גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התקשורת מתאחדת סביב הדגל"

התקשורת הישראלית נרתמה במהירות למבצע "עמוד ענן" - הביקורות נדחקו הצידה, המראיינים והמרואיינים מאוחדים סביב הקונצנזוס והדעתנות מפנה את מקומה לדיווחים שוטפים * ומה לגבי תזמון המבצע, רגע לפני הבחירות? "פוליטיקאי היה נזהר ממהלך כזה, כי הוא לא יודע איך הוא ייצא מזה" * הזווית התקשורתית ב-24 השעות הראשונות של הלחימה

כשהתותחים יורים, המוזות שותקות. אבל מה קורה לתקשורת? העיניים נצמדות אל המסכים, אתרי האינטרנט עושים "ריפרש" כל 20 שניות והרדיו נשאר בגל פתוח. עם זאת, לפחות בימים הראשונים, הכול נשמע כמעט אותו דבר.

"התקשורת מתאחדת סביב הדגל", מסביר פרופ' גבי וימן מהחוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, שטוען כי זהו דפוס שחוזר על עצמו בכל סיקור של אירוע ביטחוני גדול. לדבריו, "יש הבדל בין התחלה לבין סוף הסיקור, ככל שהאירוע מתמשך. בשלב הראשון הביקורות נדחקות הצידה לטובת לאומיות ופטריוטיות - וזה גם תפקידה של התקשורת כאלמנט מגבש בעידן של חילופי אש. אלא שככל שהקונפליקט יימשך, המחיר שיגבה עלול להאמיר ואז מתחילות המחלוקות. בשלב זה התקשורת יוצאת מהמעגל שמטרתו להגן על השבט, ומרחיבה את תפקידה מגוף שרק מדווח לגוף שגם מבקר".

יזהר באר, מנכ"ל קש"ב - המרכז להגנת הדמוקרטיה בישראל, מדגיש כי אופי סיקור כזה נפוץ בכל העולם: "בשלב ראשון אנו עדים להצדקת הצעדים, ולהיעדר מתן אלטרנטיבות לפעולה באמצעים מדיניים או אחרים. זוהי תגובה אינסטינקטיבית, שמתרחשת באומות מתורבתות ודמוקרטיות בכל העולם". לדבריו, הסיבות לכך מקורן במניעים פסיכולוגיים, אידיאולוגיים, פטריוטיים ולאומיים. באר מתייחס גם לפן האישי של המסקרים: "יש רגשות אותנטיים גם לעיתונאים כאזרחים וכחלק מההוויה הציבורית".

גם היבט כלכלי מובא כהסבר לאופי הסיקור הזה. לפי באר, העיתונות, שמצויה בקשיים כלכליים, לוקחת בחשבון כי יציאה נגד דעת הקהל עלולה לגרום לה לנזקים באמצעות נטישת קוראים או צופים. "בתקופת פיגועי הטרור הגדולים, עמירה הס מעיתון 'הארץ' המשיכה להביא את קולות הפלסטינים. במערכת התקבלו מדי בוקר טלפונים מקוראים שביקשו כמחאה לבטל את המנוי. בימי רגיעה זה לא קורה. תחת אש, כשהרוחות נרגשות ומתלהמות, אף אחד לא מחפש להרגיז את קוראיו או צופיו".

באר מתייחס להתכנסות תחת נרטיב מוכר ונוח של לא להפריע לביטחון ולחמימות שמעניקה האמונה שאנחנו בסדר והצד השני הוא הרע. "נוצר מצב שבו אנחנו גם החזקים וגם הקורבן, ומי שייפר את הקונצנזוס הזה יהיה מוקע. כלי תקשורת עלול להיות מתאבד כלכלית אם יפר את הקונצזוס".

גם אמנון אברמוביץ', הפרשן המדיני של חדשות ערוץ 2, סבור שהתקשורת מתגייסת. "ניסיון העבר מלמד שהייתה התגייסות יתר של התקשורת, ורק מיעוט הביע ספקנות והעלה תהיות". לדבריו, "הנוסחה המאוזנת צריכה להיות שלעיתונאי מותר להיות פטריוט בעת מלחמה, זאת לא בושה. אבל המצב הנדרש מעיתונאי בעת מלחמה הוא תמיד ספקנות, תמיד חשדנות ולא להירתע מהעלאת שאלות קשות, גם בתקופת לחימה". עם זאת, אברמוביץ' סבור שלא ניתן לנהל סדר יום תקשורתי אחר בזמן חירום. "הקשב בזמן מלחמה נתון למלחמה. בלתי אפשרי לנהל סדר יום תקשורתי אחר כשיש מלחמה. כמו כן, צריך לקיים סולידריות עם תושבי הדרום".

באשר לסמיכות היציאה למבצע "עמוד ענן" לבחירות הקרובות, טוען אברמוביץ' כי זו שאלה שבהחלט צריכה להישאל ועם זאת הזכיר, ש"מבצע 'עופרת יצוקה', שהסתיים כשבועיים לפני הבחירות, לא עזר לאהוד ברק שהיה שר הביטחון בזמן המבצע, והוא איבד בבחירות כשליש מכוחו".

הפוליטיקאים נזהרים

התזה המקובלת היא שאחרי פרק זמן מסוים, התקשורת מתחילה לשנות את אופי הסיקור. לדברי פרופ' וימן, קשה מאוד להגדיר מראש מתי חל המפנה: "זה תלוי במה שקורה בשטח ומסביב. במלחמת לבנון הראשונה, במשך חודשים היה קונצנזוס, ובמלחמת לבנון השנייה, כעבור כמה ימים הכתבים הצבאיים כבר החלו לבקר את המהלכים ואת הטעויות".

כיצד משפיעה העובדה כי אנו נמצאים לפני בחירות על סיקור האירועים?

וימן: "קל לראות שאנחנו באווירת בחירות. המועמדים רצים להופיע בכל תוכנית בוקר, גם כאלה עם רייטינג נמוך. כרגע כולם בקונצנזוס ומביעים תמיכה. גם אנשי האופוזיציה מלוכדים עכשיו סביב אותו קונצנזוס. לגבי התזמון, אני מקווה ומאמין שלא חושבים על יציאה למלחמה בגלל סיקור לפני בחירות. הייתי אומר שפוליטיקאי היה נזהר ממהלך כזה, כי הוא לא היה יודע איך ייצא מזה".

האם היעדר הביקורת מקורו בכך שהציבור רוצה להתמקד בדיווחים?

וימן: "ב-1982, במלחמת לבנון הראשונה, רוב העיתונות נמנעה מביקורתיות כל עוד בנינו נהרגים בקרב. חנה זמר, פרסמה בשעתו מאמר ב'דבר' ובו שאלה עד מתי מצווה התקשורת לשתיקה והאם יכול להיות מצב שהשתיקה הזו גורמת להארכת המלחמה? ולכן, לשאלה באיזה שלב הופכים את השליחות התקשורתית לביקורתית ומה ההשלכות לכך, אין תשובה מדעית".

הציבור לא רוצה לשמוע טון ביקורתי בימים אלה?

באר: "בהחלט. גם מאמרי הדעה שיש היום, לא רק שהם זוכים לרייטינג נמוך מצד הקוראים בשעות כאלה, אלא הם כוללים פילטרים של ביקורת מוחלשת. גם הבוקר (ה'), מאמרי הדעה בעיתונים מביעים תמיכה עקרונית מבלי להשמיע ביקורת. השפה הוויזואלית מציגה אסתטיקה של מלחמה. זו שפה שמכתיבה את הנרטיב באופן דרמטי. בעיתונות ובטלוויזיה יש צילומי 'לונג שוט' אסתטיים במידה מסוימת, כלומר ללא גופות ודם. מנגד, העיתונות הפלסטינית מציגה קלוז-אפ, ותמונות קשות של ילדים עם דם. שני העמים קיבלו מסרים שמתמצתים את הנרטיב ההפוך".

"תקשורת מגויסת וטקסית"

מי שכבר היה בצד השני של המתרס הוא אבי בניהו, דובר צה"ל לשעבר. לדבריו, "בעתות מלחמה, כולל במבצע הנוכחי, ההתנהגות התקשורתית הופכת להיות אינפורמטיבית. כל כלי התקשורת עוברים לגלים פתוחים כי זה מה שמעניין את הציבור: דיווחים שוטפים. אין מקום לניהול סדר יום תקשורתי אחר, כל עוד מיליון ורבע בני אדם יושבים במקלטים".

מתי מתחילה התקשורת לשדר ביקורת?

"ביקורת תקשורתית בזמן מלחמה מתחילה להישמע על-פי רוב מספר ימים אחרי תחילת האירועים ולא באופן מיידי. ההחלטה של ראש הממשלה ושל צה"ל במבצע הנוכחי נתפסת כמוצדקת וכמובנת, ולכן לא נשמעת ביקורת תקשורתית, מה גם שעוד אין את מה לבקר פה. התקשורת והציבור נותנים גיבוי למהלכים של הממשלה וצה"ל, בדומה לגיבוי שנתנו במלחמת ששת הימים ובמבצע 'עופרת יצוקה', אך בניגוד למלחמת לבנון השנייה", הוא אומר.

לטענת בניהו, "במלחמת לבנון השנייה חלק מכלי התקשורת איבדו את הציבור, כי הציבור הזדהה עם צה"ל ועם החיילים ולא אהב את הביקורת תוך כדי הקרבות. הציבור מעדיף לשמוע את הביקורת אחרי. במבצע הנוכחי, הסבל של תושבי הדרום ברור ולכן היעדר הביקורת והגיבוי של התקשורת. מה גם, ככל שהטילים מתקרבים לתל אביב, ההתנהגות התקשורתית נעשית אחראית יותר".

בניהו, בדומה לפרשנים אחרים, טוען כי לבחירות הקרובות אין קשר לעיתוי המבצע. "ישראל לא בחרה את העיתוי, החמאס בחר".

חנוך מרמרי, עורך "העין השביעית" ועורך "הארץ" לשעבר, סבור כי התקשורת בעתות חירום מגויסת וטקסית. "בכל פעם מחדש זה פועל לפי דפוסים קבועים וטקסים של ממש. תמיד נראה את שר הביטחון עולה על ז'קט העור שלו ובארשת פנים נחושה אומר את דבריו, וגם את ראש הממשלה שעובר לבגדי עבודה, וככה הטקס מתגלגל".

מרמרי מוסיף, כי "התקשורת בעיני לעולם לא עסוקה באנליזה עצמית: איך מכסים? מה צריך להיות הקו המנחה? מהי מידת הביקורתיות? ומה מידת האיפוק שצריך לשדר? זה לא קורה בכלל". באשר לסמיכות "עמוד ענן" לבחירות, אומר מרמרי: "אם הייתי ציניקן, הייתי אומר שכל אדם במערכת הפוליטית שואל עכשיו בסתר לבו 'איך אני גוזר את הקופון שלי על רקע המבצע'. אני מאמין שמי שתכנן את זה היה מודע גם ללו"ז הפוליטי, וזה לא אומר שלא היה צריך לפעול בעזה".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?