גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מימן רצה שנאמין בחברה, אבל לא הציג שום מחויבות"

עו"ד עופר שפירא, מנציגי מחזיקי האג"ח באמפל: "מימן לא עושה טובה למשקיעים - הוא נאלץ לשים את המפתחות כי הבין שזו תהיה התוצאה בכל מקרה" ■ "אם הייתה תוכנית להסדר חוב, היא לא הובאה לידיעתם של מחזיקי האג"ח"

יום לאחר הצהרתו הדרמטית של יוסי מימן, שלפיה הוא מעביר את חברת ההשקעות אמפל שבשליטתו לידי מחזיקי האג"ח, טוען עו"ד עופר שפירא, מנציגי המחזיקים, כי "ההודעה של מימן זה לא 'טובה' שהוא עושה למחזיקים. הוא נאלץ לשים את המפתחות, כי הבין שזו תהיה התוצאה, בין אם ירצה ובין אם לא.

"מימן הבין שאין לו סיכוי. בסופו של דבר הוא לא יוכל לשלוט בחברה שלא פורעת את החובות שלה. כשהוא הגיש את הליך הצ'פטר 11 זה התפרש כאילו הוא עשה צעד מתוחכם - עכשיו כולם מבינים שהטיול שבו הוא לקח את מחזיקי האג"ח לניו יורק היה יקר ומיותר".

עו"ד שפירא מייצג, לצד עוה"ד דן עופר ואריה דנציגר, את מחזיקי האג"ח במסגרת ועדת הנושים הלא מובטחים, שמונתה במסגרת הליך הצ'פטר 11 שנקטה אמפל בארה"ב. מימן פנה לפני יותר מחודשיים לבית המשפט בניו יורק, לאחר שלא הצליח לאשר הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח באמפל, אשר רשומה כחברה אמריקנית בארה"ב.

אמפל טענה בהודעה מאתמול, כי ועדת הנושים הגישה בקשה לביהמ"ש האמריקני להגשת תוכנית חלופית להצעת הסדר החוב של אמפל, אשר משמעותה הוא מינוי נאמן לחברה ופגיעה אנושה ביכולת החזר החוב שלה למחזיקים. לפי אמפל, בקשה זו הוגשה לפני שאמפל הגישה את הצעתה להסדר חוב, אשר היה מביא לכך שאמפל תוכל לפרוע את חובה לנושיה, וזאת אף שהיה ידוע להם, כי בכוונת החברה להגיש בקרוב את הצעתה להסדר.

שפירא מבטל את טענת החברה: "אם הייתה תוכנית להסדר חוב, היא לא הובאה לידיעתם של מחזיקי האג"ח. הייתה לנו אתמול פגישה עם בנקאי ההשקעות של מימן, וחשבנו שהוא רוצה להציג לנו תוכנית, אבל לא הייתה לו כזו, ותוך כדי שאנחנו יושבים ודורשים ממנו לשים את המפתחות, הוא מפרסם את ההודעה שלפיה הוא מוותר על החברה. יתרה מכך, עד היום, יותר מחודשיים מאז שהתחיל התהליך בארה"ב, הנושים הלא מובטחים לא קיבלו כל הצעת הסדר קונקרטית מיוסי מימן או מהחברה, ומה שהגישו בעבר נדחה ברוב מוחלט".

דנציגר אומר, כי "מימן הגיע לאותה מסקנה שאליה הגיע בחודש אפריל (המועד שבו נדחה הסדר החוב הראשון שהציעה החברה, ר' ש'). הוא לא רוצה להביא כסף מהבית, ולכן כל הצעה שהוא יציע לא יכולה להתקבל".

"התנהלות שערורייתית"

כעת יצטרכו נושי אמפל להשלים את ההליך הפרוצדורלי שבמסגרתו יומר חוב החברה כלפיהם (כ-920 מיליון שקל) להון מניות, ולהתחיל לממש את נכסי החברה. הנכס המרכזי של החברה היום הוא הליך הבוררות שמנהל קונסורציום המחזיקים ב-EMG (ספקית הגז המצרי אשר אמפל מחזיקה ב-12.5% ממניותיה) נגד ממשלת מצרים.

"כרגע אין לנו מעורבות בהליך", אומר דנציגר. "לא נכנסנו לתוך הבוררות הזו, כי אף אחד לא פתח לנו דלת, אפילו לא עורכי הדין הבינלאומיים שמייצגים את אמפל, שלא הסכימו להיפגש. אנשי אמפל טפטפו לנו שהשותפים בתביעה לא מסכימים שניחשף לפרטים, מטעמים של שמירת סודיות".

בהודעה מאתמול כתבה אמפל, כי מימן החליט לוותר על השליטה בחברה עקב ההבנה ש"מיעוט קיצוני בקרב המחזיקים פועל בכל דרך על מנת לטרפד הסדר שיאפשר את החזר החוב למחזיקים, ולא ניתן להגיע להבנות שישרתו את טובת החברה והמחזיקים".

לפי אמפל, אותו מיעוט "מעדיף לנהל את המאבק באמצעות אמצעי התקשורת, מתוך מטרה לזכות בהישגים תקשורתיים ופופוליסטיים, אשר לא ייטיבו עם כלל בעלי החוב, אלא משרתים מטרות פרסומיות ושיווקיות שלהם. התנהלות חסרת אחריות זו כבר גרמה ותגרום לפגיעה קשה בנכסי החברה, ותסתיים בנזק כבד ובלתי הפיך, בן עשרות מיליוני דולרים, לנושי החברה בכלל ולגופים המוסדיים בפרט".

כשבאמפל כתבו מיעוט קיצוני, הם התכוונו לבתי ההשקעות פסגות ומיטב. אלה יצאו בהצהרה חריפה נגד ההאשמות של מימן. "מאז הודיע יוסי מימן על אי-יכולתו לעמוד בתשלומי החוב הסדירים, התנהלותה של אמפל בכלל ושל יוסי מימן בפרט הנה שערורייתית ולא מקובלת. בתקופה האחרונה המשיכו אמפל ויוסי מימן בטקטיקת משיכת הזמן, במטרה לנגוס בקופת המזומנים שנותרה בחברה, לטובתו האישית ולטובת מקורביו, על חשבון ציבור החוסכים".

"האסטרטגיה של החברה: הפחדה"

שפירא מתייחס אף הוא לטענות של אמפל, ואומר כי "זוהי שטות מוחלטת. האסטרטגיה של החברה מהיום הראשון של המו"מ הייתה הפחדה של הנושים בתוצאות עזיבתו של מימן, והפצת כותרות פומפוזיות על כמה טוב יהיה להם אם מימן יישאר. כך הייתה בנויה האסטרטגיה מהיום הראשון - רק הצהרות ללא תוכן".

דנציגר אומר, כי "הצד השני אומר שאנחנו עושים שגיאה וגורמים נזק, אבל אני משתמש בברירה היחידה שיש לי. לא נתנו לי מידע, וביקשו מאתנו שנחכה עד שהבוררות תיגמר, ומצפים שאשב מנגד ואסתכל בשריפת המזומנים שעדיין נותרו. הם רוצים למשוך כסף ומשכורות גבוהות, אבל לא מוכנים לשאת אפילו במחצית מההוצאות השוטפות, ומבקשים שאנחנו נהייה סובלניים. מימן רצה שאנחנו נאמין בחברה, אבל הוא בעצמו לא הציג שום מחויבות שמראה שהוא מאמין בה".

"קיבלנו אינדיקציה שמימן לא יפרע הלוואה של 22 מיליון דולר לפרויקט האתנול"

נכון להיום בקופתה של אמפל נותר סכום זעום של מיליון דולר בלבד, לאחר שבנק דיסקונט קיזז בחודש ספטמבר כ-16 מיליון דולר מקופתה כנגד הלוואה שהעמיד לה לרכישת חברת הסחר בכימיקלים גדות מיכליות (שמולה נותר חוב של 66 מיליון דולר). מלבד גדות מחזיקה אמפל ב-50% מחברת GWE, אשר עוסקת בייצור חשמל מאנרגיית רוח, בעיקר ביוון, ושותפתה לחברה זו היא כלל תעשיות. שתי החזקות נוספות, שנמצאות באמפל עוד מלפני התקופה שמימן רכש אותה, הן קניון לב המפרץ בחיפה (37%) וקאנטרי קלאב בכפר סבא (51%).

נכס נוסף שעומד לטובת מחזיקי האג"ח, הוא הלוואה שהעמידה אמפל בהיקף של 20 מיליון דולר לטובת פרויקט ייצור אתנול של מימן בקולומביה, הניתנת להמרה ל-25% מהון הפרויקט. התנאי המתלה להמרת ההלוואה להון היה קבלת מימון לפרויקט מבנק בינלאומי. התנאי לא התממש, ולכן ההלוואה לחברת הפרויקט עדיין קיימת, מועד הפירעון שלה הוארך מפעם לפעם, וכעת הוא עומד על סוף השנה הנוכחית. מימן העניק ערבות אישית לטובת ההלוואה, שהיקפה צמח בינתיים לכ-22 מיליון דולר, והתחייב שאם חברת הפרויקט לא תוכל לפרוע אותה, הוא יפרע אותה באופן אישי.

"אנחנו לא יודעים אם לחברת הפרויקט יש אפשרות לפרוע את ההלוואה. אני מניח שהיא השקיעה את הכסף בתכנון ובתשתיות של הפרויקט, ואני לא חושב שיש לה אותו בקופה", מעריך דנציגר. "לא ידוע לנו על נכסים שמימן שיעבד לטובת הערבות הזו, וקיבלנו אינדיקציה שהוא לא הולך לפרוע את ההלוואה. אם אכן הוא לא ישלם, התוצאה היא שתהיה תביעה ומשפט כנגד יוסי מימן".

מאמפל נמסר בתגובה לנושא זה: "אין בכוונתו לנהל דוח שיח באמצעות כלי התקשורת".

אגב, גם כאן עולה הסוגיה הגיאוגרפית על הפרק. "חלק מהמהלך שנקט מימן כרוך בזה שהוא רצה להשתחרר מהערבות הזו, ולהעביר אותה לארה"ב. לפי ה'טקסט' של הערבות, מקום השיפוט של התביעה הוא בארה"ב, אבל אני לא בטוח שזה המקום היחידי. בתנאים מסוימים אולי ניתן יהיה לעשות שיפוט מקביל בישראל, על מנת להוריד עלויות, אבל נצטרך לבדוק את זה".

עוד כתבות

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס מוסיף לערכו 0.3% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ-20% יותר

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס