כל הטיעונים הנגדיים לטיעונים שהעליתי רק לפני רגע בסעיף הקודם. רק אם אפשר לשמור על סבר פנים יפות: זה אולי אחד הדברים היחידים שלא הרג אף אחד אף פעם.

דרור פויר

ג.

אבל זה לא הדבר העיקרי שקצת ביאס אותי במפגשים האחרונים שהיו לי עם אותן חבורות של שמאלנים צעירים, חמודים, אידיאליסטים וטובי לב. מה שביאס אותי במיוחד להיתקל בו שוב ושוב, ועוד כמה פעמים, היה סוג של תבוסתנות שבאה מתוך פינוק ילדותי שבתורו מוביל לסוג של ניהיליזם.

יותר מדי אנשים צעירים חושבים שהכול אבוד, שאין סיכוי ואין טעם. הם לא רואים את עצמם מצליחים בחיים, הם לא מדמיינים את עצמם מגיעים לדירה, הם לא מבינים מה יש להצביע ובשביל מה שווה להתאמץ, הם מבכים את המחאה החברתית שנכשלה, ומשתמשים בה כתירוץ לכל אוזלת יד ותשישות נפש. הם רואים את המציאות כמלחמה שבה הם נידונים להפסיד, וזה גורם להם להזדקן בטרם עת. הם יוצאים אל החיים, אל שוק העבודה, אל הרומנטיקה, במין קרעכצים פולניים כאלה, והקרעכץ הוא אולי פס הקול הגרוע מכול. לעזאזל, אני מוצא את עצמי אומר להם, תבחרו שיר שאתם אוהבים ותנו לו להתנגן בראש כשאתם יוצאים מהבית. די לייאוש.

המחאה החברתית היא באמת שורש כל הרע מהבחינה הזו. גם בשיאה היא הכילה הרבה יותר מדי אלמנטים של תבוסתנות ושל חוסר סיכוי, כמו סיסמת הפרסומת הזו שמפלגת העבודה משתמשת בה כיום: "הכלכלה חופשית - אנחנו לא". אז נכון, יש בזה מן האמת, כמו בכל דבר, אבל בחייאת! אתם חופשיים בדיוק כמו שאתם תופסים את עצמכם. כל ההכרזות האלה על חוסר הסיכוי המובנה - זה מה שהורג אתכם, לא חוסר הסיכוי המובנה, שהוא דבר שאין להסכים לו או להסכין עמו, יש להילחם בו בעוצמה, לשנות אותו באמונה, ואם צריך לעבוד קשה בשביל זה - אז עוד יותר טוב. כל שיח המסכנות הזה, אני נגנב מזה.

הלך הרוח הזה, המאמין שאם יצאת לכמה הפגנות לפני שנה ולא קרה כלום אז נכשלת, הוא הדבר הכי גרוע שיכול להיות. לקפיטליזם, אחות יקרה, לקח כמה עשורים כדי להגיע לאן שהגיע. מה חשבת? שבקיץ אחד תשני את מהלך ההיסטוריה? הדברים האלה מטריפים אותי, בחיי.

ד.

אני מאשים בכך את הימין ואת השמאל כאחד, שעבדו שנים בלזרוע זרעים של ייאוש ושל חוסר תוחלת, שנים של "העולם כולו נגדנו", של גוג ומגוג מעבר לדלת, של פנים מכורכמות ושל מבטים נוגים. כל אחד אומר שהשני מוליך אותנו לאבדון, מחלק את ירושלים, מחסל את המדינה וכך הלאה. הם גידלו פה דור של אנשים שעשה את הטעות הנוראית והאמין להם, וגם את הדור אי-אפשר להאשים - שנים של שטיפת מוח עשו את שלהן יפה מאוד. שנים של שכנוע שאי-אפשר להאמין לאף אחד הצליחו סוף כל סוף, ועכשיו אף אחד לא מאמין לאף אחד. כל הכבוד!

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב