גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות של שמן: נאבקת בשותפה ובארגוני הסביבה

כשהסכים הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי להתמנות ליו"ר שמן, זה נראה כמו עסקה מבטיחה ■ מאז הקידוח מתעכב ■ מדוע נגרם לפרויקט נזק של מיליון שקל ביום והאם בשמן ימצאו חברה מפעילה אחרת? ■ יוסי לוי: "לא נגרר למניפולציות"

בנובמבר 2011, 9 חודשים אחרי שהשתחרר מצה"ל כרמטכ"ל, הודיע רב-אלוף במילואים גבי אשכנזי על הסכמתו להתמנות ליו"ר שמן נפט וגז , חברת חיפושי נפט וגז שעמדה אז ערב הנפקתה בבורסה. אחרי התפקיד התובעני בקודקוד המערכת הצבאית, ציפה אשכנזי מן הסתם למשרה רגועה יחסית שתבטיח לו, בצד עניין וציונות, גם משכורת חודשית בסך 100 אלף שקל, לא כולל בונוסים, אופציות והטבות שכר. "שילוב של כלכלה עם חשיבות אסטרטגית ועניין", הגדיר אשכנזי את הסיבות להגעתו לתחום חיפושי הנפט והגז בראיון עיתונאי בפברואר השנה. כמעט שנה אחר כך נראים דבריו של אשכנזי, איך לומר זאת בעדינות, מעט נאיביים. במקום כלכלה, אסטרטגיה ועניין, הרמטכ"ל לשעבר עוסק במלחמות בוועדות התכנון עם הירוקים, שהכריזו מלחמת קודש על הקידוח בגיבויו הנמרץ של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן. אלא שהמכשולים שמערימים הירוקים, ועדות התכנון ומשרדי הממשלה בדרכה של שמן הם רק חלק מהצרות של אשכנזי בימים אלה. בדיקת "גלובס" חושפת בעיה מדאיגה לא פחות המעיבה על הקידוח: מערכת יחסים עכורה בין שמן לשותף-המפעיל בקידוח, חברה אזרית לא מוכרת בשם CDC. המפעיל, הנחשב לגורם המפתח בכל קידוח, התגלה במקרה של שמן כגוף בעייתי, בלשון עדינה.

מאז אוגוסט נדחה מועד תחילת הקידוח שוב ושוב ובינתיים בנמל לימסול בקפריסין ממתינה זה כחודש אסדת הקידוח ששכרו השותפים, בעלות של 151 אלף דולר ליום. לאשכנזי ולבעלי השליטה בשמן נותר רק לספור את הנזק הכולל שמגיע לכמעט מיליון שקל ליום.

עסקה מבטיחה?

הבחירה בשמן נראתה בשעתו עסקה מצוינת לשני הצדדים. רישיון חיפושי הנפט שמן (לשעבר מד-אשדוד) נחשב למבטיח מבין רישיונות חיפושי הנפט של ישראל. בעלי הרישיון, אנשי העסקים חיים לייבוביץ', אברהם נניקשווילי וג'קי בן זקן, ניהלו מאבק קשה כדי לזכות בו מול גופים חזקים ומוכרים כמו אי.די.בי של נוחי דנקנר וישראמקו.

את העניין ברישיון מרכזים שני מבנים, "בראבו" ו"ים", הנמצאים בעומק של 5,100-5,800 מטר מתחת לפני הים. שני המבנים מכילים יחדיו כ-227 מיליון חביות נפט וכמות משמעותית של גז טבעי, בהיקף של כ-3 טריליון רגל מעוקבת (TCF), לפי אומדן של חברת NSAI. היתרון הגדול של שמן הוא שבמקום כבר התגלה נפט בקידוחי ים1 וים2, שנערכו בשנים 1989-1990, כך שהאי ודאות והסיכון בקידוח נמוכים משמעותית ביחס למקובל והסיכוי גבוה - הדוח של NSAI מעניק לרישיון שווי מהוון נקי (NPV) של יותר מ-2 מיליארד דולר, לפי מקדם היוון של 10%.

נוסף על הפוטנציאל המבטיח ניחנה שמן בבעלי שליטה חזקים בדמותם של אברהם ננקישווילי ושותפו ג'קי בן-זקן ובמנכ"ל ותיק ומנוסה, יוסי לוי. בשנים 2004-2007, בעת שניהל את שותפות ישראמקו-נגב, ניסה לוי לקדוח בשטח הרישיון אך הקידוח לא יצא אל הפועל בשל עיכובים שונים ובהם הצורך בקבלת אישורים ממערכת הביטחון, בשל קרבת הרישיון לשטח צבאי. הקושי להשיג את האישורים ממערכת הביטחון היה גם אחת הסיבות המרכזיות לבחירה באשכנזי. "הוא רק צריך להביא את האישורים ואז לשבת רגל על רגל ולספור את הכסף", אמרו אז על הרמטכ"ל לשעבר. האישור אכן התקבל ב-22 ביולי, אך זה היה ככל הנראה המכשול הקטן ביותר במסעם של בעלי שמן אל הזהב השחור.

מערכת יחסים עכורה עם CDC

ב-7 בפברואר 2011 חתמה שמן על הסכם עקרונות עם חברה אזרית בשם Caspian Drilling או CDC. עד היום לא נחתם בין הצדדים הסכם תפעול משותף, המכונה גם הסכם שותפים. החברה האזרית הסכימה לשמש מפעיל קידוחים של שמן וקיבלה 5% מהזכויות. CDC, חברה בת קטנה של תאגיד הנפט הלאומי של אזרביג'אן, ממלאת תפקיד מפתח בקידוח: השותף-המפעיל הוא הגורם המקצועי בשותפות המחזיקה ברישיון. הוא מנהל את הקידוח ומהווה כתובת עבור המדינה במקרה של שינויים או תקלות. בהתאם לתקנות הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, נדרשים בעלי רישיון להביא מפעיל בעל יכולות מוכחות בתחום הקידוחים. CDC הייתה החברה היחידה בעת מתן הרישיון שעמדה בקריטריונים ושהסכימה להיכנס לפעילות בישראל. נוסף על שמן שותפה CDC גם ברישיון בנימין שמחזיקים טדי שגיא ויעקב לוכסנבורג.

במהלך העבודה של הישראלים מול CDC הצטברה שורה של סימנים מדאיגים. הקשר עם מנהלי החברה היה רופף והחברה סירבה לשלם את חלקה (5%) בהוצאות שלפני הקידוח, למשל עבור פענוח הסקרים הסייסמיים והכנת דוחות המשאבים. השותפים גילו כי הם נאלצים לא רק לשלם את חלקה של CDC, אלא גם לעשות את עבודתה בעצמם. כך למשל היו השותפים הישראלים - ולא CDC - אלה שאיתרו את אסדת הקידוח Atwood Beacon. החברה האזרית המליצה מדי פעם על קבלנים וציוד אך לישראלים התברר כי אלה ה"מומלצים" נוקבים במחירים גבוהים בהרבה מהמקובל בשוק.

אבל מה שחמור אף יותר בהתנהלותה של CDC היה העובדה שהחברה סירבה לחתום על מסמכים מרכזיים הקשורים לקידוח. השותפים בשמן הבינו כי CDC מנסה למעשה להתנער מכל אחריות מקצועית לקידוח - למרות שזו הייתה בדיוק המטרה שלשמה הובאה החברה.

ל"גלובס" נודע כי השותפים ביקשו להביא מפעיל קידוחים אחר במקומה של CDC. אך המהלך לא צלח. במשרד האנרגיה והמים סירבו אפילו לשמוע על החלפת המפעיל. "מי שרוצה להחליף מפעיל צריך לבקש רישיון מחדש", אמר ל"גלובס" גורם ממשלתי, "הצרות בין המפעיל לשותפים האחרים ממש לא מעניינות את המדינה. זה קשר נישואים קתולי ואם יש בעיות - שיסתדרו לבד".

בשמן דוחים מכול וכול את הטענות למערכת יחסים עכורה עם CDC. "חברת שמן נמצאת ערב הקידוח ולא תיגרר למניפולציות של גורמים מסחריים עלומי שם שכל כוונתם הינה רווח אישי באמצעות התקשורת", אמר יוסי לוי, מנכ"ל שמן. "חברת שמן וחברת CDC חתמו היום על הסכם התפעול המשותף בין החברות. ההסכם כפוף לאישור מועצת המנהלים של חברת שמן. יחסי העבודה בין חברת שמן לחברת CDC מצוינים ומתבצעים תוך שיתוף פעולה מלא. חברת שמן עומדת בכל התקנות החדשות והמחמירות ביותר, כפי שנקבעו בחודש אפריל השנה על ידי משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה , ואף קיבלה את אישור הוועדה המחוזית להפקדת תוכנית הקידוח ללא סייגים ובכך גאה לקדם את הקידוח הימי הירוק הראשון בישראל", כך דברי לוי.

הירוקים מסכנים את הקידוח

בצד הצרות עם האזרים מתמודדת שמן כאמור עם דרישות משרדי הממשלה והמאבק שמנהלים נגדה ארגוני הסביבה. באפריל פרסם משרד האנרגיה והמים תקנות שמחייבות כל קבוצת בעלי רישיון המבקשת לערוך קידוח חיפושי נפט וגז לפרסם תסקיר סביבתי כתנאי לקבלת היתר קידוח. עד אז היה מקובל שההיתר לקידוח ניתן כמעט באופן אוטומטי רק על סמך הגשת תשריט.

שמן מיהרה לפעול בהתאם להנחיות החדשות והכינה תסקיר סביבתי, אך ההליך הביורוקרטי של שמיעת התנגדויות כבר גרם לעיכוב ניכר בתוכנית העבודה ולנזק כספי המוערך בכ-7 מיליון דולר. הוועדה המחוזית דרום, שאמורה להחליט בבקשת שמן להיתר, תתכנס לדיון דחוף ב-19 בחודש ובשמן מקווים כי אם תאשר את הבקשה ותדחה את ההתנגדויות ניתן יהיה להתחיל בקידוח ימים ספורים לאחר מכן. ואולם בחברה להגנת הטבע מבטיחים לערער במקרה כזה למועצה הארצית לתכנון ובנייה ובאדם טבע ודין כבר נערכים להגשת עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים.

הירוקים שואבים תמיכה וגיבוי מהשר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שהודיע לאחרונה כי תהיה זו הפקרות לקדוח במימי ישראל עד שיוקם מערך פיקוח ראוי לשמו במשרד להגנת הסביבה. לירוקים ברור כי מדובר במלחמת התשה וכי כל שהם נדרשים להשיג הוא עיכוב נוסף של שבועות אחדים כדי לסכן את הקידוח ואת הפרויקט כולו, שבו הושקעו כ-100 מיליון דולר.

בשמן לא מסתירים כי הם ממורמרים מכל הפרשה. "פעלנו לפי חוק ונענינו לכל הדרישות החדשות של משרדי הממשלה", אומרים בשמן, "אי אפשר להתעלם מכך שאילו הקידוח היה ממוקם רק 4 קילומטרים מערבית יותר, מעבר לקו המים הטריטוריאליים של ישרא ל - כל האישורים והדרישות להתקנת אמצעי פיקוח ובקרה מפני דליפות נפט לא היו עולים בכלל על הפרק". "כבר עברתי הרבה קידוחים בחיי", אומר מנכ"ל שמן, יוסי לוי, "אבל קשיים כמו ששמן נתקלה בהם לא היו באף קידוח שנערך עד היום בישראל".

ארועים מרכזיים

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?