גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בעליון נטייה גוברת לגישה שמרנית והתרחקות מאקטיביזם"

פרופ' מיגל דויטש, ממומחי המשפט הבולטים בישראל, מצביע לראשונה על היפוך מגמה בבית המשפט העליון - מאקטיביזם שיפוטי לשמרנות שיפוטית: "קיימת דאגה אצל השופטים מהאפשרות שסמכויות בית המשפט יצומצמו בחקיקה"

לפני שנה, ב-29 בנובמבר 2011, אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק שתחייב, בתנאים מסוימים, ספקית אינטרנט לחשוף את פרטיו של גולש שעבר עבירה על חוק לשון הרע או זכויות יוצרים (לדוגמה, בכתיבת טוקבק). זאת, במטרה לאפשר לנפגע ליזום נגד הגולש הליך משפטי.

"חוק הטוקבקים" הוא חשוב ומהפכני, אך הוא אינו פרי יוזמתה של הכנסת. הוא עלה לסדר היום בעקבות קריאה של בית המשפט העליון בפרשת רמי מור (שהושמץ ברשת), ליזום חקיקה כזו. בפסק הדין בעניין מור שניתן בחודש מארס 2011, קבעו השופטים, אליעזר ריבלין ואדמונד לוי - נגד דעת מיעוט של השופט אליקים רובינשטיין - כי עקרונית חופש הביטוי באינטרנט מתבסס על האנונימיות ועל הזכות לפרטיות. עם זאת, פורמלית נקבע, כי במצב החקיקה בישראל, לא ניתן לחייב את ספקית האינטרנט "ברק" למסור למור את פרטיהם של מי שפרסמו עליו טוקבקים משמיצים בפורומים שונים.

ריבלין, שכתב את דעת הרוב בעניינו של מור, קבע כי הליך שבו מערבים את בית המשפט במסירת פרטיו של גולש שכתב דברי דיבה, לצורך הגשת תביעת לשון הרע עתידית, הוא "הליך מעין-חקירתי שאינו טריוויאלי, המצריך הסדרה חקיקתית", וקרא למחוקק להסדיר את הסוגיה.

הקריאה המפורשת של בית המשפט העליון לכנסת, להסדיר את סוגיית חשיפת פרטי הגולשים באינטרנט בחקיקה, אינה טריוויאלית. במקרים רבים בעבר בחרו שופטי העליון שלא להמתין למחוקק ולמלא לקונות (חסרים) בחוק באמצעות יצירת הדין בעצמם. הדוגמאות להתנהלות כזאת של שופטי העליון, המכונה גם "אקטיביזם שיפוטי", הן רבות (ראו מסגרת). לאקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון, שצבר תאוצה בימיו של נשיא העליון לשעבר, פרופ' אהרון ברק, קמו מתנגדים רבים.

פרופסור מיגל דויטש (57), מומחה למשפט אזרחי ומסחרי ויועץ לפירמת עורכי הדין ליקוורניק, גבע, לשם ברנדווין, רואה בהחלטה של העליון 'להעברת הכדור למגרש של הכנסת' בנושא חשיפת הטוקבקיסטים, כטעות. לדבריו, לא הייתה שום מניעה שהעליון יתערב בזה בעצמו, יפתח את הדין ולא ימתין לכנסת כדי שתעשה כן. "המחשבה של דעת הרוב בפרשת מור הייתה שהתחום מורכב וטעון פיתוח ערכי ובעיקר פרוצדוראלי בדרך חקיקתית. אבל המתנה לחקיקה היא בעייתית. כאשר השיקולים הערכיים הם חזקים, ראוי שבית המשפט יפתח את הדין בעצמו".

פסק הדין בנושא חשיפת הטוקבסקיסטים אינו המקרה היחיד שבו נמנעו שופטי העליון בשנים האחרונות מליצור את הדין, והעדיפו להמתין לכנסת. לדברי דויטש, שורת פסקי דין שנתן העליון בשנים האחרונות מסמלים גישה יותר שמרנית ופחות אקטיביסטית בתחומים שונים.

"ניתן לזהות בשנים האחרונות נטייה גוברת בבית המשפט העליון, לגישה שמרנית, לצמצום שיקול הדעת השיפוטי ולהתרחקות מגישות אקטיביסטיות. מדובר בפסקי דין במגוון תחומים - דיני החוזים, דיני עשיית עושר ולא במשפט, דיני הנזיקין, דיני הקניין, המשפט המינהלי, ועוד", אומר דויטש. לדבריו, "כדרכם של תהליכים רעיוניים יסודיים שאינם מדידים בנקל, ההתפתחויות בעניין זה אינן אחידות ואינן נשענות על הצהרות חגיגיות גורפות, אלא על רצף של קביעות קונקרטיות, אולם המגמה ניכרת."

ובמילים אחרות, דויטש מצביע - כנראה לראשונה בגלוי - על היפוך מגמה בבית המשפט העליון: מ"אקטיביזם שיפוטי" ל"שמרנות שיפוטית".

שופטי העליון הם חלק מהעם

דויטש אמנם זהיר בדבריו, אך נראה שהשמרנות שעליה הוא מצביע מדאיגה אותו. "זה בסדר גמור בעיניי שהבכורה בחקיקה נתונה לכנסת, ואם היא עושה זאת בזמן זה מעולה. אין גם בעיה בכך שהמחוקק יבטל פסיקה של בית המשפט העליון. אבל המתנה של בית המשפט למחוקק יכולה להביא לקיפאון ולפגיעה באינטרסים ראויים של בני-אדם".

- ממה נובע המעבר של העליון מגישה אקטיביסטית לשמרנית?

"ייתכנו מספר סיבות לזרמים השמרניים יותר, הבאים לידי ביטוי במסגרת מכלול סוגיות משפטיות שנפסקו בשנים האחרונות. תחילה, קיימות השקפות-עולם בסיסיות שונות של שופטים לגבי מהותו של התפקיד השיפוטי והאיזון הנכון בין הרשויות. נראה, כי חלק ניכר מהשופטים כיום רואים את תפקידו של העליון ביצירת דין כמצומצם מאשר בעבר.

"סיבה אחרת היא התחושה כי ראוי להעצים את הערך של ודאות משפטית, בעולם העסקי הדינמי והסבוך כיום. גורם חשוב אחר עשוי להיות עומס העבודה העצום על בית המשפט, המקשה על הקדשת הזמן והמאמצים הדרושים לביסוס פיתוחים פסיקתיים חדשים. בשנים האחרונות גם מושם בציבוריות הישראלית ובמערכת השיפוטית דגש כבד על שיקולים של יעילות והספק. פיתוחים הלכתיים חדשים דורשים השקעה רבה של זמן ומאמץ אינטלקטואלי.

"סיבה אפשרית נוספת היא ההפנמה במערכת השיפוטית של הביקורת הציבורית בנוגע לאקטיביזם שיפוטי, והדאגה מפני פגיעה מוסדית בבית המשפט העליון, באמצעות חקיקה שתגביל את סמכויותיו. יצוין, כי הגישה השמרנית יותר ניכרת אצל חלק מהשופטים, וכי אין מדובר בתופעה כוללת אחידה".

- מה הקושי המרכזי בגישה פחות אקטיביסטית?

"לבית המשפט יש תפקיד קריטי בפיתוח הדין והוא חייב להיות שותף לכך. היות ששינויי חקיקה הם איטיים ביותר, אי אפשר בשום אופן להמתין לחקיקה, בעיקר בתחום המשפט האזרחי, כאשר עומדת על הפרק שאלה חשובה. ראה למשל את המצב כעת, שבו הכנסת רק חזרה מפגרה ארוכה ומיד יצאה לפגרת בחירות של כ-4 חודשים נוספים. אמנם קיימים יתרונות וחסרונות בכל גישה, אבל באופן כללי ראוי שהעליון לא יירתע מפיתוחים הלכתיים חדשים שיקדמו את מצבו של הדין.

"בנוסף, קביעותיו של העליון מוליכות בתחום החוקתי לשיח ציבורי המוביל לעתים לשינויים חברתיים חשובים. בתחום האזרחי, השפעת הפסיקה היא ברורה ומיידית. המגזר העסקי מבצע התאמות בפרקטיקות העסקיות באופן שוטף, בהתאם לפסיקה".

הזכרת כי בית המשפט העליון מודאג מחקיקה שתגביל את כוחו. האם ייתכן שיוזמות חקיקה שהועלו בכנסת בשנים אחרונות ונועדו לצמצום סמכויותיו , גרמו לשופטים "לקחת צעד אחורה"?

"יוזמות החקיקה בהחלט גרמו ל'דאגה מוסדית' של שופטי העליון. אני לא אוהב את האמירה ש'בית המשפט יושב בתוך עמו'. שופטי העליון לא יושבים בתוך 'עמם', אלא הם חלק מהעם. בוודאי שהעליון הושפע מיוזמות החקיקה ועליו לערוך איזון בין המחיר המוסדי (של בית המשפט כולו כמוסד, ולא של כל שופט בנפרד) הטמון בהגבלת כוחו של בית המשפט בחקיקה אל מול היתרון הענייני הגלום בפסיקה הקונקרטית".

לא מדביקים את ההתפתחויות

- אולי שופטי העליון היום הם פחות אמיצים מאשר בעבר?

"אני חושב שאין כאן בעיה של שופטים פחות אמיצים. הדאגה היא מוסדית ולא אישית. בעידן המודרני האומץ השיפוטי האישי של שופט, אינו מתבטא בשאלה עד כמה הוא מוכן לפסוק נגד הרשויות, אלא עד כמה הוא מוכן לפסוק נגד הרוח התקשורתית. בנוסף, הרבה יותר קל, במובן של השקעה אינטלקטואלית, להיצמד לקיים מאשר לפתח תזה חדשה. פיתוח חדש דורש יותר השקעה. בעולם של שיקולי יעילות יש משמעות לשאלה כמה זמן אתה צריך להשקיע בנושא מסוים".

- ואולי "הדור הולך ופוחת" והשופטים היום פחות מסוגלים לפתח את הדין ברמה של ברק?

"אענה על דרך החיוב: בפסקי הדין של אהרון ברק היו מעוף ועומק ייחודיים".

- מהו השיקול המוסדי שהזכרת, שמביא למגמה השמרנית?

"קיימת דאגה מסוימת אצל השופטים מהאפשרות שסמכויות בית המשפט יצומצמו בחקיקה, דבר שיפגע בבית המשפט. זו דאגה מוסדית לגיטימית. במקרים שבהם נכון 'לשלם' את המחיר המוסדי ראוי שבית המשפט ינקוט גישה אקטיביסטית כדי לקדם שינויים נחוצים.

"המקרה של 'חוק טל' הוא דוגמה לכך. השופטים היו ערים לכך שיש בפסיקה תשלום של מחיר מסוים מבחינה מוסדית, אבל במקרה של אי-גיוס בני ישיבות לצבא, הפגיעה בערך השוויון הטמונה במצב הקיים היא כל-כך איומה, שבית המשפט מוכן היה לשלם את המחיר המוסדי, ולהתערב. פסק הדין הזה ניתן בניגוד למגמה המסתמנת שעליה אני מצביע. ראוי להוסיף, שיש שופטים הרואים באופן פסימי את יכולתו של בית המשפט, ושל המשפט בכלל, להוביל לשינויים חברתיים. לדעתי, אין מקום לפסימיות כזו. גם הפסיקה בעניין חוק טל עוד תעשה את שלה".

שינוי דרמטי בהגנה על הפרט

- ואולי תפקיד בית המשפט העליון בפיתוח החקיקה פחות חשוב היום מאשר בעבר?

"לעולם יהיו אלף ואחת שאלות חדשות שבית המשפט יצטרך להחליט בהן ולפתח את הדין. זה מצב אינסופי. החקיקה אינה יכולה להדביק את קצב ההתפתחויות החברתיות והכלכליות".

בהרצאה שנשא שופט בית המשפט העליון נעם סולברג בחודש שעבר (אוקטובר) בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה, הוא הציג את תפיסת עולמו הדוגלת בריסון שיפוטי, בחזרה לפורמליזם שאפיין את בית המשפט העליון בשנותיו הראשונות, וביצירת שיח חדש של זכויות כלפי הכלל והמדינה.

סולברג הציע, בין היתר, הצעה מהפכנית: לחוקק חוק חדש שייקרא "חוק יסוד: אחריות האדם". לדבריו, "לעיתים נדמה כי שיח הזכויות עלה לתלמידים עד מעל הראש, השינון המתמיד השכיח מהם כי מוטלות עליהם גם חובות. הניסיון המצטבר מאז חקיקת חוקי היסוד מתחילת שנות ה-90 ועד עתה, מלמד כי בצד העדנה לזכויות, נשכחו החובות. בצד חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ראוי שיעמוד חוק יסוד: אחריות האדם. אחריות של אדם כלפי חברו ואחריותו כלפי החברה. זהו 'אני מאמין' שראוי לקבל ביטוי חוקתי במדינת ישראל".

פרופ' דויטש אינו מתלהב, בלשון המעטה, מהרעיון החדשני של סולברג. "ההצעה של סולברג נושאת עמה 'חומר-נפץ חברתי' שמונח על השולחן. זכויות יסוד נועדו להגנה על הפרט מפני שרירות המדינה. המדינה אינה זקוקה לחוק יסוד לשם הגנה עליה מפני עצמה".

- מהי היא המשמעות הפרקטית של הצעת השופט סולברג?

"המשמעות היא, למשל, שכל חקיקה הפוגעת בקניינו של אדם לטובת רווחת הכלל, לא תצטרך לעמוד במגבלות של פסקת ההגבלה בחוק היסוד. יתבצע איזון 'אמורפי' בין זכות היסוד של הפרט לקניין, לבין זכות היסוד, כביכול, של החברה בכללותה לקבלת נתח מקניינו של הפרט. הדבר יגרור שינוי דרמטי בהיקף ההגנה על זכויות היסוד של הפרט. הצעה זו משקפת הלך-רוח מדאיג בעניין היחס בין חופש הפרט לבין סמכויות המדינה".

"לדויטש כלים מחקריים אדירים"

פרופסור מיגל דויטש, 57, הוא מומחה למשפט אזרחי ומסחרי ומכהן כפרופסור מן המניין באוניברסיטת תל-אביב, וכיועץ לפירמת עורכי הדין ליקוורניק, גבע, לשם ברנדווין, השלישית בגודלה בארץ. דויטש היה חבר בוועדת טירקל לחקר אירועי המשט הטורקי לעזה, ב-31 במאי 2010 ("פרשת המרמרה"), שבמהלכם נהרגו בפשיטת חיילי הקומנדו הימי על האונייה, תשעה פעילים של ארגון ה-PKK. האירוע הוביל לניתוק היחסים בין ישראל לטורקיה.

דויטש מומחה לקניין ולחוזים והוא פרסם 10 ספרים בנושאים אלה. כמו כן, פרסם דויטש, בארץ ובחו"ל, יותר מ-60 מאמרים ומחקרים. בנוסף, דויטש שימש גם כמנהל המכון להשתלמות עורכי הדין, ומעת לעת הוא מרצה במכון להשתלמות שופטים, במכון של אוניברסיטת בר-אילן ובמקומות רבים נוספים.

"דויטש הוא גאון משפטי, לא פחות, והכלים המחקריים שיש בידיו הם אדירים, אמר עליו בעבר עו"ד ישראל (רלי) לשם, ראש משרד ליקוורניק, גבע, לשם ברנדווין. "לדויטש יש השקפת עולם משפטית מגוונת. היכולת שלו להבין ולנתח כל נושא היא מופלאה".

דויטש מתגורר בתל-אביב, ברמת אביב. אשתו, אורנה, היא ד"ר למשפטים. לבני-הזוג יש 3 ילדים בוגרים.

ביטויים למגמה השמרנית של העליון

פרופ' דויטש אומר כי קיימים כבר סימנים ברורים בפסיקות בית המשפט העליון לנסיגה מן הנכונות לבצע פיתוחים הלכתיים מרחיקי-לכת. והוא מצביע על כמה דוגמאות:

1. פסק הדין ביחס לשאלה אם ניתן לחייב ספקית שירותי אינטרנט לחשוף את פרטיו של טוקבקיסט שעבר על חוק לשון הרע. בית המשפט העדיף לקרוא למחוקק לפעול להסדרת הנושא, ונמנע מפיתוח עילת תביעה בנדון, על אף שהכיר בכך שראוי לפתח עילה כזו (פרשת רמי מור).

2. ניסיון לצמצם את "הלכת גנז", המטילה נטל לרישום הערת-אזהרה - על-ידי חלק מהשופטים - תוך קביעה כי הלכה זו נועדה למקרים מיוחדים בלבד.

3. צמצום "הלכת א.ש.י.ר", לעניין תביעה בדיני עשיית עושר נגד נוטלי קניין רוחני בלתי-רשום, באופן המעקר כמעט לחלוטין עילת תביעה זו.

4. בתחום החוקתי - ביטול "חוק טל" הפוטר תלמידי ישיבות משירות צבאי, מסמל אמנם גישה אקטיביסטית, אבל זה נעשה לאחר שנים ארוכות. בנוסף, נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס היה בדעת מיעוט.

5. שלילה כמעט מוחלטת כיום של האפשרות לקבלת "פיצויי הסתברות" בנזיקין, במקרים של עמימות בשאלת הסיבתיות. בית המשפט חזר לגישה השמרנית, שלפיה אם הסיבתיות הוכחה בשיעור של יותר מ-50%, ייפסק פיצוי; ואם ההוכחה פחותה מכך, לא יינתן כל פיצוי. זאת, למעט מצבים של "הטיה נשנית".

6. צמצום "הלכת אפרופים" בדיני חוזים. בשורה של פסקי דין צמצמו שופטי העליון את ההלכה שנקבעה בימי אהרון ברק, כי אם יש סתירה בין לשון החוזה לבין תכליתו, יש להעדיף את התכלית. כלומר, את המטרות והאינטרסים שהצדדים רצו להגשים באמצעות החוזה.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?